Türkiye'de Çizgi Roman Nereye Gidiyor?

Başlatan Bilal ceylan, 20 Temmuz, 2020, 16:55:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

naturlich

Bu sektör ile ilgili çok bilgim yok fakat kendimden örnek vermek istiyorum. Benim yaşım 37 ve daha yeni çizgi roman okumaya başladım. Bu yaşıma kadar ne merak ne de ilgi duymuştum.

Kitap okuyan bir insanım. Arkadaşım vasıtasıyla tanıştım çizgi romanlarla. Bu zamana kadar farketmemiş olmam ya da farketmemiş insanların olması bence sorun.

Benim gibi insanların çok olduğuna inanıyorum. Reklam ve pazarlama kısmının zayıf olduğunu düşünüyorum. Konu ile hiç ilgisi olmayan insanların, bu yayınların çıktığından nasıl haberi oluyor.

Belkide reklam ve pazarlaması yapılıyordur ama dediğim gibi daha yeni olduğum için bilmiyor olabilirim. 



memospinoz

Reklamlar sınırlı maalesef. Hatta bazen bizim bile gözden kaçırdığımız yayınlar oluyor ki her gün kontrol etmemize rağmen durum bu.
Bazı yayınevleri meselâ İletişim Yayınları olsun burada örnek. Grafik roman çıkarıyor, doğru düzgün tanıtım yok, bir şey yok. Hatta bazı yayınevleri roman kategorisine filan alıyorlar kitabı. Ne yayımladıklarından haberleri yok sanki.

xmenac

Fumetti'nin popülerliğini kaybetmesi tanıtımla alakalı bir durum değil, destekleyici etkenleri yok. En çok izlenen film kategorisi Western değil. Başlıca hobi çizgi roman değil Asya'dan Amerika'dan güncel yayınlar gelebiliyor, Avrupa coğrafi olarak daha yakın diye sadece oradan çizgi roman gelmesi gibi bir durum yok. Vaziyet böyleyken tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermesi fumetti'ye olan talebi tabii ki artırabilir ama astarı yüzünden pahalıya geldi denir ya, aynı o örnekle karşılaşılma ihtimali çok yüksek.

Edisyon ve renkli yayın olma durumu gibi sebepler de bir yere kadar etkili. Fransa & Belçika ekolü serilerde de durum farklı değil.

Mrtekin

Kök sorun budur;

https://www.google.com.tr/amp/s/www.ensonhaber.com/amp/kultur-sanat/turkiyede-kitap-okuma-orani-yuzde-01

Bu oran içerisinde de çizgi roman kendine ne kadar yer bulabiliyor ise, piyasanın derinliği de o kadar işte. Önce bu oranın yükselmesi lazım ki; üzerine tartışılmaya değer birşey olsun. Analiz falan anlamsız kalıyor...:-)

They drew first blood...

Curcuna

Benim gördüğüm en büyük sıkıntılardan biri internet üzerinden zaten indirimli alınıyor deyip etiket fiyatlarının indirimlere oranla şişirilmesi. Hiç çizgi roman okumamış bir insan D&R'da gördüğü ve ne olduğunu bilmediği bir şeye 70-80 TL verir mi emin değilim. Ben şahsen vermem. Herkes internetten kitap alacak diye bir kural da yok.
Çizgi romanını aslında 30-40 TL'ye mi satmak istiyorsun. Yine o fiyatlara sat ama %40 indirim yapma %15 yap yine o fiyata sat firmalara. İnternet satış sitelerine ''kardeş benim kitaplarımın iskontosu bu'' demek çok mu zor. Marmara Hard Cover ciltleri düşük iskontoyla sattırmıştı. Ben mi yanlış hatırlıyorum. Böyle yapsalar belki adamın biri gidip ''Aaaa etiket fiyatı fazla değilmiş alıp bakayım'' der belki. Bir okuyucu daha kazanırsın.
Sistem genel olarak aracı firmanın üreticiden daha fazla kazandığı düzene dönmüş. Bu şekilde piyasa geriye gitmekten başka bir şey yapmaz zaten. KDV muafiyeti geldi ama ben bir tane fiyatı düşen çizgi roman görmedim. Aksine fiyatlar daha da arttı. Eskiden KDV ödeyip 50 TL'ye aldığım çizgi romanı şimdi KDV'siz 60 TL'ye alıyorum. Bu işte ya bir gariplik var ya ben hiçbir halttan anlamıyorum ya da bilmediğimiz başka şeyler var. Bilen biri açıklarsa çok sevinirim.
Bir de şöyle bir saçmalık daha gözüme çarpıyor. Misal JBC çizgi romanları kendi sitesinde %25 iskontolu satılıyor, x kitap sitesinde JBC çizgi romanları %40 iskontoyla. Buna hiçbir mantık çerçevesinde yaklaşamıyorum. 200 TL'lik çizgi romanı x sitesinden alsam 120 TL ödüyorum, JBC'nin kendi sitesinden alsam 150 TL ödüyorum. Niye 25 TL fazla ödeyip JBC'nin sitesinden alayım. Sonuç olarak kimse kimsenin babasının oğlu değil. Niye az ödemek varken JBC'yi zengin edeyim. ??? JBC'yi sadece örnek olarak verdim. Kendileriyle alıp veremediğim bir durum yok yanlış anlaşılmasın lütfen. Genel anlamda böyle bir durum olması oldukça garip. Geçenlerde bir arkadaş yazmıştı İthaki'nin başlığında. Sanırım çizgi roman dükkanı işletiyor. Bana düşük iskontoyla verip kendi sitesi olan ilknokta'da %50 iskontoyla satıyor diye dert yanıyordu. İşin doğru olanı bu değil mi zaten? Nerede görülmüş aracının üreticiden daha ucuza sattığı. Benim çalıştığım şirketin Türkiye genelinde 13 tane bayiisi var ama hiçbiri bizden ucuza mal satamıyor. Satabilme ihtimali de yok zaten. Ben adama kâr marjımı ekleyip satıyorum, o da müşteriye benim marjımın üstüne kendi marjını koyup satıyor.

