Türkiye'de Çikan Çizgi Roman Dergilerine bir göz atalim.
Belli Baslilarini siralarsak..
(http://img3.imageshack.us/img3/3738/012ny.jpg)
1-Kazandibi
2-Akrebin Gölgesi
3-Hipnoz
4-Binbir Roman
5-RR
6-Resimli Roman
7-Zeplin
8-Rodeo Strip
9-Tam Macera
(http://2.bp.blogspot.com/_c_Aj4V8qQAo/SXB7kKYvM3I/AAAAAAAAAUw/ROEdVO85fzo/s200/TAM_MACERA_3_KAPAK_by_TamMacera.jpg)
Günümüzde bu dergilerden en çok tutulani tabiki Rodeo Strip bununla ilgili biraz bilgi verirsek..
(http://www.nadirkitap.com/upload/Kitap_Bitap0458420080531.jpg)
Rodeo Strip, Rodeo Yayincilik tarafindan Ekim 2004'te yayinlanmaya baslanan, karma içerikli çizgi roman - macera edebiyati - çizgisel aktüalite dergisi.
Dergide Murat Bozkurt, Yalçin Didman, Ergün Gündüz, Ersin Burak, Yildiray Çinar, Cem Özüduru, Caner Atakul, Murat Kalkavan gibi Türk çizgi romancilar, Sehir Köpegi, Iman Limited, Ulçe, Pirilkiz, Haskoç Adam gibi çalismalariyla yer almistir.
Brendon, Nick Raider, Napoleone, Dylan Dog, Ken Parker gibi yabanci çizgi roman içerigi, bunun yanisira Erhan Bas'in Inek Adam'i ve Timur Atakan'in macera tefrikasi Irak Yolculari gibi uzun süre devam eden metinler vardir.
Strip dergisi 2003 yilinda sinema dergisi Altyazi'nin 16 sayfalik eki olarak dogmustu. Bu eki projelendiren, Rodeo Yayincilik'tan Murat Mihçioglu idi. Ek sonrasindaki dönemde (yine Mihçioglu editörlügünde) bu kez basinda "Rodeo" ile çikan yayin, 11. sayidan itibaren sayfa sayisini indirip fiyatini azaltti. Ocak 2006'da çikan 11 numarali sayi, Studio Rodeo'nun ilk ürünlerini de sunmustur.
Dylan Dog
Ken Parker
Brendon D'Arkness
Iman Limited
Haskoç Adam
Pirilkiz
Sehir Köpegi
Ulçe
Inek Adam
(http://img97.imageshack.us/img97/517/stripkapak12forweb3so.jpg)
kaynakça:Vikipedi
Ben Brendon D'Arkness'i cok sevmistim Strip icinde yayinlanan. Sizler ne dusunuyorsunuz?Aranizda basilsa toplayan olur mu?
Rodeo Strip hangi sayısında NAPOLEONE yayınlandı bilen varmı?
Rodeo Strip toplam kaç sayı çıktı acaba?
1.5 - 2 yıla yakın bir sürede toplamda 14 sayı çıktı.İlk on sayısından sonra biraz inceldi,malum gidişat yavaş yavaş patlak vermeye başlamıştı.Yine de kaliteden taviz vermedi.O dönem,yani 2004-2005 gibi ResimliRoman ile birlikte aylık yayınlanan en iyi çizgiroman dergisiydi,hatta içeriğin çeşitliliği ve yerli-yabancı karışık eserlere yer vermesi bakımından en iyisi sayılabilirdi.Resimli Roman,aylar önce İlyas Abi'den öğrendiğim kadarıyla dağıtım kurbanı olmuş.Yoksa ilk sayısı 25.000 civarı satabilen bir dergi,niye 3 sayı sonra kapansın.
