Guardians of the Galaxy (2014) - Phase 2/10

Başlatan dean, 13 Nisan, 2013, 00:10:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

emre ozdamarlar

Izledim ve cok begendim. Direk oturup seriyi okuyasim geldi.

Ahmet Oktay

Alıntı yapılan: emre ozdamarlar - 17 Ağustos, 2014, 23:51:10
Izledim ve cok begendim. Direk oturup seriyi okuyasim geldi.

Aynen. JBC'nin sürprizleri arasında olsa ne kadar güzel olurdu aslında :D

berkuralcan

Alıntı yapılan: Mrtekin76 - 16 Ağustos, 2014, 00:33:31
Biraz önce seanstan çıktım. Çok ama çok güzel bir filmdi, Marvel gerçekten çıtayı çok yükseltmiş  :)

Film uyarlamasını özellikle hangi kitaplardan yapmışlar, bilen var mı.

Alıntı yapılan: Caped Crusader - 16 Ağustos, 2014, 00:38:20
Yanlış hatırlamıyorsam 2008'de başlayan seriyi uyarlamışlardı.


Tam olarak 2008'de başlayan seriyi uyarladıkları söylenemez.  Filmde işlenen karakterler 2008'deki seriden geliyor, ama uyarlama denecek kadar büyük bir benzerlik yok ortada. Artık tüm çizgi roman filmlerinde olduğu gibi bu da herhangi bir kitaptan yapılmış değil, belli bir temeli almışlar, üzerini orijinal bir senaryoya göre inşa etmişler.

Filmdeki olayların çizgi romanını veya benzerini okumak gibi bir şey mümkün değil yani, en fazla esin kaynağından söz edilebilir.

Yine de, Emre gibi filmin etkisiyle okumak isteyenlere 2008 ve 2013'te çıkmaya başlayan iki seriyi öneririm tabi, asıl Guardians serisinin hiç alakası yok olayla.

dean

Guardians of the Galaxy



  Marvel Phase 2 filmlerini duyururken herkes ufak çaplı bir şok yaşamıştı hatırlarsanız. Guardians of the Galaxy'nin adı duyurulduğunda insanların aklında milyon tane soru oluşmuştu. bu soruların en önemlisi ise tabi ki "neden Guardians of the Galaxy" sorusuydu. Çünkü hatırı sayılır bir şekilde çizgi roman takip edenlerin bile hakkında çok bilgisi olmayan bir seriydi Guardians of the Galaxy. Kendi adıma konuşursam. Ben sadece böyle bir çizgi romanın varlığını, Annihilation'da aktif olduklarını, Cosmic Universe'de önemli sayılabilecek bir konumda olduklarını ve karakterlerinin adını biliyordum o kadar lakin hiç okumamıştım.

  Aslında Marvel'ın izlediği yolda. Yani Thanos'u en büyük villian ilan edip. Gems'leri toplattıkları yolda. Guardians of the Galaxy genel hikaye akışı için oldukça önemliydi. Karakterlerine baktığımız zaman çoğu karakterin Thanos ile kişisel bir ilişkisi olduğunu söylemek mümkün çünkü. Gamora'nın Thanos'un üvey kızı olması. Thanos'un Drax'in ailesini öldürmesi. Hakeza Star-Lord, Thanos ilişkisi vb.



  Filme dönersek bence ilk dikkat çeken filmin yönetmeni ve filmin yapısı. James Gunn artık nasıl bir 80'li yıllar bilim kurgu filmi hayranıysa. Filmi sanki 80'li yıllarda çekmiş gibi bir üslup oturtmuş. Zaten gençler dışında filmi aşırı beğenen 30 yaş üstü kitlenin bu beğenisinin kaynağı da hiç şüphe yokki filmdeki 80'li yıllar havası. Zaten baş karakterimiz Peter Quill'in 80'li yıllarda Dünya'dan kaçırılması ve elinde 80'li yılların Awesome mix kaseti ile dolaşması tesadüf olmasa gerek.

  İkinci olarak kadro muhteşem. Her bir oyuncu, rolünde yıldız gibi parlamış. James Gunn bir keresinde filmde rakun işlerse filmde işler demişti. Rocket Raccoon'da işliyor. Groot'da işliyor. Nebula'da işliyor. Drax'de işliyor. Film resmen tıkır tıkır işliyor.

  Film şuan için genel Marvel Cinematic Universe ile yer yer kesişsede geneli itibari ile şu ana kadar ki en MCU dışındaki film. İşte bu da bir artı. Marvel hangi filmi ne zaman yapacağını çok iyi biliyor. Winter Soldier'da ki olaylar. Paralel giden S.H.I.E.L.D. dizisi derken. Avengers Age of Ultron gelmeden Dünya'dan ve bu hikaye çizgisinden uzak bir film izlemek gerçekten muhteşem. Hikaye akışı içinde hem seyirciyi dinlendirdiler. Hem Thanos ve Gems olayını geliştirdiler. Hemde kendi ayakları üzerinde sağlam duran bir film yaptılar.



