Ana Menü

Son İletiler

#1
Çizgi Roman Piyasası / Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Ne...
Son İleti Gönderen xmenac - Bugün, 12:37:56
Alıntı yapılan: dean - Dün, 22:50:04Ben bir senedir comics almıyorum. Almak içinde şahsi ekonomik çerçevemde bir sebep göremiyorum.

Alıntı yapılan: rumar80 - Bugün, 11:08:30Uzun zamandır Türkçe çizgi roman almamamın sebebi de budur. Bir zamanlar insanlar çizgi roman bassın diye orjinallerine sahip olsam da bizde basılan her çizgi romanı alıyordum ama bunun artık bir anlamı yok.,

Aynı fikirdeyim. Zaten dünya genelinde matbu yayınlar git gide trendini kaybediyorken bir de bu fiyatları görünce almamak için çok sebebim oluyor... Açıkçası bazı satış stratejileri de beni almaktan vazgeçirdi zaman içinde. Ben zaten varyant kapakların çok az yerde olmasını yanlış buluyordum, ilave olarak @darbove 'un daha evvel forumda belirttiği yerli piyasada bulamayıp ebay'de rastladığı kapaklardan sonra varyant kapak defterini kendi adıma kapattım.

Hem yayıncılıkta hem de satış noktaları açısından daha büyük hacimli firmaların çizgi roman sektörüne girmesine ihtiyaç var bence. Geçmişte örneklerini görmüştük, gayet uygun fiyatla koleksiyonluk edisyonlar çıkmıştı ama bu defa da başka yayınevi aynı karakterin kronolojisinde önceki sayılarını yayınlıyor diye yeni yayınevi neden yakın dönem sayılardan başladı gibi konular açılmıştı... O nedenle daha evvel yazdığım bir temennimi tekrar dile getireyim, umarım yabancı yayıncılar bu edisyonları çevirisi ile birlikte fiziksel ya da dijital olarak satışa sunar. Başlıkta Romanya'dan alınan cildi ve uygun fiyatını görünce yine bu temennimi anımsadım. Örneğin Almanya'da bir yayıncı hem kendi iç piyasası hem de dış piyasa için Türkçe comics yayınlasa acaba Amazon Prime ile ne kadar bir maliyetle kargo dahil biçimde alınabilir sorusu aklıma geliyor.
#2
Çizgi Roman Piyasası / Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Ne...
Son İleti Gönderen xmenac - Bugün, 12:26:40
İktisat, davranış bilimi ve sosyolojiyle yakından alakalıdır. Mesela Nobel Ekonomi Ödülünün 2002 yılındaki sahibi Kahneman da bir psikologdur. Dolayısıyla ekonomik değişimler doğrudan toplumsal tercihlerle şekillenir. Fiyat ne kadar yükselse de talep eden bir kesim varsa, faaliyetler devam eder. Geçmişte saman kağıtla yayınlanan çizgi romanlarla bu sanat dalını okuyup seven, bugün ise yüksek fiyatlı varyant kapakları, hardcover ciltleri koleksiyonuna dahil eden pek çok okur var. Zaten bazı yayınevlerinin hedef kitlesi de sözünü ettiğim okur grubu, bu nedenle binlerce adet kitap basmak yerine çok daha az baskı sayısıyla yüksek fiyatlı ciltler görüyoruz piyasada.

Son dönemde birçok sektörde fiyatlandırmaya gidilirken çok uzun vadeli fiyatlandırmalar yapıldığını düşünüyorum. Lokantacılıktan örnek vereyim, Aralık'ın son işgünü yemek yediğim fiyatın şu an yaklaşık iki katı fiyata aynı yerde yemek yiyorum. Baktığımda bu işletme ya yıl sonuna kadar çok düşük kâr marjıyla satıp zam yapmak için yeni seneyi beklemiş ya da erkenden yaptığı zam ile neredeyse aylar boyunca kârını sürdürmeyi amaçlamış. Bu iki ihtimal dışında üçüncü bir opsiyon gelmiyor aklıma...

