Swamp Thing Efsanesi - İthaki

Başlatan memospinoz, 14 Mayıs, 2020, 17:32:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bloodslince

Alıntı yapılan: BAHADIR - 16 Mayıs, 2020, 13:57:15
İthaki, orijinal boy ve bastığı kitaplara uygun fiyat verme politikası ile bunun yanında gerek Sandman'de sona yaklaşması, gerekse de Vaiz'i çok kısa sürede tamamlaması ile bana göre bu konularda eleştiriyi hak etmiyor... Ara verdiği yada uzun aralıklarla yayınladığı yayınlar konusunda da popüler olmaması yada satış grafiğinin yeterli olmaması gibi mazeretleri olabilir ki bunlarda kendi tercihleridir diye düşünüyorum...

Amma velakin... Piyasanın genel sorunu olan grafik, font seçimi, balon ve yazının balona simetrik bir şekilde yerleştirilmesi konusunda hiç iç açıcı olmadığı, tüm yayınlarında bu konuların göz tırmaladığı da bir gerçek...



Geçenlerde paylaşılan bu görsel de bütün iştahımı açıkçası kaçırmış durumda... 2. paragrafta yazdığım tüm olumsuzlukların ayyuka çıktığı tek bir sayfa görseli... Bütün bir ciltte olacakları yada olanları düşünmek bile keyfimi kaçırmaya yetiyor...

Evet ülkemizde Sandmanler, Preacherlar, Swamp Thing'ler basılsın... Ama layıkı ile işini bilenlerin elinden çıkma profosyenellikte basılsın... Geçenlerde Transmetropolitan reklamımı yapılmıştı, temenni mi edilmişti bilmiyorum ama bu şekilde basılacaksa açıkçası basılmasın daha iyi...

Ayrıca İthaki'nin paylaştığı görsel de niye sadece çevirmenin adı veriliyor... Grafikerin yaptığı iş çok mu önemsiz... Herkes o işi zaten yapabiliyor mu? Sokaktan birini çevirseler o yazıyı balona yerleştirebilir değil mi? Ha orijinaline uygun font kullanmışsın, ha Times New Roman ile yazmışsın, okunduktan sonra ne önemi var değil mi? Satır aralarından tren geçecek kadar boşluk olsa da çok önemli değil nasılsa çevirmen YANKI ENKİ değil mi?... Değil mi?... Değil mi?... Değil mi...

Sözün özü yayıncı olmak ayrı, yaptığın işi bilerek ve hakkı ile yapmak ayrı bir iş... Öncelikle yaptığın işe saygı duymak gerek...

Görünen köy klavuz istemez ama bu yaz bakalım nasıl bir facia ile karşılaşacağız...

Bahadır abi selamlar, bu konuları hiç İthaki'ye ilettiniz mi?

Normal okur zaten ne çeviri, ne balon anlamaz, alır okur, bunlar onun bilgisi dahilinde işler değil. Ama sürekli okuyan bizler elbette bunun farkında oluyoruz.

Yayınevlerine bu tarz geri bildirimler vermek gerek, dikkate almıyorsa onların ayıbıdır o ayrı. Sizlerin teknik bilgisi ile kesinlikle geri bildirim verilmeli diye düşünorum.

Daha iyisini yapmak varken bundan kaçarlar mı ya da yaptıklarının iyi olduğunu düşünmeleri mi buna neden oluyor. İşte geri bildirim şart diyorum. Örneğin font konusu neden orijinal birebir alınmıyor, font parası falan mı, yoksa daha uygunu buldukları düşüncesi mi pek bilmiyorum bu konuyu, açarsan sevinirim.
"Gotham'ın beyaz şövalyesini aldım ve bizim seviyemize indirdim. 
Çok zor olmadı.
Bildiğin gibi delilik yerçekimi gibidir.
Sadece hafifçe itmek gerekir."
[shadow=red,left]Joker[/shadow]

memospinoz

Çizgi romandan anlamadıkları ama buna rağmen bu işi bildiklerini ve normal kitap basımındaki gibi dizgi, mizanpaj vb. ile çizgi romanı da halledebileceklerini sanmaları nedeni ile bu işler böyle baştan savma oluyor maalesef. Aradaki farkı kavrasalardı çizgi romana kitap muamelesinde bulunmazlardı.

memospinoz


gamlıbaykuş

Alıntı yapılan: memospinoz - 11 Temmuz, 2020, 20:58:54
Bakalım ne zaman çıkacak?

