Kitap Muhabbeti

Başlatan Lami Tiryaki, 11 Aralık, 2009, 08:34:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

doktor1881

şimdiki nesile kızıyoruz okumuyor diye Biz daha çok okuduk diye Ama şunu unutmayalım Bizim zamanda bilgisayar yok teknoloji sıfır tv yeni yeni geliyor paket yayın yapıyor akşam üzeri yayına başlıyor O zaman ne yapacağız ya dışarıda oynacağız ve ya okuyacağız Tabiki kitap bulabilirsek fiyatlar da pahalı Şimdiki neslin hiç hayal edemeyeceği bir şey yapıyorduk KÜTÜPHANEYE gitmek Ne garip bir terim değil mi

Ras Al Ghul

Alıntı yapılan: doktor1881 - 27 Kasım, 2014, 08:39:25
şimdiki nesile kızıyoruz okumuyor diye Biz daha çok okuduk diye Ama şunu unutmayalım Bizim zamanda bilgisayar yok teknoloji sıfır tv yeni yeni geliyor paket yayın yapıyor akşam üzeri yayına başlıyor O zaman ne yapacağız ya dışarıda oynacağız ve ya okuyacağız Tabiki kitap bulabilirsek fiyatlar da pahalı Şimdiki neslin hiç hayal edemeyeceği bir şey yapıyorduk KÜTÜPHANEYE gitmek Ne garip bir terim değil mi
ben yeni nesil sayıldigim    iÇin o konuda bir şey diyemem bu kadarına insanın okuması benide üzüyor ancak büyüdükçe daha çok okuma isteği oluyör yeni nesilde ama yinede durum kotu :'(

Gambit

Sorun kitap fiyatlarinda degil aslinda

Turkiye nin alim gucunun ezikligin dibinde olmasinda ve bunun cogu kimsenin farkinda olmamasinda.

ornek vereyim bir iki

Avrupa da da bir kitap 25 Tl dir (8 Euro diyelim). Ama Avrupa da minimum asgari ucret 800 Euro dur (net). Normal saatlerde calisirsaniz (40 saat) bu 1000 e cikar kabaca.  Hele Turkiye de ki kolelik calisma saatlerinde calisirsaniz 1500 Euro yu rahat kazanirsiniz.

Yani atiyorum garson veya kasiyer bir kadin adam gidip maasiyla 150 kitap alabilir (1200 Euro ortalama hesaplasam)

Turkiye de ise asgari ucret net saniyorum 850 TL civari. Hadi 1000 TL diyelim net

1000 / 25 = 40 kitap alabilirsiniz.

150 kitap nerde 40 kitap nerde.

Tabii ki Avrupa da ki bir insanin da temel gereksinimi ve odemeleri var telefon, elektrik, internet kira gibi.  Ama bir de soyle bir sey var: Hepsi Turkiye den daha ucuz bu giderlerin. Ben mesela telefona aylik 90 TL net oderken, ayni hizmeti Almanya da 25 Euro ya alabiliyorum. (1200 Euro uzerinden dusunurseniz maasimin % 2 si sadece. Turkiye de ise 90 TL icin % 11 oduyorsunuz.

Dolayisiyla ay sonunda en ucuza calisan adamin kadinin bile eline sinemaya gitmek, kitap almak icin guzel bir miktar para kalabiliyor.  Bizde asgari ucretle gecinenleri birakin, normal muhendis olarak calisanlar bile ay sonunu zor getiriyor.

tunaorhun

2013 yılında Türkiye 'de kişi başına basılan kitap sayısı 7.1 imiş. Bu kitapların % 90 ının ders kitabı olduğunu düşünürsek, Türkiye 'de yılda satın alınan kitap sayısı kişi başına 1 bilemediniz 2 dir. Bu durumda kitap fiyatları ne kadar yüksek olursa olsun,  Türk insanının gider kaleminde önemli bir oran oluşturmamaktadır.
Kaldı ki içki ve sigara fiyatlarının yanında kitap fiyatları hiç de pahalı sayılmaz. Hatta ucuz bile sayılabilir. Tabiki çizgiromanların dışında.
Her gün içtiği bir paket sigaraya 10 lira, bir şişe rakıya 35-40 lira, bir cep telefonuna 2000 TL veren, dünyanın en pahalı benzinini kullanmak zorunda kalan Türk insanının kitap fiyatlarından şikayet etmeye hakkı yoktur.

