Klasik Thor - Büyülü Çizgi

Başlatan hanac, 08 Temmuz, 2013, 12:09:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DAMPYR

Alıntı yapılan: yalcinerol345 - 26 Temmuz, 2013, 18:38:32
DR'de yayınevi Büyülü Rüzgar ve arkabahçe,İdefiks'te ise Arkabahçe gözüküyor.Ben bir şey mi kaçırdım?Bunları tek başına Büyülü yayınlamıyor mu?
D&R de oluyor bazen böyle karışıklıklar.Yazdıklarına fazla aldırış etme... :-\ ::) :D

hennessy

Alıntı yapılan: yalcinerol345 - 26 Temmuz, 2013, 18:38:32
DR'de yayınevi Büyülü Rüzgar ve arkabahçe,İdefiks'te ise Arkabahçe gözüküyor.Ben bir şey mi kaçırdım?Bunları tek başına Büyülü yayınlamıyor mu?

Büyülü Rüzgar yayınlıyor
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

İlyas Erkul

Alıntı yapılan: yalcinerol345 - 26 Temmuz, 2013, 18:38:32
DR'de yayınevi Büyülü Rüzgar ve arkabahçe,İdefiks'te ise Arkabahçe gözüküyor.Ben bir şey mi kaçırdım?Bunları tek başına Büyülü yayınlamıyor mu?
Dostum DR ye dağıtımız arkabahçe vasıtası ıle oluyor o yuzden öyle görünüyor idefixde hata var yakında düzelir

yalcinerol345

Durum anlaşılmıştır.Teşekkürler

tommikser

Thor'un bütün kapaklarına bakıyorum sabahtan beri.Şunu öğrendim - ki bilenler biliyordur-  journey into mystery adlı derginin 83 sayısında ilk olarak görünüyor.Dergi ilk olarak ilginç olaylar üzerine anlatan bir çizgiroman olarak çıkmış.Örnek kapaklar:





Thor'un ilk göründüğü sayı.



Bu sayıdan sonra dergi garip hikayeler anlatmayı bırakmış ve Thor derginin zaman içerisinde sahibi olmuş.Bu Thor isminin son defa arka planda kaldığı sayı.



Bu dergiden sonra Thor ismi dergi isminin önüne geçmeye başlamış.



En nihayetinde journey into mystery ismi tamamen kaldırılıyor ve Thor derginin gerçek sahibi oluyor.Bu durum günümüze kadar devam etmiş.



Anlayacağınız bizde yayınlanmaya başlayan Thor klasik öyle göründüğü gibi çok dergi atlamamış.Ha ilk sayıların atlanması bence büyük üzüntü.Esenşıl mantığına görede sıkıntılı.İlyas abinin ticari kaygısını anlmama karşın ilk sayıdan yayınlanmasını isterdim.Umarım gelecekte bu eksiklik giderilir.


Animvader

Kullanılan kağıt kalitesi sanki biraz kötü olmuş gibi.Eli boyuyor ve dokununca da pürüzlü gibi bir his bırakıyor.İleriki sayılarda Gerekli Şeylerin kullandığı türden bir kağıda geçilirse iyi olur bence.Onun dışında bu hikayeleri okuyabilmek gerçekten harika!

yunusmeyra

journey into mystery'deki macera 83 nolu sayıda 1962 ağustos sayısında başlar..Stan Lee,Larry Lieber,Jack Kirby künyedeki isimlerdir..güneş'in dediği gibi 126 no'lu sayı thor'un rüştünü ispat ettiğisayıdır ve tarih 1966,mart'tır..ilginç bir diğer değişiklik zaman içerisinde yayınevinin isminde de yaşanmıştır ;aslında yola "atlas comics" logosu ile çıkan dergi thor yayına girmeden 1-2 sene evvel "marvel comics" logosunu "mc" olarak 70 no'lu sayıda (aslında 69 da biraz mahçupça..) almıştır..bu çok küçük logonun bile dergi üzerinde açıkça "marvel" haline gelmesi 91 no'lu sayıdadır.."comics code" etiketinin dergideki ilk görünüşü ise atlas comics armalı dergilerden biri olarak 23.sayıda alır..yine güneş'in isabetle kadettiği üzere 126 no'lu sayı artık "thor" logosunun tek başına ve ön planda büyükçe görüldüğü sayıdır.. dergi şu veya bu logo ile "journey into mystery with thor" bile değil doğrudan "mighty thor" olmuştur..essential dizilerinde ve listelerde artık "vol.1" olarak listelenecektir..

