Bilka Örümcek Adam Dönemini Sevenler Kulübü

Başlatan pizagor, 27 Eylül, 2012, 09:41:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pizagor

Bilka panelleri hakkındaki son görüş üzerine acil toplanan çizgiroman sevdalıları konuyu enine boyuna tartıştılar. Aşağıda bu tartışmanın ayrıntılarını okuyabilirsiniz. Kişiler gerçektir, sadece isimleri uydurmadır...



Pizagor : Bilka'nın Örümcek Adam serisinde 112. sayıyla birlikte değişen baskısında bugüne değin orijinal olarak düşündüğümüz sayfaların da hayalet çizerlerce kopyalanmış olabileceğine dair bir görüş söz konusu. Sizler ne dersiniz?

BOB : aydınger, ışıklı masa yada ne olursa bir kopya için çok detaylı bir çizim... Sanki direk siyah beyaz çoğaltma gibi duruyor...

FDO : Bazı ufak detaylardaki titremeler ve hafif şaşmalar, bana kopya olduğunu düşündürttü. Kopya ise çok ince işçilikli bir kopya olsa gerek. Fotokopi ise rezalet bir fotokopi olabilir. Fotokopiden kastım, artık o dönem ne varsa.

BOB : rezalet bir fotokopi gibi duruyor... :)

FDO : İlk panelin sağındaki balon hat titremeleri bana çizer işi olduğunu düşündürttü ama çoğaltmada da öyle bozulma olabiliyor mu bilmiyorum.

BOB : O zaman photoshop olmadığı için balonları nasıl kapatıp temizliyorlardı bilmiyorum... Mesela "ARKADAŞIM" diye başlayan ilk panel en sağındaki balonda orjinaline göre çok farklı... Ama resimlerin bu kadar düzgün kopyalanıp balonlarda aynı estetiğin olmaması kopyalama olmadığını gösteriyor zaten... Örümcek Adam'daki 100. sayı öncesi kopyalar bariz...

Pizagor : Bu arada ben de kopyalama yapılmadığını düşünüyorum. Arka plandaki yazılar bile olduğu gibi duruyor.

DAB : daksil ile temizlemiş olabilirler. Felicia diye başlayan balonda kenarlar ve balon içindeki lekelerde belli oluyor kısmen.

FDO : Bir zamanlar comics yayıncılığı... :'(

DAB : siyah bölgelerin yoğun olduğu kısımlarda da beli fotokopi izleri. balon içi temizliği yaptıktan sonra fotokopi ile kopyası alınıp balonları yazıyorlardı muhtemelen. grafikleri rapido + milimetrik karton ikilisi ile hazırladığımız dönemlerde daksil çok yardımcı olurdu bize. bir paragraf yazı yazmışsın şablon ile bir harf yüzünden güme gitmiyordu sayesinde...

Pizagor : Peki öyleyse fotokopi 80'lerde yok muydu, niye aydingere kopyalanıyordu?

FDO : Aydıngere de nasıl oluyor hiç görmedim, sadece ortaokulda ya da lisedeki resim derslerinden falan aşinayım. Aslında gayet kullanışsız, şeffaf ama kalın, en ufak bir darbede yüzeyinde faça oluşan bir kağıt. Belki o kalın şeffaflığı yüzünden doğrudan orijinal basimin üzerine konup direkt çiniye geçiliyordur, kim bilir.

DAB : aydıngerden kişe yapımı  daha kolaydı. öbür türlü kartondan karanlık odada film alınması filan gerekiyordu. ekstra masraf bir nevi...

ACX : tüm bunlar dijital malzeme parası vermemek için mi? o dönem dijital midir tartışılır tabii.

Pizagor : O dönem dijital herhangi bir şey yoktur. Şimdi ise tüm bu emeğin karşılığı 100 dolar...

DAB : telif ödememek içindir herhalde. zaten dijital bişi yok. telif ödeyip alsalar bile fotokopi alacaklar neticede.

ACX : forumda denk gelmiştim galiba, Long Halloween'da da dijital malzeme yok deniyordu sanırım. bu devirde halen nasıl dijitale aktarılmamış enteresan...

FDO : O dönem malzeme nasildi acaba... Tay, fumetti malzemeleri nasıl alıyordu acep... Filme çekilmiş sayfalar geliyordu muhtemelen. Mizah dergilerinden biliyorum, her çizgi roman sayfa orijinali filme çekilip %30 ya da %40 bir küçülme payı ile kartona çekilirmiş, buna film diyorlar olsa gerek. Hatta bu filme çekilmiş sayfalar da film kutularında arşivleniyor diye biliyorum Leman 'dan.

DAB : artık dijitale geçtiler.

FDO : Sırf bunlarla uğraşan ve kretuar kullanan klişeciler vardı galiba.

DAB : tay telif ödemiş mi?

FDO : Ödedi sanıyorum. Bir zamanlar Bonelli 'nin en büyük sitemi Türk yayıncının telifleri geciktirmesi tarzı şeyler olduğunu okumuştum bir yerlerden.

DAB : hmm enteresan, benim gözüm dönem yayıncıları pek yanaşmazdı telif ödemeye. haksızlık ediyormuşum :)

FDO : Anlaşma için İtalya 'ya gidenler de sürekli eğlence alemine akiyormus. Gene aynı yazıdan ama kaynağı hatırımda değil. Bir kısmı telifli, bir kısmı telifsizmis. Ama Tay 'ın basımları iyiydi Allah için. En azından benim gördüklerim.

DAB : film dediğimiz eski analog fotoğraf makinelerinde kullanılan malzeme. aynı pozlama mantığıyla çalışıyor. sadece daha büyüğü. Tay telifli çalışmışsa malzemeyi filme aktarılmış halde almıştır o zaman.

FDO : Eskiden ne zormus bu işler. Yayıncılığı geçtim, grafik tasarım ölümmüş adeta. 2000 sonrası grafikerler nispeten daha şanslı. Bilgisayar el ayak oldu teknik anlamda. Şimdi sadece tasarıma ce uygulamaya kafa yoruluyor ki o bile inanılmaz zor bisey. Eskiden bu zorluğa bir de teknik zorluklar ekleniyormuş.

DAB : çalıştığım ajansa 1991 de filan gelmişti ilk pc. siz bilmezsiniz belki sadece mavi ekran word vardı. bir de banner diye bi program eski çizgiroman logolarındakine benzer. şekilli yazılar vardı hazır şablon.

FDO : DAB Abi, bugün bile grafikerlik bana çok zor ve sıkıntılı geliyor. Patronlarimdan birinin grafik ajansı var hem Bursa hem İstanbul 'da, arada bazı çizim işlerini yapıyorum ama tasarım kısmı ölüm gibi geliyor. Ofiste de var bir grafikerimiz. Sen nasıl baş ediyorsun abi? Alışma meselesidir gerçi ama adamda sinir bırakmaz herhalde grafikerlik...

DAB : tasarıma müdahele edilmeyince, yumurta kapıya dayanmadan işi planlayınca iyi ama bizde o şekil çalışma yok.

FDO : Masabaşı ve görsel çilekeş meslekler kategorimde ilk üçte her zaman. Bir paragrafraki koyu renk yazılı vurguyu bile göremeyecek kadar kör adamlar sırf işi ısmarliyorlar diye nasıl saçma sapan müdahaleler ve gereksiz fikirlerle geliyorlar Allah biliyor.

DAB : eskiden çok idealist bir şekilde işin doğrusunu önerirdim müşteriye, sebepleri ve olması gerekenleri filan ikna etmeye çalışırdım. uzunca bir süredir bıraktım. malum bizim insanımız parası olunca kendisini hem grafiker, hem doktor yeri gelir pilot gibi görür.

FDO : Kesinlikle.

DAB : parayı veren düdüğü çalar diyorum, hiç umurumda olmuyor işin niteliksizliği filan...




Konuşmalar grafik tasarımcının çilesi üzerine devam etti...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


pizagor

Forumumuzun anlı şanlı ve dernekli Hulkseverleri Bilka'nın HUNK'u hakkında ne düşünüyor acaba?




İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


gamlıbaykuş

O dönemde Hulki bile yazsalar giderdi yani.
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

pizagor

Alıntı yapılan: gamlıbaykuş - 29 Temmuz, 2018, 14:01:52
O dönemde Hulki bile yazsalar giderdi yani.

Hulki iki defa her ikisinde de farklı bir şekilde yorumlanaarak karşımıza çıktı bu arada: Yakın dönemde Türk Mucizesi'nde ve yıllar önce Ali Recan'ın Marvel Yayınları etiketiyle çıkardığı Hulk albümlerinde...

Aşağıdaki Yıldırım Örer'in çizdiği, eski dönemli olan...

Manyak bir dişçi röntgen yerine dama ışınlarını kullanınca adamımız Burhan Banane, gururunun kırıldığı ve utandığı zamanlar Yeşil Dev Hulki'ye dönüşmeye başlar...







İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


rumar80

 Marvel yayınları logosu altında bir iki kez dolgu olarak yayınlandı Hulki.

pizagor

İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


gamlıbaykuş

Her seferinde farklı kişiler el atmış herhalde. Kimi karelerde Dişi Hulk adını görürken bu karede de Bayan Hulk adını görüyoruz. Bilka istikrarı hiç sevmeyen bir yayınevi galiba :)
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

pizagor

Bugünün Bilka Örümcek Adam kapağı...



İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


rumar80

 Güzel bir Mark Bagley çizimi.  Venom ve Carnage örümcek adama karşı.

pizagor

Alıntı yapılan: rumar80 - 07 Ağustos, 2018, 12:35:53
Güzel bir Mark Bagley çizimi.  Venom ve Carnage örümcek adama karşı.

Kletus Kasady'nin ortama yavaş yavaş alıştırılmasına tanık olmuştuk son sayılarda. Bu sayıyla birlikte Carnage ortaya çıkıyor. Venom da hikayenin bonusu. Ama Venom bu kez Örümceğin yanında. Muazzam bir sayı...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


pizagor

İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


BAHADIR


kharon

bir sorum var: bilka'nin yayinladigi bu sayilar -ozellikle venom'un dogusu, sinister six vb- Turkiye'de daha sonra orjinaline daha sadik renkli bir bicimde yayinlandi mi acaba ?

connyapku


pizagor

Alıntı yapılan: kharon - 08 Ağustos, 2018, 22:52:57
bir sorum var: bilka'nin yayinladigi bu sayilar -ozellikle venom'un dogusu, sinister six vb- Turkiye'de daha sonra orjinaline daha sadik renkli bir bicimde yayinlandi mi acaba ?

Çok azı Marmara Çizgi tarafından renkli olarak yayınlandı. Biraz daha fazlası da siyah beyaz olarak Marvel Team-up'arda Büyülü Çizgi etiketiyle  çıktı. Tatlarıysa asla bir Bilka gibi olmadı bana kalırsa... :)
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...