Çizgi Roman Çetesi - Memo Tembelçizer - Marmara Çizgi

Başlatan hanac, 27 Ağustos, 2019, 09:56:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hanac



Çizgi Roman Çetesi 1. Kitap / Eşşek Cennetine Yolculuk
19cm x 27cm, 96 Sayfa, Siyah-Beyaz, 29 TL, Ağustos 2019
Yazar: Memo Tembelçizer, Editör: Cenk Könül

Eceline susamış bir avuç karikatüristin, yaptıkları binbir türlü soytarılığın nihayetinde
eşşek cennetine postalanışlarını konu alan maceraları okurken ölüp ölüp dirileceksiniz...

Harun Ça

Lombak Şehitleri'nin bir kaç digital taraması vardı ama PC den falan okumak istemiyordum bu şekilde çıkması güzel oldu.

kharon

Albumu olukca sevdim.

Hem Memo'nun bayildigim cizimleri-uslubu; hem de bir daha okumam herhalde dedigim 'dergide geceleme & cizerlerin kendi aralarindaki geyikler'
temali Girgir'dan beri uretilen cizgi romanlara getirdikleri fantastik yorum oldukca basarili olmus.

Hikayelerden ancak birkacini hatirliyorum dergi sayfalarinda okudugumu.
Boyle derli toplu gormek-okumak oldukca guzel umarim devami gelir.


TKnKT



Memo Tembelçizer serinin ikinci kitabının çok yakında çıkacağı duyurusunu yaptı. 2. Kitap / Birbirine Mezar Kazan Can Dostlar

Kitap kapağı bir tek bana Memo Tembelçizer editörlüğünde çıkan aylık Hortlak dergisini anımsatmıyordur sanırım.
"The man who opens topics faster than his shadow"

ferzan

Alıntı yapılan: TKnKT - 30 Ekim, 2020, 12:42:49
Kitap kapağı bir tek bana Memo Tembelçizer editörlüğünde çıkan aylık Hortlak dergisini anımsatmıyordur sanırım.

    Başlığın grafik yaklaşımından ve görselin renk güncellemesinden ötürü Hortlak Dergisi 'ni anımsatmış olabilir. Zaten Hortlak da Memo 'nun editörlüğünde çıkan bir dergiydi. Yalnız bu kapak yeni çizilmiş bir kapak değil, L-Manyak 'ın Haziran 2000 tarihli 54. sayısının kapağındaki çizim yeniden renklendirilmiş. Aynı sayıda bu kapaktaki gibi zombi odaklı bir L-Manyak Şehitleri hikayesi yer alıyordu dergide. Kapaktan da anlayacağımız üzere Çizgi Roman Çetesi 'nin ikinci kitabı bu macerayı da içeriyor.

Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

ferzan

    Daha önce bahsettim sanıyordum ama hiç yazmamışım. Geç de olsa bu eserle ilgili bazı notlar düşmek istiyorum.

    Çizgi Roman Çetesi, L-Manyak 'ın 1996-2001 seneleri arasındaki sayılarında, derginin hemen hemen ilk 5 yılında yayınlanan L-Manyak Şehitleri isimli serinin ve 2001-2005 arası Lombak Dergisi 'nde yayınlanan Lombak Şehitleri serisinin seneler sonra derli toplu bir başlık altında toplanmış edisyonudur. Bilen bilir, L-Manyak dergisi kemik kadrosunu 2001 yazında kaybetmiş, söylentiye göre haftalık Leman Dergisi 'nin aylık L-Manyak 'a reklam alma kararıyla L-Manyak editörü Bahadır Baruter, 15 arkadaşıyla birlikte dergiden ayrılarak L-Manyak 'taki içerik ve karakterlerinin maceralarını kaldığı yerden Lombak dergisine taşımışlardı. L-Manyak 'ın 2001 Mayıs sayısında (65. sayı olsa gerek) son kez gözükürler ama bir sonraki ay, yani Haziran 2001 'de süratle yayın hayatına başlayan Lombak Dergisi 'nde sanki hiç değişiklik olmamış gibi kaldıkları yerden devam edip okurlarını boşlamazlar. Dolayısıyla L-Manyak Şehitleri, Lombak Şehitleri olarak devam eder.