ferzan

    Alım gücünü ve gelir dağılımı ile ekonomik adaletsizliği bir kenara koyarsak, bilhassa sigara içen ama kitap fiyatlarından şikayet eden kesimle ilgili birşeyler yazmak istedim...Bu kesimde yer alan kişilerden biriydim 18 ay önce...Çizgi romana bütçe ayıramıyordum ve bir zamanlar burada abuk subuk bir şekilde kitap ve çizgi roman alamadığımdan yakınmıştım en eski iletilerimde...Arada çevremden söylüyorlardı, sigara paranı çizgi romana ver o zaman diye...Sigarama ise hiç laf söyletmiyordum...Yeri çok başka geliyordu ve uğruna çizgi roman, kitap, film, müzik ve saire almasam da olur diye düşünürdüm ama şu an bu düşüncenin saçmalıktan başka birşey olmadığını çok iyi biliyorum...

    Ufak çaplı bir atak ve panikleme sonucu ( panik atak değil, psikolojik tetikleme sonucu bir tür hafif kriz gibi bir şey )  sigaraya 18 ay önce kendi isteğimle ve oldukça zorlanarak veda ettim...Sırf sigaraya verdiğim parayla hem yüzdüm, hem fitness yaptım, hem de sağlıklı beslendim...Üzerine bir de çizgi roman, kitap, film ve müziğe para harcamaya başladım...İnsan sigaradan tasarruf edeceği 250 - 300 TL gibi bir karla bunlara rahatlıkla kararında bir bütçe ayırabiliyor...Dolayısıyla geçmiş günlerime çok yanıyorum ve paket paket sigaraya ıvır zıvıra para bulup da kitap alamamaktan şikayetçi olan adama kesinlikle ama kesinlikle acımıyorum...Çünkü en canlı örneğiyim ve tekrarını görmekten nefret ediyorum...Bu sebeple herşey bir yana, sadece sigaraya para bulup da kitaba pahalı diyenleri sopayla kovalayabilirim...Diğerleri için bu kadar ateşli olamam elbette...Teknoloji arsızlığından ve 2000 TL'lik ıvır zıvırlardan zerre kadar hazetmesem de ( kaldı ki mesleğim gereği teknolojiye muhtacım ama herşeyin bir kararı var ) bu konuda çok fazla birşey diyemem, tercih meselesine, kişisel gelişime ve psikolojik analizlere kadar uzanır mevzu...Ama sigaranın affı yok benim için...

    Ama en başta dediğim gibi, alım gücü, gelir - gider ve saireyi göz önüne alırsak, ne yazık ki bu konuda söyleyecek pek birşey kalmıyor...Kitap lükse kaçıyor...Kitabın lüks algılanması fikrine dahi tahammül edemezken, bu sebeplerden ötürü bu cümleyi kurabiliyorum maalesef...

    Herkes şikayet etsin ama sigara içen hiç şikayet etmesin...Tek diyebildiğim bu...

    Not : Öğrenciyken beş parasızdım ama günde bir paket sigara parasını her zaman bulurdum...Sigarayı bıraktığım zamanki maaşım da bir öğretmen maaşından ya da ortalama bir memur maaşından daha fazla değildi...Ödemelerim de vardı, ancak yetiriyordum ama dediklerime rahatlıkla bütçe ayırmıştım...Sigara parası ciddi anlamda fark ediyor...Sigara içenler dediklerim yüzünden kusura bakmasın ama bu konuda yerden göğe haklı olduğumu düşünüyorum...
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

yunusmeyra

Gambit'e,Ferzan'a hepten katılıyorum  :)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

