Bağdat'ın Aslanları - Baykuş / İthaki

Başlatan kedidiro, 26 Aralık, 2010, 17:09:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TKnKT

    Ben kitabı ilk gördüğümde eski bir yayın olduğunun bilincinde değildim. Zaten DC yahut Marvel damgasını görünce pek yanaşmadığımı dile getirmem gerekir. Yine de tanıtım yazısının perçinlediği merak ile birlikte forumda hakkında neler yazılmış diye bir göz gezdirdim ve bu şekilde bir okuma itkisi elde ettim. Kitap 2009'da basılmış, sizler 2012 Ağustos Ayı Ödüllü Yarışması'nın kitabı olarak seçmişsiniz. Ben 2012 Ağustos'unda çizgi dünyasına tekelden aldığım Uykusuz ve Penguen aracılığıla daha taze adım atıyordum. Bir vakit kaçırdığım kitapları forumdan incelemek şart da üşengeçliğime denk geliyor.

    Peki, Bağdat'ın Aslanları'na gelecek olursak. Zaten üzerine birçok şey yazılmış, methiyeler dizilmiş ya da karşılanamayan beklentiler dile getirilmiş. Kitap tanıtımına yönelik bir şeyler karalamak bir miktar lüzumsuz geliyor. Benim genel izlenimim de etkili bir kitap olduğu yönünde. Bazı düşüncelerin aksine tekrar tekrar okuyacağım ya da hayranlık duyacağım kurguda bir eser olmasa da gerçekten iyi bir kitap. Ben kendimi bildim bileli Amerika Irak işgalinde olsa da olaylar aslında 2003 Bağdat'ın işgalini konu alan gerçek olaydan esinlenme bir kurgu. Çizgi roman etkili bir anlatı dili ancak Vaughan & Henrichon ikilisinin niyetinin Irak'taki atmosferin duygusal yoğunluğunu konu edinmekten ziyade ana fikiri iletmek üzerinde odaklandıkları kanaatindeyim ben de. Nitekim arka planda yıkılan bir Bağdat olsa da hikaye akışının odağında biraz gözardı ediliyor ama zaten odak gerçekten de aslanlar. Savaşı anlatma derdinde değiller sadece bir aracı bence. Kitaba bakış açımız aslanları alegorik olarak değerlendirmek olunca kitabın zayıf bulunma ihtimali çok yüksek. Ancak bir diğer yandan Nur'un hayvanat bahçesinden kaçma planlarının yanında kaçmalarını sağlayan şeyin Amerika bombardımanı olması ve kitabın sonunda Amerika askerlerinin aslanları "özgür" olarak tanımlaması güzel bir giydirme olmuş. Özgürlük dağıtmayı pek severler çünkü. Elbette yine Nur'un söyleminde yer aldığı haliyle "Özgürlük verilmez, alınır."

    Format konusuna gelecek olursam. Eski Bağdat'ın Aslanları için yazılan iletileri incelerken aşağıdaki görsellere denk geldim. Her ne kadar dijital hali olsa da belki Baykuş versiyonunda kuşe kağıt-kaliteli bir baskı ile bu palet tutturulmuştur, ben bilmiyorum. Ancak İthaki'nin bastığında renkler bu kadar canlı değil bir miktar daha soluk duruyorlar. Belki kağıt kalitesindendir belki baskı kalitesinden bilmiyorum. Çizimlerdeki palet sıcak sarı değil de, Orta Doğu'yu konu alan filmlerinin vazgeçilmezi soluk sepya renginde. 

Alıntı yapılan: kedidiro - 26 Aralık, 2010, 17:09:42

Alıntı yapılan: emre ozdamarlar - 19 Şubat, 2011, 23:49:09
Özellikle sade cizimlerine ve canli renklerine hayran oldugum guzel bir eserdir...


