İtalyan Ekolünden Çıkmış En Efsane 10 Çizgi Roman

Başlatan DAMPYR, 24 Şubat, 2022, 11:13:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DAMPYR

Greekyapar Sitesi İtalyan Fumetti Ekolonün Kahramanlarını Bir sıralama yapmış Katılırmısınız bilmem Liste Gene Sondan Başa Doğru Gidiyor...

Greekyapar Sitesinden Alınmıştır

İtalya, aslında biraz daha kendi yağında kavrulan Franko-Belçika ekolünün aksine dünyaya çok daha açık bir doğaya sahip. Hugo Pratt, Milo Manara gibi pek çok sanatçısını Amerika'ya ihraç etmesi bir yana, onlarca Franko-Belçika çizgi romanı Frankofon ülkelerin dışına çıkmazken, İtalyan ekolü devamlı farklı pazarlara açılmış. Bunun yanı sıra, ortada bir de Disney gerçeği var. Disney pek çok çizgi romanı İtalya'da yazıp çizdiriyor yıllardır, bunların başlıcaları arasında da hepimizin eline bir vakit düşen Mickey ve arkadaşlarının "cep" çizgi romanları var.

Fakat ne hikmetse Avrupa'da İtalyan çizgi romanları dominasyonundan hiçbir şey kaybetmez ve ihracatı tam gaz sürdürürken, Amerika'ya da yazarları paketle gönderirken; markalarını bir türlü o camiaya sokamamış vaziyetteler. Tenten, Şirinler, Red Kit ve Asteriks gibi Franko-Belçika markaları etkileyici animasyon / film uyarlamalarıyla Amerikan pazarını bir şekilde büyülemeyi başardılar. Ama nedense şöyle doğru düzgün, etine dolgun, Amerikalıların da ayağını yerden kesecek bir Martin Mystere, bir Zagor uyarlaması yapılmadı...

Ama onlar bizim gönlümüzde hep şampiyonlar! O halde dilerseniz lafı uzatmayalım, buyurun, İtalyan ekolünden çıkmış en efsane 10 çizgi roman serisine bir bakalım beraber!

10. Teks (Tex)



Ülkemizde "Teks" olarak bilinir Tex Willer çizgi romanı. Aslında listedeki diğer pek çok serinin aksine daha serttir. Ton olarak da Tommiks, Swing gibi muadilleriyle pek uyuşmaz zaman zaman. Ama bu listede ona on numarayı bahşetmemizin bir sebebi var. Amerika çizgi romanları için Superman neyse, İtalyan ekolü için de Tex odur. Bonelli'nin yükselişine sebep olmakla kalmamış, aynı zamanda Bonelliano denilen formatın da yaygınlaşmasını  sağlamıştır. 100 sayfa, cep kitabı şeklinde ve siyah beyaz. Tanıdık değil mi? E biz de çizgi romanlarımızı böyle okuduk yıllarca ve bugüne bugün hâlâ dergi formatında değil, toplanmış kitap formatında okuyorsak çizgi romanları, sebebi biraz da Tex Willer...

9. Diabolik



Diabolik neresinden bakarsanız bakın havalı bir karakterdi. Anımsar mısınız bilmiyorum, ama Fox Kids'de çok akılda kalıcı bir açılış müziğine sahip çizgi filmi yayınlanırdı. Siyah Diabolik ve onun beyaz giyinen sevgilisi Eva Kant. Tefrika hikayelerinden fırlamış öyküleriyle, tartışmasız tarz görselleriyle iki İtalyan kız kardeş Angela ve Luciana Giussiani'nin yarattığı Diabolik bizce bir Hollywood yapımcısı tarafından keşfedilecek, herkes karakterin ne kadar havaı olduğunu görecek ve işte o gün, biz burada durup "biliyorduk zaten!" diye kollarımızı açıp haykıracağız.