tunaorhun

                2007 yılının kasım ayından beri yani 7 yılı aşkın bir süredir, idefixden kitap alırım. Geçenlerde sitenin sipariş bölümünü   incelediğimde, bu zamana kadar verdiğim bütün siparişlerin burada kayıtlı olduğunu görünce, aldığım kitapların ilk sipari verdiğim tarih olan 2007 yılından bugüne kadar fiyatlarının ne kadar arttığını merak ettim ve sipariş verdiğim tarih ile bugünkü fiyatlarını karşılaştırdım. Bu karşılaştırma sonucu çok ilginç sonuçlara ulaştım.
Öncelikle 2007 yılının Kasım ayından 2014 yılının Aralık ayına kadar enflasyon oranı yaklaşık %75 imiş, bu orana maaşhesapla.com adlı internet sitesinden ulaştım. Yine Çalışma bakanlığının internet sitesinde yaptığım araştırmada kasım 2007 de net asgari ücretin 481. 55 lira, olduğunu öğrendim. Şimdiki asgari ücretin 891.03 lira olduğuna göre bu süre içinde asgari ücretteki artış % 85.03 oranında gerçekleşmiştir. Aramızdaki Mali Müşavir arkadaşlar  örneğin darkwood ( Mesut Bey)  bu konuda daha net ve ayrıntılı  bilgiye sahiptirler.
Bu durumda 2007 yılı Kasım ve Aralık ayında aldığım kitaplardaki artışın yaklaşık % 75 civarında olmasının ülkedeki ekonomik değişimlere göre normal olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Bakalım benim 7 yıl önce aldığım kitapların fiyatı bugün ne olmuş. Öncelikle kitap fiyatlarını belirtirken  kitapların indirimli fiyatını değil, etiket yani üst fiyatını belirttiği söyleyeyim. Çünkü indirim oranları her sanal fuarda değişmektedir.
14.11.2007 'de 13 , 12.12.2007 günü 48 olmak üzere toplam 61 adet kitap satın almışım. Bu kitapların 35 adeti çoğunluğu tarih kitabı olmak üzere, Araştırma-İnceleme, 14 adeti Edebiyat, 12 adeti ise çocuk kitabıdır. ( merak edenler için söyleyeyim, içlerinde hiç çizgiroman yok, o tarihlerde çizgi roman almaya başlamamıştım)
Bu 61 kitabın 26 tanesi idefix de tükenmiş olarak görülüyor. Dolayısıyla bu kitapların  fiyatlarına sonradan zam gelip gelmediğini bilmiyorum.
Geri kalan 35 kitabın ise çok ilginç , 8 adetinin fiyatı düşmüş. Bunların 4 adetinin üst fiyatı 13 liradan 9.90 liraya düşmüş indirim oranı % 23.84, bir adedinin üst fiyatı 18 liradan 9.90 liraya düşmüş indirim oranı % 45, bir adedinin fiyatı 17 liradan 9.90 liraya düşmüş, indirim oranı % 41.76, bir adedinin fiyatı 6 liradan 3.5 liraya düşmüş, indirim oranı % 41.66, bir adedinin fiyatı ise 12 liradan 9.90 a düşmüş, indirim oranı % 17.5.
6 adet kitabın üst fiyatı ise değişmemiş, sabit kalmış.
21 adet kitabın ise çeşitli oranlarda fiyatı artmış: Bunlardan bir adedinin fiyatı 12 liradan 17 liraya çıkmış, artış oranı % de 41.66, iki adedinin fiyatı 5 liradan 6 liraya çıkmış, artış oranı % 20, bir adedinin fiyatı 6.50 liradan 11 liraya çıkmış, artış oranı % 69. 23, bir adedinin fiyatı 20 liradan 25 liraya çıkmış, artış oranı % 25, iki  adedinin fiyatı 7 liradan 8 liraya çıkmış, artış oranı % 14.28, bir adedinin fiyatı 4.50 liradan 10 liraya çıkmış, artış oranı % 122, bir adedinin fiyatı 11 liradan 25 liraya çıkmış, artış oranı % 127.27, bir adedinin fiyatı 12 liradan 14 liraya çıkmış, artış oranın % 16.66,  iki adedinin fiyatı 8 liradan 10 liraya çıkmış, artış oranı % 25, bir adedinin fiyatı 13 liradan 17 liraya çıkmış, artış oranı %30.76, bir adedinin fiyatı 6 liradan 11 liraya çıkmış, artış oranı % 83.33, bir adedinin fiyatı 5 liradan 12 liraya çıkmış, artış oranı % 140, bir adedinin fiyatı 28 liradan 40 liraya çıkmış, artış oranı % 42.85, dört adedinin fiyatı 3 liradan 5 liraya çıkmış, artış oranı % 66.6, bir adedinin fiyatı 6 liradan 7 liraya çıkmış artış oranı 16.66 olmuş.
Bu süre içinde enflasyon oranı oan % 75 in üstünde fiyatı artan kitap sayısı yalnızca 4, asgari ücret artış oranının üstünde fiyatı artan kitap sayısı ise yalnızca 3 adet olmuş.
Geri kalan kitaplarde ise, bir bölümünün fiyatları enflasyonun altında artmış, bir bölümünün fiyatı değişmemiş, bir bölümünün ise fiyatı düşmüş.
Fiyatları artan 21 adet kitabın 2007 yılında toplam değeri, 176 lira, bu kitapların bugünkü değeri, 259 lira yani fiyatı artan kitapların fiyatı ortalama olarak %47. 15 oranında artmış bu oran enflasyon ve asgari ücretteki artış oranının bir hayli altında.
Bu süre içinde fiyatı değişmeyen 6 adet kitabin değeri, 71 lira.
Fiyatı düşen 8 adet kitabın 2007 yılında toplam değeri, 105 lira, bu kitapların şimdiki değeri ise 72.8, bu kitapların fiyatı ortalama % 30.66 düşmüş.
Fiyatı artan, değişmeyen ve düşen kitaplara 2007 yılında verdiğim para ( baskısı tükenenler dışında) toplam  352 lira, bu kitapları bugün alsam toplam vereceğim para ise, 402.8 lira yani 2007 yılında aldığım kitapların değerinde ortalama % 14.43 oranında artış olmuş, bu oranın enflasyonun ve asgari ücretteki artış oranının bir hayli altında olduğu görülmektedir. Bu arada yukarıda belirttiğim kitaplar toplam 22  ayrı yayınevine ait kitaplardır. Öbür yayınevlerindeki fiyat artışları, bu 22 yayinevinin fiyat artışı ortalamasında iseler, son 7 yıldaki kitap fiyatlarındaki artış enflasyonun çok altında olmuştur.[/pre]