    Peki nedir bu L-Manyak / Lombak Şehitleri konsepti?

    Öncelikle L-Manyak Dergisi 'nin 1996 'da adeta yerli mizah soslu bir Heavy Metal mantığında çıkması ve son derece "yeraltı" olmasından ötürü farklı bir tat arayan okurların, Leman 'ın bu aylık ve salt çizgi öykü odaklı yan dergisine yoğun ilgi göstermesiyle konuya girmemiz gerekir. O güne kadar Leman 'da, Hıbır 'da, HBR Maymun 'da, Pişmiş Kelle 'de falan çalışan, çok göz önünde olmayan genç çizerleri, Bahadır Baruter editörlüğünde L-Manyak dergisindeki serbest üretim ortamında birer birer parlamaya başlarlar. Bülent Üstün, Kötü Kedi Şerafettin serisine başlar. Oky önce Zavallı Polat 'ı, sonra Şebo 'yu, sonra da Cihangir 'de Bi Ev 'i başlatır bu beş sene içerisinde. Memo Tembelçizer 'in meşhur Mast-Der konsepti, Aşık Memo 'su ve L-Manyak Şehitleri de eş zamanlı olarak başlar. Bahadır Baruter 'in Ruhaltı serisi, ona tezat Süt ve Kurabiye Öyküleri, Kenan Yarar 'ın serbest öyküleri ile Hilal 'in HBR Maymun 'dan transfer olan ve asıl başlangıcını yapan öyküleri, Cengiz Üstün 'ün meşhur Kunteper Canavarı, Duka Film 'i ve çok sonra başlayacağı Kaptan Onedın 'ı, Memcoş 'un Hatıralar Geçidi ve daha niceleri de eş zamanlı olarak dergide yer bulur. Daha pek çok isim vardır. L-Manyak dönemi pek hatırlanmayan Emrah Ablak, Psiko serisiyle o zamandan kaliteli hikayeler anlatmaya başlar. Alpay Erdem de Hasta Ruh İsmail ile okurları tanıştırır. Daha nice isim, bugün bile hatırlanan pek çok karaktere ve köşeye can vermiştir.

   L-Manyak 'taki bu peş peşe patlayan sıra dışı üretimler sadece üreticilerinin özgür kafasıyla değil, dergi içindeki sinerjiyle de doğrudan alakalıdır. B.Üstün ve C.Üstün kardeşler zaten çok önceden Memo Tembelçizer ile tanışmaktadır. Derginin yalnız ve agresif çizeri Memcoş ile evlere şenlik editörü ve yerli çizgimizin yetenek abidesi Bahadır Baruter de eski arkadaştır. Dergide hep son anda iş yetiştiren ve dolayısıyla beraber daha çok vakit geçiren dört isim; B.Üstün-Memo-Memcoş-Baruter merkezinde kurgusal bir seri Memo Tembelçizer 'in aklında şekillenir. Her macerada başta bu dörtlü, sonra da çizilmesini sorun etmeyecek başka dergi çizerleri türlü maceralarla okur karşısına çıkacaktır ama bu maceraların ortak noktası, bu karakterlerin her bölüm sonunda acı bir şekilde ölmesi ya da en iyimser ihtimalle kepaze olması üzerine şekillenecektir. Nitekim öyle de olur. O sebeple serinin adı L-Manyak Şehitleri 'dir.

    Bir macerada tatil yaparken köylüleri istemeden kışkırttıkları için ölürler, başka macerada taş çağında ilkel adamlardır. Bazen editörlerini daha fazla madara ederler, Pamukbaruter ve Yedi L-Manyak Şehidi bu maceralardan biridir. Bir diğer macerada hepsi liselidir, bambaşka bir macerada yine kendileridir ama kah yeni yıl kutlamalarında gümbürtüye giderler, kah derginin karşısındaki otelde şahit oldukları bir cinayet dolayısıyla tanık bırakılmamak için ortadan kaldırılırlar. İlerleyen maceralarda çok daha farklı dönemlerde ya da konseptlerde boy göstereceklerdir. Bu esnada Oğuz Aral 'a da ince göndermeler yapmadan edemez Memo Tembelçizer. Yeni yıl maceralarından birinde sarnıçta beliren ruh, liseli macerasındaki okul müdürü ve Pamukbaruter macerasındaki kötü kalpli kraliçe Oğuz Aral 'ın ta kendisidir. Bazen bela olur maceralarda, bazen kurtarıcı. Makul bir "ustaya saygı" yaklaşımı...

