KEN PARKER NAM-I DIGER ALASKA

Başlatan tommikser, 30 Eylül, 2010, 11:40:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tommikser

Bir kaç keyifli yazi okudum sabahtan beri.Affiniza siginarak vede Özgür Kurtulus'un hos görüsünü göz önüne alarak bu yaziyi ekledim bir kaç yazisini da ekleyecegim.Bakalim begenecek misiniz?
Çizgi roman severler bilir: Ken Parker diger çizgi roman kahramanlarindan farklidir. Farklidir çünkü bir çizgi roman kahramani için fazla insancadir; hata yapar, vicdani, erdemleri, zaaflari, prensipleri vardir. Ne plastik bir süper-kahraman, ne de yüzeysel bir anti-kahraman gibi davranir. Uçamaz, her attigini vuramaz, her yedigi yumruktan sonra ayaga kalkamaz, kötü adamlari her zaman dövemez ve her dövdügü adam da kötü degildir. Bildigimiz insandir Ken. Maçolugu da insancadir, kizginligi da. Kararsizdir, elestireldir, kimi zaman umutsuz kimi zaman cesurdur. Yaraticisi Berardi'nin tanimiyla en büyük özelligi "... olabilecek en normal insan olmasidir." Hayati mücadeleler içinde geçer ama kötülüge karsi, baris için, adalet için, ask için degildir bu mücadeleler; hayatta kalmak, ayakta durmak içindir.

Ken Parker, yazar Glancarlo Berardi ve çizer Ivo Milazzo tarafindan 1977'de yaratilir. Yüzünü, Sydney Pollock'in yönettigi 1972 yapimi Jeremiah Johnson filmindeki Robert Redford'dan; ismini yanindan ayirmadigi Kentucky marka tüfekten alir. Maceralari 1800'lü yillarda Amerika'nin genis cografyasinin farkli bölgelerinde geçer. Alaska'nin buzul çölleri, yeni yeni sanayilesen sehirleri, Kizilderili kamplari, küçük Bati kasabalari, Meksika'nin kanunsuz kentleri gibi birbirinden çok farkli yerlerde dolasir. Avcilikla ugrasir, pek hoslamasa da Amerikan askerlerine rehberlik eder, kimi zaman seriflik kimi zaman dedektiflik yapar. Bazen de yazi yazarak hayatini kazanmaya çalisir. Günübirlik yasar, gelecegi meçhuldür. Sürekli dolastigindan kalici arkadaslari yoktur. Hayatinda bagli oldugu tek kisi, kisa bir süre kaldigi bir yerli köyünde evlendigi Hunkpapa yerlisi Tecumseh'den olan oglu Theba'dir. Tecumseh dogurduktan kisa süre sonra Amerikan askerleri tarafindan öldürülür. Theba'yla ise hiçbir zaman birlikte yasayamaz.



Ken Parker hikayeleri çogu kez trajiktir. Okuyucuyu eglendirmektense, hayatin karanlik yüzünü göstermeyi tercih eder. Örnegin, Silahsör adli hikayede, çocuklugunda insanlarin saygisini kazanmak için onlari korkutmak gerektigini ögrenen yasli bir silahsör gitgide körlesmektedir. Üstelik kendini kanitlamaya çalisan genç silahsörlerle sürekli duello yapmak zorundadir. Kabuslarinda ise çocuklugunda korkuttugu bütün çocuklar ona meydan okumaktadir. Donnovan'in Çocuklari adli bir baska öyküde ise ekonomik kriz sirasinda ortaya çikan çocuk çeteleri anlatilirken bir yandan da bir fabrikatörün sakat kalan isçisine tazminat ödememek için yaptigi düzenbazliklar konu edilir. Ken Parker'in her macerasi Amerika'nin üzerine kuruldugu kabusunun bir yönünü ortaya çikarir. Endüstrilesmenin sancilari, yoksulluk, cehalet, para hirsi, irkçilik, sömürü, siddet ve katliam maceralarin ana temalarini olusturur. Bütün bu karamsar dünya içinde Ken Parker inandigi degerlere bagli kalarak ayakta durmaya çalisir. Kimi zaman umutsuzluga kapilir, kimi zaman cesaretini yitirir, aci çeker ama her zaman basarili olamasa da dogruyu yapmaya çabalar.

