2010 Yılı Satış Rakamları - Genel Değerlendirme

Başlatan pearl jam, 14 Eylül, 2011, 16:52:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hanac

Alıntı yapılan: aa - 25 Eylül, 2011, 16:32:21
Çizgiroman derneğinin faaliyetlerinden nasıl haberdar olacağız bilgisi olan var mı acaba. Ben web sayfası aradım bulamadım.

En güncel haberler Facebook sayfasında

http://www.facebook.com/groups/183772308339725/

İlgili başlığımız

http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,3136.0.html

Ama web sitesi ne yazık ki aktif değil.

hennessy

aslında buna 2010 satışı olarak bakmamak lazım mesela ben 2010 satışlarını 2011 de aldığım için gene işaretledim ama sanki onlar 2010 da alınmış gibi düşünüldü birde öyle bakmak lazım konuya :)
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

hanac

Haklısın Murat,

2010 yılında çıkan yayınların satış rakamları demek daha doğru olabilir.

rumar80

     Forumumuzun üye sayısı ile düzenli foruma giren ve düzenli yazan üyelerin sayısı farklı maalesef. Bu nedenle anket katılımları az oluyor. Yine de bir yerlerden de başlamak lazım

hanac

Alıntı yapılan: rumar80 - 25 Eylül, 2011, 18:43:13
     Forumumuzun üye sayısı ile düzenli foruma giren ve düzenli yazan üyelerin sayısı farklı maalesef. Bu nedenle anket katılımları az oluyor. Yine de bir yerlerden de başlamak lazım

2010 Anketlerini 1'er hafta ile yayınladık. Biraz acele oldu.

2011 için ise yavaş yavaş anket ekleyeceğiz, oy kullanmak için biraz daha süre olacak.

Böylece katılımı biraz daha arttırabiliriz diye düşünüyorym, öyleyse varım.  :)

aa

Bence anketleri üzerinden 1 ay geçtikten sonra yayınlayın. Yani örneğin eylül 2011 anketini kasım 2011 de yayınlayın.
Esse Gesse Hayranı...

Tarkan Kurt

Bu anket ilk olması açısından değer taşıyor ve dikkate alınması lazım, bununla birlikte katılan sayısı göz önüne alındığında istatistiki olarak fazla bir değeri olmadığına inanıyorum. Yine de devam ettirilmesi lazım.

pearl jam

Ben bu anketlerin istatistiki açıdan da değeri olduğuna inanıyorum.

Bugün Türkiye' de yayımlanan bir çizgi romanın ortalama 1.000 (ki sanırım çoğu kitap için abartılı bir rakam ) sattığını anketlere de yuvarlak hesap 50 oy geldiğini düşünürsek ve bu rakamları birbirine oranlarsak % 5 çıkıyor.

Seçim anketlerinde bu oranı yakalayabilmek için 70 milyonluk ülkede 3.5. milyon kişiye anket yapılması gerekiyor ki çok çok daha düşük sayılarla yapılıyor bu anketler ve doğru çıkıyor.

Tabii ki profesyonel anketlerle bizim anketimizi karşılaştırmak doğru olmaz ama sayının aslında çok da yetersiz olmadığını belirtmek için bu örneği verdim.

Anketlerdeki bir diğer önemli husus da örnekleme; ben bu konuda da forum üyelerinin Türkiye geneline yakın bir portre çizdiklerini düşünüyorum.

Örneğin Türkiye' de en çok satılan tür olan fumetti severler forumda da çoğunlukta. Diğer türlere olan ilgi oranı da Türkiye ortalamasına uygun olarak foruma yansıyor bence.

Peyami

Aslında sistemi oturmuş ülkelerde bu tip anket-bazlı çalışmaları, yayıncıların ya da Hasan'ın dediği gibi ilgili derneklerin veya klüplerin yapması gerekir çünkü bu tip sondajlar okuyucudan ziyade yayıncılara ya da yazar/çizere yönelik değerli bilgiler sağlar ve onları ürün sunduğu Pazar hakkında bilgilendirir. Bu işin dahi forumlara kalması ülkede işlerin olması gerektiği gibi gitmediğinin bir göstergesi gibi. Sıralanan istatistiklere gelirsek bence önemli sonuçlar çıkmış. Ben de arkadaşların söylediklerine ilave olarak farklı iki açıdan yaklaşmak istiyorum.