    Zaman içerisinde Memo 'nun bu serisi okurlar tarafından öyle sevilir ki, maceralar kurgu olsa bile çizerlerin karakterleri olduğu gibi yansıtıldığı için, yine dergi içerisinde L-Manyak Şehitleri 'nde çizilen çizerler kendi köşelerinde de zaman zaman birbirilerini çizmeye ve laf atmaya devam ettikleri için bir nevi Karagöz-Hacivat durumuna düşerler. Aynı zamanda bu çizerlerin yakın arkadaşlığı da okura yansıtıldığından, okurlar nezdinde muazzam bir popülerleşme başlar. Derginin en çok okunan sayfalarından birine dönüşür. İmza günlerindeki ilgi ve izdiham dolayısıyla bu durum daha da belli olur.

    L-Manyak Şehitleri, sonrasında Lombak Şehitleri derken dergi ekibinin bir kısmı haftalık Penguen 'e kaymaya başlar. Zamanında nasıl aylık L-Manyak dergisi haftalık Leman bünyesinden doğmuşsa, L-Manyak 'tan ayrılıp Lombak 'ı kuran ekip de Leman 'da kalan birkaç arkadaşlarını da yanlarına alarak haftalık Penguen 'i kurarlar. O dönemde pek çok Lombak çizeri gibi Memo da haftalık temponun büyüsüne kapılır ve Penguen için üretmeye başlar. Bu dönemde artık Lombak Şehitleri maceraları git gide seyrelir ve sonra tamamen biter. Aynı dönem, yani 2006 'larda Üstün Kardeşler 'in kısa ömürlü haftalık Fermuar dergisi denemesi de olur ama en nihayetinde tüm yollar Uykusuz 'a çıkar ve bu kez Penguen 'den ayrılan genç ama popüler bir kadro da haftalık Uykusuz 'u kurar. Derginin 6 kurucu ortağından biri de Memo 'dur (diğer kurucu ortaklar Ersin Karabulut, Umut Sarıkaya, Uğur Gürsoy, Yiğit Özgür ve Oky 'dir). Bu yeni dergide artık Memo eskisi gibi bir şehitler konseptine devam etmez. Zaten birbirinden farklı ve güzel başka üretimleri vardır ama dayanamaz, bu kez Armutlar başlığı ile Uykusuz ekibinin maceralarını çizmeye başlar ama bu maceralar L-Manyak / Lombak Şehitleri dönemindeki kadar uçuk kaçık değildir. Daha oturaklı, daha naif, hatta duygu bakımından daha detaylı öykülerdir. İşte Çizgi Roman Çetesi ana başlığı altında L-Manyak / Lombak Şehitleri ile birlikte kısa ömürlü Armutlar serisi de yer alacak diye biliyorum. Herhalde bir 4 kitapta tamamlanır.

    Şehitler konsepti, popülerliğinden ötürü zaman içerisinde ilginç durumlara sahne oldu. Mesela, vaktiyle Leman dergisinin kat sorumlusu İlhami, 2000 yazında bir macerada başrolde çizilmişti. Kaligraf Şevki Sayışman 'ın dergideki gizemli ölümünü araştırıp şüpheli çizerleri soruşturuyordu. O maceradan sonra bir öyküde daha (uzakdoğu ve Shaolin Tapınağı konseptli bir öyküydü) İlhami başrolde çizildi. Çok geçmedi, okurlar arasında inanılmaz bir İlhami sempatisi oluştu ve sadece L-Manyak 'ın değil, Leman 'ın imza günlerinde de İlhami 'nin okurlara imza verdiği oldu. Kaligraf Şevki Sayışman zaten her daim çizilen biriydi. Lombak döneminde de derginin ofisboyu birkaç macerada yer almıştı. 2004 'te gittiğim İzmir Kitap Fuarı imza gününde o ofisboy da gelmişti ve inanılmaz popülerleşmişti. Bu çizgi öyküler de, öykülerde yer alan gerçek tipler de böylesi sevilmişti.

