Omega The Unknown

Başlatan emre ozdamarlar, 19 Ocak, 2011, 23:09:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

emre ozdamarlar

Daha önce kardes sitemiz resimliroman.net'e gönderdigim bir tanitim.

----------------------------------

Bu karakter ilk olarak Marvel tarafindan 1976-77 senesinde yayinlanmis. Satislarin dusuk olmasi sebebiyle sadece 10 sayi cikip yok olmus.
Cizgi romanin yazari Steve Gerber, kendisi Howard the Duck'i da yaratan kisi.

2007 senesinde ise yazar Jonathan Lethem bu projeye el atiyor (cocukken orjinal seriyi okuyup hastasi olmus) ve Marvel 10 sayilik bir oyku cikartip, 1977 senesinde yalan dolan bir sekilde sonlandirdiklari hikayeyi devam ettirme karari aliyor.

Hikaye bildigimiz pelerinli super kahraman hikayesinden farkli, hic konusmayan bir kahraman var bu sefer elimizde, asil izledigimiz kisi ise Alexander Island adindaki cocuk. Bir sekilde Omega ile baglantisi var ama onu konu ilerledikce ögreniyoruz. Alexander ailesi tarafindan okula gönderilmemis, evde egitim görmus, asiri zeki/entelektuel ve inceden de asosyal bi arkadas. Hikayenin daha acilisinda tum aile bir kaza geciriyorlar ve Alex ailesi sandigi kisilerin aslinda robot oldugunu ögreniyor. Buyuk sehre tasiniyor, kendisini yok etmek isteyen robotlardan kurtaran Omega ile kaderleri kesisiyor. Bir de buyuk sehirde Mink adli evlere senlik, kendi TV showu olan bir super kahraman var ki hikayeyi baya senlendiriyor.

Hikayenin tarzi biraz daha yetiskinlere yönelik gibi (70lerdeki versiyonunu Alan Moore'un Watchmen'inin öncusu olarak görenler var), bilimkurgu yazari Jonathan Lethem'de baya agir, surreal bi tarz izlemis.  Cizer Farel Dalrymple'in tarzi ilk baslarda rahatsiz ediciydi, cok eskiz tarzi cizmis ama konu ilerledikce ona da alistim. Hikaye anlatis teknigi iyi, kapak cizimleri de sahane, 3-5 örnek ekleyecegim bu yazinin sonunda.

Son olarak dikkat cekmek istedigim sey normalde roman yazari olan bir kisinin cizgi roman yazmasi, ayni seyi Jonathan Ames de Vertigo'dan cikan The Alcoholic kitabi ile yapti. (Jonathan Ames HBO'da yayinlanan Bored To Death serisinin de yazari) Diyecegim sudur ki cizgi romanla buyumus, asil odaklari roman yazmak olan adamlar cizgi roman yazmaya basladilar yavas yavas. Dunyada cizgi romana artan bir egilim oldugunun bir baska kaniti olarak göruyorum ben bunu. Turkiye'den de atiyorum Ihsan Oktay Anar, fantastik bir hikaye yazsa, birileri de cizse sahane olmaz mi sorusuyla yazimi sonlandiriyorum.

Kitaptan bazi sayfalar:







rumar80

   Emre bu seriyi gerçekten duymamıştım. Mutlaka araştıracağım. Bilgi için çok teşekkürler.

pizagor

Alıntı yapılan: emre ozdamarlar - 19 Ocak, 2011, 23:09:37
2007 senesinde ise yazar Jonathan Lethem bu projeye el atiyor (cocukken orjinal seriyi okuyup hastasi olmus) ve ...

Bu çocukken okuyup hastası olma açıklaması da çok beylik olmaya başladı. Nedense bir zamanların tutmayan serilerine yeniden el atanların çok sevdiği bir söz dizisi...

Ama ilginç bir seri izlenimi bıraktı bende...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...



alan ford

Alıntı yapılan: emre ozdamarlar - 19 Ocak, 2011, 23:09:37
Turkiye'den de atiyorum Ihsan Oktay Anar, fantastik bir hikaye yazsa, birileri de cizse sahane olmaz mi sorusuyla yazimi sonlandiriyorum.

  Ah ne güzel olur değil mi?. Ama bu topraklarda biraz zor. Bir zamanlar Barış Müstecaplıoğlu'nun  harikulade fantastik serisi Perg Efsaneleri'ni Engin Deniz Erbaş ile birlikte çizgi romana uyarlama projeleri vardı. Rodeo Strip'in yanılmıyorsam 8. sayısında bir giriş yapmışlardı bu işe.. Bu sene kitap fuarında Barış Müstecaplıoğlu ile tanıştım. Engin Deniz Erbaş'ın Türkiye'de istediğini bulamaması nedeni ile yurtdışına gittiğini , projeninde askıya alındığını söyledi. 

Ne diyeyim. Bir gün umarım görürüz bu tip çalışmaları.
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir