Altın Madalyon

Diğer Başlıklar => Diğer Çizgi Romanlar => TR'de Yayınlananlar => Konuyu başlatan: hanac - 09 Mayıs, 2021, 22:44:21

Başlık: Kuantum Evreninin Gizemi - Domingo
Gönderen: hanac - 09 Mayıs, 2021, 22:44:21
(https://live.staticflickr.com/65535/51168564028_6da87ae66f_o.jpg)

Kuantum fiziği baktığımız her yerde, hem sonsuz büyük olanda hem de sonsuz küçük... Ama onun bizi çevreleyen dünya hakkında söyledikleri ile bizim gündelik hayatımızda gözlemlediklerimiz arasında adeta bir uçurum var.

Fransa'da çoksatan listelerine giren ve pek çok dile çevrilen bilim grafik romanı Kuantum Evreninin Gizemi, modern fiziğin yaratıcılarıyla rastlaşıp onların ufuk açan kuramlarıyla tanışacağımız bir zaman yolculuğuna çıkarıyor bizleri.

Yolda Max Planck ile krep atıştırıp Einstein ile atomları çekiştireceğimiz, Prens Louis de Broglie'yi malikânesinde ziyaret edip Heligoland Adası'nda Heisenberg'in efkârına ortak olacağımız eğlenceli bir yolculuk bu.

Thibault Damour, teorik fizik alanındaki çalışmalarını Paris'teki Institut des Hautes Etudes Scientifiques'te sürdürmektedir. Fransız Bilimler Akademisi'nin de üyesi olan Damour'un kara delik, kütleçekimsel dalga ve kuantum kozmolojisi gibi alanlardaki öncü çalışmaları ona uluslararası bilinirlik ve Albert Einstein Madalyası dahil pek çok prestijli ödül kazandırmıştır.

Mathieu Burniat, Shrimp, La Passion de Dodin-Bouffant ve Unemémoire de Roi kitaplarıyla övgü toplamış, Belçikalı grafik roman yazarıdır.

Etiket fiyatı: 45 TL
Başlık: Ynt: Kuantum Evreninin Gizemi - Domingo
Gönderen: hanac - 11 Mayıs, 2021, 09:16:14
(https://live.staticflickr.com/65535/51171589796_e440a6c625_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51172692465_d53373ab06_c.jpg)
Başlık: Ynt: Kuantum Evreninin Gizemi - Domingo
Gönderen: TKnKT - 31 Mayıs, 2021, 15:52:50
    Gelelim bu ayın sürpriz yayınına. Kitap fuarlarında yayınevinin ismi ile birkaç kez denk geldiğimi hatırlıyorum lakin daha önce herhangi bir eserini tüketmediğim için kitabı edinirken bir nebze tereddüt ile yaklaştım. Yani hakları alınan eser orijinal boyutundan saptırılarak kötü bir hâle sokulabiliyor, çevirisi kötü yapılabiliyor, balonlama veya font göz kanatabiliyor. Hepsi birer risk en nihayetinde biz pinpirikli çizgi roman okurları için. Ancak, neden yayınevine bir şans vermeyelim ki, öyle değil mi?

    Öncelikle biraz materyalist yaklaşmak gerekirse Domingo eseri nasıl kalın bir kağıda bastıysa -kartondan hallice- her sayfayı çevirişimde iki yaprak çevirdim endişesi ile geri döndüm. Sürekli bir tek sayfayı ikiye ayırma çabasına sürükledi beni. Bir yerden sonra sayfa numaralı ile kendimi dizginleyerek okuma düzenimi oturtabildim. Baskı kalitesi ve kalınlığını hesaba kattığımda fiyatlandırmasını fazlasıyla yerinde buldum. En azından en son okuduğum Hoş Geldin Hüzün ile karşılaştırdığımda, bir tane daha Kuantum Evreninin Gizemi alır bir dostuma hediye ederdim diye içimden geçti. Hem daha fazla içerik hem de daha ucuz. Baskı düzeyinde kitabın beğenmediğim tek tarafı cilt sırtı oldu. Başta elimdeki kitap korsan baskı sanıp tereddüt dahi ettim de kitap sırtı gerçekten bu şekildeymiş. Matbaada boş kalmasın diyerek düz renk atmışlar gibi gözüküyor lakin kendileri boyutlandırma efekti olarak nitelendiriyor. Kitaplıkta garip bir görüntü oluşacak.

(https://live.staticflickr.com/65535/51214868591_9d5eac387f_z.jpg)
   
    Kitabın içeriğine değinecek olursam. Kitabın girişini hesaba katınca kitap sanki bir serinin parçasıymış da kitabın başlığıda "Bob Kuantum Evreninin Gizemini Çözüyor" olmalıymış gibi anladım. Lakin sanırım böyle bir seri yok. Velhasıl maceraperest ve gizem avcısı olarak tanımlanan ana karakterimiz Bob'un kuantum fiziğini bu bilimin öncüleri ve gediklileri ile ele alınması üzerine bir kitap. Gerçekliğe yakın insan formunu koruyan karakterler arasındaki karikatürize edilmiş ana karakterimiz kuantum evreni içerisinde bu evreni öğrenmeye çabalıyor. Karşılaştığı ve aradığı her bir bilim insanı bir öncekinin üzerine neleri koyarak bu bilim gelişti buna tanık oluyoruz. Keyifli ve görece yalın bir dili var. Görece diyorum çünkü kuantum fiziğine bir giriş sayılabileceği için bazı noktalar çok soyut kalabiliyor. İşe bakın ki bu noktalar zaten soyut, soyuta soyut demek de pek bi anlam karmaşası oldu, zorlayıcı diyelim biz. Akıntısında sakince sürükleneceğiniz bir hikaye örüntüsünden çok kafanızı bir nebze yorarak anlamanız gereken olguyu çözmeniz gereken bir yapı mevcut. Nitekim kuantum fiziği (ve hatta fizik) denildiğinde aklımızda canlanan imgeyi de Bob bir fizik konferansında deneyimliyor. Konuşma balonlarının sadece formül ve terimsel ifadeler ile nitelendirilmesi yabancılaşmanın hissedilmesi için gayet yerinde olmuş.

    Sn. Hanac'ın da paylaştığı şekliyle içerik fazlasıyla temiz ve düzenli. Kitap çoğunlukla siyah beyaz, ancak bazı olguların anlaşılması için gerek konuşma balonunun içeriğinde gerek görsel üzerinde renk eklemeleri gerçekleştirilmiş. Ben de aşağıda birkaç örnek görsel paylaşmak isterim. Çoklu gerçekliğe hoş geldiniz.

(https://live.staticflickr.com/65535/51215359698_e074d32cd6_c.jpg)



Başlık: Ynt: Kuantum Evreninin Gizemi - Domingo
Gönderen: KenParker - 23 Temmuz, 2021, 05:07:12
Parçacık ayna anda hem buradadır hem de burada değildir. Hareketleri dalga özelliği göstererek ilerler vs. Kuantum evreni için iyi bir giriş bileti. Filmden bir şey anlamasamda...

Okuduktan sonra kapağın muhteşem olduğuna karar verdim. Şöyleki: H adasına bilim insanlarıyla yolculuk yapıyoruz. H adası hakkında hiç bir şey bilmiyoruz. Aslında bilim adamları da bilmiyor. Ama en azından daha önce gitmişler :)