Altın Madalyon

Çizgi Roman Üzerine Genel Paylaşımlar => Çizgi Roman Piyasası => Konuyu başlatan: pizagor - 16 Aralık, 2009, 12:16:21

Başlık: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: pizagor - 16 Aralık, 2009, 12:16:21
Soru, kitap fiyatlari neden bu kadar yüksek?
Yanit, sunun surasinda 1000 adam var çizgiroman satin alacak, maliyetini bile kurtarmaz düsük fiyatlar...

Soru, neden ürün çesitliligi Avrupa gibi degil?
Yanit, sunun surasinda 1000 adam var çizgiroman satin alacak, pazar belli, rakamlar belli, her kitabi getirmek akil kari degil...

Konusmalarimizda olsun, yazismalarimizda olsun, hep bir 'Sunun surasinda azicik adamiz, önemsenmeyecek bir güruhuz...' söylemi döner ya, merak ediyorum bu tespit ne kadar dogru?

Fumetti, comics, frankofon ya da digerleri, hangi ekol olursa olsun bu zehri bünyeye almis ve bir daha birakamamis biz çizgiroman severler, söyleyegeldigimiz gibi, o kadar az miyiz?

Soruyorum hakikaten kaç kisiyiz biz!
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Ramzy - 16 Aralık, 2009, 19:11:29
Bence cidden az kisiyiz ve lüks bir hobiyle ugrasiyoruz. Fiyatlarin yüksek olmasi güzel degil ama yapacak bir sey yok bu konuda.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: V - 16 Aralık, 2009, 19:29:25
      Kalanlariz biz.Vefali,sevdali,sabirli,fedakar olanlariz.Sayimiz az ama çizgi romana inanan insanlariz.Sayimizi arttirmak için çabalamasi gerekenleriz..
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: hanac - 17 Aralık, 2009, 08:34:25
Biz çok kisi degiliz arkadaslar.

Gerçekten az kisiyiz.

Kadiköye gittigimde bunu görüyorum, dükkanlarda hep ayni insanlar ve 30 yas üstü.

Bizim zamanimizda 12-16 yas grubunun elinden düsmezdi ÇR.

Simdi biz büyüdük ve arkamizdan gelen pek olmadi.

Yeni üyemiz Bugra da yazdi geçen gün, hiç bir arkadasi ÇR okumuyor.

Ve evet bütün o yayinlar bu azinlik için yapiliyor. (NTV yayinlari hariç)

Fazla yayin ve hep ayni artmayan okuyucu grubu, umarim bir tikanma olmaz.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Alperen - 21 Aralık, 2009, 19:28:53
Selam. Yeni okuyucular yetistirmek lazim. Bu da akrabalarimizi, arkadaslarimizi, ve etrafimizdaki cocuklari alistirmakla olur. Calismaliyiz. Hosca kalin.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Hayal Kahvem - 28 Kasım, 2010, 22:05:03
Ben çok merak ediyorum. Böyle bir istatistik yapilmis mi? Mesela bana kimse sormadi ama memlekette okur yazarlar arasinda nekadar kisi çizgi roman okuyor?
Bu çizgi roman satislarindan bellidir sanirim. Ayrica çizgi roman okurlar arasinda ne kadar erkekler? Ne kadari kizlar?
Bunun cevabini ögrenebilmek zor mu acaba?
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: aaciltan - 28 Kasım, 2010, 23:06:29
Ülkemizde kaç tane çizgiromansever var???
Bunun ne kadari bayan... Ne kadari bay???
Bence böyle bir istatistiki bilgiye ulasmak ülkemizde çok zor olur....
1- Türkiye'de çizgi romana 5.sinif bir olgu gözü ile bakiliyor
2- Bir çok çizgiromansever bile okuduklarini bir sanat dali olarak görmüyor. Dolayisiyla gerekli önemi vermiyor. Ben eminim böyle bir arastirma olsa bile oy vermeye bile tenezzül etmezler.
3- "Ne olacak ki.. Okudum bitti.. Bunun üzerinde ne konusacagiz " zihniyeti çok yaygin...
4- En önemlisi bir çok kesim çizgi romani çocuklarin okumasi gerektigini düsünüyor...
Atladigim veya yanildigim konularda lütfen görüslerinizi belirtin...
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: pizagor - 12 Aralık, 2010, 11:04:58
Söhretlerin gençlige rol model oldugu bu toplumda çok isterdim sadece bir Kivanç Tatlitug'a bile 'Ben çizgiroman okuyorum' dedirtebilmeyi... Görün, bakin ondan sonra kizlarimizin ellerinde çizgiroman var mi yok mu, 'Ay Kivanç Wolverine okuyormus, son sayisini da çok begenmis, hemen aldim' :) muhabbetleri dönüyor mu dönmüyor mu, oglunu ders kitabi arasinda çizgiroman okurken gören baba çocugunun sirtini sivazlayip 'Aferin oglum, oku da Kivanç gibi adam ol' diyor mu demiyor mu? Iste o zaman okunuyor mu çizgiroman, okunmuyor mu, toplum geneli tarafindan kabul edilir bir konuma geçiyor mu geçmiyor mu? O yüzden Banu Güven'in (ki kendisi erkeklerimiz gözünde bir söhrettir) Ferri ile yaptigi televizyon programinda 'Kiz Zagor olurdum' falan demesini çok önemsedim... Belki hedef kitlemizi yanlis seçiyoruz, söhretlere çizgiromani ulastirmaliyiz. Içlerinden birkaçini bile kazansak, peslerinden binleri getirecektir bu kisiler... O zaman biz çok kisi oluruz...
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Hayal Kahvem - 12 Aralık, 2010, 11:22:27
Son günlerde gazetelerde mizahçilar çok gündemde... Bugün gazetelerde hem Umut Sarikaya hem de Erdil Yasaroglu ile ilgili muhabbetler vardi.
Metin Üstündag daha fazla ortalarda... Bence  mizahçilar ve çizgi romancilar eskisinden daha çok ilgi çekiyorlar..
Ben ümitliyim gelecek için... 

Bir sey söyleyeyim mi, aman ha... Çizgi roman herkesin elinde olmasin lütfen.. Ne bileyim.... Simdi böyle bir sey yazmak istedim.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: alan ford - 12 Aralık, 2010, 12:46:35
 "Her seyin elektronik oldugu her seyin ince ince hesaplandigi ve sanayicilestigi bir dünyada Corto Maltese gibi birinin yeri yoktur" Hugo Pratt böyle demis Corto maceralarina son verirken. Sanirim tüm çizgi roman kahramanlarinin  basina gelen de bu.
Geçenlerde bir gazete kösesinde okumustum. Ilkögretim çagindaki çocuklarda yapilan bir arastirmada yaklasik yarisinin evinde hiç (evet yaziyla da hiç) kitap olmadigindan bahsediyordu.(okul kitaplari hariç) Yalnizca % 5 inde 100 ve üstü kitap çikmis. Bu istatistik bile yeterince korkutucu.
  Söhretlerin rol modelligi durumuna ise katilmiyorum. Bunun zannedildigi kadar etkili olmadigini düsünüyorum. Teoman,ortaligi yiktigi ve genç kizlari kendine hayran biraktigi dönemlerde , Mister No adini sik sik telafuz ederdi. Evine gelen çekim ekibine çizgi romanlarini gösterdigini falan da hatirliyorum. (yanlis bilmiyorsam kendisinin yarim kalmis bir de yüksek lisans tezi var. Çizgi romanlarin kadin karakterleri üzerine )Teoman'dan etkilenip eline Mister No alan olmus mudur? Bilmiyorum.
  Benim çözüm önerim çizgi romanlarin yasaklanmasi. Özellikle çocuklara . Bilgisayar ve televizyon serbest birakilsin ama kitaplar yasaklansin. Yasaklarin cazibesi ve baskaldirinin hakli gururu baskin gelir belki ,birileri okumaya baslar. Ne de olsa bu çizgi roman yasagi bizim nesilde ise yaradi :)
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: rumar80 - 12 Aralık, 2010, 13:21:02
   Evet belki biz az kisiyiz, ama biz kimiz? Yillarca gizlice kitap aralarinda çizgi romanlarini okuyan, bayram harçliklari ile kitap ya da çizgi roman alan, yasi ilerlese de, aile geçindirmek zorunda kalsa da sadik bir sevgili gibi düzenli olarak aski ile bulusan (Senede bir gün filmindeki gibi) bir "avuç" kisiyiz.
   Ama çizgi romasn okuyucu sayisi bence az degil, sadece çizgi romanin sekli bizim bildigimizden biraz farklilasti. Bugün Ben 10, Dora, vs dergileri düzenli olarak ve duydugüum kadari ile yeterli derecede iyi satilabiliyorsa çocuklarin çizgi roman tercihlerinin farkli oldugunu gösterir.
   Sanirim asil görev o küçüklere bizim bildigimiz çizgi romani tanitmak ve sevdirmek olabilmeli. 
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: ferzan - 12 Aralık, 2010, 14:29:16
    Bir zamanlar,yani kendi halinde bir liseliyken,yemek ve yol parami oldugu gibi çizgiromana yatirip aç dolasmaktan ve yürüye yürüye tabanlarimi paralamaktan zerre gocunmayan biri olarak,çizgiromana gereginden çok daha fazla deger verip büyük beklentilere gebeydim...Dolayisiyla internet ve forumlar araciligiyla benim gibi deger verenlerin bir avuç kadar oldugunu anladigimda ve genel satislar hakkinda az buçuk fikir sahibi oldugumda,genç bir üretici adayi olarak oldukça moralim bozulmus,umutsuzluga kapilmistim...Hala oldugu gibi...
    Ama ne düsünüyorum biliyor musunuz...Yayincilar zararina yayin bassa da,istenen satis rakamlari yerlerde sürünse de,yerli üreticiler emeklerinin karsiligini tam olarak alamasalar da,ustalar bir bir ortalardan elini ayagini küskünlükle çekse de,kisacasi tüm olumsuzluklara ve imkansizliklara ragmen ben ülkemizde çizgiroman merakinin henüz alevleneceginden eminim...Basta büyük usta Ferri olmak üzere bir düzineden fazla Italyan konuk agirlandi,müthis bir imza günü düzenlendi...Onun az evvelinde bir avuç Fransiz çizer davet edildi...Çok daha evvelinde Enki Bilal agirlandi...200'ü garantileyin,istediginiz çizgiromani basayim diyen yayincilar okurlarla dogrudan irtibat kurma yolunu seçti...Dampyr konusunda net üzerinden saglanan genel birlik bile önemli bir baskaldiriydi ve tabii ki yayincisi kayitsiz kalamadi...Kalitesi tartisilsa bile Ntv ve Everest gibi yayincilar yiginla kitap çikardi...Hem de 3.,4. baskilarini yaparak...Yerli eserlerimiz de unutulmadi...Eskisinden yenisine raflarda ve gazetelerde kalan üretimler bizlerle teker teker bulusmaya basladi...Ve artik kitapevlerine girdigimizde Amerikan'indan Italyan'ina,Frankofon'undan Mangasi'na,bagimsizindan yerlisine bir çok alternatifle karsi karsiya kalabiliyoruz ve bu da altin çagin geri geldigini müjdeliyor kimilerimize göre...Benim inancim sudur ki,insanimiza çizgiromani dayattigimiz sürece kayitsiz kalamayacak önemli bir kitle bellegini tazeleyecek...Onlarca dizi,onlarca gereksiz program,onlarca zeka yoksunu film ve popülist mantikla çirpistirilmis kitaplar nasil dayatiliyorsa,insanin gözüne gözüne sokulabiliyorsa,çizgiroman için de ayni politikayi uygulayabiliriz...Kaldi ki yalnizca bu forumda aktif olan ve gerekli kültür ve altyapiyi çoktan edinmis açik görüslü yiginla güzel insan bile basli basina bir tehlike diye düsünüyorum:)
    Kaç kisiyiz ve kimiz...Bence bir avuç tabiriyle baslayip giderek büyüyen ve yapabileceklerinin farkina varmakta olan çok önemli insanlariz...Dünyayi degistirmenin yolunun güzel anlatilardan geçecegini çok iyi bilen bir grup romantigiz,hayalperestiz...Hayalperestlikle suçlanip dünyanin aslinda öyle olmadigini defalarca çokbilmislerden duyan sabir taslariyiz...Ama bilmezler ki,hayal kuran ve baskalarina da hayal kurdurtabilen insanlar,degil ayaklari yere basmak;ayaklari topragin altinda gömülü olan kisilerdir ve onlarin hayalleri gerçeklerden daha gerçektir...
    Geçenlerde okulda hayal bile edemedigim bir seye tanik oldum...Animasyon bölümünde okuyan gayet güzel ve tarz bir kizin haril haril Tarkan çizmeye çalistigini gördüm...Bölümün desen hocasi ve çizgiroman gönüldasi Tahir Aksoy,meger ögrencilere vize ödevi olarak Türk kahramanlarinin illustrasyonlarini istemis...Biraz sohbet ettikten sonra kizin bundan önce de rahmetli Ali Recan'in Kaptan Venüs'ünü çizip teslim ettigini ögrendim...Klise anatomik hareketlere ve içi bos artistik çizimlere gereginden fazla prim veren okulum ögrencileri arasinda böyle bir sey görmek,tahmin edersiniz ki inanilmaz güzel...Zaten kendi cephesinde yalniz da olsa savasini veren Tahir Hoca'nin da aramiza katilmasi an meselesidir:)
    Dernekler kuruluyor,gruplar olusturuluyor,toplantilar yapiliyor,etkinliklerde bir araya geliniyor...Farkli ekollere gönül verenler birbirilerinden fikir alarak tatmadiklari eserlere yöneliyor ve bunlarin çogu bu forumda oluyor...Yayincisindan okuruna,akademisyeninden elestirmenine,yazarindan çizerine burada bulusuluyor ve bana kalirsa Altin Madalyon küçük adimlarla da olsa giderek büyüyor...Bunu ilk büyük adim kabul edersek,ikinci adimin da halihazirda mevcut bazi dernek ve topluluklarla,hatta birbirini yan gözle kolaçan eden bazi yayincilarla yapilacak olan bir çizgiroman zirvesiyle gerçeklesmesi imkansiz birsey degil...Dagitim tekeli,tanitim sorunu,baski maliyeti vb. durumlarin masaya yatirilip ortak paydada bulusulacagi gün önemli bir asama kaydedecegiz sanirim...Tipki Milli Mücadele'de birbirinden kopuk ve uzakta olan pek çok vatansever çeteci ve milislerin sanki bir aradaymis gibi ortak hareket edebildikleri gibi...
    Fazla abarttim galiba...Bir an için heyecanlandim:)Yalnizca çizgiroman okuyan insanlarin okuduklariyla mevcut karakterlerinin özdeslestigini görerek daha güzel insanlar olduklarina inandigim için...Komik gelebilir ama inandigim en büyük seylerden biri de,güzel anlatilarin dünyayi da daha güzel kilacak olmasi...
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Lami Tiryaki - 12 Aralık, 2010, 15:10:15
ferzan dostum yazdiklarinin altina ben de imzami atiyorum. Iste ben umutsuz degilim, karamsar degilim derken anlatmak istediklerim bunlardi. Klavyene saglik.

Selamlar
Lami
Başlık: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: altay1944 - 12 Ekim, 2011, 11:07:37
Arkadaşlar kaç zamandır bir 300 rakamı telaffuz edilip duruyor.Biz (çizgiroman okuyucusu) gerçekten bu sayı kadarmıyız diye merak ettim.Öyle ise www....forum.com ,45440:
www....diyarı.com, 20600:
www....          miz.    3900.
www..............dalyon..350
...............vb.
sayıları neyi ifade ediyor.

Bu siteler çizgiroman fanatik(aslında bu sözcüğü sevmem)leri ile dolu iken ve birçok yakından tanıdığım arkadaş günü gününde takip ettiği kitabı almışken sayı ile telaffuz edilen sayı(300) bir tezat oluşturmuyor mu?Bu konuyu biraz irdelemek istedim.Görüş alırsam sevinirim.
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: rumar80 - 12 Ekim, 2011, 11:35:09
   Açıkçası net sayı ASLA ortaya çıkamıyor. Bunun üç nedeni var bence:
  1) Hala bazı okuyucular gizli kalmayı tercih ediyorlar
  2) Farklı forumlarda farklı üyeler var ama nedense diğer forum ve üyeler yokmuş gibi davranıyorlar.
  3) Bizim forumda bile üye olanların sayısı ile aktif olanları sayısı uyumsuz. Altın madalyon 2010 en iyileri oylaması sırasında Hasan ve ben hem forum üyelerini hem de diğer forumdan atnıdıklarımıza baskı yaptık ama 100 oyu ancak geçebildik.
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 11:48:15
Rumar

baski maski ben yine de oy kullanmadim sanirim  ;D ama ben her ay cikan bayaa dergiyi alan birisiyim mesela

forumlardaki kisi sayisi bir seyi yansitmaz. o ilk ,...roman forumunda 45,000 kisi mi kayitliymis ?

guldurmesinler kimseyi, foruma hack amacli giren hackerlari bile kayit etmisler demek ki yillardir

en iyi yontem, aslinda yayincilarin paylasacagi satis rakamlaridir ama Turkiye de hic bir duzen olmadigi icin buna da ulasmak mumkun gozukmuyor
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: alan ford - 12 Ekim, 2011, 11:59:06
  En son JBC yayıncılıktan Ertan Bey paylaşmıştı rakamları. Gerçi orada Star Wars söz konusu olduğu için rakamlardan bir sonuç çıkartmak zor.  Ama satışları hiç fena değildi.
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 12:11:28
iste kilit olay burda

star wars gibi yeni nesle de hitap eden cizgi roman lar cikinca, satis rakamlari oldukca ust seviye ye cikabiliyor

bu gercegi artik kabul etmeliyiz
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: sefik - 12 Ekim, 2011, 12:17:27
Alıntı yapılan: Gambit - 12 Ekim, 2011, 12:11:28
iste kilit olay burda

star wars gibi yeni nesle de hitap eden cizgi roman lar cikinca, satis rakamlari oldukca ust seviye ye cikabiliyor

bu gercegi artik kabul etmeliyiz
Star Warslarin satis rakami gercegi cok yansitmiyo olabilir,Sadece cr sevenler degil sw sevenler de almistir,hatta sayilari daha fazladir.
Yeni nesle hitap etmekten cok sw hayranlarina hitap ediyodur buyuk ihtimalle.
Kilit olay , yukaridaki sayilarda goruldugu uzere , en cok uye cr indirip okunan sitelerdedir ,her cr okuyan cr alsa bu satis rakamlari cok daha yukselir
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 12:53:46
hocam bu durumda kizilmaske basmaya devam edelim  :)

Star wars alanlarin hepsi cizgi roman kemiklesmis okuru demedim ben zaten. Yeni nesile hitap ediyor dedim. Demek ki bir seylere hitap etmis ki cok satilmis.

bir seye aliskanlik bu sekilde baslar. Size hitap eden bir seyi once deneyerek alirsiniz, sonra seversiniz, sonra almaya devam edersiniz.

kizilmaske, judas satis rakamlari 300 olsun 500 olsun, bu 300 kisiden kac kisi 20 yas alti okur saniyoruz ?

ben 30 u bulmayacagini iddia ediyorum.

Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: sefik - 12 Ekim, 2011, 13:05:19
Alıntı yapılan: Gambit - 12 Ekim, 2011, 12:53:46
hocam bu durumda kizilmaske basmaya devam edelim  :)

Star wars alanlarin hepsi cizgi roman kemiklesmis okuru demedim ben zaten. Yeni nesile hitap ediyor dedim. Demek ki bir seylere hitap etmis ki cok satilmis.

bir seye aliskanlik bu sekilde baslar. Size hitap eden bir seyi once deneyerek alirsiniz, sonra seversiniz, sonra almaya devam edersiniz.

kizilmaske, judas satis rakamlari 300 olsun 500 olsun, bu 300 kisiden kac kisi 20 yas alti okur saniyoruz ?

ben 30 u bulmayacagini iddia ediyorum.
Hocam Kizilmaske'ye devam etmenin ne gibi bi sakincasi var? Gayet guzel, o da ciksin o da ciksin.
Ben hicbir eski cizgi romanin yenisinin onunu kapattigina inanmiyorum,buna ihtimal bile vermiyorum.Bu mantik yakinda hic cr basilmamasina gider,Kizilmaske'nin yurtdisinda yayinlanan yeni sayilari genc arkadaslara da hitap eder,onlar yayinlansin,ama ne kadar yayinlanirsa yayinlansin sw sattigi kadar satmaz bu da gercek,tek yeni cr sw degil ya,oburleri ne kadar satiyor ki Judas'a Kizilmaske'ye burun kiviriyorsunuz?
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: alan ford - 12 Ekim, 2011, 13:19:46
  Star Wars gerçekten ayrı konu. Satış rakamları bize çizgi roman piyasası hakkında pek bilgi vermeyebilir.  Ama "gambit"'in dediği gibi , insanları çizgi romanla tanıştırmak için iyi bir seçenektir.

  İşin diğer tarafında , biraz "Nasreddin Hoca" misali olacak ama " şefik" de haklı. Naruto , One Piece gibi mangaları internetten takip eden genç bir okur kitlesi var. Ama iş kitabına para vermeye gelince birçoğu yan çiziyor.

  İş dönüp dolaşıp yeni- eski ayrımına geliyor. Eskilerin yayınlanmasına temelde bir itirazım yok.  Yayınevinin tercihidir.  Beğenmiyorsam almam olur biter.  Ama bana sanki , yayınevi eskileri yayınlarken ,"  bunun zaten şu kadar takipçisi var, bunların şu kadarı alsa bana yeter"  gibi bir mantıkla hareket ediyor gibi geliyor.  Bu mantığın uzun vadede çizgi roman piyasasına çok zarar vereceğini düşünüyorum.

  Evdeki  hesap çarşıya uymayınca da , acısını daha çok o seriyi alan okurdan çıkartıyor. Bu da kırgınlıklara , kızgınlıklara yol açıyor. 
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: pizagor - 12 Ekim, 2011, 13:26:37
300 sayısı neyi ifade ediyor? sorusuna bakınca doğrudan aklıma gelen 300 Spartalı... Başlığın içeriğine bakınca aklıma gelen yine 300 Spartalı... Eğer birşeyler yapılmazsa, kitle genişlemezse sonu 300 Spartalıya benzeyecek 300 çizgiroman okuru...
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: sefik - 12 Ekim, 2011, 13:35:55
Alıntı yapılan: alan ford - 12 Ekim, 2011, 13:19:46
  Star Wars gerçekten ayrı konu. Satış rakamları bize çizgi roman piyasası hakkında pek bilgi vermeyebilir.  Ama "gambit"'in dediği gibi , insanları çizgi romanla tanıştırmak için iyi bir seçenektir.

  İşin diğer tarafında , biraz "Nasreddin Hoca" misali olacak ama " şefik" de haklı. Naruto , One Piece gibi mangaları internetten takip eden genç bir okur kitlesi var. Ama iş kitabına para vermeye gelince birçoğu yan çiziyor.

  İş dönüp dolaşıp yeni- eski ayrımına geliyor. Eskilerin yayınlanmasına temelde bir itirazım yok.  Yayınevinin tercihidir.  Beğenmiyorsam almam olur biter.  Ama bana sanki , yayınevi eskileri yayınlarken ,"  bunun zaten şu kadar takipçisi var, bunların şu kadarı alsa bana yeter"  gibi bir mantıkla hareket ediyor gibi geliyor.  Bu mantığın uzun vadede çizgi roman piyasasına çok zarar vereceğini düşünüyorum.

  Evdeki  hesap çarşıya uymayınca da , acısını daha çok o seriyi alan okurdan çıkartıyor. Bu da kırgınlıklara , kızgınlıklara yol açıyor.
Umalim da eski,yeni her cizgiromanin satisi iyi olsun ama yine de internetten takip edilmesi gorunen en buyuk dusmani cizgi roman satislarinin,star wars'a gelince ben cizgi roman tanitilmasinda herhangi bir rol oynayacagini dusunmuyorum cunku zaten bir fenomen.Hic kitap okumayan birisi sw kitaplarini okuyabilir ve bununla kalir,merak edip baska kitap acip okumaz.
En azindan benim dusuncem boyle,ama etrafimda gordugum de bu yonde maalesef
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 13:52:43
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 13:35:55
star wars'a gelince ben cizgi roman tanitilmasinda herhangi bir rol oynayacagini dusunmuyorum cunku zaten bir fenomen.Hic kitap okumayan birisi sw kitaplarini okuyabilir ve bununla kalir,merak edip baska kitap acip okumaz.
En azindan benim dusuncem boyle,ama etrafimda gordugum de bu yonde maalesef

yanlis

cizgi roman a giris olarak rol oynar SW cizgi romani. satilan 2000 adetse atiyorum, bunun belki 1500 u SW u seven ve cizgi roman ile alakasi olmayan kisilerdir, katiliyorum

bu 1500 kisiden 50 kisi cizgi roman okumakdan hoslanip da atiyorum bir yuruyen oluler, bir samuray, blacksad, bir fumetti yi merak edip aliyorsa bu cok buyuk kazanctir.

1500 kisiden hic biri bir daha hayatinda da cizgi roman almaz gibi bir yorum cikiyor sizin mesajinizdan ve bu tamamiyle yanlis bir yorumdur cunku yeni nesil (fumetti okumayan) bir kesim var ve belki bu kesim SW sayesinde basladi orumcek adam okumaya, xmen okumaya

bunu en iyi Altan, Ilyas gibi yuksek satis yapan arkadaslar bilir. Burdaysaniz bir yorum yazin beyler

slm
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: sefik - 12 Ekim, 2011, 14:04:09
Alıntı yapılan: Gambit - 12 Ekim, 2011, 13:52:43
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 13:35:55
star wars'a gelince ben cizgi roman tanitilmasinda herhangi bir rol oynayacagini dusunmuyorum cunku zaten bir fenomen.Hic kitap okumayan birisi sw kitaplarini okuyabilir ve bununla kalir,merak edip baska kitap acip okumaz.
En azindan benim dusuncem boyle,ama etrafimda gordugum de bu yonde maalesef

yanlis

cizgi roman a giris olarak rol oynar SW cizgi romani. satilan 2000 adetse atiyorum, bunun belki 1500 u SW u seven ve cizgi roman ile alakasi olmayan kisilerdir, katiliyorum

bu 1500 kisiden 50 kisi cizgi roman okumakdan hoslanip da atiyorum bir yuruyen oluler, bir samuray, blacksad, bir fumetti yi merak edip aliyorsa bu cok buyuk kazanctir.

1500 kisiden hic biri bir daha hayatinda da cizgi roman almaz gibi bir yorum cikiyor sizin mesajinizdan ve bu tamamiyle yanlis bir yorumdur cunku yeni nesil (fumetti okumayan) bir kesim var ve belki bu kesim SW sayesinde basladi orumcek adam okumaya, xmen okumaya

bunu en iyi Altan, Ilyas gibi yuksek satis yapan arkadaslar bilir. Burdaysaniz bir yorum yazin beyler

slm
biraz once de judasla kizilmaskenin sattigi 300-500 adedin 20 yas altinda 30 kisiye satildigini iddia ettiniz,sizin mantiginizla bu 30 kisi de bunlari begenip baska cizgiromanlara yoneliyorsa bu da  buyuk kazanctir.
Yani sizin mantiginizla 2000 adet satan sw kadar 300 adet satan judasin da cizgiroman piyasasina buyuk katkisi vardir.
Bu durumda sizin judas ve kizilmaskeye olan bakisiniz da yanlis.
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 14:07:35
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 14:04:09
biraz once de judasla kizilmaskenin sattigi 300-500 adedin 20 yas altinda 30 kisiye satildigini iddia ettiniz,sizin mantiginizla bu 30 kisi de bunlari begenip baska cizgiromanlara yoneliyorsa bu da  buyuk kazanctir.
Yani sizin mantiginizla 2000 adet satan sw kadar 300 adet satan judasin da cizgiroman piyasasina buyuk katkisi vardir.
Bu durumda sizin judas ve kizilmaskeye olan bakisiniz da yanlis.

dogrudur, ben bir sey anlamam zaten pazarlama, satis gibi islerden. O yuzden 10 sene once dedigim seyler bugun gercek oldu, sizle 10 sene sonra yine gorusuruz


ben ayrica 30 kisi 20 yas altindadir demedim. 30 kisiyi bulacagina inanmiyorum dedim. Arada buyuk fark var.
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 14:11:23
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 14:04:09

Bu durumda sizin judas ve kizilmaskeye olan bakisiniz da yanlis.

sunu da not duseyim de iyice bilinelim

avatarim da batman kostumum olsa da Tay yayinlarinin cikardigi kurusluk kizilmaskelerin bir kac eksikle tam takimi elimde mevcut cok temiz durumda ve judas in tam takimi da fazlalik sayilar ve orjinal kapaklarla birlikde mevcut.

judas ve kizilmaskeyi severim. yerleri ayri bende. Ama bir yere kadar. Ileriye bakmak lazim.
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: hanac - 12 Ekim, 2011, 14:38:43
Bizim forumda üye sayısı hep 300 civarıdır.

Çünkü 6 aydan fazla giriş yapmayan üyelerin kaydı silinir.

Bizde hiçbir üyeyi silmeseydik, 1500'ün üzerinde üyemiz olurdu.

Bu 300 Spartalı'ya gelirsek.

Bence durum bu kadar vahim değil (henüz).

1001 Roman bütün sayılarını 1000 adet olarak basıyor.

Mesela onlardan NN&MM ortak macerasının ve Ferri'nin hayatını anlatan kitabın tükendiğini biliyoruz.

Sanırım bu 300 lafı Klasik Fumettici'ler için geçerli olabilir.

Swing, Teksas, Tommiks, Teks vs. nin sabit okuyucusu bunlar.


Not: Buna benzer bir başlık için bkz. "Peki Biz Kaç Kişiyiz!!!.."
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: siyahderikoltuk - 12 Ekim, 2011, 15:00:00
Evet SW gerçekten uç bir örnek.. Ki Lucas bile (bence gayet iyi bir pazarlama örneğiydi), tüm sagayı değiştirme uğruna, sırf yeni nesilde bu akıma katılsın diye Clone Wars diye birşey çıkardı.. Bugün CW izleyen, figürlerini alan, oyununu oynayanlardan birkaçı mutlaka çizgiromanına da el atacaktır.. Bu da bizi SW gibi kültlerin, dolaylıda olsa çizgiroman satışlarına katkısı olduğu gerçeğine getirecektir..
Amaaa.. Benim gözlemlediğim kadarıyla Spiderman genç nesil arasında SWa nazaran çok daha popüler.. Düz mantık gidersek 2000 satan Klon Savaşlarına karşılık, çok daha bilindik ÖrümcekAdam'ın 4000 satması mümkünmüdür acaba?
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: HacıGeraltEmmi - 12 Ekim, 2011, 15:05:21
Alıntı yapılan: hanac - 12 Ekim, 2011, 14:38:43
Sanırım bu 300 lafı Klasik Fumettici'ler için geçerli olabilir.

Bence de doğru bir tespit.
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: HacıGeraltEmmi - 12 Ekim, 2011, 15:19:40
Bir de şöyle bir soru soralım:

Yürüyen Ölüler (sadece bir örnektir, herhangi bir farklı yayında olabilir) NTV tarafından yayınlansaydı satışları kaç olurdu?

Çünkü mevcut durumda ülkemizde yayınlanan çoğu yayından neredeyse kimsenin haberi bile olmuyor. Dolayısıyla bir avuç meraklının dışında kimseye ulaşma şansıda bulamıyor maalesef. Hatta baskısı tükenen Sandman, Watchman gibi yayınlar NTV gibi bir yayınevi tarafından çıkarılsa idi şimdi satış rakamlarını 5'e-10'a katlardı diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 15:38:37
Alıntı yapılan: designer73 - 12 Ekim, 2011, 15:19:40
Hatta baskısı tükenen Sandman, Watchman gibi yayınlar NTV gibi bir yayınevi tarafından çıkarılsa idi şimdi satış rakamlarını 5'e-10'a katlardı diye düşünüyorum.

ben hangi yayinevi basarsa bassin, sandman ya da watchmen in satis rakaminin 5 e katlanabilecegine inanmiyorum. Bu cizgi romanlar herkese hitap eden cizgi romanlar degil. Okumasi zor cizgi roman bunlar. Bu forumda bile yarimizdan fazlasi almamis ya da alip okumamisizdir sandman i mesela

yuruyen oluler ama hem okunmasi kolay hem de genis kitleye hitap edebilecek bir cizgi roman. TV serisi de oldugu icin daha genis kitlenin daha cabuk dikkatini cekmeye yariyor. Bu acidan NTV yayinlasaydi, satislarinin 2 ye katlanabilecegini soylemek cok yanlis olmaz saniyorum
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: pizagor - 12 Ekim, 2011, 15:49:25
Alıntı yapılan: hanac - 12 Ekim, 2011, 14:38:43
Not: Buna benzer bir başlık için bkz. "Peki Biz Kaç Kişiyiz!!!.."

Hasan iyi hatırlattın bu başlığı, birleştiriyorum, buradan devam!
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: sefik - 12 Ekim, 2011, 16:42:31
Alıntı yapılan: Gambit - 12 Ekim, 2011, 14:07:35
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 14:04:09
biraz once de judasla kizilmaskenin sattigi 300-500 adedin 20 yas altinda 30 kisiye satildigini iddia ettiniz,sizin mantiginizla bu 30 kisi de bunlari begenip baska cizgiromanlara yoneliyorsa bu da  buyuk kazanctir.
Yani sizin mantiginizla 2000 adet satan sw kadar 300 adet satan judasin da cizgiroman piyasasina buyuk katkisi vardir.
Bu durumda sizin judas ve kizilmaskeye olan bakisiniz da yanlis.

dogrudur, ben bir sey anlamam zaten pazarlama, satis gibi islerden. O yuzden 10 sene once dedigim seyler bugun gercek oldu, sizle 10 sene sonra yine gorusuruz


ben ayrica 30 kisi 20 yas altindadir demedim. 30 kisiyi bulacagina inanmiyorum dedim. Arada buyuk fark var.
Valla konunun sizin pazarlamadan ne kadar anlayip anlamadiginiza nasil geldigini anlamadim tam,o yuzden cok ayri bir cvp vermek istemiyorum.Ama ben de pazarlamadan fena anlamam.
Siz istediginizi alin,biz istedigimizi alalim,herkes cizgi roman okusun,gerek Judas gerek Star wars,ama Star Wars denen olgunun cizgiromanin cok disinda birsey oldugunu , kendi basina bambaska bir dunya oldugunu unutmadan.Ileriye bakmak icin cok daha baska materyaller bulmamiz lazim.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: pearl jam - 12 Ekim, 2011, 16:59:56
Alıntı yapılan: Gambit - 12 Ekim, 2011, 14:11:23

judas ve kizilmaskeyi severim. yerleri ayri bende. Ama bir yere kadar. Ileriye bakmak lazim.

Gambit'in yazdıklarının tümüne katılmakla beraber özellikle yukarıdaki cümlesini alıntılamamın sebebi, "eski kitaplar tekrar tekrar yayımlanmasın" dediğimizde sanki bu çizgi romanları kötülüyormuşuz gibi bir hava oluşturuluyor. Ben de seviyorum bu çizgi romanları ama denildiği gibi artık biraz da ileriye bakmak lazım.

Bu arada  Judas ve Kızılmaskeyi alanlar arasında 20 yaşın altında 30 kişi çıkmaz denmiş, bence 10 kişi çıkmaz :) Bir kendi çocukluğunuzu düşünün bir de şimdiki çocukları nedenini anlarsınız.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:05:44
Acikcasi ben neredeyse hicbir cizgi romani 20 yasin altindakilerin cok fazla aldigini tahmin etmiyorum.
Bu sadece eskilere yonelik bir durum degildir yani,ama yine de en iyisini bu kitaplari satanlar bilir.
Başlık: Ynt: 300 sayısı neyi ifade ediyor?
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 17:15:28
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 16:42:31
Valla konunun sizin pazarlamadan ne kadar anlayip anlamadiginiza nasil geldigini anlamadim tam,o yuzden cok ayri bir cvp vermek istemiyorum.Ama ben de pazarlamadan fena anlamam.

dostum ben insaat muhendisiyim. Bir sey satmam, pazarlamam ama pazarlama ve satisdan anladigim sudur:

satis, elde hazir olan malzemeyi mevcut olan ya da olmayan musterilere ulastirip para ile degistirme islemidir

pazarlama, mevcut olan ya da olmayan tum insanlara belirli bir urunun tanitimi ve markette yer edindirilmesidir


gunumuz Turkiye sinde - ve belki de son 10 senedir - hazir olusmus pazar uzerinden satis islemi yapiliyor desek yanlis olmaz. Zaten oyle oldugu icin ve yeni pazarlar (yeni okuyucu, koleksiyoner...) olusmamis ve de eskiden cikan fumetti 1000, 1500 satiyorken bugun bu rakam 300 lere dusmustur.

pazarlama yapiliyorken sadece comics ciksin da demiyorum. Oyle bir yapilmali ki yeni okuyucularin ilgisi cekilip zaman icinde eski yayinlarada bulastirilmalilar diyorum


Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 16:42:31
Siz istediginizi alin,biz istedigimizi alalim,herkes cizgi roman okusun,gerek Judas gerek Star wars,ama Star Wars denen olgunun cizgiromanin cok disinda birsey oldugunu , kendi basina bambaska bir dunya oldugunu unutmadan.Ileriye bakmak icin cok daha baska materyaller bulmamiz lazim.

Star wars a takilip kalmayalim, adini degistirip yeni jenerasyon cizgi roman diyelim, yuruyen oluler de olabilir, blacksad de olur, julia ya da brendon da olur.

siz istediginizi alin biz istedigimizi derseniz, 10 sene sonra siz kalmayacaksiniz diyorum ben :)

hepimiz biriz, hepimiz ayniyiz
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: siyahderikoltuk - 12 Ekim, 2011, 17:18:12
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:05:44
Acikcasi ben neredeyse hicbir cizgi romani 20 yasin altindakilerin cok fazla aldigini tahmin etmiyorum.
Bu sadece eskilere yonelik bir durum degildir yani,ama yine de en iyisini bu kitaplari satanlar bilir.
Ben buna katılmıyorum.. En basitinden bir örnek vermek gerekirse, Facebook'ta Gerekli Şeyler'in sayfasına göz atın.. Naruto, One piece gibi mangaları, Avengers, X-men gibi comicsleri en çok isteyenler hep gençler (en azından resimlerinden yada yorumlarından anlayabildiğim bu)..
Fumettiler için birşey diyemeceğim...
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 17:18:41
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:05:44
Acikcasi ben neredeyse hicbir cizgi romani 20 yasin altindakilerin cok fazla aldigini tahmin etmiyorum.
Bu sadece eskilere yonelik bir durum degildir yani,ama yine de en iyisini bu kitaplari satanlar bilir.

ben yazarken gelmis bu mesaj, buna da hemen cevaplayayim

essegesse ile buyuluruzgar duzeltin yanlisim varsa:

20 yas altinda bayaa cizgiroman okuru var. Cogu orumcek adam, x-men gibi yayinlari aliyor.

10 sene sonra kizilmaske basilmasini istiyorsak, burda konusmamiz gereken onlari fumetti nin buyulu ve guzel dunyasina nasil cekebilecegimizdir. 30-40 sene onceki gordon lari basarak cekemezsiniz bastan pesin pesin yazayim, kimse de buna duygusal olarak yaklasip "hayir cekeriz" diye cevap vermesin lutfen
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:24:22
Alıntı yapılan: siyahderikoltuk - 12 Ekim, 2011, 17:18:12
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:05:44
Acikcasi ben neredeyse hicbir cizgi romani 20 yasin altindakilerin cok fazla aldigini tahmin etmiyorum.
Bu sadece eskilere yonelik bir durum degildir yani,ama yine de en iyisini bu kitaplari satanlar bilir.
Ben buna katılmıyorum.. En basitinden bir örnek vermek gerekirse, Facebook'ta Gerekli Şeyler'in sayfasına göz atın.. Naruto, One piece gibi mangaları, Avengers, X-men gibi comicsleri en çok isteyenler hep gençler (en azından resimlerinden yada yorumlarından anlayabildiğim bu)..
Fumettiler için birşey diyemeceğim...
iste benim en basta dedigim buydu zaten,eger msjlari okursaniz.Bunlari isteyenler gencler olabilir ama hic birisi gidip almiyor,internetten takip ediyor.O yuzden de cizgi romanlar 300 tane satiliyor,eger bu rakam dogruysa bilmiyorum
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: rumar80 - 12 Ekim, 2011, 17:28:14
   Önce bir noktayı açıklığa kavuşturalım: Kızlmaske ve avanesi fumetti DEĞİLDİR. Amerikan menşeiili gazete stripleridir. Bir nevi comic. Yine de Gambit'in şu dediğine katılmak gerek: Günümüzde bilim kurgu ve casus film/dizilerinin envai çeşidini gören gençlere 60'lı yılların Gordon ya da Johnny Hazard'ı ile çizgi romam sevdirmek mümkün değildir.
   Fumetti sevdirmeye gelince; yeni fumettileri bile (ki Batuhan Bey ilgili konuda yazmıştı) çok geriden takip ettiğimiz için oradaki (Nathan Never gibi kişisel favorimden bahsediyorum) teknoloji bile bazen yetmeyebilir. Klasik seriler MUTLAKA devam edebilmeli ama yeni maceralar da sürmeli. En önemlisi yeni neslin ilgisini çekebilecek yeni dergiler sunulmalı. Kim ne derse desin iyi bir pazarlama ile Dampyr bunu yapabilir. Ortalıkta alacakaranlık serisi, Buffy, Vampir günlükleri, anita Blake, True blood gibi vampir külliyatı dolaşırken fumettiler içinde bu pazara girebilecek bir kitaptır Dampyr.
    İnternet konusu da artık önlenemez bir gangren. Buna çözüm maalesef mümkün değil. Keşke kitabı eline almanın o hazzını yaşatabilsek
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:30:48
Alıntı yapılan: Gambit - 12 Ekim, 2011, 17:18:41
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:05:44
Acikcasi ben neredeyse hicbir cizgi romani 20 yasin altindakilerin cok fazla aldigini tahmin etmiyorum.
Bu sadece eskilere yonelik bir durum degildir yani,ama yine de en iyisini bu kitaplari satanlar bilir.

ben yazarken gelmis bu mesaj, buna da hemen cevaplayayim

essegesse ile buyuluruzgar duzeltin yanlisim varsa:

20 yas altinda bayaa cizgiroman okuru var. Cogu orumcek adam, x-men gibi yayinlari aliyor.

10 sene sonra kizilmaske basilmasini istiyorsak, burda konusmamiz gereken onlari fumetti nin buyulu ve guzel dunyasina nasil cekebilecegimizdir. 30-40 sene onceki gordon lari basarak cekemezsiniz bastan pesin pesin yazayim, kimse de buna duygusal olarak yaklasip "hayir cekeriz" diye cevap vermesin lutfen
Benim anlamadigim,madem baya 20 yas alti cizgiroman okuru var,neden duzenli ve dogru durust basilmiyo bu orumcek adam ve x-menler?
Okuyanlar gencler olsa bile kitabi almak yerine baska sekilde okumayi tercih ediyorlar demek ki.
Bunun yaninda ben de Gordon'la biyere varicagimizi sanmiyorum,cunku Gordon'un anlattiklari ve anlaticaklari cok ilginc gelmeyebilir kimseye,bir bilimkurgu romani zaten zaman gectikce ozelliklerini kaybetme tehlikesiyle karsi karsiyave  bunu ondan cok daha iyi yapan c.romanlar var su anda.
Ama Judas zaten belli bir devri anlatiyor,20 sene sonra da bassaniz degerinden bisey kaybetmiycek,genc arkadaslar sahaflari buyuk ihtimal gezmiycegine gore Judas'in yeniden basilip genclerin begenisine sunulmasinda herhangi bir sakinca yok.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: siyahderikoltuk - 12 Ekim, 2011, 17:40:02
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:24:22
Alıntı yapılan: siyahderikoltuk - 12 Ekim, 2011, 17:18:12
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:05:44
Acikcasi ben neredeyse hicbir cizgi romani 20 yasin altindakilerin cok fazla aldigini tahmin etmiyorum.
Bu sadece eskilere yonelik bir durum degildir yani,ama yine de en iyisini bu kitaplari satanlar bilir.
Ben buna katılmıyorum.. En basitinden bir örnek vermek gerekirse, Facebook'ta Gerekli Şeyler'in sayfasına göz atın.. Naruto, One piece gibi mangaları, Avengers, X-men gibi comicsleri en çok isteyenler hep gençler (en azından resimlerinden yada yorumlarından anlayabildiğim bu)..
Fumettiler için birşey diyemeceğim...
iste benim en basta dedigim buydu zaten,eger msjlari okursaniz.Bunlari isteyenler gencler olabilir ama hic birisi gidip almiyor,internetten takip ediyor.O yuzden de cizgi romanlar 300 tane satiliyor,eger bu rakam dogruysa bilmiyorum
Sevgili Şefik, ben dediklerinizi tamamen anladım ama siz beni anlamamışsınız.. İnanın manga ve comicsleri isteyen, bekleyen sıkı bir genç topluluk var. Bu arkadaşlar mangalarını basılı bir şekilde okumak istiyorlar, sadece taranmışını okumayı değil.. Yoksa Naruto 2. sayıyı niye beklesinlerki, İnternette fanlar tarafından çevrilmiş onlarca sayıya ulaşmak mümkünken??
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 17:41:50
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:30:48
Benim anlamadigim,madem baya 20 yas alti cizgiroman okuru var,neden duzenli ve dogru durust basilmiyo bu orumcek adam ve x-menler?
Okuyanlar gencler olsa bile kitabi almak yerine baska sekilde okumayi tercih ediyorlar demek ki.

cok basit:

1- basan yayinevleri cok aceleci ya da yanlis maceralar seciyor, satis rakamlari yeteri tatmin etmiyor

2- paranin geri donusu cok uzun ve bu uzun donus yeni yayinlarin cikisini erteliyor

3- en onemli sondan 2. konu: telif haklari. Siz 40 yil onceki gordon ile gecen sene yayinlanan orumcek adamin telif hakkinin ayni oldugunu mu dusunuyorsunuz ? Ben bazi fumettilerin telif hakkinin bile odendigini sanmiyorum Turkiye de. Marvel veya DC 1,000 - 10,000 lerce $ istiyor ama telif haklari icin, bu da kari dusuruyor.

4- en onemli konu belki de Turkiye de insanlarin gozunu kapattigi ama yadsinamaz olan bir gercek: paranin alim gucunun surekli dusmesi


ben ilkokuldayken, annem babam ogretmendi ve ben o zamanlar bile bir suru cizgiroman alabiliyordum harcliklarimdan artirarak ya da anne babamdan isteyerek. bugun anne babasi ogretmen olan 15 yasindaki bir cocugun evine kac TL giriyor ? 2000 TL diyelim. Ev kirasi, elektrik, su dogalgaz, et, ulasim, cocugun okul masraflarindan sonra 15 yasindaki cocuk kac TL ayirabilir saniyorsunuz cizgi romana ? 100 TL ayirsin ki her ay cikan comics leri sonra da fumettilere girebilsin. (5 tane alabiliyor bu arada 100 TL ya, 20 tane degil)
AYIRAMAZ

eskiden ayiriyorduk. Ekonomimiz cok iyi diye atip tutuluyor ya her yerde, insanlarda inaniyor ya buna,

neyse, editledim, siyasete girmeyeyim simdi :)
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: sefik - 12 Ekim, 2011, 18:08:04
Alıntı yapılan: Gambit - 12 Ekim, 2011, 17:41:50
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 17:30:48
Benim anlamadigim,madem baya 20 yas alti cizgiroman okuru var,neden duzenli ve dogru durust basilmiyo bu orumcek adam ve x-menler?
Okuyanlar gencler olsa bile kitabi almak yerine baska sekilde okumayi tercih ediyorlar demek ki.

cok basit:

1- basan yayinevleri cok aceleci ya da yanlis maceralar seciyor, satis rakamlari yeteri tatmin etmiyor

2- paranin geri donusu cok uzun ve bu uzun donus yeni yayinlarin cikisini erteliyor

3- en onemli sondan 2. konu: telif haklari. Siz 40 yil onceki gordon ile gecen sene yayinlanan orumcek adamin telif hakkinin ayni oldugunu mu dusunuyorsunuz ? Ben bazi fumettilerin telif hakkinin bile odendigini sanmiyorum Turkiye de. Marvel veya DC 1,000 - 10,000 lerce $ istiyor ama telif haklari icin, bu da kari dusuruyor.

4- en onemli konu belki de Turkiye de insanlarin gozunu kapattigi ama yadsinamaz olan bir gercek: paranin alim gucunun surekli dusmesi


ben ilkokuldayken, annem babam ogretmendi ve ben o zamanlar bile bir suru cizgiroman alabiliyordum harcliklarimdan artirarak ya da anne babamdan isteyerek. bugun anne babasi ogretmen olan 15 yasindaki bir cocugun evine kac TL giriyor ? 2000 TL diyelim. Ev kirasi, elektrik, su dogalgaz, et, ulasim, cocugun okul masraflarindan sonra 15 yasindaki cocuk kac TL ayirabilir saniyorsunuz cizgi romana ? 100 TL ayirsin ki her ay cikan comics leri sonra da fumettilere girebilsin. (5 tane alabiliyor bu arada 100 TL ya, 20 tane degil)
AYIRAMAZ

eskiden ayiriyorduk. Ekonomimiz cok iyi diye atip tutuluyor ya her yerde, insanlarda inaniyor ya buna,

neyse, editledim, siyasete girmeyeyim simdi :)
Bu kadar bilgili oldugunuz bu konuda sizin soylediklerinizden yeni nesil cizgi romanlarin basilmasinin zor oldugu sonucunu cikariyorum.
Madem ortada boyle buyuk sorunlar var,o zaman nasil cikicak bu cizgi romanlar ve telifi nispeten dusuk olan Judas neden yeniden basilmasin?

Neyse,ben en basta soyledigim seyin cok baska yerlere geldigini dusunuyorum,ayrica soylediklerinizin kendi icinde celiskiler tasidigini goruyorum,

zaten 'yanlis' diye baslayan cumlenizden sonra bisey yazmak istememistim ama yine de yazdim.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Gambit - 12 Ekim, 2011, 19:05:44
Alıntı yapılan: sefik - 12 Ekim, 2011, 18:08:04
Bu kadar bilgili oldugunuz bu konuda sizin soylediklerinizden yeni nesil cizgi romanlarin basilmasinin zor oldugu sonucunu cikariyorum.
Madem ortada boyle buyuk sorunlar var,o zaman nasil cikicak bu cizgi romanlar ve telifi nispeten dusuk olan Judas neden yeniden basilmasin?

Neyse,ben en basta soyledigim seyin cok baska yerlere geldigini dusunuyorum,ayrica soylediklerinizin kendi icinde celiskiler tasidigini goruyorum,

zaten 'yanlis' diye baslayan cumlenizden sonra bisey yazmak istememistim ama yine de yazdim.

Saygilarimla

Sefik bey

yanlis diye basladigim cumle sizin kesin olarak hukum verdiginiz ama aslinda yanlis olan bir seydi. Bunda alinmayin lutfen. Burda yazisip beyin cimnastigi yapmakdan oteye gitmiyor bizim yazdiklarimiz zaten. Biz ne yazsak da yayincilar bildigini okuyor yine.

kendi icimde celisiyormuyum bilemem, belki de burda hizli sekilde yazarken cok dikkat etmedigim icin yanlis anlasilmalara sebep oluyor da olabilirim

ilerde bir toplanti da bulusursak daha detayli guzel tartismalar donduruz :)

saygilar - selamlar
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: hanac - 12 Ekim, 2011, 19:12:44
Bu eski Fumettilerin basılmasında bir konuya dikkat çekmek istiyorum.

Hesabıma göre 3 yıl sonra basacak klasik kalmayacak.

Teksas, Tommiks, Swing tamamlandı.

Zagor, Mister No, Martin KM ler yetişecek.

Judas bitecek, belki arkasından Jeriko ve Kinova da bitirelecek.

Teks Altın Seri de yetişecek.

Eee, ne kaldı ?

O yüzden herkes Old Fumetti de herkes Kit Taylor'un peşinde.

Kısaca 3 yıl sonra basacak old fumetti kalmayacak.

Greystorm 2. baskıyı yapar belki  :)
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: hennessy - 12 Ekim, 2011, 20:13:47
hasan abi 3D versiyonları basılacak :) volto ve greystorm 2 baskısını yapar etraf örümcek ile conana kalır :)
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: altay1944 - 12 Ekim, 2011, 20:22:19
Başlık değiştirilince, konu farklı mecralara çekilince benim asıl öğrenmek istediğim konu güme gitti.Dedimki sayısı 100000 lere dayanan çizgiroman forumlarında üyeler neden çizgiroman almıyor.Veya 300 sayısı faraziye midir?
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Carnage - 12 Ekim, 2011, 22:35:55
Çizgi roman satışlarının düşmesinin sebeplerinden biri de scan çrler. Onun dışında comics okuyucularında başka bir durum daha var,o da yayınların Türkçe'ye geç çevirlmesi. Türkçe baskısının çıkmasını bekleyemeyen adam e-ticaret siteleri aracılığlıyla ABD'de çıkar çıkmaz cilde kavuşuyor. İtalyanca bilenlerin sayısı da İngilizce bilenlere göre az olduğu için fumettilerin burada bir avantajı var.

Ayrıca bu sitelerde binlerce kişi değiliz. Türkiye'de çizgi roman hakkında açılan çoğu foruma üyeyim.(zaten bu sitelerin sayısı bir elin parmakları kadar.) Böyle düşünürsek internette çizgi roman forumlarında aktif üye sayısı taş çatlasın 3 bini geçmez. Herkesin çizgi roman zevki de aynı değil. Fumetti ağırlıklı kesim var,comicsçiler var,frankofoncular var,sadece manga okuyanlar var. Bu durumda çok çizgi roman okuyup da hiçbir siteye üye olmayan insanların var olduğu gerçeği doğrulanır.

Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: pizagor - 13 Ekim, 2011, 09:59:56
Alıntı yapılan: altay1944 - 12 Ekim, 2011, 20:22:19
Başlık değiştirilince, konu farklı mecralara çekilince benim asıl öğrenmek istediğim konu güme gitti.Dedimki sayısı 100000 lere dayanan çizgiroman forumlarında üyeler neden çizgiroman almıyor.Veya 300 sayısı faraziye midir?

Satış rakamları anketi de bir fikir verebilir. Örneklem olarak nisan 2011 rakamlarını alıyorum: 36 yayın  çıkmış, oy kullanan 54 kişi  bu çizgiromanlardan toplamda 537 tane satın almış. Kişi başı ortalaması 10 çizgiroman gibi. Bu ortalamayı kullanarak bu forumun kayıtlı 350 kişisinin aylık 3500 kitaplık bir potansiyeli olduğunu görüyoruz.

Bir çizgiromanın satış adedi olarak ortalama 300 rakamı telaffuz ediliyorsa nisanın 36 yayınının satış adedi karşılığı 36x300=10800  olmalı. Ortalama 10 kitap alıyorsa bir çizgiroman okuru, demek ki 10800/10=1080 okur olmalı. Hata payı falan filan diyelim, hepi topu 1200 çizgiroman okuru var!

Çok net birşey varsa 100000lere dayanan üye sayısı falan hep hikaye...
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: hanac - 13 Ekim, 2011, 15:27:02
Alıntı yapılan: pizagor - 13 Ekim, 2011, 09:59:56
Hata payı falan filan diyelim, hepi topu 1200 çizgiroman okuru var !

Güzel hesap olmuş Özgür, benim tahminlerimde zaten bu yönde.

Baskı adetlerinden de belli zaten 1000-2000 arası basılıyor herşey.

Uzun dönem düşünülerek bu kadar basılıyor.

Şurası bir gerçek, uzun dönemde bunların hepsi iyi-kötü satıyor.

2 yeni çr olan 2 tane de eski alıveriyor.

Forumlardaki abartılı üye sayılarına gelirsek,

Aslında hepimiz bu forumlara üyeyiz, hatta çoğumuz aynı nickname'ler ile üye.

Bu kişilerin hepsini toplasan 200'ü geçmez.

Demek ki 1000 civarı da sessiz çoğunluk var.

Bu arkadaşlar çr alıyorlar ama forumlara pek uğramıyorlar.