  Şimdi gelelim olumsuz özelliklerine. O kadar övdük ama bence filmin 2 tane büyük hatası var. Birincisi filmin süresi. 121 dakika son on dakikası credits olan bir film için maalesef yeterli değil. Filmde bariz bir aceleci hava var. Karakter her ne kadar sağlam olsada, karakterler arası ilişkilere biraz daha da zaman ayrılabilirdi diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Elbette ikinci film daha uzun olacak. İkinci filmde daha fazla hikaye işleneceğine inanıyorum. İkinci sıkıntım ise Ronan the Accuser oldu. Ronan çizgi romanları okuyanların bildiği gibi pure evil bir karakter değildir. Filmde ise kafadan çatlak iki boyutlu bir karakter olarak resmedildi. Taman James Gunn'ı 80'li yıllar atmosferi için kutladık ama 80'li yılların "sadece yapabildiği için kötülük yapan" kötü adam profilini kullanmasada olurdu. Üstelik Ronan'ın filmde öldüğünüde düşünürsek bence bu çok büyük bir hata. Infinity War'un yaklaştığı, Inhumans'ın da geleceği bir dönemde. Ronan'ı böyle harcamanın hiçbir mantığı olduğunu düşünmüyorum. Kree dendiği zaman adamın aklına Ronan gelir. Ronan'ı MCU'de daha fazla kullanmak lazımdı. Marvel bunu Red Skull içinde yaptı. Tamam Red Skull ölmedi. Ama bir türlü geride dönemedi. Ama tabi işin içinde Marvel olunca ölümün pek bir anlamı da kalmıyor. Ronan belki bir şekilde geri döner.

  Evet genel olarak çok beğendiğim bir film oldu. Captain America'yı tahtından indirmedi gözümde ama yinede Marvel'ın en iyi işlerinden biri Guardians of the Galaxy.

  Not: Şu gözler sinemada Celestial gördü ya, ben hiç bir şey demiyorum.



8/10

kalidor

Kaçırmış olabilirim ama filmin credit bölümünün sonunda Ronan karakteri tekrar gözüküyordu. Hatta aynı sahnede Howard the Duck sürprizi vardı  :D

Crom! Ölüleri Say...

dean

Alıntı yapılan: kalidor - 29 Aralık, 2014, 14:32:32
Kaçırmış olabilirim ama filmin credit bölümünün sonunda Ronan karakteri tekrar gözüküyordu. Hatta aynı sahnede Howard the Duck sürprizi vardı  :D

  Beyaz saçlıyı diyorsan o The Collector. Benin dediğim Yeşil ağırlıklı giyinen. Elinden balyoz ile dolaşan karakter. Bu arada Howard the Duck'ı hatırlattığın süper oldu. O da filmin 80'li yıllara yaptığı göndermeler içinde ki en güzellerinden biriydi :)


kalidor

Oopss. İkisini karıştırdım ::) Bu arada Ronan karakteri Conan'dan arak değilse bir daha Avengers okumayacağım :)
Crom! Ölüleri Say...

pizagor

Sonunda bu haftasonu seyrettim. Bugün de bu filmi seyreden ve beğenen lakin çr okuru olmayan bir arkadaşıma filmi anlayıp anlamadığını sordum. Niye anlamayayım ki dedi, fantastik bir film işte. Iyi de Thanos kim mesela şeklinde zorladığımda arkadaş tıkandı. Hani dedim filmin kötüsü Ronan vardı ya, onun bile ürktüğü bir karakter çıkıyordu filmde. Bunun üzerine arkadaş 'Bu filme Star Wars gibi bakıyorum, hani Darth Vader'ın da bir efendisi vardı, onun gibi olduğunu düşündüm.'

Akıllıca bir benzetme ama herkes bu çıkarımı yapamayabilir. Thanos'u biz çr okurları bile yarım yamalak tanırken (ki hiç Türkçe Thanos'lu bir macera okuduk mu hatırlamıyorum) bunu bir filmde öncesine hiç değinmeden, herhangi bir açıklama ihtiyacı duymadan kullanmak bana göre biraz yetersiz. Gerçi bir yerde evrenin en tehlikeli varlığı gibi bir laf sarfediyordu karakterlerden biri ama yine de yetersiz...

Film güzel mi? müthiş değil ama keyifli. Starlord'un haşarılığı ve Rocket'in özgün karakteri filmi izlenebilir kılıyor. Bir de Groot...

Bu arada Zoe Saldana'nın kaşları yok mu?
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


xmenac

Güzel bir hususa değinmişsiniz. Guardians of the Galaxy ile Avengers üzerinden aktarılan sinematik evrenin tek ortak noktası Thanos ve infinity gauntlet gibi gözüküyor şimdilik. İkinci filmin Infinity War serisinden önce geleceğini düşünürsek belki biraz daha değişir konsept.

