SORUN SÖYLEYELİM

Başlatan köstebek, 24 Nisan, 2014, 22:24:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ferzan

    Benim bazı fumettilerinizle ilgili şöyle bir sorunum var;

    Cheyenne 'le birlikte dikkatimi çekmeye başlayan, çok ince çizgi geçişlerinde baskının nokta nokta hale geldiği ve gözümü tırmalayan bir durum söz konusu. Sırf bu yüzden Cheyenne 'i aldığımdan beri bekletiyorum, okuma isteğim gelmiyor. Bu durumu sadece Cheyenne nezdinde düşünmüştüm, zaten çizerinin normalden daha incelikli olan stilinin 2. hamur kağıttaki mecburi azizliği diye düşünmüştüm. Benzer azizlikleri Lal 'in bazı fumetti sayılarında da görmüştük geçmişte, aşırı ince çizgi geçişlerinin patlayıp şişmesi ve normalden kalın gözükmesi gibi ama Cheyenne 'de tam tersi söz konusuydu. Zemin ya da fondaki çizgilerde kalından inceye doğru bir noktalanma durumu vardı ama dediğim gibi, bunu çizerin tarzına ve 2. hamurun azizliğine yormuştum.

    Cheyenne 'den sonra çıkan normal ya da kapalı devre fumettilerin bazılarında da benzer bir durum dikkatimi çekmeye başladı. Acaba bana mı öyle geliyor, ben mi abartıyorum diye Çizgi Düşler 'in daha eski fumettilerine, bilhassa Tex 'lerine baktım ve en ince çizgi geçişlerinin bile baskıda ayna gibi çıktığını, noktalanma olmadığını gördüm. Son aldığım Tex Özel Albüm 'de de benzer bir sorunla karşılaştım. Yine son çıkan kapalı devrelerde de Cheyenne kadar olmasa bile yakından bakınca bir göz tırmalanması ve bir ince geçiş temelli noktalanma fark ettim. Kesin bana bir şeyler oluyor, durduk yere heyheyleniyorum diye gittim bu ay çıkan Lal fumettilerine baktım ve bende sorun olmadığına kanaat getirerek içimi rahatlattım.

    Bu durum neden oluyor? Gelen malzemenin çözünürlüğü mü sorunlu? Yoksa matbaa kaynaklı bir sorun mu var? Hani, fotoğraf paylaşıp göster deseniz kanıtlayamam. Neden kanıtlayamam? Çünkü daha önce birkaç dosta Whatsapp 'tan nerede sorun olup olmadığını foto örnekleri ile gösterirken bahsettiğim detayların hiç de reeldeki gibi fotoğrafa yansımadığını fark ettim. Hatta onlar da benim kuruntuma yordular, bizce bir sorun yok dediler ama ben kuruntudan bağımsız olarak ortada bir sorun olduğu düşüncesindeyim. Keşke İstanbul 'da olsam da birebir karşılaştırmalı olarak meramımı kitaplar üzerinden anlatabilsem.

    En fazla gözüme batan Cheyenne oldu. Ondan sonra basılan fumettilerden biri mükemmel ötesiydi, böyle ayna falan halt etmiş, o derece net ve doygun bir basım söz konusuydu. Tıpkı daha eski Tex 'lerde olduğu gibi ama son 8-9 ayın fumettilerine baktığımızda her 3 taneden en az 1 tanesi gözüme çok batar oldu. İnce çizgilerde ve ince geçişlerdeki noktalanma, o pürüz hissi gözümü tırmaladı durdu. En son çıkan kapalı devreleri de az önce incelerken, Cheyenne kadar olmasa da gene gözümü tırmaladığını fark ettim.

    Fumettiyi çok seviyorum, fumetti ne basarsanız alıyorum ki zaten iki fumetti yayıncısından birisiniz ve yıllardır düşürmediğiniz bir kaliteniz var ama son zamanlardaki bu durumun sebebini ben merak ediyorum. Neredeyse son kapalı devreleri almaktan vazgeçecektim, kesin benim hüsn-ü kuruntumdur deyip aldım ve gene benzer bir durumla karşılaştım. 50-55 TL verdiğim bir kitapta göz tırmalanması hissine kapılmak ve kitabı okuyamadan raf süsü yapmak bana koymaya başladı açıkçası. Bahsettiğim tarihten itibaren bahsettiğim kitaplara bir göz atarsanız, sorunun kaynağına inmeye çalışırsanız çok sevinirim.