Öyküleri yazan Berardi sik sik edebiyattan ve sinemadan popüler referanslar kullanir. Öykülerin bir çogunda bilindik edebiyat ve sinema eserlerine göndermeler bulunur. Tanidik simalar maceralara konuk olur. Beyaz Balina'da Moby Dick'e, Yillar Sonra'da King Kong'a ve Agatha Christie'in Dogu Ekspresi romanina göndermeler vardir. Eve Dönüs'te Laurel-Hardy ikilisine küçük bir rol verilmistir. Sönmeyen Kül'de, Mavi Melek filmindeki bar, müdavimleriyle birlikte Vahsi Bati'ya yerlestirilmistir. Barin sahibi Lola'nin çizimlerinde Marlene Dietrich kullanilmistir. Norma'nin Prensi'nde ise öykü Hamlet ile paralel islenir. Maceranin bas kahramanlarindan biri de bir kasaba sov kizi olarak Marilyn Monroe olmustur.


Ken Parker'in birçok öyküsü Milazzo tarafindan çizilmistir. Milazzo'nun Ken Parker'in duygusal savruklugunu yansitan hatlari muglaklastiran rahat, kaygisiz çizgileri, çizgi romanin sinemasal kurgusuyla birleserek mükemmel bir anlatim olusturur. Siyah beyaz çizimlerdeki leke kullanimi, renkli çaismalarda tercih edilen suluboya teknigi neredeyse her kareyi birer sanat eserine dönüstürür. Milazzo maceranin genel havasina göre çizim tekniginde degisikliklere de gitmistir. Örnegin Yillar Sonra hikayesinde, karikatüre yakin bir tarz kullandigi da olmustur.

Ken Parker Türkiye'de düzenli olarak ilk defa 1982 yilinda Tay Yayinlari tarafindan Alaska adiyla yayimlanmaya baslandi. Okuyucuya ve çizgi roman satan bayilere kolaylik olmasi amaciyla yabanci isimli çizgi romanlara kolay telaffuz edilebilir yeni isimler türetmek eskiden gelen bir aliskanlikti. Baytekin adiyla taninan Flash Gordon bu gelenegin ilk örneklerindendir. Daha sonralari, Martin Mystere Atlantis, Phantom ise Kizilmaske adiyla yayimlamisti. Alaska da Ken Parker'in Türkiye'deki ikinci adi oldu. Italya'da düzenli yayimlanmasi 1984'e kadar süren, farkli dergilerde ve özel albümlerle 1998 yilina kadar yayimlanan toplam 85 maceranin, Türkçeye 57 adedi çevrildi. 2000'li yillarda ise Alaska bu kez orjinal ismiyle Tükiye'de tekrar yayimlanma sansi buldu. Günümüzde Rodeo Yayincilik düzensiz de olsa Ken Parker maceralari yayimlamaya devam ediyor.

Giancarlo Berardi
Yazar. 1949'da Italya'da dogdu. Tarzan, Silvestro, Diabolik serilerinde çizgi roman yazarligina basladi. Bu dönemde çizer Ivo Milazzo ile ortak çalismalar yapti. Birlikte yaptiklari ilk 1976'da yayimlanan Tiki serisi oldu. 1977'de yine Milazzo ile en popüler serileri Ken Parker'a basladilar. Bonelli Editore tarafindan yayimlanan Ken Parker 13 dile çevrildi ve 1984 yilina kadar düzenli olarak çikti. Bu sirada, çizer Renzo Calegari ile Welcome to Springville'i, Milazzo ile L'uomo delle Filippine Detective Marvin adli çizgi romanlari yapti. 1986'da Giorgio Trevisan tarafindan çizilen Sherlock Holmes ve dönemin popüler çizgi romanlarindan Tex ve Nick Raider için bölümler yazdi. 1989'da Milazzo ile birlikte Parker Editore'i kurdular. 1998 yilina kadar alti ayda bir yayimladiklari Ken Perker Magazine'de yeni ve eski Ken Parker öyküleri yayimladilar. Berardi 1998'de yine Bonelli Editorie tarafindan yayimlanan Julia'nin yazarligini yapti. Ken Parker ve Julia serileriyle Oesterheld Prize, the Premio Internacional Barcelona de Comics, the Haxtur ve the Yellow Kid ödüllerini aldi.