aslında amerikan "comics" tarihinde thor jack kirby ve stan lee birlikteliğinin çok öncesinde kullanılmıştır..thor ilk olarak ve alışık olduğumuz çizgilerden oldukça farklı olarak ;nisan ve ağustos arasında 1940 yılında fox comics'ten çıkan -weird comics !- 5 sayı içinde yer alır..


 
  sonrasında ise 1951 yılının şubat ve nisanda aylarında çıkan venüs dergisinin
12 ve 13.sayılarında gözükür..loki de buradadir..ancak her ikiside alışık olduğumuz tiplerinden çok farklıdır..bizim okuduğumuz ve bildiğimiz thor'un görsel tasarımı tüm yan karakterle birlikte jack kirby'nin eseridir..(hatta üstad john buscema bu karakterleri ve iyi-kötü yaratık tasarımlarını kirby'den devralarak kullanmıştır..)
 
gelelim "alfa yayınları" etiketli thor'lara..evet öncesinde 20 sayı-fasikül var bildiğim..şimdi İlyas'ın yayınladığı seri "alfa"nın bu yayınının az biraz öncesinden jack kirby çizimlerinden başlıyor..
   
alfa yayınları conan'ın o sıradaki popülaritesinden de yararlanmayı düşünerek "conan'ın yaratıcılarından bir şaheser daha!" başlığıyla ve 100 tl.lik fiyat etiketiyle yayınlanmıştı..yıl 1985 idi ve 86 başlarında yine 100 tl.lik etiket ile yayın bitecekti..(yanlış hatırlamıyorsam 178 ve 207 no'lu orjinal dergiler arasındaki sayılar yayınlanmıştı bu ilk 20 fasikülde..) ve gerçekten john buscema çizimli sayıdan başlanmıştı..sonrası bir jack kirby çizimli (ki thor'da orjinal sıradaki son jack kirby çizimidir bildiğim kadarıyla..) orjinal sıradaki sayı ve neal adams çizimli sayı yayınlanacak ,seri john buscema'nın efsane ve akıcı çizimleriyle yoluna devam edecekti..alfa sonra bir ikinci seri daha yayınlayacaktı..bu serideki ilk orjinal yayınlar 350 tl.lik sarı kapaklı tabir edilen serinin 8.sayı(cilt..)ndaki 208 no'lu orjinal sayı ile başlanacaktı..sonra kapaklar fiyatlar ile değişecek ve benim bildiğim 700 tl.lik bir 18.sayıda orjinal 240 lı sayılara varılacaktı..arada "asgard ın bilimeyen-anlatılmayan öyküleri" gibi başlıklarla thor'un dahil olduğu mitolojiden öyküler ve kısa bilinmeyen; thor'un özel yaşamına dair öyküler dolgu malzemesi olarak kullanılacaktı (mesela orjinal "thor- annual-sayı 11'den taşınan alıntılar gibi..)