pizagor

Bu soruyu ikiye ayırmak gerekiyor; Türkçe yayımlanmış çizgiromanlar ve bunları talep eden okur nereye gidiyor ve/veya Türkiye'de çizgiroman okuyan kitle nereye gidiyor...

Türkçe yayıncılıkla ilgili kısımda evrimin temel kanunu 'en uyumlu olanın hayatta kalması - survival of the fittest' yaşanıyor. En uyumlu olan da, bu kitap bolluğu ve kısıtlı bütçe içerisinde en göze çarpanın, en tercih edilenin genlerini sürdürmesi, en azından bir sonraki sayıyı garantilemesi aslında. Fumetti konusunda genel bir doyum var, taytlı Amerikanlar yaş alanların bir kısmına artık hitap edemiyor, kimisi sadece tek sayılıkları okuyor, kimi bağımsızların vs. Ama genel olarak birkaç marka kahraman dışında her yayının öyle aman aman bir takipçisi yok gibi.

Ama Türkiye'de çizgiroman okuyan kitleye gelirsek renk değişiyor. Özellikle orijinal Comics toplayan, bunlara tertemiz bakan ciddi bir kitle var. Yurtdışından çok önemli sayıların yüksek dereceli sertifikalı CGC'leri buraya adeta akıyor. Daha geçenlerde bir koleksiyoner facebook 'ta orijinal spiderman koleksiyonunu paylaştı. Orijinal ilk 15 sayı dışında tüm sayılar, müthiş bir görsel şölen, bedeli çok yüksek bir koleksiyon.

O yüzden bu soruyu ayırmak gerekiyor, bir taraf dibe giderken, diğeri özel bir ilgi alanı olarak gittikçe gelişiyor.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


Bilal ceylan

Lâl kitap elbetteki ülkemizde bir istikrar abidesi dır,kimler geldi kimler geçti asla çizgisini bozmadı,zagor un martin mastere nin ve mister no nun külliyatını basmak gibi hatırı sayılır zor işlerin altından kalkmasını bilmiş güzide bir yayın evimizdir,elbetteki dylan dog gibi satışı nispeten az olan bir seriyi bile ısrarla basmaya devam etmesi bu işi sadece para kazanma kaygısı ile yapmadıklarını gösterir,ama nereye kadar lal 'ın de italya da ki renkli serileri de basmaya başlamasının zamanı geldi de geçiyor diye düşünüyorum,başta dragonero renkli seri olmak üzere.

pizagor

Comics gün geçtikçe raf payını kaybederken (ya da söyleyin benimkisi bir yanılsama mı: 2010'lu yılların hızlı rallisi sonrası en son Avengers ne zaman raflara çıktı veya Amazing Spiderman'in tamamlanmasi neden on küsur yıl sürdü gibi soruların okur ilgisinin düşüklüğü dışında akla yatan başka bir açıklaması var mı?) yakın gelecekte onu da fumetti gibi ufak bir kitleye hitap eder bir son mu bekliyor, bir kale daha mı yıkılıyor, ne dersiniz?
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


DAMPYR

Bence Çizgi Roman Türkiyede bizaman sonra Frene basacak Gördüğüm kadarıyla Dianarlarda Çizgi Roman bölümüne olan ilgi hayli azalmış durumda Gençler bile söyle bi bakıp geçiyor.Artık Seri kitap yerine tek kitapta biten Maceralar öne çıkacak diyorum ben aslında öyle olması daha mantıklı Fumetti son yıllarını yaşıyor Comiste Fumetti durumuna düşmek üzere Bizde sanırım son temsilcileriyiz Çizgi Romanın Kaleleri tek tek yıkılıyor Gidişat iyi değil

gizmoo

Merhaba arkadaşlar,
47 yaşında bir çizgi roman okuyucusuyum.Türkiye'de yaşanan aşırı fiyatlamadan şikayetçiyim.Böyle giderse yakında çizgi roman alımını bırakacağım.

Az önce Romanya'dan From Hell'in romence versiyonunu satın aldım. (576 sayfa)
Hc,Kuşe kağıt ve renkli versiyonu.Ne kadar biliyor musunuz ?
78 Lei --> 545 TL

Bu kadar farkı kabul etmiyorum. :'(
Türkiye'de Çizgiroman bir yere gidiyor ama nereye  ???  ???  ???









