Amatör Bir Koleksiyoner İçin Tavsiyeler?

Başlatan SkyWolka, 27 Haziran, 2012, 00:13:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SkyWolka

Merhabalar,
Ben de çok ama çok uzun bir zaman sonra çizgi roman koleksiyonuna başlamaya karar verdim.Tercihimi özellikle Marvel olarak,önemli ve hoş görünen ''story arc''lar varsa da DC'den yana kullanıyorum.
Önemli çizgi roman dükkanlarını çok geç keşfettiğim için fasikülleri ancak Star Wars'un yeni çıkan serilerinden yana kullanıyorum,Marvel'ların ise ciltlerini alıyorum (tabi İngilizce bunların hepsi)
Merak ettiğim,koleksiyonumun ilerde gerçekten ciddi miktarlarda parasal değer kazanması için nelere dikkat etmeliyim?Yani belirli dönemlerin daha çok değer taşıdığını internetten okudum ancak bir öğrenci olarak 300 dolara bir fasikül alarak bekletme riskini alamıyorum.Doğal olarak Modern Çağ ve 70-80'lerden toplamaya çalışıyorum.
Şimdi;Modern Çağ çizgi romanlarına neler değer katar?Daha doğrusu bir çizgi romanı satış değerinden daha yükseklere çıkaran unsurlar nelerdir?
İngilizce sitelerde karakter,variant kapaklar,konu vb. unsurlardan söz ediliyor bu durumda 2010'lu yıllarda çıkan sayıların da bir değeri olması lazım ancak çizgi romanlar artık daha ulaşılabilir olduğu için altın madeni 80'ler ve öncesinde mi hala?

Gambit

yillarin koleksiyoncusu olarak Turkiye piyasasi icin cok rahatliklikla soyleyebilirim ki, parasal deger kazanacagi icin cizgi roman koleksiyonu yapacaksan, bugun birak. Git altin al gram gram, at banka hesabina, az az hisse senedi al dursun uzun vadeli.

yabanci cizgi romanlar icinde artik durum cok ic acici degil. Bazi seriler bazan yeni ciktikdan bir kac yil sonra degerlense de zaman icinde yeniden SIFIRLANAN, biten serilerden oturu deger kazanma olayi bitmis durumda.


SkyWolka

Hmm ozaman event'lerin ciltlerini almaya devam etmeliyim sırf okumak için.Yabancılar için de sanırım gözü karartıp çok eski sayıları alıp tutmak gerekiyor sanırım dediğinize göre,o da para istiyor :/

rckaya61

Yurt dışını bilmem; fakat Türkiye'de, tek örneği olan ve çok eski yıllara dayanan el yazmaları hariç, hiçbir kitabın koleksiyonerliğinden kar edemezsiniz. Çizgiroman koleksiyonerliğine yalnızca hobi olarak veya yıllar sonra elinize alıp kapağını okşadığınızda, seni şurada okumuştum ve şunları hissetmiştim deyip, buruk bir gülümsemeyle mazinizi hatırlamak maksadıyla başlamalısınız. Yalnız gelecekte piyasada basılı bir kitap bulunamayacağından, bütün kitapların internet ortamında yayınlanmaya başladığı dönem geldiğinde, torununuz sizden kalan kiitapları gösterip, bakınız bu kitap dediğinde ve herkesin, aaa!... Kitap bu muymuş?... Diye hayretle baktığı zaman, iyi para edebileceği kanaatine sahibim. Onun da faydasını siz değil torununuz görebilir. Para etmese bile, en azından basılı kitap olmayan/çok az bulunan bir dünyada kitap sahibi, nadir insanlardan olacağından, torununuzun prestiji artar.     

kalidor

Kesinlikle okumak için alın, 70'ler ve 80'lere ait ve büyük ihtimal okuduğunuzda beklentinizin altında kalacak yabancı çizgiromanları internetten alıp bir sürü para harcamayın.  1930'lara ait Superman'in ilk fasiküllerini ucuza bulursanız alın, bize de haber verin :)
Crom! Ölüleri Say...

hennessy

Aynen arkadaşlara katılıyorum yalnız amerika'da yaşıyorsanız iş biraz değişiyor.Geçen History de izledim koleksiyon yağmacılığı yapan bir adam bir depo çizgi romanı 1991 de 4 bin dolara alıp bir sene sonra 140.000 dolara satıyor.Şimdi elimde olsa diyor 1,5 milyon dolar değeri var diyor.Bu da işin başka boyutu ha Türkiye'ye gelelim denildiği gibi akşam eve gidince dolabımda raflarda çizgi roman görmek seni sevindiriyorsa al oku sakla bir tavsiyemde ara sıra Türkçe çizgi romanlarda al katkın olsun.
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

pizagor

Koleksiyon yapma, kendin için biriktir azizim... Mesela ben koleksiyoncu değilim, biriktiriciyim... Onyıllardır biriktirdiğim tahminen 10bine yakın çizgiromanıma bakarken büyük keyif alıyorum, onlara gözüm gibi bakıyorum, yüksek kondüsyonda tutmak için elimden geleni yapıyorum, gerekiyorsa poşetliyorum, gerekiyorsa ciltletiyorum... Ve bunları sadece kendim için yapıyorum...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


Gambit

Koleksiyoncu ile biriktirici arasindaki farklar ne peki pizagor  ??? ???

hanac

Ben de biriktiriciyim.

Yani ileride değerlenir diye satın almıyorum bunları.

Okumak için ve elime alıp karıştırmak için.

pizagor

İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


ercoktay

Alıntı yapılan: pizagor - 27 Haziran, 2012, 09:06:26
Koleksiyon yapma, kendin için biriktir azizim... Mesela ben koleksiyoncu değilim, biriktiriciyim... Onyıllardır biriktirdiğim tahminen 10bine yakın çizgiromanıma bakarken büyük keyif alıyorum, onlara gözüm gibi bakıyorum, yüksek kondüsyonda tutmak için elimden geleni yapıyorum, gerekiyorsa poşetliyorum, gerekiyorsa ciltletiyorum... Ve bunları sadece kendim için yapıyorum...
. 10000 cizgiroman süper rakamımız kıskandım. Bu arada bende biriktiriciyim. Hiçbir zaman ılerde satarım diye cizgiroman almadım. Eskiden okumayacagim cizgiromanlari bile aldım. Şimdilerde ise bana hitap edenleri almaya çalışıyorum. Hoş çoğunu okuyamiyorum bile.

altay1944

10000 güzel bir rakam.Bana yakın...Çizgiromanı okumak için alırım ,okurum ve çok güzel korurum..Kıskanılacak derecede.Eşim ve çocuklarımla kavga bile ederiz ara sıra .bize bu özeni göstermiyorsun derler.Eminim sizlerde böylesiniz.
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

V

Biriktirerek başladım ama ipin ucu kaçınca kolleksiyonerlik ağır bastı.13 bin kadar çizgi roman var.Alırken de,satarken de fazla düşünmüyorum.İyi bir yatırım aracı değil ama benim tek birikimim çizgi romanlar.
"İstemem,eksik olsun.."

DAMPYR

ESKİDEN İZMİRDE OTURURKEN BENDEDE BİR O KADAR ÇİZGİ ROMAN VARDI.TAY YAYINLARININ SIKI TAKİPÇİSİYDİM.ANTALYAYA TAŞININCA BURAYA GETİREMEDİM.HEPSİ DAĞILDI GİTTİ... :-[ :P :'(

Gambit

Valla ilginc konu terimler. Merak ettim, ogreneyim diye ve TDK.gov.tr i actim baktim:

Koleksiyon: Öğrenme, yarar sağlama veya zevk amacıyla bir araya getirilmiş ve özelliklerine göre sınıflara ayrılmış nesnelerin bütünü, derlem

Koleksiyoncu: Koleksiyon yapmaya meraklı kimse, derlemci

Biriktirici: Yok ama biriktirmek e bakarsak:

Biriktirmek: 1- Toplayıp yığmak
2- Öğrenme, yarar sağlama vb. sebeplerle bazı nesneleri bir araya getirmek, koleksiyon yapmak

Sonuc itibari ile biriktirici ile koleksiyon yapmak ayni kapiya geliyormus


her ne kadar benim avatarin altinda koleksiyoner yazsa da ben de bir biriktiriciyim aslinda bu mantikla bakarsaniz zira serim tam olsun, aman deger kazanacak kitaplar alayim falan gibi bir dusuncem yok.  Serileri yari da da biraktigim olur mesela. Deger konusuna zaten inanmadigim icin koleksiyon amacim deger kazanmasi degil. Dedigim gibi boyle amaci olanlar ve kendilerine bu yuzden koleksiyoner diyen varsa, bence altin alip atsinlar bir koseye daha iyi