    Zamanında Baykuş, potansiyelini büyük gördüğü bu eserden ("söylenti bir tahmine göre 1000 adet") bastıklarını 3 yılda bitiremediğini dile getirmiş. Bazı yerlerde konunun dağıtımla ve okurun kitaptan habersiz olmasıyla yorumlanmış. İthaki ne kadar bastı ne kadar satacak merak ettim doğrusu, bir noktada pazarlama bu işin bir parçası.
"The man who opens topics faster than his shadow"

hanac


battlehammer

Bu başlıkları birleştirsek olmaz mı? Güncel olarak farklı bir yayınevinden çıktığını vurgulamaktan daha önemli bence bir konuya ait tüm içeriğin derli toplu tek bir link altında olması.

nocardia

Geçtiğimiz Cumartesi günü Yoğurçu Parkındaki festivalde İthaki standında gördüm. Sandman kitapları ile yan yana getirdim, orijinal boyutunda basılmayıp boyut küçültmesine gidilmiş maalesef. YKY'den sonra İthaki de boyutu küçültünce orijinal boyut Comics basan sadece Presstij kaldı sanırım.

hanac

Alıntı yapılan: battlehammer - 26 Eylül, 2022, 14:00:59
Bu başlıkları birleştirsek olmaz mı? Güncel olarak farklı bir yayınevinden çıktığını vurgulamaktan daha önemli bence bir konuya ait tüm içeriğin derli toplu tek bir link altında olması.

Birleştirdim zaten  :)
Tek başlık var.

pizagor

http://altinmadalyon.com/altin/aylik-odullu-yarisma/2012-agustos-ayi-odullu-yarismasi-bagdat-in-aslanlari/msg62464/#msg62464


On sene öncesinin bir başlığında da Bağdat'ın Aslanları konuşıulmuş; toplu okuma için o ayın kitabı seçilmiş, kimileri fazla abartlılı, kimileri de yeterince abartılmadığını yazmış, anket bile düzenlenmiş...

Görüşlerim ise o gün neyse İthaki baskısını dün akşamki okumamdan sonra değişmemiş, kütük gibi duruyorum aynı noktada :)


Alıntı yapılan: pizagor - 01 Ağustos, 2012, 16:36:29
Okuyalı bayağı bir oldu. Herkesin o kadar övmesine rağmen benim öyle abartıldığı kadar olmadığını düşündüğüm bir albüm. Ama bu vesileyle yeniden okuyacağım, belki fikirlerim değişir...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


hanac

Ben ankette "Fena Değil" demişim, yani vasat bulmuşum.

Şimdi düşününce hala aynı fikirdeyim.

battlehammer

10 yıl önce daha genç ben çok beğeniyordu bu kitabı. Tez canlı gibi buraya da yazmışım hatta. Şimdi kötü değil ama gayet ortalama buluyorum. Özellikle karakterlerin hayvan olmasının asla bir önemi olmaması, hayvan karakterlerin hayvan özelliklerine sahip olmaması, yazarın hikayeyi insanlar üzerinden yazıp, görsel şıklık diye karakterleri hayvanlarla değiştirmesi gözüme batıyor artık. Bildiğin tembel/kötü yazarlık bunlar. Çıtalar yükseliyor insan yaşlandıkça.

İnancomic

Yayınlandığı zaman az çizgi roman basıldığı için herkes beğendi sanırım şimdi beğenen az

allan quatermain

Alıntı yapılan: battlehammer - 04 Ekim, 2022, 09:07:15
yazarın hikayeyi insanlar üzerinden yazıp, görsel şıklık diye karakterleri hayvanlarla değiştirmesi gözüme batıyor artık. Bildiğin tembel/kötü yazarlık bunlar.

"Absürd/ilginç bir karakter/konsept yaratalım da sonra ne verirsek gider" zihniyeti uzun süre tuttu aslında ama (Blacksad ve Fables bile bence bu janra girer), yavaş yavaş patlamaya başladı geçen on yılda. En kötü örneklerinden biri Matt Damon'ın Downsizing filmiydi.