Mona Lisa, Brendon Baglantisi

Başlatan Lami Tiryaki, 13 Aralık, 2010, 21:39:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lami Tiryaki

Mona Lisa bu aralar çok popüler. Haber, 13 Aralik 2010 tarihli Hürriyet'ten;

Asil sifre gözlerinde çikti
Kültür Sanat Servisi
Ünlü Italyan ressam Leonardo Da Vinci'nin yillardir çözülmeye çalisilan en ünlü eseri Mona Lisa'nin sifresi gözlerinde çikti.

Kesin kimligi konusunda hala spekülasyonlar olan Mona Lisa'nin sag göz bebeginde L ve V harflerinin oldugu ortaya çikti. Harfleri kesfeden Italya Kültürel Miras Komitesi Baskani Silvano Vincenti, bunun Da Vinci'nin bas harfleri olabilecegini de belirtiyor ancak ressamin neden böyle bir imza atma gereksinimi duydugu sorusuna tatmin edici bir yanit verilemiyor.
[IMG]http://img52.imageshack.us/img52/2959/monalisara.th.jpg[/img]

ÖZEL BIR TEKNIKLE OKUNDU

Mona Lisa'nin sol gözünde ise CE ve B harflerinin gizlendigi belirlendi. Ancak 500 yildan daha fazla süre önce yapilan tabloda zamanla olusan yipranma nedeniyle harfler net okunamiyor.

[IMG]http://img824.imageshack.us/img824/5913/monalisagozler.th.jpg[/img]

Normal gözle bakildiginda farkedilemeyen isaretler, özel bir büyütme teknigi ile ortaya çikarildi.

Tabloda gizlenen bir baska sembol de arka tarafta yer alan köprünün kemeri üzerinde yer aliyor. Kemer üzerinde '72' ya da 'L2' yaziyor. Ancak bu harf ya da rakamlarin ne anlama geldigi konusunda elle tutulur bir bilgiye henüz ulasilmis degil.

"SEMBOLLER RASTLANTI DEGIL"

Uzmanlar sadece bu sembollerin rastlanti ile konmadigi, Da Vinci tarafindan bilinçli olarak kondugunda hem fikir. Ürettigi pek çok yapitta sembol ve sifreler kullanan ve ezoterik oldugu bilinen Da Vinci'nin sifrelerinin yakinda çözülecegi umut ediliyor.

MEZARI AÇILMAK ISTENIYOR

Kendisi de bir Da Vinci uzmani olan Silvano Vinceti, sanatçinin Mona Lisa'ya diger tablolarindan çok daha fazla önem verdigini ve hayatinin son döneminde onu yanindan ayirmadigini vurguluyor.

Vinceti, Leonardo Da Vinci'nin mezarini açmak için izin almaya çalisan bir grubun üyesi. Kafatasi incelemesiyle Da Vinci'nin yüzünün bire bir görüntüsünü elde etmeye çalisan grup, Mona Lisa'nin sanatçinin bir oto portresi olup olmadigini ortaya çikarmayi amaçliyor.

MONA LISA'NIN GÜLÜMSEMESINDE DE SIR VAR

Mona Lisa'yi bu kadar ünlü bir eser haline getiren gülümseme de tabloda çözülmeye çalisilan sirlar arasinda. Kisa bir süre önce Da Vinci'nin, Mona Lisa'nin bu esrarengiz, bugulu gülümsemesindeki optik efektleri nasil yarattigi ilk kez ortaya çikarildi.

Fransiz Müzeleri Arastirma Merkezi ve Restorasyon Laboratuvari ile Avrupa Sinkrotron Radyasyonu Tesisi'nin ortaklasa yürüttügü çalismada bilim insanlari Mona Lisa'nin "bugulu" gülümsemesinin ardinda ünlü ressamin parmaklariyla tabloya sürdügü asiri derecede ince cam cilanin oldugunu belirledi. Röntgen isinlariyla yapilan incelemede arastirmacilar, sürülen cila ve boya tabakalarinin yüzün farkli bölgelerinde degisen seviyelerde nasil olusturuldugunu görebildi. Farkli
renkte boyalarla ustaca karistirilmis, herbiri insan saçindan 50 kat ince 40 kat cilanin, Mona Lisa'ya belli belirsiz gülümseyisi veren hafif bugulu ve gölgeli etkiyi verdigi tespit edildi. Cilanin kurumasi aylar aldigindan esrarli gülümseyisin olusmasinin da yillar aldigi kaydedildi. Tabloya sürekli bakildiginda bu gülümseyisin kayboldugu izlenimi olusuyor.

Bu da önümüzdeki ay Italya'da piyasaya çikacak olan Brendon albümü;

[IMG]http://img713.imageshack.us/img713/813/077ilsegretodimonnalsac.th.jpg[/img]

Il Segreto Di Monna Lisa (Mona Lisa'nin Sirri). Brendon'un yasadigi evreni ve zamani düsünürsek, Martin Mystere hikayelerinden bile daha çekici bir seye benziyor. Brendon eski Londra harabelerinde sanatla hayatin örtüsmesinden dogan gizemlerin arasinda kaliyor. Üstelik çizer de Esteban Maroto. Hani tadindan yenmez bir sey böyle olsa gerek.

Selamlar
Lami