8. Teksas (Il Grande Blek)



İtalyan ekolü çizgi romanlar Amerikan tarihinin erken dönemleriyle ilgili herhalde tüm Amerikan filmlerinden daha çok iş üretmişlerdir; e baksanıza, Amerikan Western estetiği dediğimiz şey de çoğunlukla İtalyanlardan çıkma değil mi? EsseGesse'nin Il Grande Blek'i de işte benzer bir estetikle yapılmış, ama merkezine daha net bir özgürlük mücadelesi koymuştu. Çelik Blek Teksas ve arkadaşları adeta bir gerilla gibilerdi ve baskıcı İngiliz askerleriyle savaşıyorlardı. Bu seri sayesinde "kırmızı urbalılar" bizim için bir nefret söylemi oldu resmen. Valla helal olsun, Amerikalı denese bu kadar net propagandasını yapamazdı!

7. Nathan Never



Nathan Never, listedeki tüm çizgi romanların aksine herhalde Amerikan ekolüne en yakın duran eser. Baktığınız zaman kanunu korumanın devlet ve özel sektör arasında paylaştırıldığı bir distopik gelecek çok Amerikan bir formül. Ama işte bunun içinde yine İtalyan tuzu vardı. O macera havası, o yerinde duramama, o uzun ve başı sonu belli olan, sayfa çevirdirten hikaye. Nathan Never muhtemelen bu listede Amerikan çizgi romanını sevenlere en rahat giriş kapısı olabilecek türdeki eser. Tam geçiş dönemi yaşatır insana, öyle arada!

6. Kaptan Swing (Comandante Mark)



Aslında baktığınızda Kaptan Swing'in Çelik Blek Teksas'dan daha farklı yaptığı bir şey yok gibi gözüküyor. Karakterler bile ilk bakışta çok benzerler, Teksas gibi Swing'de rakundan yapılma bir şapkayla geziyor, o da kırmızı urbalılara karşı savaşıyor. Ama Swing'i Teksas'dan daha iyi yapan bir şey var, o da yan karakterleri. Mister Blöf ve Gamlı Baykuş, serinin tonunun Teksas'tan daha yumuşak bir ayarda olmasını sağlıyorlar, aynı zamanda kendileri muhtemelen görüp görebileceğiniz en komik çizgi roman karakterleri arasındalar. Özellikle Gamlı Baykuş.

5. Dylan Dog



Çocukken açık ara en heyecanlandığım şey, çizgi romanlar arası vuku bulan crossover'lardı. Tabii o zaman erişimimiz dardı, öyle Avengers bilmezdik, Justice League görmezdik. Sadece ve sadece Bonelli'nin evrenindeki paylaşılmış hikayeler çıkardı karşımıza. Dylan Dog'u da öyle tanımıştım, bir Martin Mystere hikayesinde konuktu. Sonra kendi serisine daldım. Karanlık, gizemli, paranormal ve baş döndürücüydü Dylan Dog. Bugüne bugün hâlâ savunurum, çocuğa okutturulacak bir seri değildir bu. Yetişkin hâlinizle bile bazen kabuslarınıza girebilir yani, öyle diyorum...

4. Corto Maltese



Yukarıda Hugo Pratt'e bir dudak hürmetimiz oldu, fakat zaten Pratt'i övmeyen kaldı mı şu dünyada Umberto Eco'sundan Milo Manara'sına kadar? Pratt'in belki de en önemli, en ölümsüz eseri Corto Maltese'ye hiç denk gelmemiş olabilirsiniz, ama olur da bir gün gelirseniz, karşınızda kaymak gibi akıp giden çizimler, tarihi figürlerle iç içe giden hikayeler ve dünya turu mahiyetindeki gezilerle dolu bir öykü göreceksiniz. Hepsinin merkezinde de ölesiye karizmatik bir gemi kaptanı. Daha ne?