tommikser

Emeğine sahip abi çok güzel bir analiz olmuş.Acaba çr cephesinde durum nasıldır?

tunaorhun

Beğendiğiniz için teşekkürler.Çizgiromanları 2009 özellikle 2010 yılından sonra almaya başladım. Vakit bulursam bir ara aldığım çizgiromanlardaki fiyat değişimini yazarım.

pizagor

Fantastic Four üzerinden ABD'deki fiyat değişimi dört bölüm halinde yazmıştım. Ilk bölümün linkini ilgilenen olursa diye veriyorum.

http://pizagorgunlukleri.blogspot.com.tr/2013/08/fiyat-5-turgut.html?m=0

Aslında esas amacım benzer bir çalışmayı Türkçe çr'ler üzerine de yapmak idi. Aklımda Teks vardı ancak Caretta ağabeyimiz bile bana habire değişen formatıyla bu işin sürekliliği olamayacağını söyledi. İçimde kalan bir mevzu, umarım yaparsın dostum.

Bu arada bu konudaki önerilere her zaman açığım.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


tommikser

Köstebek abi senin hala 6.45 ile bağlantın devam ediyor mu?

köstebek

Alıntı yapılan: tommikser - 23 Ocak, 2015, 17:51:30
Köstebek abi senin hala 6.45 ile bağlantın devam ediyor mu?

15 sene önce bitti

tommikser

O zaman senin olduğun dönemle ilgili tercüme ve imlâ hataları ile ilgili çok eleştiri var.Ne diyorsun abi bu eleştirilere?

köstebek

Alıntı yapılan: tommikser - 23 Ocak, 2015, 18:22:55
O zaman senin olduğun dönemle ilgili tercüme ve imlâ hataları ile ilgili çok eleştiri var.Ne diyorsun abi bu eleştirilere?

Meyve veren ağaç taşlanırmış

pizagor

Cami duvarına işemek dedikleri bu olsa gerek ;)
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...