Komünün Lanetlileri

Başlatan hennessy, 14 Kasım, 2021, 21:25:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hennessy



Komünün Lanetlileri, 1871 Paris Komününün temel kaynaklarına, ilk elden tanıklıklara dayanıyor ve o günleri döneminde çizilmiş 136 gravürle anlatıyor. Yazar Raphaël Meyssan'la birlikte bir buçuk yüzyıl önce yaşamış bir komüncünün peşine düşüyor ve arşivlerde, eski gazetelerde, kitaplarda, tarihî duvar afişlerinde, her yerde Lavalette adlı bu komüncüyü arıyoruz.
Yapboz gibi, her seferinde tek bir parça yerleştiriyoruz resme. Sayfalar ilerledikçe Lavalette'in yanında Ulusal Muhafız Merkez Komitesinin diğer üyeleri beliriyor. Prusya kuşatmasından sağ çıkmış Paris'i ve Komünü kuran, canı pahasına savunan Paris halkını görüyoruz. Bütün resim ortaya çıktığında ise sadece yetmiş iki gün sürmüş Komünün hazin sonuna tanıklık ediyoruz. Yine de aklımızda bu son değil, yüz elli yıldır yazılıp çizilen bu devrim üzerine daha yazılacak çok şey olduğu kalıyor.

Flaneur Comics'den böyle bir çizgi roman çıksa kesinlikle onlara yakışan bir iş yapmışlar derdim. Alfa bu kitap ile benim için kendini aşmıştır.

Raphael Meyssan 1871 Paris Komününün ayaklanmasını, Paris sokaklarında ki iki tarafın savaşlarını, devlet adamlarının bakış açılarını, halkın ve askerlerin karşılıklı çatışmalarını öyle güzel resmetmiş ki sizi olayın içine çekmeyi çok iyi başarmıştır.

Raphael Meyssan kitabın sonunda olayların geçtiği yerleri ve alıntı yaptığı onca yeri sizlere sunmakla kalmamış. Kütüphaneleri ve tarihi belgeleri öyle güzel araştırmıştır ki kitabı elinizden bırakmanız çok zor hatta kitap bitti diye üzüldüğümü söylemek beni şaşırtmıştır.

10/10
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

gunes21

Kitap tek kelime ile harika ,  iki edisyona da sahibim soft ve hardcover olarak fiyat piyasa şartlarına göre gerçekten çok ucuz 480 kusur sayfa ..Hard cover versiyonun kagit tipini bilemedim kuşe ama nasıl bir kuşe  ...

Versus Halkın Çığlığı  yayınlamıştı o kitaba da güzel bir hard cover giderdi . Aslında Flaneur bu işlerin erbabı ama bizde tekrar basilma şansı yok
yoksa Manara nin limitli edisyonu gibi edisyon hak ediyor Tardi  de..

Gabby




Orijinal adı: Les Damnes de la Commune
Yazan: Raphaël Meyssan

Çeviri: Damla Kellecioğlu
Kapak Tasarımı: Elif Çepikkurt
Yayın Tarihi: Eylül 2021
Sayfa sayısı: 464
Boyut: 28x22 cm



Paris Komünü'nün 150. yıldönümünde, yazar ve tasarımcısı Raphaël Meyssan, zaman makinesi bu kitabıyla bizi bir buçuk asır geçmişe; genç, yaşlı, çocuk, kadın ve erkeklerden oluşan yoksul emekçilerin başlattığı isyan günlerine yani 1871 Paris'ine ışınlıyor... Günümüz Paris'inin merkezi noktalarından Eyfel kulesi daha inşa edilmemiş, aynı şekilde şehrin en yüksek tepesinin ihtişamlı yapısı Sacre-Coeur Bazilikası'nın yerinde yeller esiyor... Notre Dame bütün orijinalitesiyle yerli yerinde; henüz çatısı neyin yanmamış, kulesi çökmemiş ve üst duvarları hasarlanmamış...