3. Zagor



Çok zor tuttum kendimi Zagor'u iki numaraya yapıştırmamak için. Tarihi önemlerine de dikkat ediyor olmasaydım, sübjektif bir liste yapsaydım hiç düşünmezdim. Çok özel bir yeri var Zagor'un benim kalbimde. Kapağı açtığınız anda sizi 19. yüzyılın içine atar Zagor. Gizemli bir karakterdir. Çok yakışıklıdır. Hayranı olursunuz. Yanında Çiko gibi oluverirsiniz birden; ve o kadar güzel maceralar yaşar, yaşatır ki, sürüklenip gidersiniz. Hep de çok yetişkindir maceraları; gemide kafaların küçültüldüğü bir cinayet çözdüğünde de; İskoçya'nın dağlarında bağımsızlık peşinde koştuğunda da...

2. Tommiks (Capitan Miki)



Ama işin içine biraz objektivite girince, iki numara çok belli. Tommiks. Çok iddialı konuşuyorum, İtalyan çizgi roman dünyasının, hatta tüm Avrupa ekolünün Süpermen'idir Tommiks. Ama Tex gibi tarihi önem açısından değil. Karakter olarak. Aynı onun gibi etrafındaki dünyaya inat iyidir. Kızılderileri gördüğü gibi vuran meslektaşlarının aksine Teksas Ranger'ları arasında parlayan bir yıldızdır. Barışçıldır, her zaman silahına davranmaz, etrafındaki herkesi de daha iyi yapar. Süper bir adamdır Tommiks, hikayeleri de çocuksu, masum ve ölesiye eğlencelidir. Ama bir numaramız maalesef o değildir.

1. Martin Mystere



Bir numara, şüphesiz Martin Mystere'in. Yani bu kafamda o kadar net ki, o kadar tartışmaya kapalı bir şey ki; anlatmaya dahi nereden başlayacağımı bilmiyorum. Martin Mystere Robert Langdon'ı tarih ve sembol bilgisiyle, Indiana Jones'u gezdiği yerlerle ve koleksiyonuyla, Lara Croft'u kıvraklığıyla ve aksiyonuyla utandırır.Yeri gelir Atlantis'e gider, yeri gelir 29 Şubat'ta doğmuş olanların tarikatıyla uğraşır, yeri gelir bulmacaya sübliminal mesaj koyan adamların planlarını bozar. Yeri gelir kader kütüphanesine girer, yeri gelir antik tapınaklarda koşar. Yelpazesi çok geniştir ve her şeyi çok iyi yapar Martin Mystere. Hakikaten bu listede tek bir çizgi roman okuyacaksanız, adresiniz odur...


can amca

Listede Ken Parker (Alaska) görememek beni şaşırttı açıkçası.

DAMPYR

Alıntı yapılan: can amca - 24 Şubat, 2022, 11:40:42
Listede Ken Parker (Alaska) görememek beni şaşırttı açıkçası.
Aynı fikirdeyim Ken Parker kaliteli bir çizgi roman 1.Sırada olması gerekiyordu niye yok ki...

DAMPYR

Alıntı yapılan: Kuzgun - 24 Şubat, 2022, 12:30:42
Bu aslında kişisel beğeniye bağlı. Benim için birinci sırada her daim Zagor yer alır. Zaten öteki çizgi romanları da seyrek okurum. Bu, Zagor en iyi fumetti demek değildir ama bana göre öyledir; tabi bir başkasının fikri de değişik olacaktır.

Geekyapar'ın sıralamasını da böyle değerlendirmek gerekir.

Ne demiş atalarımız: Zevkler ve renkler tartışılmaz!
Söylediklerinde yerden göğe haklısın Benim için Julia'nında ayrı bir yeri var ama bu listede oda yok Dediğin gibi Zevkler ve Renkler tartışılmaz.Bu listeyi ben yapsaydım Liste sıralaması bambaşka olurdu...

KenParker

Zevkler renklerden ziyade ilk 10'u yapanların fumettiden haberi yok. Youtube videoları da vardı, epey taşlandılar. Okumadıkları şey hakkında sırf içerik olsun, tıklanma sağlasın diye kafalarına göre derleme yapmışlar. Var böyle çizgi roman severler! Halbuki Julia coğrafyasında müthiş satıyor. Ken Parker'ı sadece çizgi roman okuru değil, edebiyat okuru bile alıyor. Üstelik yıllardır yeni sayı çıkmadığı halde.

