Ana Menü

Son İletiler

#1
Yayınlananlar / Ynt: Bozkurtların Ölümü - Ötük...
Son İleti Gönderen ferzan - Dün, 22:54:28
    Ogan Kandemiroğlu, eski Türkiye Çocuk dergilerinden hatırladığım eskilerden bir isim. 2010'larda şu kızılderili imajı yapmış, uzun saçlı, milli manevi projelere yoğunlaşan adını hatırlamadığım yaşı kemale ermiş bir "pratik" yazarın kaleme aldığı bazı çizgi romanlar resimlemişti. Bir tanesi İbad idi sanırım, alt başlığı hatırımda değil. Bayat histe çizgiler, itici bir aura ve o dönem 45-50 yaş üstü bazı yerli çizgi romancıların (çok da kendini gerçekleştirememiş olanların) sahip olduğu emanetlik duygusu ile bazı işleri yayınlanmıştı. Ben kendisinin Türkiye Çocuk dönemi yaptıklarını tercih ederdim. Hele ağabeyi Celal Kandemiroğlu ile bazen birlikte yaptıkları Biyonik Zühtü gibi tiplemeler tam da dönemine uygun işlerdi. Bu arada ağabeyi Celal Kandemiroğlu forumumuza üyeydi ve bazı merak ettiklerimizi yanıtlamıştı zamanında. Kendisi, kardeşinden çok daha sağlam bir bilek olup Kane gibi frankofon format western çizmişti geçmişte bir Avrupa ülkesinde. Ölümünden kısa bir süre önce Türkçeye de kazandırılmıştı bu çok kötü kapaklı (orijinal kapak değil güncel bir işti maalesef) ama aşırı iyi iç çizimli, Hermann ile Swolf aurasındaki kaliteli çizgileriyle. Bahaneyle Celal Kandemiroğlu'nu da anmış ve hatırlatmış olayım.

    Ne diyordum, Ogan Kandemiroğlu'nun 2000 sonrasına ait tüm işleri, benim nezdimde demodedir. Eski çizgi romancıların hepsi demode değildi, dergi ve gazetelerde kalmış öyle işler var ki, bugün bile görsel anlatım dinamiği ile hesaplı yazı uyumu arasındaki estetiğe şapka çıkarırsınız ama bazıları da vardır ki yazıda anlatılanı resimler sadece. Hem yazıda, hem resimde aynı şeyi görürsünüz. Bazıları da sadece yazıyı desteklemek için resimler. Resim ve yazı, birbirine uyumlu ama birbirini tekrar etmeksizin ahenkle dans edemez. Dans etse zaten sevdiğimiz tatta çizgi romanlara yeni bir ilave olur. İşte Ogan Kandemiroğlu da maalesef benim gözümde o ilaveyi yapamayanlardan. Artık sadece bu işte yıllarca fırça salladı diye her isme saygı duymak zorunda hissetmiyorum. Tam tersi, sorguluyorum türe ne kattıklarını. Kaldı ki bunu azılı bir yerli tefrika biriktiricisi, Türk çizgi romanı sevicisi ve tarihsel arka planlı yerli çizgi roman tüketicisi (yeni nesilden bazı abukluklar hariç) olarak gocunmadan söyleyebiliyorum.

    Eser aslında kapaktan belli ediyor kendini. İç sayfaların özeti niteliğinde cuk oturmuş bir kapak. İç sayfalar da cabası. Yanlış anlaşılmasın, Ogan Kandemiroğlu gerçekten iyi bir çizer ama her iyi çizer iyi çizgi roman yapacak diye bir şey yok ne yazık ki. Ardışık anlatımın tekdüzeliği, yazı ile resmin dansı adına ortaya koyacağı güncel bir ferahlığın noksanlığı ve her dijitale geçen eski çizer gibi (hepsi değil, sadece kendini tam olarak gerçekleştirememiş olanlar) çizgilerini botokslu hale getirip renk aşamasında "Neon 80's Party"e çevirmesi (mazallah bunu en kötü şekilde yapanların başında Fikret Kol geliyor, en kabul edilebilir göz kanatanlar arasında da İsmail Gülgeç'in Başkomiser Nevzatları aklıma geliyor), antipati duymam için yetiyor da artıyor.

    Tüm bunlardan ötürü maalesef ben de pas geçiyorum, hatta çoktan geçmiştim de burada yazarken yeni vazgeçmiş gibi yaptım. Yoksa ilk sayfa örneklerine birkaç hafta önce denk gelmiştim bu içi dışı bir, kandırmayan dürüst çizgi romanın.
#2
Kitabı İzmir Kitap Fuarı'nda gördüm, bende de yeniden basım izlenimi uyandırdı ilk başta. Boyutu gerçekten büyük bu arada dikkat etmediyseniz belirtilen boyutlara. 3 Mayıs'ta Ötüken %50 indirime giriyor, o indirimle şu ortamda normal kabul edilebilir seviyeye gelebilir sanırım.
#3
Yayınlananlar / Ynt: Bozkurtların Ölümü - Ötük...
Son İleti Gönderen Animvader - Dün, 18:47:08
Örnek sayfaları inceleyince açıkçası 80li yıllardan kalma bir çizgiromanın yeniden basımı sandım.

En son bu çizim ve anlatım tarzıyla yaklaşık 15 yıl önce bir gazetede neşredilen İslam tarihini anlatan bir eserde karşılaşmıştım.

Modern çizgiroman teknikleriyle bu kitabı çizgiromana uyarlayacak bir yazar-çizer ekibi bulunamadı mı? Goril çizgiroman YouTube kanalını takip ediyorum oradaki arkadaşın hep dediği gibi gerçekten de bizde "çizgiroman"ın ne olduğunu, anlatım tekniğini, nasıl yazılıp çizileceğini bilen çok az. Resimli olsun, yazılar olsun diyince çizgiroman oldu zannediyorlar.
#4
Güncel Yayınlar - 2024 / Ynt: 2024 Nisan - Yeni çıkan ç...
Son İleti Gönderen Zeljko - Dün, 17:11:07
Alıntı yapılan: pizagor - Dün, 17:01:50Tex'in ilk sayısına ulaşınca Tex Willer bitti mi bu durumda, öyle mi okumalıyım bu mesajı sevgili Zeljko?

Aksine herşey daha yeni başlıyor diyebiliriz. Teksin ranger olmasi, Carson ve Lilith'le ilk tanışma gibi km taşları bundan sonra ortaya çıkacak. Boselli baba Bonelli'nin Teksini kendi usulüyle yorumluyor bu sayede muhtemelen ilerde "Yenilmezler Çetesi" ve "Masumlar Çetesi'nin" gençliklerini de göreceğiz. Bu proje beni çok heyecanlandırıyor tıpkı Baba 2'de Baba'nın gençliğini görmek gibi. Bu arada sevgili pizagor tex willer 18'de başlayan "Federal Ajan" hikayesine mutlaka şans ver çok beğeneceğine eminim.
#5
Alıntı yapılan: Zeljko - Dün, 16:38:37Tex Willer serisi fumetti tarafinda en beğendigim serilerden her ne kadar tekssevenler derneği üyelerinin gözdesi olmasa da Boselli ve ekibi bir nevi ultimate tex dünyası oluşturmuşlar iyi de yapmislar açıkçası.Italyada bu ay 66. Sayisi cikan seri orjinal 1. Sayiya da(Kizil El) böylelikle ulasmis oldu.

Tex'in ilk sayısına ulaşınca Tex Willer bitti mi bu durumda, öyle mi okumalıyım bu mesajı sevgili Zeljko?
#6
Güncel Yayınlar - 2024 / Ynt: 2024 Nisan - Yeni çıkan ç...
Son İleti Gönderen Zeljko - Dün, 16:38:37
Tex Willer serisi fumetti tarafinda en beğendigim serilerden her ne kadar tekssevenler derneği üyelerinin gözdesi olmasa da Boselli ve ekibi bir nevi ultimate tex dünyası oluşturmuşlar iyi de yapmislar açıkçası.Italyada bu ay 66. Sayisi cikan seri orjinal 1. Sayiya da(Kizil El) böylelikle ulasmis oldu.
#7
Yayınlananlar / Ynt: Bozkurtların Ölümü - Ötük...
Son İleti Gönderen Kuzgun - Dün, 16:27:22
Defalarca okuduğum bir kitaptır, neredeyse ezbere bilirim. Çizimlerine baktım (yayınevinin sitesinden örnek sayfaları pdf formatında inceleyebilirsiniz), yapıtı yansıtmıyor. Çizgi romandan çok, resimli roman gibi; kısacası o 56 sayfaya 230 TL fazla. Yazarı yaşasaydı ne derdi acaba?

NOT: "Bozkurtların Ölümü" ve devamı olan "Bozkurtların Dirilişi" macera romanlarıdır, yüksek edebi özellikleri yoktur. Yazarının da zamanında belirttiği gibi, gençlik için yazılmış, bir tez sunmaya yönelik yapıtlardır. Atsız'ın asıl başyapıtı "Ruh Adam"dır. "Ruh Adam"ı okumadıysanız, okumanızı öneririm.
#8
Lal kitaptan haber var mı?
#9
Yayınlananlar / Ynt: Bozkurtların Ölümü - Ötük...
Son İleti Gönderen YzbVolkan - Dün, 15:58:02
Bırak bozkurtlar olsun Bayram bey üstadım.
#10
Yayınlananlar / Ynt: Bozkurtların Ölümü - Ötük...
Son İleti Gönderen ninjagamer - Dün, 14:46:20
Fiyat inanılmaz uçuk. Olması gerekenin en az 2 katı. Geçen gün 28 sayfalık Cowboy Bebop fasikülleri 78 lira olduğu için eleştirilmiş. Burada fiyat tam 2 katı pahalı oluyor. Maksimum 100 lira olması gereken bir Çizgi roman. Hadi abartalım kitap başı 50 lira da direk çizere ekstradan verelim. 230 lira nedir Allah aşkına. Tamam hayat pahalı artık. Bunu kabul ediyorum. Çoğu yerde 100 liradan aşağı kahve bile yok. Ama buradaki metanın da bir ederi var. Kağıdın, matbaanın ve diğer giderlerin matematiği ortada. Herkesin fiyat algısı şaştığı için bazıları kafasına göre takılıyor anladığım kadarıyla.