Frankofon olarak tarif edilen Fransız ÇR yayınlarının durumu çok acı, ama sürpriz değil. Neticede ziyadesiyle neden sayabiliriz: fakir bir ülkeyiz, çizgiromanı bırak kitap okuma kültürü bile nüfusuna oranla çok düşük bir ülkeyiz, ayrıca Fransızca kitap okuyabilecek insan sayısının yok denecek kadar az olduğu da zaten forumlardan belli oluyor. Dolayısıyla neler çıktığından haberdar olduğumuz da pek söylenemez. Ben katılmasam da, yayıncıların bu yayınların satacağını düşünmediği açıkça anlaşılıyor. Fakat bu durumun Türk çizgiromancılığına çok şey kaybettirdiğinin de artık farkına varmamız gerekiyor. Hem de sandığımızdan daha çok şey. Yeni Bir fumetti daha yayınlanmasa pek bir kayıp olmaz ama Frankofonlar bambaşka bir dünya ve yeni yetişen çizer ve yazarların zihinsel gelişimine çok çeşitli alanlarda katkısı olan ÇRlar. Kesinlikle tekdüze değiller ve sürekli farklı denemeler yapıyorlar. Açıkçası sadece okuyucu değil, bilhassa Türk ÇRcılığı, yani yazarı, çizeri, letrörü de bu yayınlara "yabancı" kalmasının bedelini farkında olmadan ödüyor ve ödeyecek.  Benden söylemesi.   

Esas bir konu var ki, o tam bir facia. Türk çizgiromancılığının haline bir bakar mısınız...! Hadi Fransızca yayınlar yok çünkü haberimiz yok, Fransızcamız yok, yayıncılar isteksiz vesaire vesaire ...ama ya Türk ÇRları? Burada bir durup düşünmek lazım. Yayıncısı da, çizeri de, yazarı da ciddi bir durum değerlendirmesi yapmalı. Yahu 75 milyonluk nüfusta ÇR nasıl üretilmez? Film yapamazsın anlarım, maliyeti yüksek, ama ÇR'ın maliyeti nedir ki? Demek ki kültürel bir eksikliğimiz var, bunun başka bir açıklaması yok.

Çizer adam alır bir elden düşme tablet çizer. Yazar desen hikayesini  tost kağıdının arkasına bile yazabilir. Para kazanmayacak olsa dahi zevk için yazar çizer. Ortaya bir eser çıkarttıktan sonra bu çağda Türkiye'yi bırak tüm dünya yayınevlerine gönderirsin. Kaliteli bir iş ortaya çıkarsa er geç kıymeti bilinir. Ama yok işte. Birkaç tek tük bireysel başarı dışında sıfıra sıfır elde var sıfır. Üretmemişiz.

Yayıncılıkta çok satan kitapları çevirtip düzgün ve düzenli bir şekilde yayınlamak elbette önemlidir ama bence yayıncıyı taşeronluktan çıkarıp ona gerçek bir yayıncı hüviyeti kazandıran, kendi ortaya çıkarttığı, keşfettiği ve hatta ihraç ettiği ürünleridir. Rahmetli Bonelli bu konuda gayet iyi bir örnek. Bu vesileyle bir kez daha saygıyla analım. Maalesef bu açıdan bakıldığında yayıncılarımızın bir kaç cılız deneme dışında çok başarısız olduklarını düşünüyorum Bana kalırsa çizgiroman üretemeyen bir ülkede çizgiroman gelişimi de hiçbir zaman köklü olmaz ve durum böyle olunca yeni nesillerin ilgi göstermesini de bekleyemeyiz.   

Bazen düşünüyorum, belki de Türk çizgiromancılığı yıllardır kendi Bonelli'sini bekliyor...

pearl jam

Sevgili Peyami çok doğru noktalara değinmişsiniz, yazdıklarınızın tümünün altına imzamı atarım.

Bu arada sizden de yeni frankofon tanıtımları bekliyoruz :)

hanac

Evet, çok güzel yorumlar gelmiş Peyami'den.

İyi, kötü bu anketler işe yarıyor.

Rakamlar yalan söylemez.  :)

Peyami

Alıntı YapBu arada sizden de yeni frankofon tanıtımları bekliyoruz :)

Hani bazı çocuklar vardır, misafirliğe giderken tüm oyuncaklarını yanında götürür, ama asıl amacı beraber oynamak değil de, etrafına gösteriş yapmaktır. Biraz o şekilde anlaşılmaktan çekiniyorum. En azından yakın gelecekte çoğu Türkçe yayınlanmayacağı için insanları sıkmadan, belli aralıklarla, farklı dünyalardan özet görüntüler şeklinde geçmeyi tercih ediyorum sevgili Pearljam.  Bir de Engin dostumuza dergi için yazı sözüm var. Oraya ayırıyorum bazı konuları  ;)

Bu istatistikleri üşenmeyip hazırladığın için çok teşekkürler. Faydalı bir değerlendirme oluyor.

Alıntı Yap
İyi, kötü bu anketler işe yarıyor.
Rakamlar yalan söylemez.  :)

Bilirsin "In vino veritas" derler. Doğrudur, kendimden biliyorum :D  Yine de hep bu ifadeye "In calculus veritas" sözünün daha çok yakışacağını düşünmüşümdür. 

yunusmeyra

forumumuzdaki anketler her türlü sınırlılığına rağmen sadece bize değil yayıncılarada bir fikir vermektedir..ancak peyami'nin haklı olarak belirttiği gibi bu ve benzeri anket ve eğilimlerin dezavantajlı neticelerinden biri dar bir çizgi roman piyasasında denenmiş ve bilindik yayın şablonlarının tekrar tekrar yinelenmesini getirmektedir..farklı ve kaliteli bir çok üretim örneğini kendi dilimizde "örnek" olarak dahi izleyememekteyiz..yeni eğilim ve zevkler çok zor gelişiyor veya güdük kalıyor..peyami'nin dikkat çektiği gibi yerli üretime bir türlü geçilemiyor..ufku geniş,heyecanı ve hayalleri olan yazar ve çizerler ortaya çıkaramıyoruz..aslında bununla ilgili tamamen ayrı bir başlık açalım ve konuşalım..deneyimleri,imkan ve imkansızlıkları,piyasayı bir kez daha etraflıca konuşalım..bir-iki güne sıkıştırmadan her forum üyesi fikrini,öneri,istek ve deneyimlerini anlatsın..peyami'nin dedikleri doğrultusunda ;bir müddet daha taşeron piyasa gider ve bizler tamamen dışa bağımlı olarak ortaya çıkan ürünlerin pasif tüketicisi oluruz..evet evrensel beğeniler vardır,bizde "comics","fumetti","frankofon","manga","latin" v.s. okumaya devam ederiz..ancak unutmayalım ki comics üretimi 380 milyon amerikalı+bir o kadar ingilizce konuşan insana zaten ulaşıyor ve biz olmasakta üretilecek(önemlinot:burada çokça örnek içinden biri verilmiştir,"comics" türüne kategorik olarak hasmane bir tutum sözkonusu değildir..)..ancak bu toprakların dilini ve hayalini üretemezsek,kendi topraklarımızdan üretimleri konuşamaz ve yeni üretimleri ister okur,ister eleştirmen,ister yazar-çizer olarak belirleyemezsek bu forumlar bile kısır döngüye girer ve mevcut yayıncılık bile tükenir..evet yazmak-çizmek çok kolay değil,yayıncılık hele hele sıfırdan projeleri üretecek ve arkasında doracak yayıncılık hiç kolay değil..ama olmalı..(yani demem o ki "klasik" niteliği kazanan veya kazanacak dergi,kitap ve seriallere her dönem kısıtlıda olsa bir ilgi olacaktır..geçmiş zamanda okunmuş ve bitmiş serileri derli toplu ,sıralı edinmek,okumak,üzerinde konuşmak iyi ve bizler için vazgeçilmez..ancak alaska,zagor,teks,teksas,tommiks,tom braks,swing,örümcek adam,conan,savaş  v.s. bir dönem daha bizim ve yayıncılar için önemli girişimler olsada "denizin sonu" var ve yakın..)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

pearl jam

Alıntı yapılan: Peyami - 28 Eylül, 2011, 13:26:31
Alıntı YapBu arada sizden de yeni frankofon tanıtımları bekliyoruz :)

Hani bazı çocuklar vardır, misafirliğe giderken tüm oyuncaklarını yanında götürür, ama asıl amacı beraber oynamak değil de, etrafına gösteriş yapmaktır. Biraz o şekilde anlaşılmaktan çekiniyorum. En azından yakın gelecekte çoğu Türkçe yayınlanmayacağı için insanları sıkmadan, belli aralıklarla, farklı dünyalardan özet görüntüler şeklinde geçmeyi tercih ediyorum sevgili Pearljam.  Bir de Engin dostumuza dergi için yazı sözüm var. Oraya ayırıyorum bazı konuları  ;)


Sevgili Peyami lütfen gereksiz hassasiyet göstermeyelim  :) tanıtabildiğiniz kadar tanıtın bildiklerinizi. Belki bir yayıncının ilgisini çeker de yayımlamaya karar verir. Çekmese de olur sadece biz bilgilensek de yeter, hem gelecekte bir şekilde parayı bulursak biz basarız belki, belli mi olur ;D

DAMPYR

Alıntı yapılan: pearljam - 29 Eylül, 2011, 12:22:25
Alıntı yapılan: Peyami - 28 Eylül, 2011, 13:26:31
Alıntı YapBu arada sizden de yeni frankofon tanıtımları bekliyoruz :)

Hani bazı çocuklar vardır, misafirliğe giderken tüm oyuncaklarını yanında götürür, ama asıl amacı beraber oynamak değil de, etrafına gösteriş yapmaktır. Biraz o şekilde anlaşılmaktan çekiniyorum. En azından yakın gelecekte çoğu Türkçe yayınlanmayacağı için insanları sıkmadan, belli aralıklarla, farklı dünyalardan özet görüntüler şeklinde geçmeyi tercih ediyorum sevgili Pearljam.  Bir de Engin dostumuza dergi için yazı sözüm var. Oraya ayırıyorum bazı konuları  ;)


Sevgili Peyami lütfen gereksiz hassasiyet göstermeyelim  :) tanıtabildiğiniz kadar tanıtın bildiklerinizi. Belki bir yayıncının ilgisini çeker de yayımlamaya karar verir. Çekmese de olur sadece biz bilgilensek de yeter, hem gelecekte bir şekilde parayı bulursak biz basarız belki, belli mi olur ;D

evet lütfen tanıtımları kesmeyin bilmediğimiz  frankofon'ları sizden öğreniyoruz...... :) ;)