Ivo Milazzo
Çizer. 1947'de Italya'da dogdu. Çizgi roman yapmaya Giancarlo Berardi ile basladi. Ilk çizimlerini 1971'de Fransiz bir yayinevi için Tarzan ile basladi. Il Palafita adli serisi Sorry magazine de yayimlandi. 1972 ve 1973 yillarinda Gino Sansoni'nin Horror and Supervip serisi için çizimler yapti. Bu dönemde Diabolik'in bazi bölümlerini çizdi. Daha sonra, Disney'in Italya ve Fransa'da yayimlanan Tweety and Silvester serilerinde çalisti. Milazzo 1970'lerde görsel gerçekçi çizimlere yöneldi ve 1974'de Berardi ile birlikte Ken Parker kahramanini yaratti. Ken Parker 1977-1984 yillari arasinda Bonelli Editoree tarafinda yayimlandi. 1970 ve 1980'lerde çalismalari , Skorpio, Orient-Express Comic Art dergilerinde yer buldu. Boneli Editorie için , 'Un Uomo, un'Avventura' koleksiyonunda yer alan L'Uomo delle Filippine için illüstrasyonlar yapti. 1989'da Berardi ile birlikte Parker Editore'i kurdular. 1998 yilina kadar Ken Parker Magazine'i yayimladilar. Milazzo ayrica Bonelli Editore'nin Nick Raider ve Magico Vento serileri için bölümler çizdi.



Gambit

Paylasim icin tesekkurler

Alaska benim Tex ile birlikde en cok sevdigim Fumettidir. Gerci birisinden birisini sec deseler herhalde Alaska'yi secerdim cunku Tex gibi maco, vurdumu olduren, sert kovboy karakteri bir cok kisi tarafindan yaratabilecekken, Alaska cidden cok nadir karsimiza cikan insancil bir karakterdir. Bazi maceralari cidden beklenmedik ve insanda uzuntu yaratan sekilde biter.
Ayrica fanatik bir Aslan Sukur hayrani olan benim icin Alaska nin kapaklari ve Tay yayinlarinin guzel nostaljik anilari sanirim hic bir sey ile degistirilemez.

Ken Parker in Turkiye de ve Italya da cok fazla yayinlanmamis (belki de tutulmamis) olmasi ise beni hep uzmustur.

sheRa


eşimin bana ilk hediyesi bu sayıdır... alaska  ya farklı bir yaklaşımım var :)

DAMPYR

Evet gerçekten Alaska diğer Westernlerden farklıdır.benim tanıştıdığım ilk çizgi romanlardan biridir.bu yüzden bende o türü pek okumama rağmen o çizgi romanı severim... ::) :-* ;)

Gambit

Alıntı yapılan: sheRa - 11 Mayıs, 2012, 21:17:10
eşimin bana ilk hediyesi bu sayıdır... alaska  ya farklı bir yaklaşımım var :)

Benim de kiz arkadasim alaska ya hayrandir. Ilk verdigim macera ise cellat idi.

Bu arada alaska benim en sevdigim fumettidir ve bana ilk alaskayi o yunusmeyra onermisti, yil ya 98 ya 97 idi. Sayesinde saglam ve temiz denilebilecek sayilari toplamistim o yil.


kalidor

Okurken aldığım notlara istinaden Kenneth Parker abimiz 20 Kasım 1844 Buffalo, Wyoming doğumlu.

Buna istinaden 3 gün önce 172 yaşına basan Ken Abimizin doğumgününü kutlarız.
Crom! Ölüleri Say...

Tuco Ramirez

Bu arada ken parkerdan yine uzun süredir ses yok. Gelsin artık 58. Sayı. Hatta 59da gelsin de seri tamamlansın, böylece bitsin bu çile.
Bu arada 58. Sayı daha önce ülkemizde yayınlanmayan "Grev" adlı macera sanırım. Bu sayı uğursuz mudur nedir?

kalidor

Kitap fuarında Rodeo'nun özel seriye devam edeceğine dair bir rivayet duyduk. 2017'de seri tamamlanırsa başlarlar artık  :D
Crom! Ölüleri Say...