    Dediğim gibi, ilk bakışta sorun gözükmüyor ama dikkatlice okumaya başlandığında ince geçiş noktalanmaları, hatta panel çerçevelerinin bile net çizgiden ziyade kenarlara doğru noktalanan (tram inceliğinde) bir formda olması çok rahatsız ediyor. Büyük ihtimalle ilk bakışta bir şey görmeyeceksiniz ama benim için tekrar tekrar bakmanızı ve Lal ile karşılaştırmalı gitmenizi rica edeceğim. Belli bir yerden sonra noktalanma dolaylı görüş karıncalanması yaşamak, okuma ve satın alma isteğimi tamamen öldürüyor. Kaç tane kapalı devre kaldı bilmiyorum ama bundan sonrakilerde durum devam ederse ciddi ciddi almamayı düşünüyorum. Siyah beyaz ve çizgiseli ağır basan eserlerde netlik ve doygunluk her şeydir. Bu olmadığında eseri tüketmenin de bir anlamı kalmıyor. Yıllarca çok kötü baskılı şeyler okuduk ama günümüzün şartlarında, hele ki sizin çizginizde bir yayınevinin alışkanlık yapan kaliteli basımlarında eskiyi hatırlatan unsurlarla karşılaşmak hoş olmuyor.

    Uzun süre bu konuyu açmak istemedim, sadece Cheyenne özelindedir dedim, çizer tarzı ve 2. hamura basım azizliğidir dedim ama aynı kağıda aynı ekolün aynı incelikteki işlerinin basımlarını hatırladıkça bir türlü içime sindiremedim. Kapalı ya da açık devre, başka yayınlarda da aralıklarla aynı sorunu yaşamaya başlayınca artık bu iletiyi yazma ve size meramımı anlatma ihtiyacı hissettim. Baskınız kötü değil, kitaplarınız okunmayacak durumda değil ama hem sizin eski basımlarınıza göre, hem de muadilinize göre bariz bir fark gördüğümü de söylemeden edemiyorum.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

altay1944

Sayın Ferzan benzer durumdan dolayı gözümü bozmamak için bazı yayınevlerinden uzak durma kararı aldım.Çözünürlükleri düşük baskıları okumaktan zevk almıyorum.
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

ferzan

    Yanlış ifade etmiş olmayayım, sorun düşük çözünürlük ya da piksellenme değil kesinlikle. Yukarıda bir yerde gelen malzemenin çözünürlüğü ihtimalinden söz ederken de bunu kastetmemiştim. İsmi lazım değil bir yayıncının basımları gibi rezil bir durum asla söz konusu değil. Okunmama gibi bir durum da söz konusu değil. Benim sorunum, çizgilerin incelmeye başladığı yerlerde net çizgiden ziyade noktalamalı bir his oluşması. Çizgi Düşler 'de daha önceleri hiç görmediğim bir durum bu. Tertemiz ve doygun görsellere alışmışken bir anda bu hafif aksaklık hissinin sebebine inmek istedim. Yadırgamam o yüzden. Aynı incelikteki başka çizgileri Lal baskılarında gördüğümde bu noktalanma ve noktalanarak silikleşme durumunu görmüyorum, keza Çizgi Düşler 'in ayna gibi baskılarını da hatırlayınca acaba bu seneki basımlarda matbaa ya da gönderilen basım materyali kaynaklı bir sorun mu var diye merak ettim. Yoksa düşük çözünürlük ve piksellenme durumu söz konusu bile değil. Sözünü ettiğim noktalanma durumu Cheyenne 'in iç sayfalarında çok bariz bir şekilde gözümü rahatsız etti. Sonraki fumettilerin birkaçında da o kadar olmasa bile belli bir oranda gözüme batmaya başladı. Özellikle kapalı devrelerde. Korkum, açık devrelere de sirayet edip etmeme ihtimalinden ötürü. Bunu dile getirmem de okumaya başlayınca gerçekten de adını koyamadığım bir tuhaflık hissetmem ve okuma isteğimi yer yer yitirmemden ötürü.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

kırkambar

Bendeki baskıyı kontrol ettim, durum gerçekten belirtildiği gibi. İnce çizgilerin yoğun kullanıldığı panellerde doygunluk önemli ölçüde zayıflıyor. Hatta konuşma balonları daha koyu olduğundan görselin değil yazının baskın olduğu sayfalarla karşılaşıyoruz. Ancak Dampyr sayı 13'te bu sorun gözü yoracak kadar yok. Sorunun nereden kaynaklandığını yayımcı bulup çözecektir diye ümit ediyorum.

