Galeri BD

Başlatan Peyami, 25 Eylül, 2016, 15:29:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mrtekin

Böyle bir paralelliği (esinlenme mi diyelim ;D)

X-Files, Martin Mystere arasında da okumuştum. Hatta "Siyah Adamlar" konsepti çok belirgin...

Orada da baba Bonelli'nin "Martin'in dizisini yapmışlar." şeklinde bir isyanı vardı, sanki?
They drew first blood...

hanac

Valerian yazısı efsane olmuş. Teşekkürler Peyami.

Remzi Kitabevi kaç sayı yayınladı, bilen var mı ?

Ben sadece ilk kapağı hatırlıyorum.

Mrtekin

They drew first blood...

Nightrain

Remzi keşke elini çizgi roman piyasasından çekse. Asterix i bile sirayla basamadi beceriksizler!
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

hanac

Alıntı yapılan: Peyami - 29 Ekim, 2016, 12:38:35
VALERIAN FİLMİ
Daha önce yine bir Valerian öyküsünden (Les Cercles de Pouvoir) yola çıkarak Fifth Element filmini çeken Luc Besson'un yönettiği Valerian filmi 2017 yılında, yani Valerian'ın yayına başlama tarihinin 50. yıldönümünde adeta bir saygı duruşu gibi gösterime girecek. Filmde hangi maceranın konu alındığını merak edenlerinize hemen cevap verelim. Albüm sıralamasında ikinci albüme denk gelen L'Empire des Mille Planetes, yani Bin Gezegen İmparatorluğu.

Filmi heyecanla bekliyorum.

Belki film vasıtasıyla biri yayınlar (Alfa duy sesimizi)

Filmin kadrosu iyiymiş; Ethan Hawke, Clive Owen, Rihanna  ;), Rutger Hauer, Mathieu Kassovitz

http://www.imdb.com/title/tt2239822/?ref_=nv_sr_1


Mrtekin

Luc Besson'un son filmleri ortalama idi.

Umarım bu filmde; "5.Element" havasını yakalar...
They drew first blood...

nicholaihel

Peyami, son iki tanıtım yazısı hassaten enfesti. Basılı dergi, gazetelerde nicedir bu kadar keyiflisini okumadım bende. Elinize sağlık.

nikopol

2000 senesinde Leman Kultur'de Mezieres sergisi vardi. Istanbul'da yasamadigim icin gitmek nasip olmamisti, ancak Leman'da duyuruldugunu hatirliyorum.

Nightrain

Mavi Ceketliler basılsa keşke.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

yunusmeyra

Alıntı yapılan: Peyami - 30 Ekim, 2016, 06:28:09
Memnun oldum Mehmet bey. Ben kendi kendime konuşmaya alışık sayılırım, zaten yazı yazmak da biraz kendi kendine konuşmaktır aslında ama böyle olumlu geri-dönüşlerin teşvik edici olduğu da bir gerçek. Teşekkürler.

...
TR'de bugüne kadar kaç Valerian albümü yayınlandı, öncesinde hangi çocuk dergilerinde kaç macerası gözüktü gibi konuları sen daha iyi bilirsin herhalde ama bu yazıdan yeni yayınlar için bir itki oluşturulabilirse memnun olurum. Şahsi fikrim zor olduğu. Zaten şu anda bu ekolden tek tük ÇR yayınlayanların da yanlış seçim ve pazarlama stratejileri izlediğini düşünüyorum.

...........

Teşekkürler Hasan. Aslında birkaç tur daha üzerinden geçecektim ama baktım uzayacak gönderiverdim. Kalidor'u da çok beklettik zaten. Yalcinerol345'in de isteğini yerine getirmiş olduk. Remzi'nin durumunu Mehmet cevaplamış. Yukarıda da yazdım ama bizim çocuk dergilerindeki macerasını merak ettim bende. Galiba sadece Doğan Kardeş yayınlamış. Milliyet Çocuk'ta yayınlandığını hatırlamıyorum mesela.

Peyami tanıtım yazısından sonra güzel bir pas atmış.
geçmişte "valerian"a ilk günaydın arkadaş dergisinde rastladığımı hatırlıyorum.daha doğru cümle belki şöyle olmalıydı:11-12 yaşlarında okuduğumu hatırladığım "günaydın arkadaş" dergisindeki çizgi roman meğerse  bizim "valerian"mış!



o yıllarda biz ,"uzayda iki Türk genci-tan ve bige" olarak takip etmiştik öyküyü...ülkemizde, çizgi roman isimlerinin "yerelleştirilmelerinin" sayısız örneklerinden biriydi ...maceranın adı ise "alfo'ya hoşgeldiniz" olmuştu bizde...sonra öğreniyorduk ki orjinal serinin 4'üncü kitabıymış yayınlanan macera...orjinal ismi : "bienvenue sur alflolol"

biliyorsunuz belki ,"günaydın arkadaş" dergisi de "hürriyet çocuk" gibi Simavi'lerin gazetelerinden birinin (günaydın'ın...) yavrusu olarak çıkmıştı 1982 yılında ... Ersin Burak yönetiminde, güzel çizgi romanları ve ilginç sayfalarıyla hatırladığım bu dergi  bir hayli kısa ömürlü olmuştu ... Ersin Burak ve ekibinin bu kısa ömürlü dergi denemelerinde fumetti okulundan ve frankofon okulundan  ilginç içerikler vardır...sonraki sene (1983),hürriyet çocuk  yayınına başladığında, Ersin Burak yine yayının başında olacak, fakat bu denemeleri de -bütün o güzel içeriğe rağmen- 2 sene civarında sürecekti..."tan ve bige" adının çizer Burak kardeşlerdeki (Ersin Burak ve abisi Sezgin Burak ) karşılıklarını ise meraklıları tahmin etsin


bizde yayınlanan ilk valerian macerasının doğan kardeş dergisinin 1975 yılı sayılarında olduğu tekrar edilir...doğan kardeş üzerine yazılan tezler ve araştırmalarda da "valerian" çizgi romanının isminin bir kaç kez geçtiğine şahit oldum (misal: "VANISHING MEMOIRS:
DOGAN KARDES CHILDREN'S PERIODICAL BETWEEN 1945 AND 1993-Deniz Arzuk içinde,syf:178)...ama hangi macerasıdır bilgim yok.(bir kütüphane ziyaretimizde bu sayılara bakıp öğrenelim o zaman  ::) )

bazı forumlar ve sohbetlerde geçen; "tercüman çocukta"da bir macerasının yayınlandığı bilgisi ise doğru.daha çok , "ekim 1978 yılında (ki tercüman çocuk'un ,78 yılının 40'lı sayılarına tekabül eder demektir) yayınlandığı" konuşulur fakat bu bilgide hata vardır...onun yerine ; belki karıştırılmış olacağını düşündüğüm bir başka "bilim-kurgu" çizgi romanı olan  "dani fütüro" vardır...bu seride de bir genç kız ve erkek kahraman mevcut idi: "dani" ve "iris"...bu macera ise  1979 ekimine rastlar...


doğrudur ,"valerian"  tercüman çocukta, "uzay çılgınları" adıyla yayınlanmıştır .maceranın orjinali ise 6.albüm olan , "l`ambassadeur de ombres"tir. 1977 yılının son  sayılarında yayına girer ve 1978 yılının ocak ve şubat sayılarında haftalık olarak yayınlanır.derginin içeriğinde yer alan macerasıyla bir frankofon örneği olarak; luc orient,komançi,thorgal ve buddy longway gibi çok akılda kalmamıştır.ancak bu yayında kahramanın ismi "valerian" olarak doğru yazılsa da ,bu sefer arkadaşı kısaca "lorlin" olmuştur...

o yıllardan (1982...) "tan ve bige" diye hatırladığım meşhur ikiliyi ,"valerian ve laureline" olarak tanımamız sonraki yılara rastlar.bugün 40 yaşın üzerinde olan bir çok meraklı ,eğer gazete eklerinde denk gelecek kadar şanslılarsa; bu isimleri 80'lerin sonuna tarihlenen "güneş gazetesi eklerinden" öğrenmiş olmalılar...bu ekleri sonraki senelerde sahaflarda ve koleksiyon meraklılarında bir kaç kez görmüştük...



eklerde kahramanımızın ismi sadece "valeri"dir."efendi'nin kuşları","esrarengiz topraklar","brooklyn istasyonu","mazideki düşmanla savaş " gibi ad ve ara adlarla yayınlanan maceraları vardır...Peyami`nin yazısında paylaştığı albümlere bakınca bazı macera isimleri birebir tercüme edilmiş bazıları ise bambaşka isimlerle karşılanmış görülüyor...mesela bir kısmını  gördüğüm ","mazideki düşmanla savaş " adlı maceranin orjinali,9.albümdeki "metro chatelet direction cassiopea" ... eklerdeki bu maceralar orjinal serideki 5 ve 10 no`lu albümler arasına denk geliyor sanırım...ama net olarak bu albümlerdeki maceraların hangileri gazete eklerinde yayınlanmıştır ;işte bu konu kesinleştirilmeye muhtaç...
bundan sonra da çoğumuzun bildiği gibi remzi'nin yayinladığı 2 albüm var...ve bunlarda orjinal ilk iki albüme denk geliyor:
- taşkın sular kenti
- bin gezegen imparatorluğu
yukarıdaki dağınık  dökümden  hareketle ;doğan kardeş yayınından, remzi`nin yayınladığı 2 albüme kadar ,serinin  ilk 10 albümünün içinden bir çoğunun "dağınık"ta olsa yayınlandığı söylenebilir...tabii 40 seneye yayılan bu "ısrarlı ve özensiz valerian yayıncılığına" ne kadar yayınlanmış gözüyle bakabiliriz o ayrı...

son söz: yayinlanmasını istediğimiz ve beklediğimiz "frankofonlar" listesinde üst sıralardadır
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

Mrtekin

Gol olur :)

Bu başlık uçtu; çok güzel gidiyor...
They drew first blood...

hanac

Alıntı yapılan: Peyami - 02 Kasım, 2016, 11:46:50
Bu ayın dBD dergisinde ilgimi çeken pek çok başlık vardı. Sizlerle de paylaşayım.

Keşke bu dergi bizde de yayınlansa.

Arşivlik olur, her yıl yeniden okulur.

alan ford

 Şapka çıkartıyorum.  ;)
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

yunusmeyra

Alıntı yapılan: Peyami - 02 Kasım, 2016, 20:47:03
......

Hürriyet Çocuk Magazin en favori çocuk dergimdi ama hatırladığım kadarıyla orada yoktu fakat emin değilim. Tercüman Çocuk ile Güneş Gazetesindeki macerayı ise şimdi öğrenmiş oldum. Bu yazıdan hareketle 90'lardan bu zamana kadar yayınlanmadığı anlaşılıyor. Yaklaşık olarak en az 26 senedir tık yok yani.
.........

evet,hürriyet çocuk`ta valerian hiç yayınlanmadı; bunu ekleyelim  :)
Ersin Burak ve günaydın arkadaş dergisinden bahsettiğimiz satırların peşinden örneği verince karışıklık olabilir...günaydın arkadaşın 1982 yılında çok kısa süren yayın deneyiminin peşinden Ersin Burak belli ki vazgeçmemiş ve bir başka Simavi ailesi yayınının çocuk dergisi olarak hürriyet çocuk`u yönetmişti...ve günaydın arkadaş`ta kullandığı içerikleri aynen devam ettirmese de ,aynı içerik zenginliğine hürriyet çocukta da önem verildiği açıktı...hürriyet çocuk`ta "blueberry" ,"iznogoud","tarao" gibi başka frankofonlar yine başı çekmişti...

not:bige ve tan ise, tarkan çizgi romanının iki önemli karakteri idi  ;)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

yunusmeyra

Alıntı yapılan: nikopol - 31 Ekim, 2016, 04:58:13
2000 senesinde Leman Kultur'de Mezieres sergisi vardi. Istanbul'da yasamadigim icin gitmek nasip olmamisti, ancak Leman'da duyuruldugunu hatirliyorum.
Ergün Gündüz`ün yönetiminde çıkan "akrep in gölgesi" dergilerini hatırlayanlarınız olacaktır..."akrep in gölgesi" üst başlığı altında farklı seri başlıklarıyla yayınlanan dergilerdi:"bilim kurgu", "taksi öyküleri", "fantastik","garip öyküler" ... Gündüz ,dergileri için ; "avrupalıların, illustrated magazine dedikleri içerikte olduğunu" söylerdi...bu dergilerin, marmara depreminin olduğu (1999 yaz aylarında yayına başlandığını not edelim...) süreçte varolmak durumunda kalan ve peşinden de kapanan, kısacık ömürleri oldu , eylül-ekim tarihli 3`ncü sayılarında Ergün Gündüz,nikopol`ün mesajında bahsettiği ziyaretin duyurusunu yapmıştı...


şubat ayında paul gillon (üstad 2011 de aramızdan ayrıldı...) ile Mezieres`in sergi açacağı bilgisi yanında gelişmelerden haberler verileceği duyuruluyordu,ama dergilerin ömrü buna vefa etmedi (3.sayılar çıktı ve kapandılar)...
o yıl,ergün gündüz ve piyale madra ,paul gillon ile ortak bir sergiye imza attılar...ancak aynı yılın (2000) nisan ve mayıs aylarında, leman kültür`de  Mezieres`in; Besson`un "beşinci element" filmine yaptığı tasarım ve çizimlerinin yeraldığı bir sergi yapıldı.ancak üstad o sırada ülkemize geldi mi bilmiyorum...
ara not:paul gillon ismi  başlıbaşına bir efsanedir,ismi ilk defa duyacakları ufak bir internet yolculuğuna,özellikle de çizdiği ve "auteur"lüğünü yaptığı albümlerin görsellerini bulup incelemeye davet edelim ...

ülkemize fransa-belçika ekolünün başka  önemli yazar ve çizerleri de gelmişti...hatta bazıları (Enki Bilal başta) bir kaç defa geldi...sergi ve söyleşi için ilk ziyaretlerini 1992 yılında yapan Enki Bilal ve Pierre Christin`den; kendileri de fransa-belçika ekolünün hayranları olan Ergün Gündüz, Sarkis Paçacı,Galip Tekin,İrfan Sayar gibi çizerlerimizin çabalarıyla haberdar olmuştuk o yıllarda (malum o yıllarda internet hayatımıza girmemişti)...Ergün Gündüz,Galip Tekin,Latif Demirci,Hasan Kaçan gibi mizah dergisi çıkışlı yazar-çizerlerimiz çıkardıkları joker dergisinin ilk sayısında, "geyiktaj" adlı röportaj köşesini Bilal ve Christin`e ayırmışlardı (alttaki foto: Christi,Gündüz,Tekin ve Bilal)
not:joker dergisinde yayınlanan yabanci telifli işlerin çoğu avrupa`da frankofon albümler olarak yayınlansa da ,ispanyol dergileri ve latin (arjantin gibi) ülkelerin yazar ve çizerlerinin kısa öykülerinden oluşuyordu...erotik içerikli uzun çizgi roman ise bir frankofon albüm olan Erma Jaguar`dı (yazar-çizer:Alex Varenne)


o günlerde "joker" dergisini çıkaran ve  "hıbır yazar ve çizerleri" olarakta andığımız, çizgi roman yapmak için yanan tutuşan yazar-çizerler, çizgi roman projelerine bazen çizgi roman lafzını bile hafif bulup : "biz Rr (1992 yılında Rr-Resimli roman isimli 2 sayı süren bir dergi girişimleri olmuştu) yapıyoruz" dediklerinde de ,Fransa-Belçika ekolünü ve avrupa "auteur"arını örnek aldıklarını anlatırlar ve onların çizgi romanı nasıl özgün bir sanat dalı olarak algıladıklarının altını çizerlerdi...


Suat Yalaz, Fransa yıllarında etkilendiği sanatçılardan bahseder ; Jean Giraud mesela...

1991 yılında yayınlanan ve kısa ömürlü olan bir diğer çizgi roman dergisi (kendilerine "çizgi roman gazetesi" demişlerdi) "zeplin" yazar-çizerleri , dergilerinin bir köşesinde illa ki bu ekole ve ustalarına göndermeler yapmış,yazılar yazmış,tanıtımlar kaleme almışlardı ("métal hurlant" başta," l'echo des savanes" ve diğer dergi ve albümlerin ,önemli sanatçılarından bahsetmiş,tanıtmışlardı)...


1993 yılının dergi denemeleri "eroskop" ve "Rh+"  dahil "çizgi roman" yapılan  bir çok derginin (hıbır,limon-leman,deli,avni,dıgıl,pişmiş kelle...) yazar-çizeri (Nuri Kurtcebe,İlban Ertem,Bülent Arabacıoğlu,Suat Gönülay,Necdet Şen,Gürcan Gürsel,Sencer,Kenan Yarar,Soner Tuna,Kemal Aratan,Levent Çanga,Bülent Morgök,...) Fransız-Belçika ekolünün farkını vurgulamışlar,bu ekolün ürünlerini dergi ve albümlerde izlediklerinden bahsetmişlerdi...ülkemizde çizgi roman dergisi üreticilerinin çoğunluğu "çizgi roman ve kültürü" deyince Fransa-Belçika ekolüne ayrı bir ilgi duyuyorlardı...(isimlerini örnek verdiğimiz ve hepsi çizgi romanımıza farklı tatlar vermiş sanatçılarımızın söyleşilerinde,röportajlarında ve bazılarının kendi blog vs. sayfalarındaki satırlarda bu ekole yönelik anlayışlarını okuyabilir,takip ettikleri ve zaman zaman etkilenip özellikle inceledikleri ustalar konusunda fikir sahibi olabiliriz )

eski çocuk dergi`lerinden doğan kardeşlere ,milliyet ve tercüman çocuklardan farklı yayınevlerinin yayınladığı serilere,albümlere (asteriks,red kit,ten ten,thorgal,sipru,blueberry,komançi,body longway ve daha neler neler...) kadar Fransa-Belçika ekolüne dahil edilen pek çok üretim bizlerin beğenisine sunuldu zaman içinde.ancak Peyami`nin  bize tanıttığı pek çok  örnek, istenilen hacim ve sıklıkta,çeşitlilikte
bizlerle buluşmuyor yaşadığımız yıllarda...bunun nedenlerini ve olası yollarını da farklı başlıklarda konuşuyor,tartışıyoruz zaten...

şunu da ekleyelim ki bir çizgi roman kültürünün oluşması (ve tabii ki kendi üreticilerinin pazarlarını da düşünerek...) için sergiler,söyleşiler,atölyeler düzenleyip,yayınlar yapan ,yayınevleri ve sanatçıları buluşturan etkinliklere imza atan bir "Fransız Kültür Merkezi" olgusu var: istanbulles etkinlikleri;yayıncıları ,sanatçıları ve okurları bir araya getiren "çizgi roman günleri" vb...



Fransa-Belçika ekolünün önemli yayıncılarıda bu sayede ülkemizde bulunmuştu...aşağıdaki fotoğrafta böyle bir buluşmadan,Türk ve Fransız yayıncılar :


(soldan sağa ..)  Juliette Mathieu (Delcourt), Jerome Baron (Mediatoon grubu: DARGAUD, Dupuis, Le Lombard ... ), Caroline Boixeda (Casterman), Sylvain Coissard (Gallimard Comic Futuropolis Sarbacane), Didier Pasamonik (editör-asistanı ActuaBD),Emre Yavuz (Marmara Çizgi),Elif Kutlu (NTV Yayınları), Raşit Cavas (Yapı Kredi)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR