yarabbi sükür

Başlatan hozcomics, 26 Ekim, 2009, 22:43:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

AzAzEL

Alıntı yapılan: Kagan - 28 Ekim, 2009, 14:31:17
Ramzy'ye katiliyorum. Tay Yayinlari zamaninda Aslan Sükür'ün çizdigi Zagor kapaklari konu ile ilgisizdi. Fakat Tom Braks'in yeni basimlarinda kapaklari Aslan Sükür'ün çizmesi olumlu olacaktir. Bunun birinci nedeni Tom Braks'in özgün kapaklarini tam olarak elde etmenin güçlügü; ikinci nedeni ise Tom Braks'in özgün kapaklarinin günümüz için biraz yavan kalmasi. Keza, Hoz Comics'in yayimladigi Tommiks vb dizilerde kapaklari Fatih Okta'nin çizmesi daha iyi olmustu.

Ama ayni sey, Zagor Klasik Maceralar ile Yeni Zagor'a uygulanmamali. Çünkü Lâl Kitap özgün kapaklari kullaniyor ve özgün kapaklarda oldukça güzel.

Merhabalar açikcasi kapaklarin yeniden çizilmesi konusuna katilmiyorum. Orjinal kapagin içindeki macerayi tamamladigi kanisindayim. Aslan beyin çizimleri daha güzel olabilir buna kesinlikle bir sözüm yok. Ama ama özgün kapaklarin yavan kalmasi sözünü anlayamadim :) Nihayetinde kapakda macerada ayni zaman diliminde çizilmedimi :) Üstelik nostaljiyi yasatacak olan orjinalinin kendisidir. Kapaklarin yeniden çizilmesini ise daha önceden çizen sanatçiya yapilan bir haksizlik olarak görüyorum. Umarim kitaplar orjinal kapaklari ile çikar. Sevgilerimle

Lami Tiryaki

Aslan Sükür, Yalçin Dagli, Ömer Muz vb efsane kapak üllüstratörlerimizin kapak yaptigi dönemleri o zamanin kosullarinda degerlendirmek gerekir bence. Kapak telifleri, zorlamalar filan daha esnek oldugu zamanlar yayinevlerimiz böyle bir yola basvurmuslar. Kötü mü olmus, bence degil. Bu gün kime göstersem orijinal kapak mi Aslan Sükür kapagi mi diye ÇR okuru olmayanlar bile Aslan'li kapaklara bayiliyor. Tesadüf mü degil mi bilmiyorum ama çik siki sanatçilar seçmis yayinevleri. Bu kapaklar sayesinde Mister No'nun okudugumuz maceralarinin disinda baska ve çok daha gösterisli bir dünyasi daha var gibiydi. Zagor, Don Kisot'un pesinde kosarken(Esrarengiz Atli) eliyle yanan oku yayinda gerdigi karesiyle maceranin kat kat ötesine geçmistir. Çocuklugumuzda ÇR'lari alirken önce kapagina bakardik. Kapagi albenili olmayan kitaba pek itibar etmezdik. Bu illlüstre kapaklardir ülkemizde ÇR'in efsanelestiren. Kapak konulari soyut olunca maceraldan bir seyler kayboluyor muydu. Bence sadece kapak kayboluyor ve orijinal kapakli olmuyordu kitaplar, o kadar. Ama Aslan'in, Yalçin'in, Muz'un her biri tablo gibi yüzlerce çalismasi oluyordu kitapligimda. Eh, oldukça dengeli. Simdi yeniden yayinlanan klasik maceralarin hepsini sirf kapaklari için aliyorum. O kismi da böylece halletmis oluyorum.