RodeoStrip,Bonelli alternatiflerine çok yer vermişti.Üstelik alışkın olduğumuz fasikül formatında değil,kısa ama büyük boy basılmış,cam gibi hikayelerle Carlo Ambrossini gibi bir çizerle tanışmama vesile oldu.Cem Özüduru'nun korku temalı kısa öyküleri,şu an ismini hatırlayamadığım birkaç yeni çizer,Yalçın Didman'ın kısa öyküleri ve Ulçe'si,Asrar-Çınar-Tacal üçlüsünün Pırılkız ve İman Limited'i (Gorajun olarak albüm haline geldi),32 sayfalık Ken Parker - Dylan Dog ortak macerası,zaman zaman farklı sayfa formatında ve daha çok panelle kurgulanmış kah 16 sayfalık,kah 8 sayfalık kısa Dylan hikayeleri,48'er sayfadan 2 sayıda tamamlanmak suretiyle bir adet Napoleon,2 adet de Brendon macerası haricinde,Murat Bozkurt'un Şehir Köpeği serisine de ev sahipliği yapmış müthiş bir dergiydi.Hatta geçen yıl Ramazan ayında,Hürriyet'te tefrika edilen Ersin Burak imzalı Kutsal Güzellik-Siyer-i Nebevi'nin ön çalışması da ilk orada yer almıştı 4.5 sayfa olarak.Bir de Marylin Monroe'lu muhteşem bir Vakur Barut macerası.Suat Gönülay'ın jübile çalışması olmuştu,zira birkaç ay sonra Gönülay çizgiromanı bıraktığını açıklamıştı.İçeriğinde çizgiromandan sinemaya,güncel konulara,röportaja varıncaya kadar herşey vardı ve çizgiroman alma alışkanlığı olmayan bazı arkadaşlarımı bile koleksiyoner haline getirmişti.Haa,bir de derginin ortasında güzel bir güncel öykü tefrikası da yer alıyordu.Bir de nasıl unuttum bilmiyorum,Berardi ve Milazzo'nun Tiki isimli kısa öykülerden oluşan bir mini serisi vardı.Günümüzde geçen ama Güney Amerika yerlisi bir çocuğun eleştirel hikayelerini konu alıyordu...
Geçtiğimiz yıl sonuna doğru çıkan RodeoStrip çizgiroman yıllığını alın,50 ile çarpın,başka şeyler de ilave edin,Strip dergisinin herhangi bir sayısının kalitesini bulmuş olursunuz.Hala unutamadığım,yeri dolamayan bir yayındı Strip.Bence şimdiye dek edinmediyseniz,bir an önce bulup edinin derim.
Yakın bir geçmişte,Ersin Burak usta aynı ruhu ve tadı hortlatmaya çalışmış,Ergün Gündüz'lü,Yalçın Didman'lı,Suat Gönülay'lı,Mahmud Asrar'lı,Murat Bozkurt'lu ve Yıldıray Çınar'lı güzelim kadroyu yeniden,kendi yönetmenliğinde bir araya getirmeyi amaçlamış ama başvurduğu hiçbir basın devi yüzüne bile bakmamış.Mayıs ayında gerçekleşen Kozyatağı sergisinde bu kadroyla planladığı ek ve derginin maketlerini de sergiliyordu ibret-i alem için...
Takipçileri bilir gerçi ama ben bir kez daha hatırlatayım.Strip,Altyazı sinema dergisinin içinde verilen 16 sayfalık bir ek iken bağımsızlığına kavuştu ama o eklerin tadı bile hala yakalanabilmiş değil.Ya da o dönemki beğenime hitap edip anılarıma yataklık ettiği için ben fazla büyütüyorum.Zira lise sondaydım ve yılın çizgiroman olaylarından biriydi benim için.İlk kez okulda ve dershanede,arkadaşlarla ayrı ayrı satın alıp üzerinde tartışır,arşive koyardık ResimliRoman ile birlikte.
Gece gece hüzünlendim bak...
Bu arada,9 ve 10.sayılarda Napoleon yayınlandı diye hatırlıyorum...
Alıntı yapılan: ferzan - 06 Ağustos, 2011, 22:51:15
Bu arada,9 ve 10.sayılarda Napoleon yayınlandı diye hatırlıyorum...
teşekkür ederim bulursam okuyacağım
Bilgi için teşekkürler :)
Altyazı eki olan strip kaç sayı çıktı toplamda ? 11 mi ?