Kinowa59

Arkadaşlar ,"Marmara"  şarabı kadar ( her türlü alkollü içecek sağlık için zararlıdır. ) bile kıymeti olmayan , benim nazarımda hiçbir özelliği kalmamış bir takım yayıncılar fahiş fiyatların en büyük sorumlusudurlar. Bu yayıncılar bilerek, planlayarak  karaborsacı kurnazlığıyla , çıkardıkları çizgi romanlara ha bire zam üstüne zam yaparak , birkaç güzide yayınevlerine de zam yapmanın önünü açmaktadırlar . Lütfen değerli dostlar . 28 sayfalık bir fasikülü 78 tl fiyatla satmaya çalışanların bu dergilerini almayalım. Almak isteyen arkadaşlarımızı da uyaralım .

Forsythe

Alıntı yapılan: Kinowa59 - 25 Nisan, 2024, 20:24:32Arkadaşlar ,"Marmara"  şarabı kadar ( her türlü alkollü içecek sağlık için zararlıdır. ) bile kıymeti olmayan , benim nazarımda hiçbir özelliği kalmamış bir takım yayıncılar fahiş fiyatların en büyük sorumlusudurlar. Bu yayıncılar bilerek, planlayarak  karaborsacı kurnazlığıyla , çıkardıkları çizgi romanlara ha bire zam üstüne zam yaparak , birkaç güzide yayınevlerine de zam yapmanın önünü açmaktadırlar . Lütfen değerli dostlar . 28 sayfalık bir fasikülü 78 tl fiyatla satmaya çalışanların bu dergilerini almayalım. Almak isteyen arkadaşlarımızı da uyaralım .

Cowboy Bebop serisini ne Marmara Çizgi ne de Presstij yayınevi bastı, o seriyi basan yayınevi Otto Manga.
Tüm yayınevleri yakın zamanda fiyat güncellemesi yapacaktır zaten bu kaçınılmaz gibi, hatta Jbc yaptı bile ve yakında çıkacağını tahmin ettiğim, 90gr. kuşeli, dergi kapak, Kıyamet Saati 7-12 fasiküllerinin etiketleri 75-100₺ arasında olabilir, hatta bazı şaşırtacak şeylerde olabilir gibi. 248 sayfa 115gr. kuşeli Batman vs. Robin çizgi romanının etiketi 500₺ oldu bile, maalesef artık böyle olacaktır gibi.

dean

  Ben bir senedir comics almıyorum. Almak içinde şahsi ekonomik çerçevemde bir sebep göremiyorum.

Kinowa59

Sayın Forsyth. Rumuzunuzun Türkçe anlamını bilmediğim için Google baktım , " hor çiçeği " demekmiş . Hor çiçeğinin ne olduğunu da bilmediğim için Google bir daha baktım . Böylece 65 yaşımdan sonra " hor çiçeği " diye sarı çiçekli , Bahar'dan önce açan bir Çiçek türü olduğunu öğrendim .  Sayın Forsyth ( nam ı diğer hor çiçeği )  " Marmara şarabı " örneğini verme nedenim, bundan 40- 50 yıl evvel güvenilmez ,  sahtekar  insanları tarif ederken ,  " Marmara şarabı gibi ucuz adamın biri " diye işaret edilirdi . Ben , kurumları da  insanlar gibi tanırım ve insanları tarif ettiğim gibi tarif ederim . Yani ucuz insanlar olduğu gibi ucuz yayınevleri de vardır .  İste , tam da bu ucuz , yani sahtekar , yani güvenilmez yayıncılar ;  5 tl  ye mal ettikleri ip ince fasikülleri 80 tl , 100 tl fiyatla bizlere satanlardır . Satmaya çalışanlardır .

Forsythe

@Kinowa59 baktığınız şey "Forsythia" benim kullanıcı adım ile aynı değil ve Forsythe özel bir isim, birçok kişi tarafından isim veya soyisim olarak da kullanılıyor,  çevrilmesine gerek yoktur, böyle bir şeyin konuyla alakası bile yok ki yani..
En azından bana öyle geliyor ki kimsenin kullanıcı adını araştırmadım ve hiçbir yerde kullanıcı adı açıklamadım, bunu konuşmak bile garip geliyor.
Merak ettiğiniz için:
Kullanıcı adımı bulma serüvenim Archie Comics serilerinden ve Riverdale dizisindeki "Forsythe Pendleton "Jughead" Jones III" karakterinden geliyor ve hatırladığım kadarıyla "Dürüst Adam - Barış Adamı" gibi bir anlamı olması lazım, kabaca forsayf diye okunmakta, yeterince konuşmuş bulundum, konuşmak garip o yüzden tekrar açmamak üzere kapatmak istemekteyim. Saygılarımla. 🙏

Asıl konu maalesef ki fiyatlar böyle ve yakında daha fazla yayınevimizden fiyat güncellemesi gelecek gibi gözüküyor ve sonrasında da gelecektir maalesef. :(