Simdi Tom Braks ve Pekos Bill'e Aslan Sükür kapak çizerse iyi mi olur kötü mü olur? Bir kere tadindan yenmez. Ben Tom Braks'in(Alan Mistero) orijinal kapaklarini gördüm dostlar, Aslan kapaklarinin yanindan geçemez. Belki de bu yüzden Fransizlar, Güney Amerikalilar filan zamaninda bizimki gibi bolca kendi illüstratörlerine kapak yaptirmislar onlarda da ayni sey geçerli. Hala da kapaklar orijinal degil. Fransa'da Almanya'da gördügüm pek çok Bonelli serisinin kapaklari orijinalinden farkli. Gerçi Dylan Dog'daki güzelim Claudio Villa kapaklarina yazik etmisler ama yapiyorlar iste.

Eminim bizde de Aslan Sükür gibi efsane bir çizer degil de tanimadigimiz bir ressam sözkonusu olsaydi korkarak ve süphelenerek beklesirdik hakli olarak. Ama çalismayi görmemis olmama ragmen kapaklarin emin ellerde oldugunu düsünüyorum.

Selamlar
Lami   

İlhan Yılmaz

Alıntı yapılan: Askin Güngör - 29 Ekim, 2009, 14:01:08
Alıntı yapılan: s.b - 29 Ekim, 2009, 10:38:09
O da orijinal kapagin aynisini Aslan Sükür'ün kendi tarzina göre tekrar çizmesidir diye düsünüyorum.
Bu adaptasyon konusu aklima eskilerden bir Gümüs Kayakçi sayisini getirdi. Gümüs Kayakçi'nin Yildirim Örer tarafindan Buscema çizgilerine uygun formatta yeniden çizimini... Ben orijinal yerine Yildirim'in çizgilerini bayila bayila izlemistim. O maceranin orijinal çizerinin (ne ayip ki adini animsayamadim) tarzi Gümüs Kayakçi'yi (özellikle diziyi siyah beyaz takip eden Türk okur için) fazlasiyla sevimsiz kiliyordu ve Yildirim Örer isi gayet güzel halletmisti.

Ben hatirladim o maceranin orijinalini Jack Kirby çizmisti. O sayiya gelene kadar ise hep John Buscema(topragi bol olsun) ve muadilleri çizmisti maceralari ve Kirby gerçekten göze bir diken gibi batacakti. Fakat biz Yildirim Örer'in çizimleri sayesinde göz zevkimiz bozulmadan Silver Surfer okumaya devam etmistik.

TASKIN SENOL

ASLAN SÜKÜR HOS GELDI... BIR TESEKKÜRÜ DE HOZ HAKEDIYOR. KAPTAN SWING AZ KALDI, TAMAMLANIYOR... TEKSAS, TOM MIKS ZATEN BITTI. SIMDI DE (BENIM IÇIN) PECOS VE TOM BRAKS... KESKE KINOWA, JUDAS, JERICO DA OLSAYDI KÜLLIYATTA... HATTA WEST-BATI'NIN HIKAYESI VE KEN PARKER DA GIREBILSEYDI LISTEYE...


NEYSE ELIMIZDEKILERE DE SÜKÜR!

IYI KI HOC COMICS VAR...

Gambit

Aslan Sukur un yeni yayinlanacak kapaklari cizmesi cok ama cok yerinde bir karardir. Sanatsal acidan, orjinal kapaklardan cok daha iyi olacagina kimsenin suphesi yoktur sanirim. Dunya capinda bir sanatcimiz varken bu sansi kullanip, sadece Turkiye'ye ozgu kapakli yayinlara sahip olmak bence buyuk ayricalik

Benim gibi 30 yasin uzerinde olan kisiler, bu yeni kapaklari gazete bayiinde falan gorunce, okumayacak olsalar bile belki sadece kapak onlara eski ve unutulmaz genclik gunlerini hatirlatacagi icin gidip satin alacaklar. Belki bir iki bakayim derken, yeniden cizgi roman okumaya baslayacaklar.

Kapak ve icerigin farkli olmasi konusuna cok katilmiyorum. Lami nin dedigi gibi eski donemlerdeki durumlari bilemeyiz ama her ne olursa olsun, Aslan Sukur un kapaklari yerine konulamaz guzellikteler. Ben yillardir CR okurum, bir gun olsun, a kapaga bakarak macerayi bilemiyorum dedigim olmadi. Ayrica, yayinevi isterse, saniyorum Aslan agabey icerige gore de cizimler yapiyor. (ornegin, Alaska kapaklari)

Son olarak kendimden ornek vereyim: Ben sahsen Hoz un yeni cikaracagi western yayinlari almayi dusunmuyordum ama kapaklari Aslan Sukur cizdigi icin alacagim.


s.b

Birebir kapak resmi Martin'de çok kullanildi. O zamanlar adi, bildiginiz gibi Atlantis idi. Bence birebir kapak gayet güzel.





İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

Lami Tiryaki

Alıntı yapılan: s.b - 09 Kasım, 2009, 09:12:01
Birebir kapak resmi Martin'de çok kullanildi. O zamanlar adi, bildiginiz gibi Atlantis idi. Bence birebir kapak gayet güzel.

s.b.'ni resimde de gösterdigi üzere Martin Mystere'nin Tay 31'lik ve 72'lik serilerinde kullanilan kapaklarinin tamami orijinalinin birebir kopyasidir. Üstelik geleneksel Tay uygulamasina aykiri olarak kapaklar macera içerigine uygun olarak siralanmistir.

Yine orijinalinin birebir aynisi olan bir baska kapak uygulamasi Jil'dir. 11 sayilik mini serinin tüm kapaklari birebir yeniden çizim olup hepsi de maceralarin orijinal sirasini takip eder.

Ceylan'dan örnek vermek gerekirse, Teks ve Kit Taylor Kapaklarinin bazilari hem orijinalinin birebir yeniden çizimi hem de maceralara uygun kronolojiye sahip kapaklardir.

Selamlar
Lami

Lami Tiryaki

Bazen ustalar kendi kendilerinden de esinlenmisler:)...

s.b

Hozcomics bunca yil sonra, kapakta Aslan Sükür imzali yeni resimlerle Tom Braks'i yayinlasin da nasil olursa olsun. Yeterki Hozcomics'in bu çr firtinasi devam etsin.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

Alperen

Aranizda Omer Muz'un kapaklarini hatirlayan var mi? Bir de bir gazete icin cizmis oldugu Mad Max cizgiromanini? bir harikaydi. Album yapsalar kesin alirim.

s.b

Ömer Muz'un eski çr kapaklarindan.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

BAHADIR

Ilk resimdeki Tom Miks bir çocuktan ziyade 40-45 yaslarinda bir Orgeneral'i andiriyor...(45 inde general olunurmus gibi)...Orgeneral diyorum...O yasa kadar Amerika gibi bir yerde savasin bol oldugu o dönemde aslinda Maresal bile olmasi lazim ya,hadi olmadi en kötü ihtimalle Generallik almasi lazim diye düsünüyorum...(Onunda Or olani tabi ki)

Aslinda öyle bir What if fenada olmaz...

Tom askeriyeden en yüksek rütbeden emekli olmustur Doktor ve konyakçi tabi ki hakkin rahmetine kavusmuslar...Tom 1880 ila 1890 larda 60 li yaslarinda çiftçilikle ugrasmaktadir...Suzy'yi bir kaç yil önce kanserden kaybetmistir...Büyük oglu kuzey-güney savasinda yasamini kaybetmistir...Tek dostu ve kahyasi ile birlikte yasadigi çiftliginde biricik kizi küçük Suzy sinin (evlenmis ve kocasini ne yazk ki o da kaybetmistir.Nasil kaybettigini siz tahmin edin artik) biricik oglunun (yani Tom'un torunu) çiftligini almak isteyenler tarafindan kaçirilmasi ile 6 patlarlarini tekrar eline almak mecburiyetinde kalir...

Film bile olur... ;D

Sevgiyle kalin...


hanac

Tebrikler Bahadir Bey güzel senaryo olmus.

Fumetti de pek uygulanmayan bir yöntemdir "What if ?"

Bu arada Öemer Muz için bkz. http://omermuz.com/