çizgi romanlar birbirine selam sarkıtıyor...mu?

Başlatan kedidiro, 04 Nisan, 2011, 22:59:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kedidiro

    efsanevi mister no 6'nın 'jangadalar' adlı  son macerasındaki  kaptan ''shangai jack'' ten bir corto maltese esintisi sezdim...dahası hikayedeki schwartz isimli antikacının çizimi corto'nun dostu steiner'i,rajiv daniel'in tipi ise yine zaman zaman corto'da karşımıza çıkan levi straus'u fena halde andırmakta bence... bu bilinçli bir tercih mi yoksa sadece ben mi yakıştırıyorum? var mı çizgi roman dünyasında böyle selamlaşmalar? bilgilendirirseniz sevinirim

alan ford

 Böyle bir selam sayılır mı bilmem.  Berlin'in sonlarına doğru yahudi bir genç dilenciye Houduni'nin öyküsünü anlatır. Aslında iyi bir çilingir olan Houduni dünya üzerindeki tüm kilitleri inceledikten sonra, hayalinde kilit tasarlayıp onlarıda hayalinde çözmeye başlar.

Bir gün dünya üzerinde eşi olmayan bir kelepçeyle kelepçelenir ve bu bu kilidide çözer. Çünkü kilidi çok daha önce hayal etmiştir ve hayalinde çözmüştür.

İşte buna benzer bir sahne , son zamanlarda okuduğum en iyi çizgi roman olan Uçma Sanatı'nı aklıma getirdi. Orada da Antonio hiç araba kullanmamıştır ama sürekli kullandığını hayal eder köyde.  Şehre geldiğinde ehliyet almak için başvurur ve ilk seferde mükemmel bir şekilde kamyon kullanmayı becerir. Çünkü hayallerinde o kadar çok araba sürmüştür ki, direksiyonun başına geçtiğinde artık usta bir şofördür.


Eh pek etkilenme sayılmaz belki ama hayal ederek öğrenen bir sihirbaz ve bir köylü benim çok ilgimi çekti.. İkiside son zamanda okuduğum çok iyi çizgi romanlar. Bağlantı biraz zorlama oldu ama o kadarını da idare ediverin artık. Okumadıysanız okuyun :)
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

rumar80

    Red Kit'te çizgi romanlara değil ama ünlülere selam vardır Jack Palanca, Lee Van Cleef, Alfred Hitchcock ilk aklıma gelenler.

rumar80

   Asterix Belçika'da macerasında açık bir selamlama vardır. Sezar'ın Belçika'ya geldiğini haber veren iki ulak Dupond ve Dupont'tan başkası değildir.

ferzan

Berardi ve Milazzo'nun,Fransız yayıncılar için hazırladığı,frankofon albüm mantığında tasarlanmış,ama içerik olarak 3 bant siyah-beyaz fumetti alışkanlığını direk taşıdıkları birkaç albümden biri olan Marvin'in kabaca inceleme fırsatım olmuştu...Öykünün girişindeki lavi tekniğiyle anlatılmış birkaç sayfalık girizgahta,bir sessiz sinema dönemi filminden sahneler resmediyor Milazzo...Western temalı anlatıda bir kötü adam,masum ve güzel bir kadın ve bir de iyi adam var...İyi adamın tipi daha çok yan karakterleri andırıyor ve üzerinde rodeocu kostümü var...Uzun tüfekli,hain bakışlı ama bir o kadar da bu karaktere aykırı giyimiyle kötü adamımızı alaşağı ediyor ve kızı kurtarıyor...Sahne aralarında yazılar giriyor,daha sonra film bitiyor ve birkaç kare boyunca filmi izleyen sıkıntılı karakteri görüp birkaç diyaloğa göz gezdirdikten sonra fumettivari bir jenerik ya da açılış sayfası ve başlığıyla öykü başlıyor...Karakterin sinemada izlediği kötü adam ise kostümüyle,tipiyle direk Ken Parker...Hin bakışları haricinde tabi...Berardi ve Milazzo ustaların kendi kendilerine okurlara oynadıkları bir oyun olarak algılamış,acaip keyiflenmiştim...
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

hanac

kedidiro'nun verdiği örnek tarzında selam sarkıtmalar daha önemli.

Mesela Mister No'da Martin Mystere veya Dylan Dog göndermeleri önemli değil benim için.

Bunlar aynı yayınevinin kahramanları.

Nedense şimdilik aklıma birşey gelmiyor.

Biraz daha düşüneyim  :)


hennessy

durangoda red kit e selam gönderiyor ve bugün okuduğum Kaptan Swing Dartanya nın torununda üç silahşörlere ve dartanya na selam gönderiyor.
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

emre ozdamarlar

Alıntı yapılan: alan ford - 05 Nisan, 2011, 23:14:25
Böyle bir selam sayılır mı bilmem.  Berlin'in sonlarına doğru yahudi bir genç dilenciye Houduni'nin öyküsünü anlatır.

Berlin'in yazar/çizeri Jason Lutes'un bir önceki kitabı Jar of Fools adlı eserde Houdini'ye benzer bir karakterin öyküsü anlatılır. Kendi kitabına gönderme yapmış demek.