Zamanla fark edeceksiniz, kimileri comic dışında bir şey bilmez, çizgi roman evrenini paralel evren comiclerden ibaret sanar. Kimi animedn gelmiştir, mangadan başka tanıdığı bildiği yoktur ama manga harici 20, 30 çizgi romanıyla ahkam keser. En sık rastlananı ABD okurunun beğeni dünyasını yansıtan kopyalar yapıştır içeriklerdir. Halbuki beğeni dünyası coğrafyadan coprafyaya, kültürden kültüre farklılık gösterir. Bir örnek vereyim, Ghost World çizgi romanı USA'da baş tacıyken burada sakız çiğneyen kızın öykülerinden ibarettir. Daha fazlası değil.

Ben her tür iyi çizgi romanı okurum diyorsanız, iyi hikaye, iyi çizim peşindeyseniz Altınmadalyon harici pek az kaynak bulursunuz.

KenParker

Şimdi tekrar baktım da Mister No da yok ;D
Karamba karambita. Hay bin kunduz, on bin köpek balığı.

Böylesi hatalı içeriğin böylesi kaliteli forumda ne işi var diyesim geliyor, demiyorum)

DAMPYR

Alıntı yapılan: KenParker - 24 Şubat, 2022, 13:36:08
Şimdi tekrar baktım da Mister No da yok ;D
Karamba karambita. Hay bin kunduz, on bin köpek balığı.

Böylesi hatalı içeriğin böylesi kaliteli forumda ne işi var diyesim geliyor, demiyorum)
Evet Neyazık ki oda yok, ona bakarsan eskilerden Kızılmaskede yok, Demekki Bu Adamların Kaliteli Fumetti Anlayışı Değişik.Neyse Herkezin Bi Beğeni Tarzı Var.Saygı göstermek Lazım... ;D :o ::)

KenParker

Doğru, doğru. Zevkler ve renkler dünyasında herkes için bir yer var. Ben askerde makarnanın içine üzüm döküp yiyen adam gördüm. Böyle üzümleri özenle, tane tane ayıklayıp makarnayla yiyordu. Ne yapıyorsun dedim? "Hayatta sevdiğim en iyi üçüncü yemektir, tavsiye ederim" dedi. İlk ikiyi sormadım ;D
Hem bize de geyik malzemesi oluyor, fena mı

Kinowa59

Değişik bir tat. Merak ettim nasıl diye. Biraz önce fiyonk makarna yaptım. Tabağa koyduktan sonra üzerine kuru üzüm serptim. Yaş üzümle nasıldır bilemem ama kuru üzümle ben beğendim.

KenParker

 Afiyet olsun. ;D
Üstad ben böyle gastronomi işlerinden hiç anlamam. Kuru fasulye pilav var mı? I happy, very happy.

Vassago007

Alıntı yapılan: DAMPYR - 24 Şubat, 2022, 13:42:53
Evet Neyazık ki oda yok, ona bakarsan eskilerden Kızılmaskede yok, Demekki Bu Adamların Kaliteli Fumetti Anlayışı Değişik.Neyse Herkezin Bi Beğeni Tarzı Var.Saygı göstermek Lazım... ;D :o ::)

Abi Kızılmaske iyi ki yok çünkü Amerikan menşeiili  :)

DAMPYR

Alıntı yapılan: Vassago007 - 24 Şubat, 2022, 19:38:41
Abi Kızılmaske iyi ki yok çünkü Amerikan menşeiili  :)
Doğru Ya bu İtalyan Ekolüydü Kızılmaskenin Listede Ne işi Var Uyarın için Teşekkürler... :o ::) :)

hennessy

Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

Rossi


Mister NO

Mister No ve Ken Parker ilk 10 içinde yoksa geçiniz.