    Çizgi Roman Çetesi, 90 'lı yılların ikinci yarısı ile 2000 'lerin ilk yarısını kapsayan, yer yer çeşitli toplumsal olayları da arka planına alan, muhabbet arasında bile farkında olmadan o dönemin gündemiyle ilgili çeşitli hatırlatmalar yapan, yıllarca mizah okurlarının bağrına basıp çizgi roman okurlarınca pek ciddiye alınmamış çok önemli bazı çizgi romancılara odaklanan değerli bir seri. 1. kitabı okuyup sevenler, 2. kitap için daha da yükselebilirler. Zira 2. kitapta en iyi hikayeler yer alıyor, seri giderek daha lezzetli hale geliyor. Ayrıca 2. kitapta L-Manyak dönemi maceraların tamamı yayınlanmış oluyor, Lombak dönemi maceralarına geçiliyor diye tahmin ediyorum. Bu hesapla 3. kitabın tamamı Lombak maceralarını kapsayacaktır. Seriyle ve arka planıyla ilgili yazacak çok fazla şeyim var ama sonraki zamanlara saklıyorum. Sırası geldikçe başka başka şeylerden de bahsedeceğim.

    2000 öncesi L-Manyak Şehitleri, 2001 sonrası da Lombak Şehitleri adıyla yayınlanan ilk iki albümün görselini de aşağıya bırakıyorum. Gerçi bu albümlerdekiler zaten Marmara 'nın bu derli toplu edisyonunda yayınlanmış oluyor ama meraklısı için dipnot olsun.



    Not: Her iki albüm de aynı boyuttadır. Yayınlandıkları derginin ebatlarına, yani A4 dosya kağıdı ölçüsüne sahiptirler.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

dayıcomics

L-Manyak şehitleri dergide en sevdiğim öykülerdendi, özellik Kunteper macerası ve yaşlılık hallerinin çizildiği öyküler efsanedir. En kısa zamanda yeni hallerini almak şart oldu.

hanac

Çizgi Roman Çetesi 2. Kitap / Birbirine Mezar Kazan Can Dostlar



19cm x 27cm, 104 Sayfa, Siyah-Beyaz, 35 TL, Eylül 2021
Yazar - Çizer: Memo Tembelçizer, Editör: Cenk Könül

Parmağın hareket ettirdiği tetik, horozu serbest bırakır. Horozun yayı, serbest kalan horozu çeker ve horoz iğnenin arkasına vurur. İğnenin ucu, kovanın dibindeki fünyeye çarpıp fünyeyi ateşler...
Fünye, itici barutu ateşler. Barut yanınca Bir anda çok miktarda gaz açığa çıkar.
Gazın basıncı kovanla birlikte mekanizmayı geriye, mermi çekirdeğini ileriye iter.
Çekirdek namlunun ucundan çıkınca yüksek basınçlı gaz serbest kalır ve havanın içinde sesten daha hızlı genleşir.
Bu genleşmenin neden olduğu şok dalgası patlama sesini oluşturur. Eğer patlama sesi istemiyorsak gazın
namludan çıkışını yavaşlatan bir "susturucu" kullanmalıyız.
Ama konumuzun bunlarla alakası yok... Çünkü ortada susturucu falan yok...

hanac

Çizgi Roman Çetesi 3. Kitap - Her Sırta Ayrı Hançer



Voinn, voinn, plçşk, ogoaak, küt, küt, cieeek, tıkırt, tıkırt, ieaaa, tlöng, patırt, tzort, rorrrr, çtoka, zup, .ot, gürç, şak, lörp, tobomm, bodomm, çıkırt, löpür, löpür, löpür,eörrr, çtoka, lörp, lörp, ktok, çotark, gpönl, diiit, diit, diiit, dup, haha ha, dvönn, raaahh, harş.

Yayın Tarihi: Eylül 2022
Yazar ve Çizer: Memo Tembelçizer
Sayfa Sayısı: 88
Fiyat: 125 ₺  Eylül 2022 Fiyatı 5 ₺