Ben de bekliyorum. İthaki' nin orijinal boy basması büyük avantaj.
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

memospinoz

Bendeki orijinallere şu anda bakamıyorum, evde değilim çünkü. Ama yanlış hatırlamıyorsam o vertigoya özgü saman kağıdımsı kağıt ile basılmıştı bu yayın. Baya da yakışmıştı hani. Bakalım Türkçe edisyonu kuşe mi yoksa orijinal kağıda yakın bir şey mi olacak.

gamlıbaykuş

Kağıt olayına çok takmıyorum. Seri bir şekilde bassınlar da artık.
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

Nightrain

"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

darkwood

Darkwood Sakinleri..

Nightrain

Alıntı yapılan: darkwood - 28 Ağustos, 2020, 00:23:37
Dağıtım tarihi belli mi?

Kayıprıhtım dan birine Eylül ortası gibi demişler.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

ferzan

    Bu eserle ilgili biraz merakta olmakla beraber son derece de ilgisiz durumdayım. Oysa kaliteli herhangi bir şeyi kaçırmak istemiyorum ama esere dair en ufak bir fikrim de yok. Bir önceki sayfada Bahadır Abi 'nin paylaştığı örnek sayfa da bana yardımcı olmadı açıkçası.

    Preacher için yıllara yayılmış doyurucu bir aşinalığım olmakla birlikte birkaç kez orijinalinden okuyup bitirmiştim ve Türkçe 'sini de tıpkı Scalped gibi ayıla bayıla aldım. Sandman mevzusunda yıllardır yıldızım Neil Gaiman ile barışmasa da (sebebi yok, uyuz oluyorum o kadar) asla es geçemeyeceğim bir eser olduğundan itkilenme ihtiyacı duymamıştım ki onda da yılların aşinalığı vardı zaten eski yayıncısını da hesaba katarsak. Aynı şekilde Watchmen ve ardılları da ince düşünmeyi gerektirmedi, zaten aşinalık ve eski edisyondan yapılan ilk okumanın sıcaklığından mütevellit bir güven duygusu had safhadaydı. Planetary için forumdaki eski muhabbetler ve üzerine kendi başlığında eklenenlerle birlikte yine itkilenme ihtiyacı duymayıp anında almış ve ekmeksiz götürmüştüm ama Swamp Thing konusunda çok çekinceliyim. İçeriğe dair en ufak bir fikrim olmadığı gibi daha evvel bir şekilde okumuş olan ya da iyi kötü aşinalığı olan birinin de fikrine rastlayamadım bu başlıkta. Vertigo etiketli olması, es geçmeyip kurcalamakta ısrar etmemin tek sebebi ama dediğim gibi önceki sayfada paylaşılan görseldeki atmosfer ve diyaloglar bana pek albenili gelmedi.

    Swamp Thing 'e aşinalığı olan dostlardan ricam, biraz detaylandırmaları. Vertigo etiketli olması ve Alan Moore elinden çıkması, ne yazık ki benim için artık sorgusuz sualsiz alma sebebi değil. O yüzden ben bu eseri okumazsam kaçıracağım muhtemel şeylere dair biraz itki rica ediyorum. İlla aramızdan daha evvel okuyan ya da iyi kötü giriş yapmış olan veya aşina olan birileri vardır. Şöyle yağlaya ballaya anlatılsın ki alacağım zaman elim titremesin. Yoksa bu ne idüğü belirsiz dallı saçaklı duygusal heyulayı :) doğrudan pas geçeceğim ve bir daha da işim olmayacak ne yazık ki.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

ferzan

    "Vertigo" alt başlığında daha evvel muhabbeti geçti mi, geçmedi mi diye baktığımda görememiştim. Meğer "DC 'nin Diğer Yayınları" başlığında, artık aramızda olmayan bir üye tarafından 9 sene önce muhabbeti başlatılmış ama İthaki 'nin basacağı seriyle ilgili iletiler, ilk birkaç girdiden ibaret sanırım. Benim gibi fikri olmayanlar için, arayıp da ilk anda bulamayacak olanlar için aşağıya başlığın linkini bırakıyorum;

    http://altinmadalyon.com/altin/dc-nin-diger-yayinlari/swamp-thing/

    Ayrıca Altın Madalyon E-Dergilerden birinde de ayrıntılı bir Swamp Thing dosyası varmış.

    Linkteki giriş tadımlık da olsa fikir verdi ama itki haznem halen tam olarak dolamadı. Sanırım e-dergideki dosyaya da bakacağım. Yine de bir önceki iletimde belirttiğim gibi, Swamp Thing / Alan Moore serisi için daha evvel yolu kesişmiş olan dostlardan ekstra yorumlar gelecek olursa oldukça makbule geçecek.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

Nightrain



Swamp Thing Efsanesi çizgi roman tarihine damgasını vurdu. Okuduğunuz zaman nedenini anlayacaksınız." –Neil Gaiman

"Zekâ dolu, duygusal olarak etkileyici ve evet, çok eğlenceli. Birinci kalite bir iş." –Entertainment Weekly

"Çizgi romanın gerçek klasiklerinden biri." –IGN

Kırmızı ve öfkeli bir dünya mevcut... Kırmızı şeyler var burada. Dünya senin eşini yiyor. Dostlarını yiyor... Her şeyi yiyor... Seni insan yapan her şeyi. Ve sen de bir canavara dönüşüyorsun.

1983 ile 1987 arasında, Alan Moore adındaki genç bir İngiliz yazar Amerikan çizgi roman dünyasında devrim yarattı. DC Comics'in Swamp Thing karakterinin yazarlığını üstlenerek görsel hikâye anlatıcılığında çıtayı belirledi ve çizgi roman dünyasındaki yansımaları günümüzde hâlâ devam eden devrimin ilk adımlarını attı. Moore'un sıradışı anlatım tarzı ve bu eşsiz karakterle Gotik korku türünde kaleme aldığı hikâyeler Stephen Bissette, John Totleben, Dan Day ve Rick Veitch gibi isimlerin akıldan çıkmayacak çizimleriyle bir araya geliyor ve ortaya çizgi roman dünyasının başyapıtlarından biri çıkıyor.

Swamp Thing Efsanesi'nin bu ilk cildi, ünlü korku yazarı Ramsey Campbell'ın önsözünü ve Swamp Thing'in hem yaratıcılarından biri olan hem de orijinal serinin editörlüğünü yapan Len Wein'in (Watchmen Başlangıç: Ozymandias / Kızıl Korsan) giriş yazısını içeriyor.

208 Sayfa, 16,5x26 cm, Kuşe, 45 TL.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

Mrtekin

2019 tarihli tv dizisinin puanı iyi olmasına rağmen, 2. sezon onayı maalesef alamadı. Karakteri merak edenler, diziye de belki bir göz atabilirler.

https://m.imdb.com/title/tt8362852/
They drew first blood...

peder clemente

Tabii ki alacağım ve öncelikle okumaya çalışacağım. Olağanüstü ve efsanevi Alan Moore'un yazdığı, "From Hell=Cehennemden Gelen" ve "Olağanüstü Beyefendiler Cemiyeti" adlı eserleri evde olmasına rağmen henüz okuyamadım. Kısmet olursa hepsini okuyacağım. Biraz Alan Moore'dan bahsetmek istiyorum:


           
Alan Moore: Karikatürist, roman, kısa hikâye, senaryo yazarı, müzisyen, oyuncu, sihirbaz, okültist, anarşist ve daha fazlası...

18 Kasım 1953 tarihinde Northampton/ İngiltere'de doğan Alan Moore, Frank Miller ile birlikte çizgi roman dünyasını değiştiren sanatçı olarak anılmaktadır. Ekşi Sözlük'te şöyle yazılmış: "Çizgi roman dünyasının beş tanrısından oluşan Pantheon'un baş tanrısı... Alan Moore olmasaydı, Neil Gaiman, Garth Ennis, Grant Morrison, Warren Ellis veya daha küçük tanrılardan Brian Azzarello vs. olmazdı...". 2003'te bir ekşi sözlük yazarı işte böyle yazmış hakkında.

Öyle bir yazar ki: Batman macerası yazıyor. "Batman:Öldüren Şaka" adlı eseri, kapak ressamı olmasına rağmen Brian Bolland resimliyor -ki bir daha kapak dışında hiçbir çizgi romanın tamamını çizmemiş- ve eser Goodreads sitesinin en iyi Batman maceraları listesinde birinci, IGN'nin en iyi 25 Batman macerası listesinde üçüncü oluyor. Superman macerası yazıyor. "Whatever Happened to the Man of Tomorrow=Yarının Adamı'na ne oldu?" macerası, goodreads'in en iyi Superman maceraları listesinde beşinci oluyor. Büyük bir yetenek ve deha sahibi yazar olması yanında aynı zamanda kült bir kişilik.