Bu arada Star Wars benzetmesi epey yaygın sanırım. Nova organizasyonunu da Jedi sistemi ile örnekleyen yorumlar var internette.

dean

Alıntı yapılan: pizagor - 10 Şubat, 2015, 00:18:14

Akıllıca bir benzetme ama herkes bu çıkarımı yapamayabilir. Thanos'u biz çr okurları bile yarım yamalak tanırken (ki hiç Türkçe Thanos'lu bir macera okuduk mu hatırlamıyorum) bunu bir filmde öncesine hiç değinmeden, herhangi bir açıklama ihtiyacı duymadan kullanmak bana göre biraz yetersiz. Gerçi bir yerde evrenin en tehlikeli varlığı gibi bir laf sarfediyordu karakterlerden biri ama yine de yetersiz...


  Evet, haklısın. Bir sinema filmi kurallarında düşünürsek kesinlikle haklısın, yetersiz. Lakin Marvel Cinematic Universe filmlerini birinci Thor filmi, ikinci Captain America filmi felan gibi düşünmemek gerekiyor. Büyük tek bir seri olarak düşünmek gerekiyor. Örneklerle şöyle açıklamaya çalışayım.

  İlk Thor filminin ardından ikinci Thor filmi The Dark World izlenildiği zaman kesinlikle hiçbir şey anlaşılmaz. İlk filmde Loki öldü biliniyordu. İkincinin başında savaş suçlusu olarak geldi. İlk filmde Bifrost yok edildi. İkinci filmde çalışıyordu. Üstelik ne olduğunu bile bilmediğimiz Tesseract dedikleri bi'şeyle(Captain America The First Avenger ve The Avengers'ı izlemediysek sadece Thor'un birinci ve ikinci filmlerini izlersek Tesseract'i bilemeyiz. İlk Thor'un after-credits'de bi' görünüyor o kadar.)

  Aynı şey Captain America içinde geçerli, ikinci filmde öncesinde Avengers olduğu için Cap'in Black Widow ve Nick Fury ile ilişkilerinin kökeni anlatılmadı. Avengers'ı izlemesek "yahu bu adam nasıl bu ikisi ile samimi oldu" deriz. Keza ikinci filmde günümüz dünyasına çok daha adapte olmuş bir Captain America izledik. Adaptasyon süreci azda olsa Avengers'da gösterildi. Hakeza Avengers'daki ve genel MCU'daki S.H.I.E.L.D. işlevini bilmesek sadece iki Cap filmini izlesek. İkinci filmde ki S.H.I.E.L.D.'in yıkılışı felan bize hiçbir anlam ifade etmezdi.

  Yani bu filmleri çok uzun bir serinin parçaları olarak seyretmemiz gerekiyor. Thor The Dark World, Thor'un ikinci filmi deği. Marvel Cinematic Universe film serisinin 8. filmi. Guardians of the Galaxy, Marvel Cinematic Universe'ün 10. filmi. Bu açıyla yaklaşmak lazım. Hele bu durum yakın gelecekte çok daha fazla olacak. Çünkü artık karakterin solo filmi, yada origin hikayesi gibi bir durum kalkmak üzere. Mesela Black Panther filmi 2017'de vizyona girecek. Ama Wakanda konsepti Avengers Age of Ultron'da, Black Panther'in ilk çıkışı ise Captain America: Civil War'da olacak. Black Panther'i seyretmek için bu iki film zaten şart olmuş olacak. Inhumans filmi 2018'de Inhuman konsepti 2014'de ki Agents of S.H.I.E.L.D. bölümlerinde anlatılmaya başlandı.

  Sözün özü tek başına film olarak baktığımızda haklısın yetersiz. Bu sistem zaten tek filmi kusurlu kılan bir sistem. Ben bir film izlemek için sinemaya gitmek istiyorum ama öncesinde izlemem gereken bilmem kaç tane film çıkıyor karşıma. Ama dediğim gibi tek komple seri olarak bakıp, izlemeyi ona göre ayarlamak lazım. Sinemaya giden insanların büyük bir çoğunluğu olaya benim gibi yaklaşmıyor yada yaklaşamıyor. Lakin yapımcıların da bize sunduğu bu.

Sakızlı Ohannes Paşa

Yeni izledim ve çok beğendim ben bu filmi. Bu kadar hoşuma gideceğini tahmin etmemiştim. Iron Man ile birlikte en sevdiğim Marvel filmi oldu. Sanırım Marvel Now serisine başlayacağım.

hanac

Daha önce izlediğimde konsantre olamamıştım. Aksiyon olarak iyi demiştim.

Ama şimdi arka arkaya izlediğim MCU filmlerinin 10. su olarak izledim.

Thanos'un After Credits hariç ilk defa görüldüğü filmdi.

Eğlenceliydi, 80 ler ayrıntıları iyiydi (Alf bile vardı)

Notum 8.25/10