Çizgi romanlari arsiv yaparak saklayanlara ve koleksiyonculara, deneyimlerinden yararlanmak amaciyla birkaç soru yöneltmek istiyorum:
1. Çizgi romanlari saklama yöntemleriniz nelerdir?
2. Çizgi romanlari nem, toz vb etkenlerden bir de evinize gelen ya da zaten evinizde olan minik ve tatli afacanlardan nasil koruyorsunuz?
3. Çizgi romanlarin üstüne, bir zamdan sonra belirlenen yeni fiyati göstermek için, etiketler yapistiriliyor. Bu etiketleri kitaba zarar vermeden ve iz birakmadan çikarmanin bir yöntemi var midir? Bu yapistirilan etiketlere sinir oluyorum. Cart diye kapagin ortasina yapistiriyorlar ve kapagin estetik degeri mahvoluyor...
Site takipçilerinin degisik yöntemleri varsa, eminim merak edenlere yarari dokunacaktir...
Sevgili Kagan, kapakli dolaplarim var.
Bu kapaklar herseyden koruyor cr lerimi. :)
Etiketlere ise hic dokunmuyorum, cikarmaya calissam daha kotu olacak.
Çizgi-romanlarim çogalmaya baslayinca seffaf posetler olayina girip üsenmeden hepsini posetlemistim. Ancak o posetlerde olusan toz (ki bu toz normal bir çizgi-romandan kolayca temizlenirken posetlerden bir türlü temizlenmiyordu ) ve benim gibi çizgi-romanlari sürekli okuyan biri için, o posetlerin açilmasi, çizgi-romanin okunduktan sonra tekrar içine konmasi dayanilmaz olmaya baslayinca hepsini çikartip çöpe atmistim.
Artik 2-3 ayda bir tozlarina aliyorum. Hafiften sararmalari hosuma bile gitmeye basladi. Çizgi-romanin eskisi çok daha güzel gözüküyor. Ayni belirli bir yastan sonra olusan göbekle yasamaya alismak gibi. Bastan delirip onu yok etmek için tüm savasi veriyorsunuz. spor salonlari, kosu bantlari, hap sapir ve türevlerine güzel paralar yedirdikten sonra bir gün hidayete erip yaptiginizin saçmaligini görüp öyle mutlu olmaya basliyorsunuz.
Herkese selamlar.
Merhaba... Etiketler için yöntemim kagit kismini dikkatlice çikardiktan sonra yapiskan kalintilarini yumusak beyaz silgiyle (rotring vs.) silmek. Oldukça iyi sonuç veriyor.
Benimse derdim su: Camekanla kapattigim balkonuma çizgiroman dolaplarimi koymayi düsünüyorum. Malum ufak ev, artan çizgiroman sayisi, tasan dolaplar, hanimin israrli tutumu :)
Bu durum çizgiromanlarima zarar verir mi, bu konuda tecrübeleriniz var mi?
Bu konuda deneyimi olan yok galiba! Herkes evinin neresine sigdiriyor binlerce kitabi?
Camekanla kapatilmis bir balkonda çizgiromanlar Istanbul'un rutubetinden zarar görür mü?
Eger zarar görecekse bunu engellemek için farkli uygulama önerileriniz var mi? (Atiyorum rutubeti emen boya vs.)
Bilgi lütfen...
Tesekkürler...
Ben de camekanla kapatilmis balkona bir dolap yaptirdim.
Özel bir önlem almadim ve rutubet problemine rastlamadim.
Dolap 4 yildir balkonda, ama avantajim su balkon güneye bakiyor.
Sizde rutubet fazla ise su rutubet (nem) giderici makinalardan alabilirsiniz.
Ama rutubet fazla ise bu riske girmeyin bütün baskilara direnin lütfen :)
Cilt içindeki sayilari da hesap edersek 10000'i geçkin parça olmali koleksiyonumda(ciddi bir sayim yapmak lazim artik). 3+1 bir evim var ve dikdörtgen seklinde olan bir odasini kütüphane yaptim. Evlenmeden önce de esimle bu konuda anlastim sorun yok. Tam tersine o da kütüphaneye takilmayi arkadaslarina gezdirmeyi seviyor. Bazan aksam çaylarini kitaplikta içiyoruz, güzel bir kanepem var. Bana misafir gelen koleksiyoncular iyi bilir. Oranin tadi baskadir. Evin baska bir yerinde muhabbet için havaya giremezsiniz. Kütüphanem duvardan duvara L seklinde 7,8 m. Yüksekligi de 2,5 m. Simdilik tüm kitaplarimi aliyor. Bazi raflar çift sira gidiyor üstlere koyuyorum filan idare ediyor. Ileride sayi daha da artarsa ne yaparim bilmiyorum. Evde kütüphane ve faaliyetler için izin veirlen tek mekanim burasi:))) Benim felsefem söyle: "ÇRlarim çok olsun da tek sorunum yer olsun. Halledilir..." Ben kitaplarimla arama cam, kapi vs girmesine izin vermem. Kitaplarim hem gözümün önünde hem de elimin uzandigi mesafede olmali. Kaç yil ömrümüz varki bir de araya camlar filan yerlesmesin gözümün önünde olsunlar. Eskiden kondüsyonu çok kötü olan kitaplarimin kapaklarini koli bandiyla tamir ederdim simdi ondan da vazgeçtim. Kapak dagilmiyorsa ellemiyorum. Ayda bir kitaplik dahil tüm odanin temizligini kendim yapiyorum. Çok zevkli is. Hemen tüm kitaplari birer kere ellemis oluyorum. Simdiye kadar böceklenme, nemlenme gibi sorunlar yasamadim hiç.
Muhabbet ortami yaratmasi itibariyle evimin en sosyal ortami kitaplik odam. Öyle kaniksamisimki kitapligi olmayan evler sanki bana bir tarafi eksikmis gibi geliyor. Insan kitapligi olmadana nasil yasar yahu. Iyiki böyle bir zevk edinmisim çocukluktan. Iyi ki varsin kütüphanem...
Selamlar
Lami
Lami bu odani acayip merak ettim.
Eminim diger arkadaslarda merak etmistir.
Senden ricam bir foto eklemen.
Fotoyu ekleyemezsen bana yolla, ben eklerim. ;)
Evet Laminin bu güzel odasini bende merak ettim, gerçekten kendisini tanidigim için söylüyorum, çok titiz ve düzenli oldugu için kitaplara da gözü gibi baktigina eminim.
Benim kitaplara gelince evde 5 yasindaki bizim afacan olmadan önce, bir güzel dolap ve raf içinde sakliyordum, kapali ve camekanli dolaplarda olduklarindan toz, nem vesair olmuyordu. Derken bizim çocuk kitaplarin bir kaçini eline geçirip yirtinca, kitaplari posetleyip önce çek yat altlarina koydum, afacan orayida kesfedince buradanda kaldirip, büyük bazalarin içine yerlestirdim. Artik buralarida kesfedene kadar umarim büyüyüp kitaplarin degerini anlarda koyacak baska bir yer aramam, zira isyerimde kitap doldugundan artik koyacak bir yerim yok.
Sevgili Lami bu yönden simdilik çok sansli, bakalim zaman ne gösterir, hersey kalbine göre olur insallah.
Ben sadece çr lerimi degil, diger bütün kitaplarimi satin aldigim zaman hemen cilt sirtlarinin uç kisimlarini para bantiyla bantlarim. Klasik Seriler, kalin Swing'ler, Red Kit ve Blueberry ebatinda olan çr ler ve dobisko ciltlerimin hepsini seffaf kitap kaplama naylonuyla kaplarim. Karton kapakli olanlarin da kapak uçlarina, ilerde olabilecek açilmalara karsi uhu damlatirim. Bütün bunlardan sonra da varsa jelatine koyarim.
Nasil? Sizce ben manyak miyim?!!