"Miracleman=Mucize Adam" karakterine üç kitap yazdı ve İngiltere'de 1982 ve 1983 yıllarında, "British Eagle Awards"ta, en iyi comic yazarı ödülünü kazandı. Miracleman ile Mister Miracle'ı karıştırmayalım. Marmara Çizgi'nin yayımladığı, Mister Miracle'ı Tom King yazmıştı. Miracleman'de: Serbest Muhabir Michael Moran'ın, beklenmedik olaylar sonucunda asıl kaderini gerçekleştireceği mucize adam olduğunu öğrenmesi ve bir tanrının küçük yarısı Miracleman ile ikinci kişiliği Michael Moran'ı uzlaştırma çabası anlatılıyor. Aslında Miracleman, Captain Marvel'in (Shazam!) pastişi. Çok karışık bir telif hakları macerası olmuş. 1950'lerde İngiltere'de "L.Miller&Son.Ltd." Yayınevi tarafından ilk defa yayımlanmış. Alan Moore karakteri, 1980'lere inandırıcı ve edebi bir tarzda güncellemiş. Önce Marvelman imiş, Marvel'ın müdahalesi nedeniyle Miracleman olmuş. Bu eser henüz Türkçede yayımlanmadı. Umarım yayımlanır.

Alan Moore'un yazdığı eserlerden:  "Promethea", "The Ballad of Halo Jones", "Top 10", "Tom Strong", "Lost Girls", "Hellblazer", Neonomicon"  eserleri  Türkiye'de yayımlanmadı. Umarım bu eserler de önümüzdeki yıllarda Türkçe yayımlanır.

"V for Vendetta" adlı eserinde, Moore'un anarşist görüşleri, ciddi bir totaliter devlet eleştirisiyle birlikte yer buluyor.
Time dergisinin deyişiyle "Watchmen" grafik romanda bir dönüm noktası. Alan Moore, grafik roman terimi yerine, "comic" demeyi tercih ediyormuş. Bilim kurgu alanında Hugo ödülü alan ilk ve tek çizgi roman olan Watchmen: Edebiyat ve çizgilerin eşsiz bir harmonisi; çizgi roman ve süper kahramanlar temelinde, felsefe, edebiyat, suç, psikoloji ve bilimkurgu ile bezenmiş, süperkahraman kavramı etrafında topluma dair sert siyasal eleştiriler yönelten; çizgi roman camiasını ve tarihini kökten sarsan, üniversitelerde tez konusu olarak işlenen bir eserdir.

Alan Moore, İngiltere'deki başarılarından sonra ABD'ye yöneldi, "Swamp Thing" dergisi için yazmaya başladı, yazarlık yeteneğiyle "Swamp Thing" karakterini büyük ölçüde geliştirdi ve karakteri adeta diriltti. Kısmet olur da tamamı yayımlanırsa altı ciltlik bu korku türündeki eseri okuyacağız.

Alan Moore:
- Türün kalıplarını ve araçlarını bozan, parçalayan, onları farklı içeriklerde tekrar kurarak okuyucuyu şaşırtan ve düşünmeye zorlayan bir t arz kullanır.
- Bazıları tarafından İngiliz dilinde en iyi çizgi roman yazarı olarak kabul edilmektedir.
- İngiltere ve ABD'de, çizgi romanlara daha fazla sosyal saygınlık kazandırılmasına yardımcı olmuştur.
- Popüler kültürde de diğer yazarlar tarafından referans alınmıştır.
- Edebi değer taşıyan metinlerinde: Çevre, toplum, bireyin toplum içindeki yerini sorgulamış; bu ise dönemin genel geçer çizgi roman anlayışıyla çelişki yaratmıştır.
- Sanatı (Art) şöyle tanımlar: "Ben sihirin sanat olduğuna inanırım ve ayrıca ister yazı ister müzik ister heykel olsun sanatın da her formu sihirdir... Sanat sihir gibidir... Bilinçte değişiklikler yaratmak için sembolleri, kelimeleri ve görüntüleri manipüle etmenin bilimidir." 



Nightrain

"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"