Mrtekin

Bu ay Star Wars serilerinden birşeyler çıkacak mı acaba?
They drew first blood...

ferzan

    Malum, bir süredir pandemideyiz. Daha da devam edeceğiz gibi görünüyor. Şartlar belli, birkaç sene öncesinde olduğu gibi büyük beklentilere giremiyoruz yayıncılar nezdinde. Gene de insan merak etmeden duramıyor, geçici de olsa bazı cevaplarla avunmak istiyor.

    Immortal Iron Fist ve Uncanny X-Force başlıkları ile biraz canlandım. Iron Fist 'ten gram hazetmesem de üretici kadrosu ve sağlam okur bir arkadaşımın itkisi, esere meyletmeme sebep oldu. Uncanny X-Force 'ta ise düşünmedim bile, X evreni olsun çamurdan olsun benim için. Bir önce yayınlanan seriyi de ayıla bayıla okumuştum zaten. Yalnız korkmadan, çekinmeden duramıyorum. 1. ciltleri basıldıktan sonra bu serilerin devamında gene uzun bir inzivaya mı şahit olacağız diye düşünmeden edemiyorum. Biri 5 cilt, diğeri 7 cilt. Daha önce 3 ciltlik bir Captain Marvel serisi tamamlandı, güvenleri tazeledi ama Black Panther 1 ve 2 'nin arasına çok zaman girmişti mesela. Şimdi Gambit var, Black Widow var, All New Wolverine var; onlara Iron Fist ile yeni X-Force serisi eklenecek. Bir de bunlar yayınevinin fumetti ve diğer comicsleri haricinde, Başka Düşler ve Satori alt markalarından kalan zamanda çıkacak. Star Wars 'lar var, Injustice II 'ler var, tüm yayınevlerinin askıya aldığı Rebirth 'ler var, pandemi var, ekonomik kriz var, döviz gerçeği var, var oğlu var. Bu şartlar altında kendi hesabım ve öngörümce uzun soluklu ana seriler haricinde bu tarz 3 ila 7 cilt arası sürecek ve hali hazırda ilk ciltleri yayınlanmış ya da yayınlanacak olan serilerden yana beklentiye girmeye çekiniyorum. Comics ciltlerini biriktirip de topluca okuma adetim de bu noktada bana yardımcı olamıyor. Önümde iki seçenek beliriyor; ya her cilt için en az birer yıl beklemeyi göze alıp esere olan ilgimin soğuması pahasına alıp araya girecek zamandan ötürü tatsız tuzsuz devam edeceğim, ya da hiç riske girmeyip yeni serilere bulaşmayacağım ve elimdeki 1. ciltlerden de kurtulup bu eserler hayatıma hiç girmemiş gibi yapacağım. İki türlü de mutsuz olacağım, iki türlü de eksik kalacağım. Ben ısrarla karar vermeyi erteleyip beklemeye ve umutla satın almaya devam edeceğim ama 2020 senesi şartları itibariyle de elimde bir sürü yeni serinin 1. cildiyle kalakalmak fikrinden acayip ürküyorum. Maddi durumum da iyiye gitmediğinden, çok çok yakında bir yol ayırımına varacağım gibi görünüyor. Sadece bir yayınevi bazında değil, genel olarak hem elimdekilerle, hem de takip etmeye devam ettiklerimle köklü bir tahliye sürecine gireceğim gibi görünüyor.

    Bir okur ve düzenli ÇD müşterisi olarak kendi durumumu ve endişelerimi yayınevinin soru cevap sayfasında içtenlikle paylaşmak istedim. Yayınevi de yakın geleceğe dair öngörülerini ve bilhassa yeni serilerin sayısını artırma konusunda izlediği politikayı + muhtemel devamlılık planını bizlerle paylaşmak isterse sadece ben değil, pek çok ÇD yayınları takipçisi üyemizin de akıllarındaki soru işaretleri bir süreliğine kaybolabilir. Yukarıda dile getirdiğim çekinceleri paylaşan başka okurlar da yakında çıkacak yeni serilere devamı gelmez gözüyle bakmadan daha olumlu yaklaşabilir.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

çizgidüşler

Alıntı yapılan: ferzan - 14 Kasım, 2020, 17:02:55
..... 
    Bir okur ve düzenli ÇD müşterisi olarak kendi durumumu ve endişelerimi yayınevinin soru cevap sayfasında içtenlikle paylaşmak istedim. Yayınevi de yakın geleceğe dair öngörülerini ve bilhassa yeni serilerin sayısını artırma konusunda izlediği politikayı + muhtemel devamlılık planını bizlerle paylaşmak isterse sadece ben değil, pek çok ÇD yayınları takipçisi üyemizin de akıllarındaki soru işaretleri bir süreliğine kaybolabilir. Yukarıda dile getirdiğim çekinceleri paylaşan başka okurlar da yakında çıkacak yeni serilere devamı gelmez gözüyle bakmadan daha olumlu yaklaşabilir.

Merhaba,

Yorumlarınız için teşekürler. Kaygılarınızı anlıyorum ve bu konuda şunu öneriyorum: Sorun olmazsa bu hafta çıkacak olan 2 kitabımızı (Iron Fist ve Uncanny X-Force) hemen almayın. Aralık ayı ortasına kadar beklerseniz devamlılık kaygılarınızı giderecek olumlu gelişmeler olduğunu göreceksiniz. O zaman gönül rahatlığıyla bunları alacağınızı düşünüyorum.

Bu yeni Marvel serileri uzun zamandır telifi alınmış ama bir türlü başlanamamış serilerdi. 2021 yılında yeni title'lara girmek yerine eldeki serileri temizlemek için çalışıyor olacağız. Genel planımız Satori için 2 yeni kısa manga serisi ve Başka Düşler için yeni one-shot grafik novel telifi dışında Marvel ve DC den başka kulvar açmamak üzerine.

rumar80

   Zor yerden soracağım ama yıl bitmek üzereyken Dampyr konusunda kararınız ne oldu?

çizgidüşler

Alıntı yapılan: rumar80 - 16 Kasım, 2020, 16:58:21
   Zor yerden soracağım ama yıl bitmek üzereyken Dampyr konusunda kararınız ne oldu?

Net olarak söylemek gerekirse Julia dışında hiçbir seri gerekli satış rakamlarını yakalamadı, buna Dampyr de dahil. Ama Julia yanına 2. bir title daha eklersek Dampyr ilk sırada.
Kısaca Aralık sonunda telif teklifi hazırlarken kur durumu ve maliyet hesabına göre karar vereceğiz.

sultanhisar

Aquaman ve cyborg tan başka bir sayı basacak mısınız...

gamlıbaykuş

Star Wars' lar da son durum nedir acaba?
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

rumar80

Alıntı yapılan: çizgidüşler - 16 Kasım, 2020, 18:08:56
Net olarak söylemek gerekirse Julia dışında hiçbir seri gerekli satış rakamlarını yakalamadı, buna Dampyr de dahil. Ama Julia yanına 2. bir title daha eklersek Dampyr ilk sırada.
Kısaca Aralık sonunda telif teklifi hazırlarken kur durumu ve maliyet hesabına göre karar vereceğiz.

  Açık ve net açıklama için teşekkür ederim. Hepimiz için hayırlısı olsun.

kırkambar

İngilizce'den sonra ikinci yabancı dil olarak Fransızca, Almanca ve İtalyanca arasında kalmıştım. Kant, Hegel ve Heidegger için Almancayı tercih ettim. Acaba Dampyr için İtalyancayı mı seçseymişim? :) Ama yine de iyimser olmaya çalışıyorum; Çizgi Düşler bizi üzmeyip basmaya devam edecektir. Yoksa bir de İtalyanca ile uğraşmam gerekecek.

seastar1000

Alıntı yapılan: kırkambar - 17 Kasım, 2020, 08:47:36
İngilizce'den sonra ikinci yabancı dil olarak Fransızca, Almanca ve İtalyanca arasında kalmıştım. Kant, Hegel ve Heidegger için Almancayı tercih ettim. Acaba Dampyr için İtalyancayı mı seçseymişim? :) Ama yine de iyimser olmaya çalışıyorum; Çizgi Düşler bizi üzmeyip basmaya devam edecektir. Yoksa bir de İtalyanca ile uğraşmam gerekecek.

Valla ben İtalyanca kursunu bıraktığıma çok pişmanım hani bi laf vardır ya kafamı duvarlara vuruyorum diye işte o kadar pişmanım

murat184

Sayın çizgi düşler Green arrow new 52ye devam edecek misiniz?

"Green Arrow By Jeff Lemire & Andrea Sorrentino Deluxe Edition" yayımlamanızı çok isterim gerçekten.