Yeni okuyucu çok az, dikkat ederseniz çoğunluk uzun süre ara verip geri dönenler.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: pizagor - 13 Ekim, 2011, 22:50:56
Hesaplamada bir sürü kabul var sevgili Hasan. Aslında birkaç ayın verilerini daha değerlendireceğim, bakalım benzer sonuçlar veriyor mu!
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: hennessy - 13 Ekim, 2011, 23:04:57
-2 yeni çr olan 2 tane de eski alıveriyor.

kesinlikle Hasan abinin dediği gibi ben 1200 den bile aşağı olduğuna inanıyorum ortalama bir çizgi roman okuru 15 kitap aldığını hesaplayarak söylüyorum.

-Yeni okuyucu çok az, dikkat ederseniz çoğunluk uzun süre ara verip geri dönenler.

Aynen kendimi misal olarak alıyorum bu cevaba
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Tarkan Kurt - 14 Ekim, 2011, 10:45:40
Ben 2000-2500 kişi arasında olduğunu düşünüyorum. Herkes ayda 15-20 kitap almıyor. 15-20 kitap alacak kadar coşmuş olanlar zaten forumlara üye oluyor. Benim çevremde tanıdığım herhangibir çizgi roman forumuna üye olmayıp sadece TEX ya da sadece Yürüyen Ölüler alan çizgi roman okurları da var. Baykuş kitap Batman öldüren şakayı 2000 adet bastı ve uzun süre önce baskısı tükendi. Bir dönem Lami Tiryaki  kendisinin LAL de çalıştığı dönemlerde Zagor ve Martin Amca'nın 5-6 binlik satış rakamlarını zorladığını söylüyordu. Tamam şimdi satışları düşmüş olabilir ama bir sürü de yeni yayın çıktı.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: pizagor - 14 Ekim, 2011, 11:00:15
Alıntı yapılan: Tarkan Kurt - 14 Ekim, 2011, 10:45:40
Ben 1500-2000 kişi arasında olduğunu düşünüyorum. Herkes ayda 15-20 kitap almıyor. 15-20 kitap alacak kadar coşmuş olanlar zaten forumlara üye oluyor. Benim çevremde tanıdığım herhangibir çizgi roman forumuna üye olmayıp sadece TEX ya da sadece Yürüyen Ölüler alan çizgi roman okurları da var.

Dediğim gibi sadece kabuller ve ortalamalar üzerinden tahmin yürüttüm. Satış rakamlarına hangi kitapları aldığını yazan arkadaşlara baktığımda 2-3 alanı da var, o ayın kitaplarının %95'ini alan da... Bu bir profil oluşturuyor ve yukarıdaki durumu da kapsıyor aslında... Ben de 10 kitap ortalama değeri aldım... Bu doğru ve kesin bir rakamdır diye bir iddiada bulunmuyorum arkadaşlar. Benimki sadece bir yaklaşım...

Asıl soru şu olmalı, hiç çizgiroman satınalmayan, taranmışları okuyan kaç okur vardır acaba?
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: altay1944 - 14 Ekim, 2011, 11:06:17
Katılım ve görüşler için teşekkür ederim.Bir tesbitte ben bulunmak istiyorum.Günümüzde çizgiroman okuyucusu iki guruba ayrılıyor(ülkemiz için geçerli).
1.gurup ;istanbul okuyucusu
2.gurup;Anadolu okuyucusu.
İlk gurup zamanında çizgiromanı bayi(kadıköy veya yeni açılan kitapevlerinden)den alan lar.bu sayı üç aşağı beş yukarı belirlenmiş durumda,
ikinci gurup ise teknolojiyi takip eden ,forum üyesi,netten alışveriş kanallarını kullanan gurup+bunların dışında kalan gurup olarak ...değerlendirilebilir.
İkinci gurubun 1.etmeni hemen hemen sayısal olarak elimizde.Şimdi asıl bilinmeyen dışında kalan gurup...Onlara ulaşmak için ne yapabilirizin çalışmaları gerekiyor.Yaşları 60 lara dayanan ve çr okumaktan zevk alan onlarca dostum var ve maalesef  bayi kanalı olmadığı için o insanlar çr alımı yapamıyor.Bir çoğu kredi kartı,ödemeli gibi alışverişe sıcak bakmıyor .Görmek,dokunmak ,okşamak istiyor...Haksızda değiller.Bu gelişmeler eşliğinde....
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: HacıGeraltEmmi - 14 Ekim, 2011, 12:17:44
Okur sayısının söylenilen rakamlar kadar düşük olduğuna inanmıyorum. 5000-7000 civarı (belki daha fazla) olduğunu düşünüyorum.

Bunların büyük kısmı çeşitli nedenlerden yayınlara ulaşamadıkları için (fiyatların pahalılığı, kitapların her yerde bulunmaması vs. sebeplerden) sürekli okur olarak görünmüyorlar. Zaman içerisinde basılan kitapların çoğunun baskısının tükenmesi bunun göstergesidir bence.

Bazı okurlar fumetti, bazıları frankofon, bazıları da comics haricindekileri okumuyor. Bunlara yeni nesil mangacılar da eklenince (bu grubun para verip yayın almayacağı görüşü gerçeği yansıtmıyor bence, düzenli ve uygun fiyatlı yayınlanırsa eski okurdan daha fazla sahiplenirler yayınları) rakamlar daha fazla dağılıyor.

Eski yayın basılsın, yeni yayın basılsın muhabbetlerini de dikkate almak lazım. Kimimiz Tom Braks, Pecos Bill, Küçük Prens istiyoruz, kimilerimiz ise daha yeni yayınları, Dylan Dog, Nathan Never, Julia, Dampyr...

Geç yayınlanan yayınlar sebebiyle orjinal dilde takip edenlerin ve uygun fiyatlı olduğu için ikinci eli takip edenlerin sayısıda az değil.

Yani toplamına baktığımız zaman; söylendiği kadar az değiliz aslında.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: korsanmurat - 07 Mart, 2012, 15:23:51
Arkadaşlar güzel sözler söyleniyor ama malesef ticari durumlardan dolayı anadoluda bir çok yerde çizgi ron-man yok netten aldığında aylık takip etmeye kalk aldığın kadarda kargo parası ver eskis gibi gazete bayilerinden alabilsek satışlar çok yukarılara çıkar
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: darkwood - 07 Mart, 2012, 16:02:10
Alıntı yapılan: korsanmurat - 07 Mart, 2012, 15:23:51
Arkadaşlar güzel sözler söyleniyor ama malesef ticari durumlardan dolayı anadoluda bir çok yerde çizgi ron-man yok netten aldığında aylık takip etmeye kalk aldığın kadarda kargo parası ver eskis gibi gazete bayilerinden alabilsek satışlar çok yukarılara çıkar

Anadoludaki okuyucunun bir çoğunun net'i geçin, çizgiromanların hala yayınlandığından bile haberi yok.
Yayıncılar el ele verip dağıtım sorununu çözmediği müddetçe, bu kısır döngü devam edecektir. Bu konu ile ilgili geniş paylaşımlarımızı aşağıdaki linkte inceleyip fikirlerinizi yazabilirsiniz.

http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,2192.0.html (http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,2192.0.html)



Farazi: Gelecek zaman içinde çizigromanlarda tamamen online yayınlanmaya başlarsa ve tüm anadolu netten her şeyi takip etmeye başlarsa bu sorunda kendiliğinden çözülmüş olur.  :D

Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: C.omar - 27 Mart, 2012, 10:33:30
Şöyle bir güruh var, Shounen Jump serilerini izleyip otaku olduğunu zanneden, FRP hastası olup eline zar almamış bir güruh var Kadıköy'de gezen. Tırt etkinliklere katılıp, kız tavlamak için yapan ama anlatamıyorsun bu işlerin öyle olduğunu. Gerekli Şeyler mum dikti OP, Naruto ve Death Note ile bu güruhun, çok uzun süre devam ettirebileceklerini düşünmüyorum çünkü bu güruh 2 3 seneye sıfıra inecek faydasız. Neyse ben 1, 2 yavaş yavaş alıştırıyorum ki onlarda başkalarına bulaştırsın bu hastalığı.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Hayalet - 01 Eylül, 2013, 17:27:54
Konuyu hortlatmış gibi mi olacağım bimem ama bence umutsuz olmamak lazım.Ayrıca kaç kişi olduğunun ne önemi var ki, neticede siz çizgiroman seviyor ve okuyorsanız bu sizin en azından böyle bir dünyada sıradışı olduğunuzu gösterir bence, eh bu da bir insan için azımsanacak bir şey değildir. Bu arada biz ne kadar alır okursak o kadar yayın piyasaya çıkacaktır. Ben şahsen yeni doğmuş kızıma okuma işini çizgi romanlarla sevdirmeyi düşünüyorum, benim bir kitap kurdu olmamın sebebi çizgi romanlar, eskinin milliyet çocuk dergileri ve mizah dergileridir. Bu iş çocukluktan ya da gençlikten gelen bir kültür edinme işi bence ve eğer bunun insanı mutlu eden bir hobi de olduğunu düşünüyorsanız çocuğunuza, kardeşinize, çevrenizdekilere sevdirmeyi deneyin derim. Benim bu konudaki önderim abim olmuştur mesela, çocukken milliyet çocuk dergilereni, Karamurat, Tarkan fasiküllerini düzenli olarak alırdı, aynı zamanda pek çok da çizgi roman alır ve değiş tokuş ederdi, bu konuda babamdan sopa yemişliği bile vardır harçlıkları çizgi romana yatırıyor diye. Kendisi şimdi Avrupa'da yaşıyor ama daha bugün sordum, hala eskisi kadar olmasa da alıyorum diyor, geçenlerde Ten Ten aldım diyor, ki avrupa'da daha da pahalı ÇR. Siz okuyun ve okutun gerisi gelecektir. Benim çocukluğumda çizgi roman mağazası diye bir şeyden bahsetseniz size poposuyla gülerdi insanlar ve sizi bir maceraperest olarak görürlerdi, zaten bir mağaza açacak kadar da ÇR basılmıyordu. Gazete bayiilerinin insafıyla sınırlıydık hele de Anadolu'nun küçük kasabalarında. Oysa şimdi internetten bile alışveriş yapılabiliyor eksik sayılar için. Bu müthiş bi gelişme. Ve devam etmek gerek, ayrıca özendirmek de tabii, okumaktan kimseye zarar gelmez, aksine bazı çizgi romanlar insanı roman okumuş gibi bile yapıyor. Okur sayılarına takılmadan devam etmek gerek. Ve dediğim gibi bence sayı (forumlardan benim gibi sonradan haberi olan ya da hiç haberi olmayanları da sayarsak) düşünülenden çok daha fazladır.

