Irishman (2019)

Başlatan Mrtekin, 27 Aralık, 2018, 21:38:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

peder clemente

Alıntı yapılan: Bamboocha - 02 Şubat, 2020, 08:04:25
Peder sizi tebrik ederim Cosa Nostra örgütünü sosyal, ekonomik ve politik açılardan ele alan derinlikli bir yazı olmuş. Mafia örgütünün bir hükümet veya askeri birlik ile benzer bir mekanizma ile işlemesi çok ilgi çekici. Bu konu üzerine yaptığınız araştırmalardan faydalanabilmek bizim için güzel bir imkan. Irishman filmini henüz izleme fırsatım olmadı, ancak yazıda bahsi geçen diğer filmler ile beraber listeme ekledim.

Sevgili Bamboocha,
Yazının önemli noktalarından bazılarını çok iyi yakalamışsınız. Okuduğunuz ve yaptığınız katkı için ben teşekkür ederim. "Herkes için Mafya-Arnd Schneider&Oscar Zarate" kitabından bir bölümü, konuyu tamamlayıcı nitelikte gördüğümden; olduğu gibi, yorumsuz olarak aşağıya alıntılıyorum:

"İtalyan ekonomisi, 1950'lerde ve 60'larda büyük bir canlanma yaşadı ve dev bir kalkınma örgütü olan Cassa per il Messogiorno, ülkenin güney bölgeleri için büyük fonlar ayırdı. Sicilya'nın başkenti Palermo'da, yeni bürokrasiler oluştu. Mafya, savaş sonrasında kalkınma yatırımlarını denetleyen bu bürokrasilere büyük ölçüde sızmayı başardı.
Mafya örgütleri, Palermo'daki kentsel ekonominin çoğu sektörünü zaten denetimleri altına almışlardı, ama şimdi Devlet idaresindeki yeniden inşa ve kalkınma fonlarına da el atıyorlardı. Bu dönemde Mafya, büyük çaplı "meşru" girişimciliği (inşaat sektörü), ilk kez yasadışı uluslararası ticaretle (uyuşturucu) birleştiriyordu.
Palermo, savaş sırasında büyük ölçüde zarar görmüştü. Yarım milyonluk kent nüfusunun dörtte biri gecekondu mahallelerinde yaşıyordu; yaklaşık 14000 kişi teneke evlerde oturmaktaydı. Hristiyan Demokratlar, belediye seçimlerini ilk kez 1952 yılında kazandılar ve aristokrat seçkinleri, kiliseyi  ve arsa spekülatörlerini temsil eden politikalar izlemeye başladılar. Hristiyan Demokratların oluşturduğu yeni belediye yönetiminin ilk yaptığı işlerden biri, kenti çevreleyen geniş arazileri "kentsel gelişim bölgeleri" olarak imara açmak oldu.
1957 ile 1963 yılları arasında, özellikle de sosyal konut alanında yoğun bir inşa ve spekülasyon dönemi yaşandı.
Bu dönemde spekülatörlerin, yalnızca artan arsa fiyatlarından kazandığı kârların 660 milyon dolar dolayında olduğu tahmin ediliyordu. On yıl gibi kısa bir süre içinde kentin görünümü tümüyle değişti; "Kentsel Gelişim Bölgeleri", orta ve üstorta sınıfın yaşadığı yüksek apartmanlar ve yönetim binalarıyla doldu.
Bu on yıllık dönemde hiçbir kapsamlı kent plânlaması yapılmadı: Bu durum, Bayındırlık İşleri Müşavirliğinin ardından 1958 yılında Palermo Belediye Başkanlığına seçilen Vito Ciancimino'yla, onun Bayındırlık İşleri Müdürlüğü'ndeki halefi Salvo Lima arasındaki bir anlaşmanın amaçlanmış bir sonucuydu.(Salvo Lima daha sonra Avrupa Parlamentosu üyeliğinde de bulundu; 1992 yılında Mafya tarafından öldürüldü.)
Bu iki politikacı, Hristiyan Demokrat partisi'ni hiç olmadığı kadar güçlü bir konuma getirmek üzere, sistemli bir iltimas, torpil ve vurgun stratejisi izlediler..."