Moby Dick - YKY

Başlatan hanac, 01 Mart, 2022, 09:14:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hanac

Moby Dick – Herman Melville'in romanından özgün uyarlama



Yazan: Olivier Jouvray
Çizen: Pierre Alary

YKY'de İlk Baskı Tarihi: 01.2022

Sayfa Sayısı : 132
Boyut : 19.5 x 26.5 cm


"Moby Dick – Herman Melville'in romanından özgün uyarlama"

Amerikan edebiyatının en önemli eserlerinden biri kabul edilen Herman Melville'in "Moby Dick" adlı romanı Kaptan Ahab'ın ezeli düşmanı beyaz balinayla son karşılaşmasının destansı hikâyesidir. Pek çok neslin kitaplığında yer alan bu müthiş eser, Olivier Jouvray ile Pierre Alary'nin titiz çalışmasıyla etkileyici bir grafik romana dönüştü. Herman Melville'in romanından özgün bir uyarlama olan "Moby Dick" grafik romanı henüz kitabı okumaya fırsatı olmamış ya da özledikleri bir hikâyeye yeniden göz atmak isteyen okurlar için çarpıcı bir görsellik eşliğinde müthiş bir okuma deneyimi sunuyor.

"Harikalar dünyasının bent kapakları açılıverdi ve çılgın hayallerimin sularıyla, sıra sıra balinalar, sonsuz bir alay halinde içimin ta derinliklerine aktı. Bunların tam ortasında, karlı bir tepe gibi yükselen, kocaman, bembeyaz bir hayalet vardı."

Kauss

Alacaklarım arasında yer alıyor fakat önceliğimde değil, okuyan mevcut mudur ?

TKnKT

    Bugün uyarlama okuma günü oldu, olur öyle (takıldı ağzıma ve zihnime). Ayrıntı'dan çıkan Chabouté uyarlamasını okumadım o yüzden karşılaştırmaya giremeyeceğim ancak Jouvray & Alary uyarlamasının yerinde bir grafik romana adaptasyon olduğunu söyleyebilirim. Çizim karakteristiği ile hikaye atmosferi panellerde güzel uyum yakalamış. Sadece biraz fazla oldu-bittiye getirilmiş hissiyatı mevcut. Her şey çok hızlı gerçekleşiyor. İnsanlığın üç gram dikkatinin kaldığı şu çağda klasikler ile tanışmaları için güzel bir ön ayak. Yani en nihayetinde klasiklere dair herkesin üç-beş bir fikri oluyor elbette ama en azından bir kere okutacaksa kitabı, neden böyle olmasın. Zaten eseri okuyanlar için -kötü de olsa- her uyarlama ayrı bir değer, bir görsellik katıyor zihindeki canlandırmaya.

*Şimdi dönüp azıcık baktım da Ayrıntı'nın yayınladığı versiyona "vurun kahpeye" tarifesi uyarlanmış forumda.
"The man who opens topics faster than his shadow"

KenParker

Moby Dick'i okuyup başucu kitaplarından biri yapmış bendeniz için grafik romanını almamak vatana ihanetle eşdeğer olduğu için kaçınılmaz bir şekilde Jouvray ve Alary'nin Moby Dick'ini de aldım. Elbette kitaplığımda Chabouté'nin Moby Dick'i de var. Sonuçta ben bir vatanseverim ;D

Kitap hakkında hiç bahsetmeye gerek yok. Klasiklerden, klasiklerin babalarından biridir. Jouvray'ın Moby Dick senaryosu elbette uyarlama olduğu için kitabın tüm detaylarını içermiyor. Hatta rahatlıkla söyleyebilirim ki yetersiz kalmış. Daha çok kısaltılmış versiyonunun senaryosu gibi. Yine de başı sonu olan, bütünleşebilmiş bir hikayesi var. Yani adamı aldığına pişman etmiyor. Tadımlık değil de ekmek arası atıştırmalık diyelim. Daha çok kitabı okumayan, grafik romanını okumak isteyen genç okurlara hitab ediyor gibi.

Ben asıl çizimden bahsetmek isterim. Alary kişilere karakter katacak yüzleri bulmuş. Panelleri sorunsuz. Sanırım renklendirmeyi de kendisi yapmış. Çizimleri ilginç. Kömür kalemle çizmiş gibi sanki. İnceli kalınlı çizimleri olduğu gibi kitaba koymuş. Sanki diyorum çünkü neyle çizdiğini bilmiyorum. Eskiz haline yakın, hani çinilenmeden hemen önceki hal gibi resimleri baskıya göndermiş. Altta örnek bırakıyorum. İnceli kalınlı çizgiler, hatta taşma kusuru gibi kusurlar kitaba aynen aktarılmış. Çinilemeyi falan unutmuş sanırım. Unutma şakası bir yana, beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz bu durum farklı bir okuma deneyimi yaşatıyor. Bana ilginç geldi, beğendim.


Tabi bu kadarı görselde yetersizlik yaşatacağı için renklendirme safhası elzem. Renklendirmeyi de yine kendi yapmış. Keşke panellerde bir iki renk bir iki ton yerine, üç dört renk üç dört ton kullansaymış

Ayrıntı yayınlarından çıkan Chabouté uyarlamasıyla karşılaştıracak olursak aralarında çok fark var. Chabouté uyarlaması epeyce yerildi, epeyce övüldü. Yere gömenlerden, göklere çıkaranlardan biri de bendim. İlgili başlıktan bilgi alınabilir. İkisi arasında kağıt ve font seçimi hariç, sekizinci sanatın tamamen hakkını verdiği için elbette Çabute derim. Çabute tam bir görsel ustası. Alary daha çok Disney çizgi filmine göz kırpmak gibi.  Yani Alary yemekten önce çorbaysa; Çabute ana yemektir. Kuru fasulyedir, İskenderdir, Cağ kebabıdır. Açlık başıma vurdu galiba. Ramazan ayında yemekli benzetmeler, idare edin.