Son yıllarda NTV yayınları gibi ya da bazı sol yayınevlerinin siyasi bile olsa manga kitapları gibi yayınlar bence özendirici olmuştur. Bir gence Dostoyevski'yi ya da Kafka'yı verseniz okumak istemeyebilir ama çizgi roman olarak verirseniz belki de ileride romanlarını da okuyacaktır, en azından ben de bu böyle bir etki yapmıştı küçükken. Bu konuda NTV yayınları (her ne kadar Corto Maltese konusunda NTV'yi eleştirsem de) ve diğerleri o klasiklerin ÇR'lerini basmakla büyük bi hizmet yaptılar bence. Düşünsenize bugün kaç çocuğa ya da gence Machbeth ya da Kafka'nın Dava'sını okutabilirsiniz, ama çizgi roman olarak biraz da överek verirseniz, okuma ihtimali daha yüksektir. Bence hiç kitap okumayan birine göre sadece çizgi roman okuyan biri de çok ama çok iyi yoldadır, en azından eline bir şey alıp okuyor demektir bu.

Enseyi karartmamak lazım, yayıncıları da sıkıştırmak lazım ara ara, az önce Ken Parker için Rodeo'ya twit attım mesela.

Devam, okunacak çok kitap ve çizgiroman var ve kısa bir ömür... :)
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: hanac - 02 Eylül, 2013, 12:05:15
Alıntı yapılan: Hayalet - 01 Eylül, 2013, 17:27:54
Devam, okunacak çok kitap ve çizgiroman var ve kısa bir ömür... :)

Aynen dostum.

Son 1 yılda Çizgi Düşler ayda 5 adet yayın yayınlıyor, Gerekli Şeyler de coştu.

Bence şu andaki durum çok iyi.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: nejat hüseyin özal - 02 Eylül, 2013, 13:36:38
Çocuk ya da yetişkin kim olursa olsun; bir kişiye hediye alınacaksa, bunun çizgiroman olmasını, gerekirse duruma göre hediyenin yanında bir adet çizgiromanın da armağan edilmesini öneriyorum. Ben bunu uyguluyorum. Böylece belki okuyucu sayısını arttırmış olur muyuz, bilemiyorum?  ???
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: hanac - 02 Eylül, 2013, 14:46:30
Alıntı yapılan: nejat hüseyin özal - 02 Eylül, 2013, 13:36:38
Çocuk ya da yetişkin kim olursa olsun; bir kişiye hediye alınacaksa, bunun çizgiroman olmasını, gerekirse duruma göre hediyenin yanında bir adet çizgiromanın da armağan edilmesini öneriyorum. Ben bunu uyguluyorum. Böylece belki okuyucu sayısını arttırmış olur muyuz, bilemiyorum?  ???

Fikir güzel Nejat Bey.

Ama karşıdaki okumuyorsa yazık oluyor ve hediye boşa gidiyor.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: nejat hüseyin özal - 02 Eylül, 2013, 16:34:10
Sayın "hanac", haklısınız hediye boşuna gidiyor da... en azından cüzi de olsa yayıncı ve satıcı kazanıyor. Çizgi romandan ekmeğini kazanan fedakar insanlara azcık da olsa katkım olsun istiyorum. Maaşla geçinen bir insanım. İnanın çok varlıklı olsam, yüzlerce kitabı satın alırdım; sırf amatörce hislerle çalışan bu kesime faydam dokunsun ve onların faliyetleri devam etsin diye... Çizgiromanların yayıncılarına ve satıcılarına şükranlarımı sunuyorum.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: darkwood - 02 Eylül, 2013, 17:53:48
Nejat bey gibi çizgiroman söktüründe bulunan herkes bütçelerine uygun ölçülerde üretime ve okumaya yönelik çözümler üretirse bu sektör daha uzun yıllar ayakta kalır.  Yeni nesillerde çizgiroman sevgisiyle birlikte tekrar kitap okuma alışkanlığı kazanıp hayata daha sıkı tutunurlar..
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: Hayalet - 29 Nisan, 2014, 19:02:48
Alıntı yapılan: nejat hüseyin özal - 02 Eylül, 2013, 16:34:10
Sayın "hanac", haklısınız hediye boşuna gidiyor da... en azından cüzi de olsa yayıncı ve satıcı kazanıyor. Çizgi romandan ekmeğini kazanan fedakar insanlara azcık da olsa katkım olsun istiyorum. Maaşla geçinen bir insanım. İnanın çok varlıklı olsam, yüzlerce kitabı satın alırdım; sırf amatörce hislerle çalışan bu kesime faydam dokunsun ve onların faliyetleri devam etsin diye... Çizgiromanların yayıncılarına ve satıcılarına şükranlarımı sunuyorum.
x

Ben de sizin durumunuzdayım, kısıtlı bütçeme rağmen bazen dışarıda bir şey yemekten vazgeçip kitap alıyorum. Bu arada Hediye olarak ya da hediyenin yanında çizgi roman vermek fikriniz hoşuma gitti, bundan sonra özellikle küçüklere hediyelerimde mutlaka yanına bir de çizgi roman koyacağım(tabii büyüklere de)
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: manolya00 - 04 Mayıs, 2014, 19:40:56
türkiye çr sektörünün yaşayabilmesi için olabildiğince çok çr sevdalısının, alabilecekleri çr'nın azamisini alması çok önemli. çocukları özendirmenin de önemli olduğunu kabul ediyorum. öte yandan, asıl sıkıntının satışlardan çok telif eser olmamasında olduğunu görmek lâzım. dünyanın hiçbir ileri çr ülkesi, sadece tercüme ayağı üzerinden erişememiştir cari durumuna. ne yapıp edip, yazar ve çizerleri yerli çr üretmeye ikna & motive etmek şart. bunun için de, rodeo'nun ve mizah dergilerinin yaptığını geliştirerek yapacak sermaye sahibi, çr dostu müteşebbislere ihtiyaç var.
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: OZAN BALIM - 09 Haziran, 2014, 00:57:31
Ayda ortalama 10 çr alıyoruz ama bırakın kısıtlı parayı, koyacak yer kalmadı. Dünyanın en iyi eşi olan eşim bile artık yeter dedi. Büroya koysam bekleyen birisinin el atmasına dayanamam herhalde... :)

Biz kaç kişiyiz? Azız ama zaten Türkiye'de kitap okuyan ve kitaba düzenli para harcayan az. Bu konuda diğer okur çizgi roman okuruyla kıyaslanamaz. Reklamı yapılan bestsellerler hariç kaç kitap 2-3 binden fazla satıyor? Veya kaçı 1 yıl sonra kelepire düşmekten kurtulabiliyor? Kaçı bir kaç sene sonra sahafta da olsa bulunabiliyor? Çizgi roman okuru az ama tutkulu. Yeni ve daimi yayınevleri özverili. Ben umutsuz değilim açıkçası, dahası umutluyum...
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: pizagor - 17 Nisan, 2017, 23:11:53
Artık sıcak satışa giren Haysat'ın bu konuda şöyle bir tespiti söz konusu:

12-13 yaşında bir kitle var, comics ve manga okumaya başlıyor çeşitli sebeplerle. Bu bir özenti olabilir, sinema evreninin etkisi olabilir. Sonra bu grubun %90-95'i bırakıyor çizgiromanı 16 yaşlarına geldiğinde. Ama onlar terkederken bir başka 13 yaş grubu çıkıyor ortaya ve bu döngü devam edip gidiyor.

Bu durumda az da olsa artan bir kitle var demek ki. Hadi bakalım   :)
Başlık: Ynt: Peki Biz Kaç Kisiyiz!!!
Gönderen: darbove - 17 Nisan, 2017, 23:20:34
İnternetten okumaya 9.sınıfta başlamıştım.Manga ile önce naruto izliyordum güncele gelince manganın daha önde olduğu fark edip mangasından devam ettim böyle böyle giderken bayağı bi seriyi ne yazık ki internetten okudum.Sonra 2015 tüyapı gezerken okula yakındı zaten bi uğriyim gezim maksadıyla girdim ve gerekli şeyler standında çok sevdiğim berserki gördüm.Hemen ilk 2 cildini aldım.Tabi serinin trde basımı durduğunu öğrenince bayağı üzülmüştüm ve tekrar gittiğimde dayanamayıp 3cilt hellsing mangasını ekledim loota.Kağıttan okumanın hazzı bir başkaydı tabi insan durur mu hep daha fazlasını ister mangadan devam ettim.Geçen senede bi çekiliş kazandım ve çizgi romana adım attım şimdi bırakamıyorum.Hobiden çok koleksiyona döndü olay. :/