Başta da belirttiğim gibi Raphaël Meyssan grafik tasarımcı yani çizgi romancı değil ama bu dezavantajı, çizgili sanatın altyapısına sadık kalarak, söz konusu dönemi yine orijinal dönem gravürleriyle anlatmak gibi benzersiz bir yol icat ederek avantaja çevirerek aşıyor. Sayfalardaki geniş formatlı panel çizimlerinin hiçbiri onun işi değil ancak buradaki deneysel yaklaşım, yani bazı panellerin puzzle gibi parçalara ayrılarak her bir parçaya ayrı diyaloglarla işlevsellik kazandırılması; çizim içinden bir karakterin yüzünün zumlanarak Andy Warhol pop artları gibi yan yana karelenerek çoğaltılması vb. uygulamalar hem grafik hem de anlatım tekniği açısından yenilikçi ve özgün.

Boyutlu bir okuma kurgusu amaçlandığından, üç ayrı font karakteri kullanılmış ve üç seviyeli balonlama/anlatım şekli geliştirilmiş: 1) Gül kurusu/pembe karışımı renkli şeritlerde, hazırlık aşamasında yararlanılan yüzlerce belge, gazete, kitap ve benzeri kaynaklardan edinilen bilgileri yazar Meyssan öykü anlatıcısı olarak kendi ağzından okura aktarıyor... 2) Beyaz renkli şeritler, anlık durum belirtme amaçlı kullanılmış... 3) Balonlar aşina olduğumuz şekliyle kurgu karakterlerin konuşmaları olarak tasarlanmış.

Sayfaların neredeyse tamamı uzun metinlerle dolu olmasına rağmen farklı fontlardan oluşan lafların, şeritlerin ve balonların içine sıfır hatayla yerleştirilmesindeki kusursuz işçilik ve çevirinin kalitesi çok etkileyici... Emeği geçenlerin ellerine, gözlerine sağlık diyorum ve ilaveten bu belirsizlik ortamında sürpriz bir şekilde dörtyüz küsur sayfalık tuğla hacimli bir yayını gerçekleştirme cesaretinden dolayı da yayıncı Alfa'yı kutluyorum...

Kağıt kalitesi keşke şöyle olsaydı - böyle olsaydı diye burun kıvırma lüksümüz kalmadı malum. Hatta okurken, kullanılan kağıdın renginin, mevcut gravürlerdeki antika/vintage hissiyatını oluşturmaya olumlu yönde katkı sağladığı gibi Polyannacı bakışın -bizdeki yerel karşılığı: koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi deme durumudur- rahatlatıcı etkisini de gördüm :)...

Fransa-Prusya savaşı esnasında kuşatıldıkları binanın içinde kapana sıkışmış, cephanesi tükenmiş askerlerin resmedildiği Alphonse de Neuville tablosu "Son Kurşunlar" ve Victor Hugo'nun "Sefiller" romanıyla özdeşleşen Emile Bayard çizimi öksüz kız "Cosette" gibi yüzlerce dönem gravürüyle görsel bir gösteri de sunuyor bu kitap.









Yayıncı Alfa'nın tasarımcıları, İngiliz ressam Sir James D. Linton'un, geri adım atmayan cesaretleri ve tutkularıyla erkek komünarların bile önüne geçen kadınları resmettiği "Parisli Kadınlar" litografisinin bir bölümünü kapağa taşımış. Tercih içeriğe de uygun, sorun yok ama sıkıntı bordoya da çalan koyu kırmızı gibi baskın bir rengin çizimi boğmasında. Bu haliyle kapak tasarımı pek içime sinmedi açıkçası.





***





(Raphaël Meyssan)

1976 doğumlu Fransız yazar ve grafik tasarımcı Meyssan'ın bu işe soyunmasını bir rastlantı ateşliyor. Paris'te yeni taşındığı binada tarihi bir kişiliğin yaşadığını keşfeder; izini sürer, tarihçiler tarafından bile çoktan unutulmuş mezarını da bulur. Paris Komünü üzerine bir çizgi roman yapma fikri böyle filizlenir ama nasıl yapılacağı hakkında bir fikri yoktur. Altı yıl sürecek çılgın bir sürecin içinde bulur kendini. Çok büyük zaman harcayarak kütüphanelerin arşivlerine gömülür. Evinin tavan arasını boşaltır, Paris Komünü'nün geçmişini yansıtan çeşitli koleksiyonlara ilaveten eski gazete koleksiyonlarını da satın alır. Bu belgesel coşku sönümlendiğinde cebinden hatırı sayılır miktarda para çıkmıştır. Sonunda 15 binin üzerinde görüntüyü dijital ortama aktarmayı başarır.