Çizgi roman saklamak,biriktirmek uzun ve zorlu bir mücadele olmustur benim için.Ön yargili insanlardan(anne-baba,akraba,komsu,arkadaslar vs..),nemden,güveden,tozdan,yagmurdan,günesten ve daha bir çok seyden onlari birer evlat sevgi ve sefkatiyle korumak zorunda kaldim ömrüm boyu...Hayatim boyu siklikla duydugum cümlelerden bir kaçi sunlar...Babam:''Bu gereksiz seylerle gözünü niye yoruyorsun.Okuyorsun bari müslüman isi bir seyler oku.Essek kadar adam oldun,iki çocugun var su haline bak..Kendin çocuklardan betersin.Adam olmaz senden--hani essek kadar adam olduydum--Annem:''O teksas,tomikisler nemlenmisler.Kokudan girilmiyor odana(ben o kokuya meftunum ama..).Hepsini attik çatiya ablanlarla...Arkadaslar:''Abi ne yaparsan 27 yasina kadar.(nerden bulurlar bu rakamlari bilmem ki)Isini, düzenini otutturdun- otutturdun.Yoksa kalan ömründe çirpinir durursun.Iyi de napacan abi bu kadar kitabi,dergiyi.Sen ölünce bunlarin içine koyup yakalim mi seni?Yada Seka'dan kamyon getirtiriz.Tonu kaç lira eder ki?Kiz arkadasim:''Birak bu çocuk seylerini,küçük kardesim bile okumaz bunlari.Senin sinif arkadaslarin kaymakam,müstesar oldu.Sen parmaginda hala örümcek adam yüzügü tasiyorsun''..Esim''Sen varsa sen..Tuttun evin en güzel odasini kütüphane yaptin''...Evet yaptim sonunda.Herkese ve herseye ragmen..10000 civarinda çizgi roman,5000 kadar mizah dergisi,binlerce kitap.dergi,dvd,vcd. vs. dolu bir kale insaa ettim kendime.Kimsenin ne dedigi umrumda degil.Ben yalnizlik kalemde huzurlu,dingin yasiyorum.Darisi olmayanlarin basina...
Anlatsam herhalde burada topa tutulurum. : ) Yine de anlatiyorum. Ne yazik ki çizgi romanlara hiç bakim yapmiyorum. Odam pek genis olmadigindan, siramda da ders ve normal okuma kitaplarindan yer olmadigi için, çizgi romanlarin bir kismi yatagimin altindaki yüklük tarzi yerde -ona ne deniyorsa- duruyor. Digerleri ise babamin koca kitapliginda tek bir rafi tikabasa doldurmus durumda ve geride kalanlar da orada, burada...
Alıntı yapılan: judas2099 - 15 Ekim, 2009, 22:56:20
10000 civarinda çizgi roman,5000 kadar mizah dergisi,binlerce kitap.dergi,dvd,vcd. vs. dolu bir kale insaa ettim kendime.
Sevgili Judas, Lami nin odasi gibi seninde bu kaleni çok merak ettim.
Lütfen foto ekleyinde biz de görelim.
Çarsamba evde olurum dostum.Fotolari çeker,eklerim.Kapim tüm Ç.R. dostlarina açiktir.Selamlar...
Açik gönüllülükle kitaplarini nasil muhafaze ettigini bize anlatan sevgili Ramzy ve çizgiromanlari bu sekilde biriktiren diger arkadaslardan özellikle rica ediyorum, lütfen kitaplara biraz daha sahip çikalim onlari güzel bir sekilde muhafaza etmeye çalisalim.
Çizgiromanlari böyle yipranmis, dagilmis v.s. görünce gerçekten içim gidiyor. Bu sekilde olan kitaplari elimden geldigince tamir edip, saglam duruma getirmeye çalisiyorum. Bunlari bize kalan güzel birer miras olarak düsünelim. Bunlarin içinde 30-40 yillik tertemiz durumda çizgiromanlar mevcut, bu kitaplarin kiymetini bilelim. Bize bunlari temiz ve saglam olarak muhafaza edip ulastiran büyüklerimize tesekkür edelim ve bizden sonraki nesillerede güzel bir seyler ulastirmak ve onlarin hayir dualarini almak için elimizdeki kitaplara lütfen sahip çikalim.
Çok saglam bir arsiv, imrendim. : )
Gerçekten çok güzel ve özenli bir arsiv, sevgili Lami'yi kutlarim.
Tesekkür ederim arkadaslar, daha iyisi sizin olur insallah... Sizlerin de resimlerini-mümkünse karede sizlerin de oldugu-bekleriz. Evde beni çekecek kimse olmadigi için kendimi koyamadim bir dahakine insallah:))
Selamlar
Lami
Lami ve Judas'in odalarinin fotolari ayri bir bolume tasinmistir.
http://www.altinmadalyon.com/smf/index.php/topic,1099.0.html
Harika öneriler... Ben kitaplarimda en çok sayfalarin sararmasina ifrit olurum...
Öneriler harika da ne yalan söyliyeyim bunca özeni kendimize göstermeyiz...
Bu da bir çeliski degil mi :)
arkadaslar ben çr kitaplarimi devamli gözümün önünde olmasini isterim
oturmus oldugum odamda çizimini benim çizmis oldugum özel yaptirmis oldugum dolamimda sakliyorum
gelen komsularimizi vallahi ne yalan söyleyim uyariyorum
ben evde olmasamda esim titiz oldugumu bildiyi için komsulari uyarir
kitaplarin sararmamasi icin kitaplari plastik posetlere koymak en guzeli. Toz almadigi icin sararmiyorlar da (tabii gunes altinda tutulmamasi da gerekiyor)
Ben elimden geldigince cok kitabimi seffaf plastik posetlere yerlestirdim. Hatta, buyuk cogunlugu da birebir uzerine oturan tekil posetler icinde. Poset icindeki havanin eskimesi ve de nem alamamasindan oturu sayfalarin kirilgan olmamasi icinse posetlerin kenarlarina toplu igne ile 2-3 adet kucuk delik aciyorum. Bu sayede hem vakumladigimiz posetlerin icindeki havanin bir kismini disari atabiliyor hem de az da olsa hava almasini da sagliyorsunuz. Yaklasik 10 senedir posette duran kitaplarim var, su anda bir sorun yok. Posetin zarari var mi yok mu bir 20-30 sene sonra bizzat tecrube edecegim Allah omur verirse
Ince fasikülleri üst üste yatay biçimde koymustum ve uzun süredir (1.5 yil falan) hiç bakmadim. Dün baktigimda fasiküllerin su '' ) '' sekilde kivrildigini gördüm.Özellikle en altta kalanlar daha çok bozulmus.Dikey koysam zaten 20-25 sayfalik seyler, ayakta zor duruyor. Durmasi için ancak sikisik biçimde dizmek lazim.Tavsiyeleriniz için tesekkürler.
Fasiküller için ayrica saklama kutulari mevcut. Illaki kitapligimda dursun demiyorsaniz bu kutular gerçekten ise yariyor. Gondan aldiklarim çok ise yaradi.
Konuyu Hortlatayım dedim. :) Ben tüm kitaplarım için poşet kullanıyorum. Nemden ve güneş ışığından korumaya çalışıyorum. İzmir'de yoğun rutubet olduğundan, kitapların bulunduğu odada Koçtaş'tan aldığım nem giderici cihaz kullanıyorum.
(http://img201.imageshack.us/img201/3691/pr0156max.jpg)
Yakın zamanda başka bir eve taşınacağım. Uygun bir odası olursa, IKEA'da satılan Billy modeli kapaklı kitaplıklardan almayı planlıyorum.
(http://img593.imageshack.us/img593/2756/pe262082.jpg)
(http://img703.imageshack.us/img703/4645/ikeabilly.jpg)
Nem alıcılar gerçekten işe yarıyor mu?
Malum, İstanbul'da da bu dert var...
Nem alıcılar işe yarıyor. Ben iki oda da kullanıyorum.Eskiden her iki odanın da duvarında küf oluşuyordu ve odalarda küf kokusu oluyordu, bu cihazları kullanmaya başladığımdan beri, koku tamamen ortadan kalktı duvarlardaki küflenme de yok denecek kadar aza indi.
Arkadaşlar, kağıdı çok seven bir haşere var : gümüş böceği.
Çizgiromanlarınızı ve evinizi bunlardan nasıl koruyorsunuz?
Yine tecrübeye yönelik bir soru : Çizgiromanları sakladığımız naylonlar yararlı mı zararlı mı?
Malum hiç bir kütüphanede onlarca yıllık kitapların bu şekilde saklandığına denk gelmedim. Acaba diyorum, bu şekilde saklayarak aslında çizgiromana zarar mı veriyoruz?
Aramızda kütüphaneci varsa ona da soralım kitaplar için en iyi saklama ve hava şartlandırma koşulları nelerdir?
Alıntı yapılan: pizagor - 25 Kasım, 2011, 10:17:16
Yine tecrübeye yönelik bir soru : Çizgiromanları sakladığımız naylonlar yararlı mı zararlı mı?
Malum hiç bir kütüphanede onlarca yıllık kitapların bu şekilde saklandığına denk gelmedim. Acaba diyorum, bu şekilde saklayarak aslında çizgiromana zarar mı veriyoruz?
Aramızda kütüphaneci varsa ona da soralım kitaplar için en iyi saklama ve hava şartlandırma koşulları nelerdir?
Benim naylon kitap poşetinde yaklaşık 2,5 yıldır sakladığım kitaplarım var, şu ana kadar hiç bir sorun yaşamadım, aksine alındıkları günkü görünümlerini koruyorlar. Poşetler kitapların sararmasını kesin olarak önlüyor.
Ben de çizgiromanlarımı olabildiğince poşetlerde saklamaya çalışıyorum. Yalnız poşetler genelde fasikül ebatları için olduğundan mesela eski küçük boy Alfa'lar için poşetler bulunmuyor. Özer Sahaf İlker Bey bu poşetleri Sirkeci'de çok ucuza bulunduğundan bahsetmişti. Tabiki çizgiroman poşeti olarak satılmıyor başka bir ismi vardı fakat unuttum ???
Kapalı bir yerde saklanacaksa poşetle saklamak çok daha iyi, ben elimden geldiğince bu şekilde saklıyorum. Nemlenme, sararma ve yıpranmaya karşı kitabı koruyor.
Kitaplar raf, kütüphane gibi açık yerlere konulduğunda ise poşetli olarak göze pek hoş gelmiyor. Kitapların korunması için böyle durumlarda cam kapaklı dolap ve kütüphaneler tercih edilebilir.
Nemden,tozdan korumanın en iyi yolu poşet.Tek tek poşetleme yerine
büyük poşetlerle raflarda daha düzgün bir görüntü oluşturabilirsiniz..
(http://images.gittigidiyor.com/4824/KARAOGLAN-GUNES-SERISI-1-158-ARASI-TAKIM__48246257_0.jpg)
Maşallah Karaoğlan'lar ilk günkü gibi gıcır gıcır :o Poşetleme gerçekten işe yarıyor demekki.
ben de engin arkadaşımız gibi koruyorum kitapların bir kısmını...
ama insana garip geliyor.poşetleme değil de..artık torbalama oluyor böyle :)
en güzeli açıkta olması:camsız,poşetsiz,kapaksız...ama maalesef dünyadaki herşey bozunmaya programlandığı için;kitaplarımız da nasibini alıyor bundan...
Kervan Yayınları Asteriks'lerimin kıymetini bilemeyip kapaklarını haşat etmişim. Birkaç eksiğim vardı, tekini sağolsun sevgili Mesut'tan temin ettim...
Bu albümlerdeki sorun kapakların sırt kısımlarının kopması, ayrılması, parçalanması, artık olmaması...
Bu albümleri kurtarmak için herhangi bir önerisi olan var mı?
Bahsettiğim sorun bu arkadaşlar...
(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/405214_230888973658919_100002134543005_526177_987833896_n.jpg)
Sağlam olanların sırtına para bantı yapıştırmak bir müddet koruyabilir.
Alıntı yapılan: pizagor - 20 Ocak, 2012, 13:22:27
Bahsettiğim sorun bu arkadaşlar...
(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/405214_230888973658919_100002134543005_526177_987833896_n.jpg)
kitabın sırtına göre ince karton kesip,yapıştırıcı patixle sürüp kitabın sırtına yapıştırırsan ertesi gün kitabın süper yenilendiğini göreceksin..... ;) :)
Alıntı yapılan: V - 26 Kasım, 2011, 10:47:15
Nemden,tozdan korumanın en iyi yolu poşet.Tek tek poşetleme yerine
büyük poşetlerle raflarda daha düzgün bir görüntü oluşturabilirsiniz..
(http://images.gittigidiyor.com/4824/KARAOGLAN-GUNES-SERISI-1-158-ARASI-TAKIM__48246257_0.jpg)
bir şey soracağım o poşetler yazın sıcaktan eriyip çizgi romana yapışmıyormu?... ???
Alıntı yapılan: Kızılmaske - 20 Ocak, 2012, 18:54:13
bir şey soracağım o poşetler yazın sıcaktan eriyip çizgi romana yapışmıyormu?... ???
Sivas'ta yapışmaz , Antalya'da yapışabilir ;D
Alıntı yapılan: alan ford - 20 Ocak, 2012, 19:28:06
Alıntı yapılan: Kızılmaske - 20 Ocak, 2012, 18:54:13
bir şey soracağım o poşetler yazın sıcaktan eriyip çizgi romana yapışmıyormu?... ???
Sivas'ta yapışmaz , Antalya'da yapışabilir ;D
Doğru söylüyorsun hele Temmuz ve Ağustos aylarında biz bile asfalta yapışıyoruz bazen...... ;D :)
Merhabalar,
Bazı ciltleri okurken sayfaları tutan o yapıştırıcı çözülüyor bunu eski haline getirmenin bir yolu yokmudur?Az önce çizgi romanlarımı düzenleyeyim derken bir kaç tanesi düştü ve yanları zarar gördü ve nasıl halledebilirim bilmiyorum
Aynı sorunu ben de kitaplarımda yaşıyorum. Genelde sahaflardan kitap aldığım için sürekli başıma geliyor, ama herhangi bir yapıştırıcı falan kullanmıyorum, o haliyle daha dikkatli kullanmaya çalışıyorum.
Forumda bununla ilgili bir bölüm var arkadaşlar, belki yardımcı olabilir
Alıntı yapılan: kalidor - 22 Haziran, 2012, 23:15:29
Forumda bununla ilgili bir bölüm var arkadaşlar, belki yardımcı olabilir
Tam olarak nerde acaba?Ana sayfa çok karışık görünüyor gözüme aradım bende konuyu açmadan önce ancak bulamadım
Alıntı yapılan: SkyWolka - 22 Haziran, 2012, 22:34:32
Merhabalar,
Bazı ciltleri okurken sayfaları tutan o yapıştırıcı çözülüyor bunu eski haline getirmenin bir yolu yokmudur?Az önce çizgi romanlarımı düzenleyeyim derken bir kaç tanesi düştü ve yanları zarar gördü ve nasıl halledebilirim bilmiyorum
Genelde eski kitaplarda bu tip durumlar ile bende sık sık karşılaşıyorum. Parlak lux kağıda baskılı çizgiromanlar haricindeki kitaplarda bu işi katı prit kullanarak iz bırakmadan hallediyorum. Yapışması gereken kapak içi ve sayfa sırt kısımlarına Prit sürerek ve sayfaları cilde tam oturtarak birbirlerine yapıştırıyorum. Sonra kuruyana kadar yapıştırdığım kitabın üzerine ağırlık yapması için 5-6 tane kitap koyup 7-8 saat bu şekilde bekletiyorum.
Alıntı yapılan: darkwood - 24 Haziran, 2012, 14:07:12
Alıntı yapılan: SkyWolka - 22 Haziran, 2012, 22:34:32
Merhabalar,
Bazı ciltleri okurken sayfaları tutan o yapıştırıcı çözülüyor bunu eski haline getirmenin bir yolu yokmudur?Az önce çizgi romanlarımı düzenleyeyim derken bir kaç tanesi düştü ve yanları zarar gördü ve nasıl halledebilirim bilmiyorum
Genelde eski kitaplarda bu tip durumlar ile bende sık sık karşılaşıyorum. Parlak lux kağıda baskılı çizgiromanlar haricindeki kitaplarda bu işi katı prit kullanarak iz bırakmadan hallediyorum. Yapışması gereken kapak içi ve sayfa sırt kısımlarına Prit sürerek ve sayfaları cilde tam oturtarak birbirlerine yapıştırıyorum. Sonra kuruyana kadar yapıştırdığım kitabın üzerine ağırlık yapması için 5-6 tane kitap koyup 7-8 saat bu şekilde bekletiyorum.
Basit ve kullanışlı görünüyor ancak bende tam ortadan ayrıldı bazıları yani yanlar yapışık ama tepeden bakınca ortada bir delik var veya daha farklı şekilde ayrılanlar var.Demek istediğim bu şekildeki ayrılmalara da prit sürülebilir mi daha doğrusu nasıl sürülür?
Bahsettiğim bölümlerle ilgili linkler:
http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,1257.msg52556.html#msg52556
http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,3392.msg26277.html#msg26277
Dağılımış Arka Bahçe ciltlerini toplamak için tutkal kullanabilir miyim, deneyen var mı? Bir de bu tutkallar cins cins ise hangi tür, jangi marka en iyi sonuç verir dostlar?
Bende 1000 in üzerinde cizgi romanımı jelatin posetlerinin icerinde neme ve rutubete karsı koruması icin strafor köpüklü kolilerin icerisinde catı katında saklıyorum ta ki evlenip kendi daireme gecerek kitaplık yaptırana kadar.yasta 42 bu yastan sonra ewlilikte zor galiba.+ ciltleme yaparak kitaba müdahale etmek koleksiyonculuk ruhuna aykırı diye düsünüyorum saygılar bülent
sevgili bülent ben de 34 yaşındayım.evlenip,kitaplık yaptırıp v.s. idealler bende de var:)bakalım artık...
bu arada sakın ciltleme işine girme pişman olursun ilerde..kendi halleri en iyisi...
Ciltletme gibi bi niyetim yok. Tavsiyelerinize cok tesekürler dr aramas...bu arada tanıstığımızada cok memnun oldum saygılar
Alıntı yapılan: pizagor - 12 Kasım, 2012, 08:57:04
Dağılımış Arka Bahçe ciltlerini toplamak için tutkal kullanabilir miyim, deneyen var mı? Bir de bu tutkallar cins cins ise hangi tür, jangi marka en iyi sonuç verir dostlar?
Ben dağılan ciltleri piyasada satılan mum şeklindeki pritt ile yapıştırıyorum.kuruduktan sonra taş gibi oluyor... 8) :D :)
Ben dağılan ciltleri piyasada satılan mum şeklindeki pritt ile yapıştırıyorum.kuruduktan sonra taş gibi oluyor... 8) :D :)
[/quote]
taş gibi oluyor olmasına ama sanki allahın emriymiş gibi,hep birkaç sayfa dışarı taşmış halde duruyor:))
Comics için satılan saklama poşetleri ve arkalıklarından kullanan var mı? Bu poşetlerin alalade poşetçilerde satılanlardan bir farkı var mı?
Alıntı yapılan: pizagor - 26 Temmuz, 2014, 11:50:24
Comics için satılan saklama poşetleri ve arkalıklarından kullanan var mı? Bu poşetlerin alalade poşetçilerde satılanlardan bir farkı var mı?
Normal poşet öyle özel bir şeyi yok.
Peki nasıl kapanıyor bunlar, yapışkanlı bir kısmı mı var?
Conanları fasikül olarak aldığımdan dolayı 13gezegenden arada poşet alıyorum. Yapıstırmalı kısmi var tabi ama yapıstirdiktan sonra çok acip kapamamak lazim. Ben genelde yapıştırmıyorum. Farklı ebatlar var ama fasiküller için olanlar cuk oturuyor. Arkasına karton konulsa daha iyi olur ama ona da para veremem açikcasi. Kırtasiyede satılan biraz sert kartonlardan birkaç metre alınıp kesildikten o iş halledilebilir.
Ben şahsen baza altında saklıyorum. 2 yatak doldurdum üçüncü bazayı açacağım neredeyse. Arada açıp havalandırıyorum. Şöyle bir durum var ki; sıfırından ayırt etmeniz imkansız.
Bendeki Iron Man'in (Hoz Comics) cildi ve iç kısmı sıyrıldı. Sayfalarda sorun yok. Sizce nasıl yapıştırmalıyım. ???
Bu konuda esas faydalı bilgi haysat'tan gelir. Ama tutkal kullanımı için, işe yarasa da bu sefer de iç sayfaların kapaktan taşması sorunu ortaya çıkıyor diyebilirim. Çok özenli çalışılmalı.
Yardım eli uzatın lütfen. :'(
Size özel mesaj olarak telefon numaramı attım.
yardımcı olmaya çalışırım.
Beyler Batman cildine su döküldü acil yardım. Kapağın arka kısmı ıslandı ne yapabilirim?
Lütfen yardım edin. :'(
geçmiş olsun öncelikle. Dökülen suyu kağıt havlu ile kuruladıktan sonra havlu üzerinden ütülemek daha önce bir kitapta işime yaramıştı ama kuşe kağıt için emin olamıyorum ???
Çok can sıkıcı bir durum. Daha önce ben de yaşadım ve ütü mütü fayda etmiyor. Ertesi gün sabahtan gidip bir tane daha aldım kitaptan. Umarım o boyutta değildir... Ütüyü sayfanın tamamına sürmeyin ve kitabın üstüne bir süre ağrılık koyun. Aklıma gelen bunlar :(
Benim çizgi romanları sakladığım oda sık kullanmadığımız bir oda, özellikle kış aylarında çok soğuk oluyor sizce soğuk hava çizgi romanlara zarar verir mi? Ayrıca kitaplarınızı içine koyduğunuz poşetleri nereden temin ediyorsunuz?
Benzer bir konuyla birleştirdim...
Alıntı yapılan: aguira - 17 Ocak, 2016, 23:23:05
Benim çizgi romanları sakladığım oda sık kullanmadığımız bir oda, özellikle kış aylarında çok soğuk oluyor sizce soğuk hava çizgi romanlara zarar verir mi? Ayrıca kitaplarınızı içine koyduğunuz poşetleri nereden temin ediyorsunuz?
istanbul'da oturuyorsan, eminönü'nde pazarda kilo ile satıyorlar. 20 tl/kg
Alıntı yapılan: afu - 18 Ocak, 2016, 02:00:55
istanbul'da oturuyorsan, eminönü'nde pazarda kilo ile satıyorlar. 20 tl/kg
Ankara'da oturuyorum, sizce pazardan alınan poşet yapıldığı malzeme sebebiyle çizgi romana zarar vermez mi? Bildiğim kadarıyla çizgi roman koruma poşetleri polipropilen'den yapılıyor, yani pazarda satılan poşetler muhtemelen bu tip bir malzemeden yapılmıyordur yoksa bu kadar uygun fiyata alınamazdı. Comicare gibi markaların karton ve poşetleri asit içermediği için bu malzemeden yapılıyor ama onlar da fasikül için, cilter sığmıyor. Eğer malzeme farkı sorun yaratmaz derseniz buradaki poşetçilerden alabilirim.
bahsettiğim poşetler, kitap ve dergiler için kullanılanlardan. ben de kullanıyorum. açık raf sistemi kitaplıklarda tozlanmayı önlüyor. zarar vereceğini sanmıyorum. çeşitli ebatlarda satılıyor.
fasikül için olan poşetler dediğin gibi daha kaliteli malzemeden ve daha pahalı ve sadece fasikül için :(
Tamam o zaman teşekkürler :) Sormak istediğim bir diğer soru da çizgi romanın tutulduğu odanın soğuk olması, çizgi romana zarar verir mi?
Ben bazanın altında saklıyorum hepsini... Arada havalandırıp, tozunu alıyorum, memnunum. Tavsiye ederim :)
Alıntı yapılan: aguira - 18 Ocak, 2016, 11:16:05
Tamam o zaman teşekkürler :) Sormak istediğim bir diğer soru da çizgi romanın tutulduğu odanın soğuk olması, çizgi romana zarar verir mi?
Evet zarar verir.
Alıntı yapılan: hanac - 18 Ocak, 2016, 13:24:51
Evet zarar verir.
Nasıl bir zararı var sayın hanac açıklar mısınız?
Ankara'da koca iki kışı kapalı balkonda geçirmiş iki koli Hoz Tommiks ve Swinglerim vardı. Malum buranın kışı Istanbul gibi yumuşak değil. En son kıyamadım, içeride bir yer yarattım onlara. Zarar görmemişlerdi ama olsun :)
Esas sorun rutubet. İstanbul'da Red Kit'lerin mesela, sayfaları dalgalı bir hale dönüşür.
Alıntı yapılan: Ralph - 18 Ocak, 2016, 11:38:16
Ben bazanın altında saklıyorum hepsini... Arada havalandırıp, tozunu alıyorum, memnunum. Tavsiye ederim :)
Bazayı alttan desteklemenizi tavsiye ederim, aksi takdirde tabanının çökme ihtimali var.
Alıntı yapılan: Pearl Jam - 18 Ocak, 2016, 13:44:18
Nasıl bir zararı var sayın hanac açıklar mısınız?
Sıcak hava kadar olmasa da, soğuk havada da rutubet vardır diye şey etmiştim. :)
Eger rutubet derdi yoksa soguk bir oda, bakterilerin daha zor yasayabilecegi/cogalabilecegi bir ortam oldugu icin cizgi roman saklama acisindan tercih edilebilir olmali bence.
Alıntı yapılan: aguira - 18 Ocak, 2016, 10:32:44
Ankara'da oturuyorum, sizce pazardan alınan poşet yapıldığı malzeme sebebiyle çizgi romana zarar vermez mi? Bildiğim kadarıyla çizgi roman koruma poşetleri polipropilen'den yapılıyor, yani pazarda satılan poşetler muhtemelen bu tip bir malzemeden yapılmıyordur yoksa bu kadar uygun fiyata alınamazdı. Comicare gibi markaların karton ve poşetleri asit içermediği için bu malzemeden yapılıyor ama onlar da fasikül için, cilter sığmıyor. Eğer malzeme farkı sorun yaratmaz derseniz buradaki poşetçilerden alabilirim.
13gezegen.com da var böyle bi ürün http://www.13gezegen.com/p/comicare-current-size-pe-bags-(100-adet)-5550 (http://www.13gezegen.com/p/comicare-current-size-pe-bags-(100-adet)-5550)
bi de böyle bi yazı vardı zamanında http://tr.ign.com/cizgi-roman/69184/guide/cizgi-roman-101-cizgi-roman-nasil-muhafaza-edilir (http://tr.ign.com/cizgi-roman/69184/guide/cizgi-roman-101-cizgi-roman-nasil-muhafaza-edilir)
Poşetten hoşlanmıyorum ama yine de neredeyse tüm çizgiromanlarımı poşetliyorum. Poletledikten sonra insan açmaya üşeniyor maalesef, o incecik naylon kitapla okur arasında kapkalın bir bariyer yaratıyor. Ama yine de henüz daha iyi bir çözüm bulamadığım için bu şekilde devam ediyorum...
Alıntı yapılan: pizagor - 18 Ocak, 2016, 14:03:42
Bazayı alttan desteklemenizi tavsiye ederim, aksi takdirde tabanının çökme ihtimali var.
2 baza var bende çizgi romanla dolu ikisi dei bir çizgi romanı alacak yer kalmadı artık... Alttan bir destek iyi olabilir hiç düşünmemiştim. Gerçi bazaların altı hayli sağlam gözüküyor ama önlem almak da fayda var. Marangoza uygun, kalın bir tahta kestireyim, çift katman olsun. Öneri için teşekkürler.
Alıntı yapılan: Ralph - 18 Ocak, 2016, 17:07:28
2 baza var bende çizgi romanla dolu ikisi dei bir çizgi romanı alacak yer kalmadı artık... Alttan bir destek iyi olabilir hiç düşünmemiştim. Gerçi bazaların altı hayli sağlam gözüküyor ama önlem almak da fayda var. Marangoza uygun, kalın bir tahta kestireyim, çift katman olsun. Öneri için teşekkürler.
Bence dörder tane ahşap küp daha kullanışlı olabilir, bir düşünün derim.
Yanıtlarınız için teşekkürler, anladığım kadarıyla genel problem daha çok nem üzerine. Çizgi romanların bulunduğu kapaklı dolaba nem alıcı koyarsam bir sorun kalmaz sanırım.
Benim bazı çizgi romanlarım, memleketim olan İzmir'de, bazıları ise 10 senedir yaşamakta olduğum Eskişehir'de...İzmir malum, nem oranı Eskişehir'e göre fazla bir memleket, o yüzden bazı fumetti ve comics fasiküllerim, gayet yalıtımlı evimizde, rutubetten uzak da olsa zaman içerisinde belli belirsiz bir dalgalanma olmuş sayfalarda...Çok abartılı değil, hatta bibliomanlık derecesinde takıntılı değilseniz farkedilmiyor bile ama bana ne yazık ki bazı gidişlerimde batıyor...Bazen de farketmiyorum dediğim gibi...
Bunun haricinde Eskişehir'deki kitaplarımda yıllar içerisinde en ufak bir deformasyon olmadı...Malum, kuru ve karasal iklim...En soğuk havada bile ısıtma merkezi sistem olduğu için oda sıcaklığı yaz kış neredeyse aynı kalıyor, değişmiyor...Buna rağmen 10 sene önce Eskişehir'e getirdiğim ya da bir o kadar zaman önce buradan aldığım bazı çizgi romanlarımda sararma ya da sırt baskısındaki yazıların en az 100'de 25 oranında uçması ve ton kaybolması durumu oldu...Bunun yegane sebebi ilk kitaplığımın pencere yakınlarında olması ve günün belirli saatlerinde güneşin doğrudan kitaplara vuruyor olması...Perdeler kapalıyken bile aradan sızan bir karışlık ışık, yıllar içerisinde bir miktar deformasyona yol açmış farkettirmeden...Ama ilk başlarda çok önemsemediğimden, tüm güneş ışığının yaldır yaldır kitaplarıma vurmasına izin verdiğim gerçeğini de göz ardı etmiyorum... :)
Neyse ki bu durum yalnızca bir boy kitaplığı ( ve en eski olanı ) için geçerli...Diğer kitaplıklarım ya pencereden uzakta ( kapıya da uzakta, malum koridorun, giriş kapısının tozu ihtimaline karşılık ), ya da pencereye yakın olsa bile çok dikkatli ve hesaplı ışık almakta...Bahar ve yaz aylarında evi sabah ve öğle saatleri haricinde tam gün havalandırınca, güneşin doğrudan vurma ihtimali de ortadan kalkıyor...Ama bazen kitaplarımın güneş enerjisinden de istifade etmesi için 5'er dakikalığına güneşe maruz bıraktığım da oluyor... :)
Herşey bir yana, kitap kokusunu bastırmaması için evde yemek kokusuna dahi müdahale eden ben, tüm takıntılarıma rağmen çok da iyi bir koruyucu sayılmam...Rafların tozunu almakla, güneşten, kokudan ve değişken oda ısılarından korumakla, kitapların kokularını muhafaza etmekle tam anlamıyla bir koruyuculuk yapmış sayılmıyorum...Öte yandan, poşetten de çekiniyorum...O naylonumsu hışır hışır poşetler, uzun zaman içerisinde sıcaklık değişkenleriyle kitaba kaynayıp daha büyük bir deformasyona yol açar diye çekiniyorum...Nedense böyle bir felaket senaryom var hep... ::)
Yine de temiz, düzenli, nemsiz ve oda sıcaklığı yaz kış stabil bir ortamda yer alacak olan düzenli bir kitaplıkla, poşete gerek kalacağını sanmıyorum...Kokulara ve ev içerisindeki organik canlılara dikkat etmek kaydıyla tabi...Kitaplarımın olduğu yerde bile leş gibi uyuma fikrinden gerilirken, evcil hayvan faktörü ise lugatımda dahi yer almıyor...
Evet, kitap konusunda sapkınlık derecesinde takıntılıyım... 8) Vaktiyle Pearl Jam'in de dediği gibi, gerçek anlamda bir '' çizgiroman sapığı '' yım... :)
İyi günler. Fasiküller için Eminönü'nde satılan poşet ve kartonları nereden temin ediyorsunuz ve bu poşet ve kartonların çizgi romana zarar verme ihtimali var mı? Ve Comicare gibi çizgi romanlar için özel üretilen poşet ve kartonlardan farkı nedir?
Ben comicare poşet ve karton kullanıyorum. Eminönü'ndeki poşetler uyar da karton da satılıyor mu bilmiyorum açıkçası. ::)
Sadece fasikülleri mi poşetliyorsunuz yoksa ciltleri de mi?
Ben de uzun süre hiç poşetlemeye falan girmedim. Rafta olup istediğim an istediğimi alıp tekrar okuma hissi çok güzel. Ama geçtiğimiz günlerde temizlik yaparken kiminin yüzünde hafif soyulma, kiminde ise "sanırım baskı oluşmasından" yıpranmalar gördüm. Bir de tozlanma mevzusu var ki rahatsız edici. Ciltlerde dahil olmak üzere poşetliyorum bir de böyle deneyeyim.
Alıntı yapılan: nicholaihel - 05 Eylül, 2016, 00:44:18
Sadece fasikülleri mi poşetliyorsunuz yoksa ciltleri de mi?
Sadece İngilizce Conan fasiküllerimi poşetleyip arkalarına karton koyuyorum. Yaklaşık 200 fasikülüm var. Bunları ayriyeten aşağıdaki gibi özel çizgiroman kutularında muhafaza ediyorum. Fasikül koleksiyonunda rafta istifleyip dizmek zor oluyor.
(https://c4.staticflickr.com/9/8280/28844927963_18738df8b9.jpg)
Alıntı yapılan: kalidor - 05 Eylül, 2016, 00:40:54
Ben comicare poşet ve karton kullanıyorum. Eminönü'ndeki poşetler uyar da karton da satılıyor mu bilmiyorum açıkçası. ::)
Yorumunuz için teşekkürler.
Merhaba arkadaslar,
Japon yapistirici tavsiye ediyor musunuz yipranan yerinden cikan ciltleri yapistirmak icin?
Tesekkurler...
Ali
Alıntı yapılan: deniz240 - 03 Kasım, 2016, 13:03:50
Merhaba arkadaslar,
Japon yapistirici tavsiye ediyor musunuz yipranan yerinden cikan ciltleri yapistirmak icin?
Tesekkurler...
Ali
Kuşe kağıt için kullanmıştım, çok fazla yapıştırıcı kullanmamak koşuluyla iyi sonuç almıştım.
3. hamur kağıtta en iyi sonucu kaliteli bir tutkal veriyor.
çizgi romanları kitaplıkta dik konumda mı,yoksa yan yatırıp üst üst koymak mı daha iyi?
yan yatırıp üst üste koyarsak dağılma riski var ağırlık etkisiyle..
dik koyarsak kapaklarda eğilme-bükülme...
Alıntı yapılan: Dr.ArAmAS - 17 Temmuz, 2017, 20:34:51
çizgi romanları kitaplıkta dik konumda mı,yoksa yan yatırıp üst üst koymak mı daha iyi?
yan yatırıp üst üste koyarsak dağılma riski var ağırlık etkisiyle..
dik koyarsak kapaklarda eğilme-bükülme...
Ben ikisini de denedim. Şeffaf poşetlerde dik koymak en iyisi. Yatay koyunca kitapların sırt kısımları daha sert ve kalın olduğından kitapların ortasında bombe oluşabiliyor. Poşet olmadan dik konursa bu sefer üst taraflar çok tozlanıyor ve sararıyor.
Kadıköy çevresinde kitapları koymak için değişik boylarda ağızları yapışkanlı şeffaf poşetlerden alabileceğim yer bilen var mı arkadaşlar?
Alıntı yapılan: Tuco Ramirez - 24 Temmuz, 2017, 13:22:01
Kadıköy çevresinde kitapları koymak için değişik boylarda ağızları yapışkanlı şeffaf poşetlerden alabileceğim yer bilen var mı arkadaşlar?
Çizgiroman dükkanlarında vardır. Seç beğen uğra. İlker'de İlyas'da Kuzgun'da, neredeyse hepsinden bulabilirsin.
Öyle ricayla sınırlı sayıda görüp istediğim oluyor ama parayla çok sayıda almak istiyorum. O şekilde satış yapıyorlar mı ki?
Satışı yapılıyorsa ben de alacam..hatta stoklayacam..bir anda lazım olabiliyor..
Bunlar boy boy da,bir isimlendirmesi-numaralandırılması var mı??
Mesela tay yayınları ince ciltlerin ve kalın ciltlerin poşeti bile uymuyor.
Tay yayınları,lal klasik,lal yeni seri,büyülü'nün çıkardığı essential,marvel yayınları...hepsine ayrı poşet lazım...
Plastik tabak, kaşık, çatal, doğum günü ve sünnet vs. için süs falan satan dükkanlar oluyor, oralarda bulabilirsiniz muhtemelen her boyda. Ben Gölcük'te o şekilde bulmuştum. Kilo üzerinden belirliyorlar fiyatı. Yani şu boyun adet fiyatı x lira, bu boyun adet fiyatı y lira değil de mesela birinden 10 birinden 40 tane aldınız hepsini koyuyorlar tartıya kaç gram geldiyse ona göre veriyor fiyatı. Kadıköy'de o tarz dükkan var mıdır, varsa nerededir onu bilmiyorum ama.
Alıntı yapılan: Tuco Ramirez - 24 Temmuz, 2017, 21:44:40
Öyle ricayla sınırlı sayıda görüp istediğim oluyor ama parayla çok sayıda almak istiyorum. O şekilde satış yapıyorlar mı ki?
Yaparlar. İlker'le bir konuş. o jelatinleri bir yerde yaptırıyorlardı. En azından işin menbaına kadar inebilirsin. Kilo hesabı alış satış yapılıyordu galiba...
Jelatin veya naylon torbalarda aydınger bandı olarak bilinen beyaz renkli bant kullanmak iyi olur. Bildiğimiz şeffaf bantlar zamanla naylonda iz bırakıyor.
Alıntı yapılan: Saki - 01 Ağustos, 2017, 06:12:07
Sevgili doktorumuz Zafer...bunun en yüksek çözünürlükte 2mx1m baskısını yaptır, sonra altından çerçeve yaptırıp taktır, camla kapattır...veee, karşıdaki duvara as ;)...
(https://i.hizliresim.com/lWZ6vk.png) (https://hizliresim.com/lWZ6vk)
p.s.
Babam çok klasik bir adam, sürekli klasik şeyler okuyor, roman, şiirler, felsefe..
10 gün evvel ona bu resmi gösterdim..gözlerni çekemiyordu-böyle güzel resim görmedim dedi, böyle esetik, böyle karizma ;)
Bu bantı çizgiromanlarımızın yırtık kısımlarına kullanırsak sanki çizgiroman sayfasında görünmez bir koruyucu gibi olur, herzaman kullandığım bir banttır, 3M olanlar tercihimdir.
Şuanda öğrenciliğimin son yılları ve haliyle aile evinde olduğum için ve yerim olmadığı için rafım yok. kitaplarımı ve çizgi romanlarımı stres filmle kaplayıp üst üste dolaba istifledim ve hiç yoktan 4-5 sene orda duracak sizce yaptığım yöntem doğrumu tecrübe sahibi forumdaş abi ve kardeşlerime sesleniyor varsa fikirlerinizi duymakta mutluluk duyarım.Umarım bende gün gelir şahsi kütüphanesi olan biri olurum :) ;D
Yöntemim kitapları şeffaf poşetlere koyup poşetin fazlalıklarını albümün üzerine doğru kıvırıp bantlamak. Daha sonra da iğneyle poşette birkaç delik açıp içerisindeki havayı boşaltıp kitaplığa yerleştirmek. Herhangi bir kitaplık söz konusu değilse bu şekilde poşetlenmiş kitapların aynı boyutlu olanları gruplanarak daha büyük boyda (misal Hilal albümünün sığabileceği) bir diğer şeffaf poşetin içerisine koyup aynı mühürleme işlemlerini yenilemeyi öneririm. Kondüsyon takıntılı bu çizgiroman okurunun metodu budur.
Alıntı yapılan: pizagor - 12 Ağustos, 2017, 20:56:38
Yöntemim kitapları şeffaf poşetlere koyup poşetin fazlalıklarını albümün üzerine doğru kıvırıp bantlamak. Daha sonra da iğneyle poşette birkaç delik açıp içerisindeki havayı boşaltıp kitaplığa yerleştirmek. Herhangi bir kitaplık söz konusu değilse bu şekilde poşetlenmiş kitapların aynı boyutlu olanları gruplanarak daha büyük boyda (misal Hilal albümünün sığabileceği) bir diğer şeffaf poşetin içerisine koyup aynı mühürleme işlemlerini yenilemeyi öneririm. Kondüsyon takıntılı bu çizgiroman okurunun metodu budur.
Benim bazılarında hava kaldı sanırsam içinde sıkıntı olur mu acaba.
Olur, bir noktadan sonra albümleri üstüste koymak istediğinizde sürprizlerle karşılaşırsınız Winchester.
Alıntı yapılan: Levent Suberk - 25 Temmuz, 2017, 14:14:45
Jelatin veya naylon torbalarda aydınger bandı olarak bilinen beyaz renkli bant kullanmak iyi olur. Bildiğimiz şeffaf bantlar zamanla naylonda iz bırakıyor.
Bu seloteyp tarzı kalitesiz bantların nasıl oluyorsa yapışkanları dışarı taşıyor ve diğer poşetlere, daha kötüsü eğer poşetlenmemiş bir çizgiromana temas ediyorsa, onların üzerinde rezil - yapışkan bir katman bırakıyor. Bu tip seloteyplerden kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim.
Bu arada bahsettiğim yapışkan bulaşması hemen olan bir şey değil, 5-6 sene sonra vuku buluyor. Scotch marka ve benzeri kaliteli bantlarda bu durum başıma gelmedi.
Alıntı yapılan: pizagor - 12 Ağustos, 2017, 21:37:37
Olur, bir noktadan sonra albümleri üstüste koymak istediğinizde sürprizlerle karşılaşırsınız Winchester.
Sürpriz derken tam ne demek istediniz acaba ben havanın malzemeye zarar verip vermeyeceğini merak ediyorum hatta genel süreçlerin :)
Pnömatik :)
Sıkışan havanın bombeleşmesi ve üstüste konmak istenen kitapların bir kaç adetten sonra yerleştirilmiyor olması.
Ancak bence esas sorun kitap kurtları ki bunları ne engeller hiç bilmiyorum.
Alıntı yapılan: pizagor - 12 Ağustos, 2017, 22:27:00
Pnömatik :)
Sıkışan havanın bombeleşmesi ve üstüste konmak istenen kitapların bir adetten sonra yerleştirilmiyor olması.
Ancak bence esas sorun kitap kurtları ki bunları ne engeller hiç bilmiyorum.
Oh çok iyi kurtlardan çıktı şimdi ;D
Bu arada üst üste çok yok dolabın altına istifledim
Streçliykende kurt problemi çıkar mı acaba ah ah aklımda deli sorular kafam allak bullak oldu ;D
Alıntı yapılan: pizagor - 12 Ağustos, 2017, 22:27:00
Ancak bence esas sorun kitap kurtları ki bunları ne engeller hiç bilmiyorum.
İlk sayfaya Ya Kebikec yazılırsa kitap kurtlarının kitaba yaklaşmamasından emin olunur. ;D
Kağıt havayla temas edince zamanla gevrekleşip sararıyor. Bilhassa gazete kağıdı dediğimiz kağıt zamanla bozunuyor. Kitapların kenarlarına bakın, kenarların sarardığını görürsünüz. Bu kimyasal bozunma sonucu oluyor. Tabii kuşe kağıt daha geç bozunur. Mesele kağıdın uzun süre havayla temasını önlemek.
Bir de şu Ya Kebikec hususu nedir merak ederim. Eski insanlar kitabın ilk sayfasına Ya Kebikec yazarlarsa kitabı kitap kurdu yemez derler. Doğru mu, hurafe mi bilmem.
LED ile kebikeç yazsak kitaplarıda oraya koysam koruma kalkanı oluşur mu acaba ;D şaka bir yana böyle şeyleri de öğrenmiş bulunduk sayenizde kurtlar hepimizden uzak durur umarım :)
Merhaba,
Dikisleri sokulmus cocuk kitaplarini nasil onarabilecegim hakkinda fikirlerinizi, yorumlarinizi rica ederim.
Tesekkurler.
Ali
Alıntı yapılan: deniz240 - 28 Ağustos, 2017, 22:36:46
Merhaba,
Dikisleri sokulmus cocuk kitaplarini nasil onarabilecegim hakkinda fikirlerinizi, yorumlarinizi rica ederim.
Tesekkurler.
Ali
Benzer bir konuyla birleştirdim, bilginize...
Cok tesekkurler Levent bey :)
Arkadaşlar, çizgi romanların eğilmesi bir benim mi başıma geliyor? Az önce Marmara Çizgi'nin bastığı Captain America Kış Askeri cildinin ilk sayısını okudum. Çizgi romanı masanın üstüne bıraktığımda eğildiğini fark ettim. Daha öncede başıma geldi. Bu durum normal midir, değil midir?
Nemli ortamlarda oluyor. O yüzden ben poşetlerde saklıyorum çizgi romanları.
Kitaplar genelde dik konumda bırakıldığında eğilme daha fazla oluyor, üzerine ağır 5-6 kitap koyup bir-iki gün kadar bekletilirse
büyük ölçüde eğilmeler azalıyor.
Öncelikle konuya benzer bir paylaşım ile karşılaşamadım. Mutlaka konuşulmuştur diye düşündüm ancak bir benzerine rastlayamadım. Derinlemesine forumdaki her başlığın altını incelemedim, bu sebeple benzeri varsa bilgilendirirseniz çok sevinirim. Çizgi roman sektöründe fasikülleri korumak için büyük bir çaba ve girişim mevcut. Buna özel kutular var, ComiCare gibi kaplama sistemleri mevcut vs. Ancak kitap ve dergi saklama konusu daha az ele alınıyor. Nitekim ben kitaplarımı okurken cilti kırılmasın diye çok fazla açmıyor ve katlamıyorum da örneğin, okuduktan sonra da iyi koşullarda saklamak istiyorum.
Ben kitaplarınızı/dergilerinizi -kondisyon koruma kaygıları olanlar için- nasıl muhafaza ettiğinizi merak ediyorum. Verim aldığınız, çıktılarından memnun olduğunuz yöntemler nelerdir? Aklımdaki soruları örneklendirmem gerekirse:
- Ne kadar süre ile kitaplığınız boşaltılarak havalandırılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
- Güve, gümüş böceği gibi organizmaları uzak tutmak için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
- Özellikle kış koşullarında rutubet faktöründen kitaplarınızı korumak için ne gibi tedbirler almalıyız? Isınması kapatılan bir odada kitaplarınızı sakladığınızda bir sorunla karşılaşıyor musunuz?
- Özellikle kondisyonunu korumak açısından dergiler daha zorlayıcı materyaller; dergilerinizi nasıl kaplayarak formunu korunması için saklıyorsunuz? Kaplamadan saklandığında sararma olabildiği, kaplandığında da kaplanılan materyalin önemine değiniliyor genelde, siz ne öneririrsiniz?
- Kitaplık raflarının tamamen doldurulacak şekilde üst üste kitapların yığılması kitaplara zarar veren bir sistem mi; dik yerleştirdiğiniz kitabın üstüne yatay kitaplar yerleştirmek, ağırlık dağılımı olsa da alttaki kitaplara uzun vadede zarar verir mi?)
- Özellikle çizgiroman sektöründe kitap boyutlarında çok büyük tutarsızlıklar yaşanıyor. Bu da sizin kitaplığınızda alan kullanımızı çok kısıtlıyor. Özellikle piyasadaki çoğu kitaplık derinlik açısından büyük boy çizgiromanlarda yeterli derinliği sağlayamıyor. Bu konuda getirebileceğiniz bir öneri var mı?
- Kitaplarınızın saklandığı dolap/kitaplığın kapaklı-açık olmasının ne gibi avantajları-dezavantajları var?
Belki de başka soruları olanlar da vardır. Bu saklama koşulları için bir bilgi alışverişi yaratılabilecek bir ortam oluşturma niyetimi destekleyebilecekler varsa çok memnun olurum. Hatta görseller eklerseniz çok sevinirim. Hadi kitaplığınızı gösterin demekten öte, bu şekilde gerçekten çok etkili koruma sağlayabiliyorum gibi bir paylaşım ortamını arzuluyorum.
Benzer bir başlıkla birleştirdim.
Soruların yanıtlarını ben de çok merak ediyorum bu arada çünkü titiz bir biriktirici olarak hala çözüm üretemediğim konular var. Benim koruma yöntemim orijinal Comics için comicare, kalanı içinse neredeyse her birini şeffaf poşetlere koyup poşetin fazlalıklarını üzerine kıvırıp bantlama şeklinde. Sadece fumetti için inceleri alabildiği kadarıyla bir poşete koyuyorum (altı - yedi tanesi bir poşete giriyor), KM'ler falan hep ayrı ayrı. Perdesi her zaman kapalı, fazla kullanılmayan bir odada, cam kapaklı dolaplarda duruyorlar. Ancak yer kalmadığı için dolapların üstleri de doldu. Tabi en önemlisi alırken yüksek kondüsyonlusunu edinmek, bu yüzden kitap sitelerinden alıp da memnun kalmayıp çok kitap iade etmişliğim vardır.
Hatta yıllar önce cizgiroman seçmenin prosedürünü dahi yazmışlığım da vardır :)
http://altinmadalyon.com/altin/kardes-siteler/pizagor-ve-deli-sacmalari/msg47478/#msg47478
"Bakım" olarak düşünmemiştim hiç. Bu sebeple başlığı gözden kaçırmışım sanırım. Konuyu taşıdığınız için çok teşekkür ederim. Aldığım kitaplar çoğunlukla çizgi roman, grafik roman gibi nitelendirilen bağımsız eserler ya da karikatür-öykü kitaplarından oluşunca çizgi roman tutkunlarının genel eğilimi olan fasikül koruma çerçevesinden çıkıyorum. İnsanlar kitap kondisyonu konusunda da saklama aşamasında fasikül kadar hassas davranmıyor genellikle. Hâl böyle olunca aynı kaygılara sahip kişilere zor ulaşıyorum.
Ben de şuana kadar ki yöntemimi dile getireyim bir yandan. Bunlarla birlikte kitap saklama konusunda kitaplığa kapak yaptırdım ve ışık, toz deformasyonunu önlemeye çabaladım. Oda içerisinde dış cepheye değil iç oda duvarlarına yasladım ki rutubet çekincemi biraz azaltabileyim. Ancak üst üste kitap yığmaktan kaçınamıyorum bir noktadan sonra. Ama mesela gümüş böceğine birkaç kez denk gelmişliğim var oda içerisinde ve kağıt ile tahta tutkunu olduklarını biliyorum. Kitaplık ayaklarına böcek ilacı sıkmaktan başka kitaplığa bir şey koymak gibi bir şey olabilir mi bilmiyorum.
Dergi korumasında da kategorileştirmemi yaptıktan sonra gazete ile kaplıyıp paket halinde kaldırıyorum. Ancak gazete burada ne kadar güvenli emin değilim, renk geçişi olabilir endişelerim var o yüzden dergi ile temas noktalarına A4 kağıt da ekledim.
Bazen youtube da filan cilt olan çizgi romanlarıda şeffaf poşete koyanları görüyorum. Bu taktik işe yarıyor mu ayrıca bunun için şeffaf poşetleri nereden temin ediyorsunuz ?
Fasikül formatında olanları comic-care koyuyorum ardından İkea'dan aldığım şeffaf kutularda ağzı kapalı olarak korumaktayım.
Ciltler için ise; camlı/kapaklı kitaplıkta koruyorum. Fakat yer sıkıntısı baş göstermeye başladı onun için tekrardan kitaplık almak durumundayım. Mangaları vb. ise açık kitaplıkta tutuyorum.
Alıntı yapılan: Kauss - 21 Kasım, 2020, 06:07:43
Bazen youtube da filan cilt olan çizgi romanlarıda şeffaf poşete koyanları görüyorum. Bu taktik işe yarıyor mu ayrıca bunun için şeffaf poşetleri nereden temin ediyorsunuz ?
Kesinlikle yarıyor. Bir kitabın en fazla zarar gördüğü anlar kütüphane rafında yerine yerleştirilkenki anlar, hele ki bir de iyice sıkışık bir duruma geldiyse o raf. Temizlik malzemeleri, kağıt, zarf falan satan yerlerde gıda poşeti olarak kilogramlık poşetlerde alıyorum. Bir comiccare kalitesinde değil tabiki ama işimi görüyor.
Kitaplığı doğrudan ışık alacak pozisyonda kurmamak gerekiyor. Güneş almasa bile ışık 5 yıldan sonra kitap sırtlarının rengini ciddi oranda değiştiriyor. Raf boyutu kitap boyutundan en azından bir kata yakın geniş olursa kitapları öne hizalayarak hava almasını ve duvardan gelecek nemden korunmasını sağlayabilirsiniz. Oda istisnasız hava almalı. Ben kitaplığı büroya taşıdığım için bu konuda çok rahatım. Yılda en az 1 kere 3-4 gün süren bir temizliğe girişiyorum. Elektrikli süpürgeye fırça aparatını takarak kitapları raf raf her yönden fırçayla temizliyorum. Alt raflara ekstra birkaç ayda bir ek temizlik gerekebilir. Kitaplıkta kapak bana hitap etmiyor açıkçası. Kitaplık ruhunu kaybediyor.
Işık konusu gerçekten zor ve tam mücadele edemediğim bir konu. Hatta geçen 13 gezegenden muhtemelen yıllardır ellerinde kalan bir kaç cilt sipariş ettim. Resmen sararmış geldiler :) bende de durum zamanla böyle olabiliyor. Yavaş geliştiği için uzun süre farkedilmeyebiliyor.
Özene bezene biriktirdiğimiz, okurken sayfalarını dikkatlice açtığımız çizgi romanları korumak için çeşitli yollara başvurmuşuzdur yıllarca.
Amarikan edisyonlu çizgi romanlar genellikle kuşe kağıda basılır, ciltleri dik konumda koydun mu, yapıları gereği zamanla yamulurlar, ciltten kopmalar başlar. Yatay koysan (yığma), bu sefer de; ezilme durumu oluşur, rafta görünümü de pek güzel olmaz.
Ne yapacağız peki kitaplıkta nasıl koruyalım, kollayalım? (Kuşe kağıdın hammaddesinde petrol türevleri vardır ve kağıda parlaklık/matlık kazandırmak ve incelik sağlamak için bu türevleri, kağıdın hammaddesi ile karışım sağlanmıştır.
Kuşe ıslanırsa, buruşur ciltte zamanla çillenmeler oluşturur. Jelatine koyarken hava almasını sağlanmalıdır (Delgeç ile 2/3 delik yeterlidir)
İtalyan edisyonlu çizgi romanlar genellikle saman kağıda basılır (ENZO, IVORY vb.) ciltleri dik konumda koysan da yapıları gereği yamulma/bükülme yapmazlar.
Neden durum böyle? Saman kağıt yapıları gereği ortama uyum sağlarlar. (saman kağıtın hammaddesi odun :) dur ve yapısından kaynaklı hammaddesinde plastik kullanımaz)
Amarikan/Avrupa saman kağıdı oluşumunda odun kullanılır dedik ya; kağıdın oluşumunu hızlandırmak için, (kağıdın kurumasını beklemeksizin) kağıdın hammeddesini ıslatırlar ve yarı kuru/ıslatılmış vaziyette baskıya gönderilmektedirler ki bu da; kağıdın zamanla çillenmesine, sararmasına sebep olur. (SEKA'yı arar olduk)
Saman kağıt ıslanırsa da kurutuldu mu bir nebze kurtarılabilir. Jelatine koyarken hava almasını sağlanmalıdır (Delgeç ile 2/3 delik yeterlidir)
1- Kitap korumaları çıktı ve bunlar comickcare olarak adlandırılan şeffaf jelatin poşetler içinde kitapları dik durmasını sağlayan kartonlar bulunmakta.
2- Normal jelatinler var, bunları ambalaj malzemeleri satan dükkanlardan alınabilmekte ama dikleme kartonunu siz yapacaksınız veya kitaplığa yatay vaziyette koyacaksınız.
(Yatay koyacaksanız; kitapların sırt kısımlarını, üst üste gelmemesine dikkat edin yani kitapları bi düz bi ters koyun.)
Comiccare olarak bugüne dek ithal edilen şeffaf poşet ve karton ikililerini kullanıyordum. Elimdekiler tükenince Presstij'den temin etme yolunu tercih ettim. Şayet bunlar bizim işçimizin emeği, bizim makinelerimizin çıktısı ise ne mutlu; beni gayet tatmin ettiler.