Bugün dünya genelinde faaliyet gösteren bazı otomobil markalarının kâr oranı %5 bile değil... Çizgi romanda ise, forumda yıllardır okuduklarımdan anladığım; etiket fiyatının neredeyse %50'sine kitap satış noktalarına veriliyor. Yayıncıya kalan meblağın yaklaşık yarısı da maliyettir diye tahmin ediyorum. Okur ise bazen iskontolu bazen ise etiket fiyatına çizgi romanına ulaşıyor... Kitabı yayınevinin satış noktasından aldığımızda ne değişiyor? Nadir örnekler dışında sektördeki indirim oranlarından çok da farklı olmuyor görebildiğim kadarıyla. Aynı kurumsal kimlik altında hem yayınlamaktan hem de satıştan kazanç oluyor... Bir de her yerde bulamadığımız özel edisyonlar ilave oluyor. Otomobil sektörü ile çizgi roman aynı değil farkındayım, bu iş ancak böyle yürüyor diyen de olabilir ama bir tüketici olarak benim çözüm bulmam gereken bir konu değil bu. Memnun kalmayan farklı bir sektöre girebilir, iş böyle yürüyor diye okurun çizgi romana yüksek maliyetle ulaşması gerekmemeli.

Ben İngilizce edisyonla aynı fiyata hatta bazen daha pahalıya cilt almak istemiyorum. Kargo masrafını dahil ettiğimizde bile tablo bu oluyor çünkü. Kullanılan kağıdın türü ve ebatı aynı olsa bile bu defa da çeviri ve editöryal süreç konuları açılıyor. Dolayısıyla bildiğim bir lisansa doğrudan yabancı edisyonu tercih etmek benim için daha ideal bir seçenek oluyor. Dijital edisyonların çok daha uygun maliyetli olduğunu da ayrıca belirtmem lazım...
#3
Çizgi Roman Piyasası / Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Ne...
Son İleti Gönderen Thunderbird - Bugün, 11:29:44
Mesela Amazon.com.tr en çok satan kitapları, kendi aldığı fiyatın altında satıyor. Yani ürün satıldığı anda zararda. Üstüne her türlü paketleme, kargolama ve depo ücretinin maliyetini üstleniyor.
Bunu yaparken kar etmediğinin altını çizmem lazım, çok satanlarda her sattığı kitapta zarar ediyor. Ancak pazar payını artırmak için böyle bir strateji güdüyor. Kitap fiyatlarında rakiplerinin altına inmeye çalışıyor. Rakipleri yükseltirse fiyatı o da yükseltir, veya rakibi kalmazsa yükseltip satar vs. Ancak hayır amaçlı yapmamak ile kâr etmek arasında bir fark var.

Bugün birçok çizgi roman yayıncısı D&R'a kitap vermiyor, çünkü D&R şart dayatıyor. Ya sen yayınevi olarak D&R'a kendi şartını dayatacak kadar güçlü olacaksın, ya görünür olmak için şartlarına razı olacaksın, ya da kitabını çekeceksin.

Tabii ki herkes kendi perspektifinden durumu değerlendirip kendisi için en iyisinin ne olduğuna kendi karar verecektir. Kazık yediğini düşünenin alışveriş yapmaması kadar doğal bir davranış olamaz. Sadece şunu vurgulamak istiyorum genel fiyatlardan rahatsızsanız bunu bireylerin fırsatçılığıyla açıklamak yeterli olmaz.
#4
Çizgi Roman Piyasası / Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Ne...
Son İleti Gönderen rumar80 - Bugün, 11:08:30
  Sanırım burada gözden kaçırılan şey, sadece yayınevlerinin değil bir çok esnafın (lokantalar, marketler vs.) mevcut maliyetler altında ezilmemek için zam yaparken uyguladıkları fiyat sisteminde aşırıya kaçmaları.
  Bugün bir sandviç menüsü bilinen fast food restoranlarında 200TL Bu ve benzeri fahiş fiyatlar nedeniyle geçen hafta sonu protesto yapıldı
  Market zincirlerinden biri yumuşatıcıda kampanya diyerek 140TL yerine 80TL yazabiliyor. Sen 60TL iskonto yaparken hayır amaçlı yapmıyorsun. Sonuçta bundan bile kâr edebiliyorsun.
  Çizgi roman basan yayın evleri D&R'da farklı Moda'da farklı, Kadıköy'de farklı indirimler uygulamakta. o zaman neyin kârını bizden çıkarıyorsunuz.
  Uzun zamandır Türkçe çizgi roman almamamın sebebi de budur. Bir zamanlar insanlar çizgi roman bassın diye orjinallerine sahip olsam da bizde basılan her çizgi romanı alıyordum ama bunun artık bir anlamı yok.,
  Herkes olaya kendi bakış açısı ile bakacaktır bu doğru, ama ben de kendi adıma bakıyor ve kendimi "enayi" yerine konmak hoşuma gitmiyor.
#5
Çizgi Roman Piyasası / Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Ne...
Son İleti Gönderen Kinowa59 - Bugün, 10:40:44
Günaydın değerli Thunderbird. Yaşım gereği olsa gerek, okuduğumu anlama yanım zayıfladığı için iletinizi iki kez okudum. Ne yazdığınızı, ne anlatmak istediğinizi gayet etraflıca ve akla yatkın bir şekilde anlatmışsınız. Ben de iki kez okumuş olsam da, anladım. Bu aydınlatıcı iletiniz den sonra şu soruyu sordum kendime. Iyi de kardeşim, olanların doğrusu sayın Thunderbird' ün yazdığı gibiyse; bizleri kazıklayan kim.!
#6
Kilometre Taşları / Ynt: 1000'ler Kulübü
Son İleti Gönderen Kinowa59 - Bugün, 10:26:13
Günaydın değerli doktor1881. Kullanıcı adınızı her gördüğümde ulusal kahramanımızı görmüş gibi oluyorum. Çok teşekkür ediyorum.
#7
Çizgi Roman Piyasası / Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Ne...
Son İleti Gönderen Thunderbird - Bugün, 10:21:34
Ülkeler arası fiyat karşılaştırmalarında tek örnekle gitmemek gerek. Türkiye'deki comics fiyatlarını Hırvatistan'la karşılaştırırsak Türkiye yarı fiyatındadır. Brezilya ile kitap ve çizgi roman fiyatlarını karşılaştırırsak %30 kadar daha ucuzuz. Manga ciltleri Fransa'da 7-8 Euro civarında yani Türkiye'nin iki katı.

Kitap fiyatlarındaki artış okurlara benim gelirim bu kadar artmadı neden kitap fiyatları bu kadar arttı sorusunu sorduruyor. Fakat yayınevlerinin giderleri kitap fiyatlarındaki artıştan daha fazla arttı, o kısım doğal olarak görülmüyor. Yani sağlıklı bir karşılaştırma için sadece ülkeler arası gelir ve kitap fiyatına değil, gelir, kitap fiyatı ve kitabın üretim maliyetlerini karşılaştırmamız gerekir.

Ekonomi politikaları ülkenin ekonomisini mahvetmiştir. Bunun alım gücünüzü azaltması beklenecek bir sonuçtur. Yayınevlerinin arasında kazık fiyat koyan olabilir mi olabilir, ancak genel fiyatlar bireylerin ahlaksızlıklarıyla açıklanamaz.

Yine forumda görmüştüm, artık 500 adet satışa göre fiyatlama yapılıyor yazmıştı bir arkadaş. Bu yanlış bir kanıdır, belki bunu yapan birkaç yayınevi olabilir. Ancak tam tersine geçtiğimiz yıllarda çizgi roman ve kitapta kar marjı azalmıştır. 2000 tirajda 10 yıl önce 700-800 satışla maliyetler çıkarılabilirken şimdi 1000 adette bile bunu çıkaramamaktadır.