 
  bu arada sarı ciltli,kırmızı ciltli orjinal sayı ve toplamalar v.s. ile 90'lı yıllara kadar yaşatılmaya çalışılacak bir seriydi..defalarca "okuyuculara duyuru" yapılıp orjinallerin gelmediği,sorunlar v.s. çıktığı izah edilip tekrar baskılar yapılacak,ara verilecek devam edilecek bir maceraydı alfa'nın thor yayını..
   ama bizim thor ile ilk tanışıklığımız 1979 yılının mutlu bir nisan ayına denk gelir.."yaman" gibi efsane bir çocuk dergisi ilk sayısındaki çizgi romanların içine bir "comics" efsanesini koyarak Türk okurunun karşısına çıkmıştır.. "thor"..veya derginin kapağındaki ismiyle "ölümsüz tor!"..yaman'da thor yayını amerika'da ki orjinal serinin 269-270 ve 271. sayılarını kapsar.. ilginç olan 1979 da yayınına başlayan yaman dergisinin yayınladığı thor macerası tam 1 sene önce marvel firması tarafından yayınlanmıştır..nisan 1978'de 270 no'lu sayı amerika'da yayınlanır...yani nerdeyse günceli yakalayan bir yayıncılık yapılmış ancak sonrasında 6.sayıda yayınlanan son sayfalarla "thor" bize veda etmiştir..bu macera yazar ve çizer olarak Len Wein - Walt Simonson imzalı olması ilede ayrıcalıklıdır..ayrıca efsane çinici-ki biz onu 80'li yıllarda conan çini ve çizimlerinde tanıyacaktık- Tony DeZuniga
   bu macerada thor yanında arkadaşları ve "asgard" lordlarınıda ilk defa görmüştük..odin mesela..thor'un arkadaşları şu isimlerle yer almışlardı "hızlı fandral","haşin hogan","iri kıyım volstag"..işin ilginci "tony stark" nam-ı diğer "demir adam" ve "avengers" ın anlı şanlı bir çok üyesi bir kaç sayfa ve kareyle de olsa bu macerada gözükürler..thor yaman derginin kapağına ikinci kez 5.sayıda çıkar..bu kapak ise orjinal serideki 243 no'lu kapaktır..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

drfuhrer

bu kitap bir harika...çıkaranların eline sağlık...

kalidor

YunusMeyra'dan yine arşivlik bir çalışma olmuş. Eline sağlık.
Crom! Ölüleri Say...

rumar80

   Gerçekten yunusmeyra'nın ellerine sağlık. Bir dipnot ta benden: Thor'un macerası bittikten sonraki sayıda Yaman sayfalarında hoplayıp zıplayarak yeşil dev dostumuz Hulk endam eylemiştir. Böylece bir başka Marvel kahramanını daha Yaman sayfalarında okumaya başladık.

pizagor

Harika bir yazı sevgili yunusmeyra. Bu plattformda böyle içerikli yazılar
okumak ayrı bir keyif veriyor.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar...


tommikser

Bir kaç gündür keyifle okuyorum.Ben maceraları basit bulsam da en beğendiğim tercümesi oldu.Dostumuz Emre Thor'un diline o kadar hakim olmuş ki ilk başta yadırgasanızda sonradan çok keyifli bir hal alıyor.Dili çok ağdalı ve efendi dili.Ben bu tercüme için özellikle teşekkür ediyorum.
Kirby çizimleri de çok hoşuma gitti.Keşke İlyas abi risk alıp ilk esenşıldan başlasaydı.Umarım bir gün yayınlar.

Kitaptan bir örnek,sayı 171 künye kısmı:

Üreten ve Sunanlar:
Stan Lee & Jack Kirby
Destanların Devi

Tasvirleyen:
Bill Everet
Güzelliğin Gözcüsü

Balonlama:
Sam Rosen
Okunaklılığın Ordinaryusu!

Yoklayan:
Irving Forbush
Hatasızlığın Halifesi

Süper olmuş değil mi?

mrex

Ben teşekkür ederim Güneş abi. Ne yalan söyleyeyim benim de içime çok sinen bir çeviri oldu.

drfuhrer

tasvirleyen :)
güzel bir ifade dili :))
bizler de kıraat edenler oluyoruz bu durumda :)

hennessy

Gerçekten hikayeler çok güzel çizimler belki daha oturmamış ama onlarda ikinci kitapta oturacak. Ama konular sıkmıyor. Emre kardeşimde güzel çevirmiş basanada çevirenede sağolsun hayatımda ilk defa thor okudum..
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları