Kurt - Baobab Yayınları

Başlatan memospinoz, 21 Kasım, 2021, 23:32:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

memospinoz

Fransız Alplerinin kalbinde, büyük beyaz bir kurt ve bir çoban karşı karşıya geliyor.
Tutkulu, sınırları zorlayan bir müacdele.
Vahşi Doğa ile İnsan arasındaki ezeli rekabet...

Muhteşem doğası ve aman vermez çetinliğiyle yüksek dağlarda geçen, vahşi doğada hayatta kalmak için göze alınması gerekenler ve verilmesi gereken ödünler üzerine bir çizgi roman.

Sinemaya da uyarlanan Buz Mermisi (Snowpiercer) bilimkurgu serisiyle tanınan çizgi romancı ve ressam Jean-Marc Rochette, bu eseriyle dağlara olan hayranlığından ilham alarak insanla doğa arasındaki ilişkiyi ele alıyor.

19.5x26.5 cm, 112 sayfa

hanac


nicholaihel

Aa okurken fark etmedim. Demek Buz Mermisi'ni de Rochette çizmiş. Böylece Kurt bendeki ikinci kitabı oldu.

Buz Mermisi de bu da çizimleri şahane değil ama kötü de olmayan çizgi romanlar. Doğa var, dağlar var, biraz inatçı, sert bir ihtiyar var :) Gerçek bir kurt da var kitapta ama eski toprak "yalnız kurt"umuz da var. Daha ne olsun.

TKnKT

    Günümüz steril dünyasından uzak, doğanın özündeki kurallar üzerine bir hikaye. Aslında bir bakıma genel geçer bir kavram söz konusu, güç dengesi. Doğadaki versiyonu ile av-avcı ilişkisi. Kitabın özgün bir hikayesi olduğunu düşünmüyorum. Masalsı birkaç dokunuş dışında aslında sıradan bir hikaye örgüsü de diyebilirim. Bazı noktalar ise hikaye genişletilmeye çalışılırken çok kısa kesilip, gereksiz birer dokunuş gibi gözükmekte. Bununla birlikte kitabın çizimlerini ben yerinde buldum. Farklı bir hikayede estetik bulamayabilirdim, fakat kitaptaki bağlama güzel bir eşlikçi çizim stili olduğunu düşünüyorum. Vahşi doğa ve çetin şartlar söz konusuyken bu tarz kaba bir çizim stili bence hikaye ile uyumlu bir ton yaratıyor.

    Kitap üzerine yapılabileceği düşündüğüm tüm okumaların ve dahasının kitabın sonunda yer alan son sözde Baptiste Morizot tarafından kaleme alındığını düşünüyorum. Özgün olarak ekleyebileceğim tek şey genellenebilir güç dengesi kavramının modernleşmesi üzerine. Güç dengesi güçlü-güçsüz arasında bir çatışma çıkarttığı kadar aynı zamanda güçlünün önderliğine de giden bir yoldur. Bu doğada fiziki güç ile sürü liderliğine yol açıyorken; medeniyette akıl, vizyon, perspektif ile yöneticiliğe ortam sağlamakta. Bu doğrultuda yapay yollarla kurulan güç dengelerinin ise uyumsuzluk kaynaklı güç sarhoşluğu üzerinden, liderlikten kopuk zalimliğe sebebiyet verebildiğini gözlemleyebiliyoruz. Tam bu aşamada da medeniyet ve içgüdü çatışması kaçınılmaz oluyor.
"The man who opens topics faster than his shadow"

KenParker

Kurtla insanın ilişkisi çoğunlukla birbirini alt etmek üzerine kuruluyor. Daha önce çizgi romanlarda defalarca rastlamıştım. Kurtlarla mücadele etmeyen western kahramanına henüz rastlamadım. Çoğunlukla kurt ''canavar'' olarak görülüyordu. İnsansa doğanın yegane sahibi mübarek varlık... Arada insan doğa ilişkisini hakkıyla veren yapıtlara rastlamadım değil. Sergio Toppi'nin bir macerası, Gri Kurt isimli film, yahut Jack London'un yeri doldurulamaz romanı Beyaz Diş.

Rochette'nin Kurt'unda farklı bir bakış var. Özünde yine aynı soru sorularak başlanmış: İnsanla Kurt çatışsa hangisi kazanır? Sorunun devamında gelişen macera aynı soruya farklı bir pencerden bakıyor. Hem bu sefer ikisini de eşit şartlarda yol aldırarak. Soru doğru bir şekilde şuna evriliyor: İnsanla doğa çatışsa hangisi kazanır? Yani mermileri canavar kurt sürüsüne boşaltıp bir kare sonra hiç bir şey yaşanmamış gibi yoluna devam eden kahraman Teks'e rastlamak isteyen bu grafik romanda epey şaşırır.

Hikaye bilindik gibi gözükse de fazlasıyla doyurucu. Neden nasıl başladığından, nereye gittiğine dair her adımda akıcı tadını sürdürüyor. Çizimlerde müthiş panel seçimi var. Arada denk gelirim; usta çizerler her sayfa çevirişte farklı bir zamana, mekana yahut odak noktasına kapı açar. Geçişler acemice panelin ortasında gerçekleşmez. Böylece merak duygusuyla beraber konu hikaye bütünlüğü sağlanır. İşte Kurt tam buna örnek gösterilecek nitelikte bir bande dessine. Çizim demişken renklendirme de beğenimi kazandı. Zannediyorum bilgisayar renklendirmesi. İkisi beraber uyum içinde akıyor.



Sahi, insanla doğa çatışsa hangisi kazanır?