Farazi bir senaryo yazalım. 200.000 lira maliyetle 2000 adet kitap yayınlayıp 1200 adet satışla kâra geçtiğimiz farzedelim. 1200 adet satışa 6 ayda ulaşırsanız (bu çok satanlar hariç bir çizgi roman için iyi bir satış hızıdır), vadeyi de hesaba katarak diyelim 8 ayda maliyeti çıkardınız. 200 bin liraya 8 ayda alacağımız mevduat faizi 70 bin lira civarında. Dolayısıyla yayınevi aslında nakitte kalsa daha çok kazanabilirdi. Veya yıllık %70'i geçen kredi maliyetlerine göre hesaplama yaparsanız, yayınevlerinin maliyet ayağının ne kadar zorlu olduğunu görebilirsiniz.

Yayınevi enflasyonist ortamda sertmaye maliyetini üstlenmesinin yanı sıra, kitabın satmaması, parasını zamanında alamaması, veya hiç alamaması gibi riskleri de üstlenmiştir. Ve tabii nasıl ki okurlar geliriyle aynı sayıda kitap almaya devam etmek istiyorsa yayınevinin de gelirini enflasyona karşı korumaya çalıştığını gözardı etmemek gerekir. Ancak bunu başarabilen yayınevi sayısı azınlıktadır.

Enflasyon fiyatlamaları bozar, bunun etkisini okur nasıl hissediyorsa yayınevi de hissetmektedir. Mesela 3 yıl önce matbaa fiyatları 6 ayda değişirken bugün her ay değişiyor. Bu sene ve önümüzde sene sermaye akışını iyi yönetemeyen yayınevleri için oldukça zor geçecektir.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
#8
Kilometre Taşları / Ynt: 1000'ler Kulübü
Son İleti Gönderen doktor1881 - Bugün, 09:44:54
Cennet gibi bir bölgede yaşayan Bayram dostumuzu tebrik eder orda uzun süre yaşamanız dileğiyle
#9
Çizgi Roman Piyasası / Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Ne...
Son İleti Gönderen Kinowa59 - Bugün, 09:41:00
Günaydın değerli Forsythe. Bana cevaben yazdığınız iletiyi okuyunca, " işte bu " dedim. " Uygar insanın cevabı da , kendisi gibi asil oluyor" . Değerli Forsythe, nazik ve aydınlatıcı iletiniz için çok çok teşekkür ediyorum.
#10
Çizgi Roman Piyasası / Ynt: Türkiye'de Çizgi Roman Ne...
Son İleti Gönderen Forsythe - Bugün, 03:30:13
@Kinowa59 baktığınız şey "Forsythia" benim kullanıcı adım ile aynı değil ve Forsythe özel bir isim, birçok kişi tarafından isim veya soyisim olarak da kullanılıyor,  çevrilmesine gerek yoktur, böyle bir şeyin konuyla alakası bile yok ki yani..
En azından bana öyle geliyor ki kimsenin kullanıcı adını araştırmadım ve hiçbir yerde kullanıcı adı açıklamadım, bunu konuşmak bile garip geliyor.
Merak ettiğiniz için:
Kullanıcı adımı bulma serüvenim Archie Comics serilerinden ve Riverdale dizisindeki "Forsythe Pendleton "Jughead" Jones III" karakterinden geliyor ve hatırladığım kadarıyla "Dürüst Adam - Barış Adamı" gibi bir anlamı olması lazım, kabaca forsayf diye okunmakta, yeterince konuşmuş bulundum, konuşmak garip o yüzden tekrar açmamak üzere kapatmak istemekteyim. Saygılarımla. 🙏

Asıl konu maalesef ki fiyatlar böyle ve yakında daha fazla yayınevimizden fiyat güncellemesi gelecek gibi gözüküyor ve sonrasında da gelecektir maalesef. :(