Raphaël Meyssan belgeler ve bu belgelerdeki dönem tanıkları üzerinden objektif bir gözle Paris Komünü'nün kısa tarihini anlatıyor bize. Ama: "Mart 1871 günü o kalabalığın içinde bulunmayı ve dirseklerimle kendime yol aça aça kürsüye yakın bir yerde olmayı öyle isterdim ki... fakat çok uzaktayım; aramızda bir buçuk yüzyıl var..." hayıflanması bir kiraz mevsimine denk gelen ve kiraz mevsimi gibi kısa süren bu hüzünlü öyküden etkilendiğini gösteriyor. Komünle ilgili başka okumalarımda karşıma çıkan "Katledilen Umutlar", "Tarihin Yetimleri"  betimlemeleri de beni hüzünlendiriyor mesela... Ebeveynleri çarpışmalarda veya sonrasında idam sehpalarında yaşamlarını yitirmesi sebebiyle öksüz ve bir başlarına kalakalan komün çocukları için söylendiğini düşündüğüm "Tarihin Yetimleri" yakıştırması, Fransız tarihçi Jules Michelet'in: "Her şeyi üreten sınıftan bu kadar nefret etmek, onu aşağılamak... Sanırsın 1871 Komün tarihini sihirbazlar gerçekleştirdi; hiç yaşanmamış hiç yaşamamışlar gibi gündemden düşürüldü yok oluverdi." tesbiti aslında yetimliğin salt çocuklarla sınırlı olmadığını gösteriyor...

Alfa'nın bu yayını Fransa'da 2017-2019 yılları arasında yayınlanan üç sayılık kitabın integrali. Meyssan, 291, 292 ve 293. sayfalardaki göndermeleriyle, ahde vefa göstererek Jacques Tardi'ye, Paris Komünü'nün 140. yılına girerken yayınladığı "Halkın Çığlığı" çalışması üzerinden saygı gösterisinde bulunduğunu da bir dipnot olarak belirteyim.







1.sayı Eylül 2017, 2.sayı Şubat 2019, 3.sayı Kasım 2019

Gabby

Şimdi farkettim, konu ilk açıldığında başlık hatalı girilmiş; Komünün Lanetleri değil "Lanetlileri" olacak... Hanac'ın dikkatine.

hanac

Alıntı yapılan: Gabby - 30 Aralık, 2021, 02:00:35
Şimdi farkettim, konu ilk açıldığında başlık hatalı girilmiş; Komünün Lanetleri değil "Lanetlileri" olacak... Hanac'ın dikkatine.

Uyarı için teşekkürler. Hennessy'nin dikkatsizliğinin kurbanı olmuşuz.

Başlık "Komünün Naletlileri" olarak değiştirilmiştir.  ;D

dayıcomics

Bu kitabı böyle bir baskıyla bastıkları için Alfa'ya ne kadar teşekkür etsek az. Tam koleksiyonluk cilt olmuş.

hanac

Bu hafta sonu HC olanını aldım.

Resmen bayıldım  ;D

ZGeralt

Yazılanları gördükten sonra ben de siparişi verdim, merakla bekliyorum :)

AU4

Ben de hafta sonu aldım. HC cilt. Fiyatına şaşırdım. 3 kere sordum. Bu zamanda bu fiyat. İlginç.
Not: Ucuz anlamında şaşırdım.

memospinoz

Alıntı yapılan: AU4 - 11 Ocak, 2022, 08:13:13
Ben de hafta sonu aldım. HC cilt. Fiyatına şaşırdım. 3 kere sordum. Bu zamanda bu fiyat. İlginç.
Not: Ucuz anlamında şaşırdım.

Aklıma şu ekşi başlığı geldi:

https://eksisozluk.com/insanlarda-fiyat-algisinin-kaybolmasi--7115213