Transcendence

Başlatan dean, 08 Mart, 2014, 00:55:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dean

  Bilim adamı Will, istedikleri teknolojik yardımı yapmadığı için bir terörist grubun saldırısına uğrar ve cinayete kurban gider. Kendisi gibi bilim adamı olan eşi Evelyn, Will'in beynini gelişmiş bir süperbilgisayara entegre eder. Will'in bedeni ölmüştür ama beyni eşiyle yeniden iletişime geçer. Dahası Will, bağlı olduğu bilgisayardan internet aracılığı ile tüm dünyayı yaklaşan terörist tehlikeye karşı uyarmaya başlar. Fakat terörist grup Will'in hala hayatta olduğunu fark edince, super-bilgisayarı yok etmek için harekete geçerler...
Yönetmenliğini Wally Pfister'ın üstlendiği filmin senaryosu Jack Paglen'e ait. Başrol ise bu türde görmeye alışık olmadığımız bir isim olarak Johnny Depp.
Beyazperde'den alıntıdır.



TRANSCENDENCE - Official Trailer #2 (2014) [HD] Johnny Depp, Morgan Freeman

http://www.imdb.com/title/tt2209764/







yunusmeyra

bu film için oyunculuklardan,yönetmenden ve imdb puanlarından v.s. bahsetmek istemiyorum hiç..konusunuda özetlemeyeceğim..çünkü film konusu,oyunculuk ve yönetiminin başarısı ötesinde bir ilgiyi hakediyor bence..ve bilim dünyasında bir süredir süren tartışmaları daha ileri bir noktaya taşıyarak taraf oluyor zannımca..bahsettiğim konunun kendisi, filme seçilen türkçe ad "evrim" kavramı ile de ilgili ve "gelecekteki evrim" konusunda da göndermeleri olan bir film şüphesiz..ancak "evrim" kavramının belki fütüristik bir anlamını doğuracak şekilde orjinal ismin yani "transcendence"in anlam yelpazesi daha geniş : "deneyüstü" olma durumundan tutun,"yücelik" ve "üstün" olma,"efendi" olma durumuna kadar göndermeleri olan bir kavram..

  filmde yukarıdaki orjinal isimde geçen içeriklere uygun olarak "süper-yapay zeka" çalışmalarına ve bunun "evrim"ine uygun bir konu hakkında olduğu zaten tanıtımlarda söylenmişti.bu konuda bilim dünyasından bir kaç alıntı yapmak istiyorum önce:
-alıntı-
"Kaliforniya'daki Singularity Üniversitesi Yapay Zekâ ve Robotlar Bölümü Başkanı Neil Jacobstein, 'Yapay zekânın hiçbir ahlaki bedeli olmadan gelebileceğini sanmıyorum.Şimdi çalışmaya başlarsak kontrolsüz şekilde yükselen yapay zekâ karşısında kurtulma şansımızı önemli derecede gelişebilir' diye konuşuyor.
Jacobstein'a göre 'yapmamız gereken, yarattıklarımızın ortaya çıkartabileceği sonuçları göz önüne almak ve toplumlarımızı, kurumlarımızı yaşanabilecek bu büyük değişikliklere hazırlamak'.

"İnsanların ilk gerçek anlamda akıllı bir bilgisayar programını yazarsa, daha sonra bu programın kendisi daha akıllı sürümlerini geliştirebilir mi? İnsanoğlu için gerçekten böyle bir tehlike işareti var mı?
BBC'ye konuşan Jacobstein, 'Muhtemel riskleri sezmek ve ileriye dönük adımlar atmak için harika bir fırsatımız olduğunu ve bu risklere karşı yedekli ve aşamalı önlemler geliştirmek için elimizden geleni yapmamız gerektiğini düşünüyorum 'diye ekliyor"

"Imperial College Bilişsel Robot Profesörü Murray Shanahan, yapay zekâ üzerinde yoğun olarak çalışanların şimdiye kadar geliştirdikleri yapay zekaya insanları öldürmeye çalışmalarını önleyecek bir güvenlik sistemi kurmadıklarını söylüyor.

Shannan 'Yapay zekâ üzerinde çalışan herkesin bu endişeleri önemli bulduğunu söyleyemeyiz. Ama toplum böyle düşündüğüne göre, konu daha ciddiye alınmalı. En iyisi iki uç noktanın ortasında durmak. Şu an panik yapmak için bir neden yok. Önümüzdeki 10-20 sene içinde insan düzeyinde bir yapay zekâ geliştireceğimizi düşünmüyorum. Bunun yanı sıra, yapay zekâ üzerinde çalışanların Stephen Hawking ve diğerlerinin endişeleri hakkında düşünmeye başlamaları iyi bir fikir ' diyor."


tartışmalarda taraflarını belli eden bilim adamları ve kurumlardan bazıları ise şunları söylemiş:

"Giderek artan sayıda bilim insanı, mühendis ve sanatçıların söylediklerine inanırsak 'zavallı et ve kemik yığınlarına' yani insanoğluna acımak gerekiyor.

Profesör Stephen Hawking de insanoğlu tam anlamıyla zeki bir aygıt ya da yazılım geliştirdikten sonra neler olacağı konusunda endişelenen uzmanlar listesine katıldı.

Hawking'in korkusu, yapay zekânın insanoğlunun sonu anlamına gelebileceği.

Aynı endişeler geçen Ekim'de Tesla firmasının sahibi Elon Musk tarafından da dile getirilmişti.

Musk, kontrol edilmesi güç boyutlara ulaşan yapay zekânın insan nesli için "en büyük tehdit" olduğunu belirtti.

Musk sonumuzun zalim ve hesapçı yapay zekânın ayakları altında mı geleceğini merak ettiğini söylüyor.

Oxford Üniversitesi Profesörü Nick Bostrom da, önümüzdeki yüzyıl içinde yapay zekâ yönetiminde bir kıyamet yaşayabileceğimizi kaydetti.

Google'ın başmühendisi Ray Kurzweil de yapay zekadan kaygılı. Ama başka nedenlerden.

Kurzweil, süper-zekâ yazılımlarını kısıtlayamaya gücü yetecek ahlak kodları yazmanın çok zor olabileceğini söyledi."


not:yazıdaki alıntılar bbc türkçe sitesindeki "Yapay zeka insanlığın sonu mu olacak?" haber-yorumundan... (7 aralık 2014..)

v.s. v.s. v.s

evet film tam bu tartışmaların ortasında ve bence bir tezi ve bir tarafı var..ayrıca basit bir" yapay-üstün zeka" (aslında bilim dünyasını meşgul eden en önemli araştırmaların başında geliyor ve hiçte basit değil  ;) ) bilim kurgusu ve fütürizmini içermenin ötesinde insanın ne olduğuna ve evrimine ve nereye evrileceğine dair de sağlam "soru" ve "cevapları" var..ve bilim kurgunun altyapısına ve güncel bilimsel gelişmeler ile insanı anlamaya çalışan bilimlere ait donanımızın ölçüsünde  farklı çıkarımlar yapabileceğiniz bir film sanırım..

son not:bana "predestination"adlı filmi öneren ve sayesinde güzel bir bilim-kurgu anlatısının (heinlein'ın öyküsü: All You Zombies..) beyazperdede vücut bulmuş  versiyonunu izleme fırsatı yaratan Güneş'e ve  forum dostlarımıza ithaf ediyorum..

HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

yunusmeyra

filmi izledikten sonra tavsiye edebileceğim bir makale(ler) daha var..link şöyle:
http://khosann.com/bill-gates-ve-elon-musk-yapay-zekadan-neden-korkuyor-dusunen-robotlar-dunyayi-ele-gecirir-mi-1/

kozan demircan tarafından yazılmış..demircan'ı çoğumuz nathan never çevirilerinden tanıyoruz..ancak kendisinin popular science Türkiye dergisi için bilim-teknoloji  yazıları var..kendisiyle ilgili tanıtımda br yerde şöyle diyor:

"Profesyonel çevirmenim ve dergicilik sektöründen geliyorum ama çevirmeyi değil, Türkçe söylemeyi seviyorum. Sergio Bonelli'nin İtalyanca Nathan Never çizgi romanlarını çeviriyorum. Uzun yılların Barbar Conan çevirmeniyim.

Kitap kurduyum, video oyunlarını, kitap okumayı, çeviri yapmayı, roman yazmayı seviyorum...

Bilimkurgu, epik fantezi, çizgi roman, heavy metal, Yıldız Savaşları, Uzay Yolu, felsefe ilgi alanlarım...

Popüler bilim, kuantum fiziği, astrofizik, astronomi, genetik, askeri teknoloji, mobil dünya, bilişim sektörü, Yapay Zeka, teknolojik tekillik, fütürizm, transhumanizm ise diğer ilgi alanlarım...

Tablette kitap okuyan ama eski kitapların baskı kokusunu seven, aksiyon figürleri biriktiren, Mass Effect video oyunundaki teknolojileri ya da Baldur's Gate'teki Ortaçağ silahlarını Türkçeleştirmeyi seven bir adamım. Bununla birlike gezmeyi, yemeği ve arkadaşlarla eğlenmeye de bayılırım. Bazen vakit bulmakta zorlanırım, bazen de sahilde tek başıma yürümeyi tercih ederim."..


HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

yunusmeyra

konu hakkında benzer soru ve göndermeleride olan (teknodroidler ve ilk yaratılmaları , sonrası..) nathan never dev albümlerinin ilk 3 cildini öneririm (önerdim bile  ;) )
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR