Yannick Leroc ya da tanıdığımız ismiyle Blek...
Geçenlerde Demirbaş Yayınları'ndan çıkan 'Blek'in Öyküsü'nü okudum.
Blek'in avcıların başına geçene kadarki öyküsünü anlatan bu kitapta özellikle bir nokta çok muğlak bırakılmış : Kara Korsan Yann nasıl Blek adını alıyor?
Bir karede Ben artık Kara Korsan Yann'ım diyen kahramanımıza bir kare sonra gemisiyle döndüğü Fransa'da Blek diyor devlet erkanı...
Hikaye içerisinde ben mi kaçırdım acaba, yoksa bu isim değişikliğinin hikayesi de başka bir yerde mi anlatılıyor?
Aynı olay benimde dikkatimi çekmişti.
Kesinlikle nasıl olduğu anlatılmıyor.
Ben baskı hatası sonucu sayfa(lar) atlandığından kuşkulandım açıkçası...
Sevgili Özgür güzel yakalamışsın.
Essegesse maceraları içinde benimde bildiğim böyle bir Teksas macerası yok.
Benim düşüncemde baskı veya çeviri hatası olduğu yönünde..
Alıntı yapılan: darkwood - 16 Haziran, 2011, 16:17:33
Essegesse maceraları içinde benimde bildiğim böyle bir Teksas macerası yok.
Fransızların çizdiği macera.
Alıntı yapılan: hanac - 16 Haziran, 2011, 16:21:16
Alıntı yapılan: darkwood - 16 Haziran, 2011, 16:17:33
Essegesse maceraları içinde benimde bildiğim böyle bir Teksas macerası yok.
Fransızların çizdiği macera.
Madem biz yazıyoruz, biz çiziyoruz o zaman kahramanın kökeni de Fransız olsun demişler. ;)
"Çelik Blek" bir isim değil,bir lakap gibi.Ama kısaca "Blek" diye sesleniyor herkes.Fransızlar bu isim belirsizliğini malzeme yapmış olabilirler.
Biz de bu isim benzerliğini Çelik Bilekli gibi anlıyoruz. Çoğu kişi adamın lakabını tanımlayan bir sıfat olduğunu sanıyordur. Bu arada neden Teksas deniyor? Bildiğim ve hatırladığım kadarıyla Blek Teksas'ta yaşamıyor ???
Alıntı yapılan: kalidor - 16 Haziran, 2011, 17:04:43
Bu arada neden Teksas deniyor? Bildiğim ve hatırladığım kadarıyla Blek Teksas'ta yaşamıyor ???
Hikayelerde sürekli Boston'a gidip geldiklerine göre avcıların kampı da Boston civarında olmalı...
Kitabı tekrar okudum ve gördüm ki Blek 'in en güzel maceralarından biri. Bence koleksiyonunda olmayanların mutlaka temin etmesi gerekli. DEMİRBAŞ yayınlarından çıkan bir albüm. Sanırım Ceylan Teksas 'larda da yayınlanmıştı.
Alıntı yapılan: labirent - 17 Haziran, 2011, 17:22:06
Sanırım Ceylan Teksas 'larda da yayınlanmıştı.
Elinde bu hikayenin Ceylan baskısı bulunan bir arkadaşımız kontrol edebilir mi Kara Korsan Yann'dan Blek'e geçişi anlatan sayfalar var mı? Ben hala eksik sayfalar olduğundan şüphe ediyorum da...
Merak edenler için Blek'in öyküsünü yorumlamaya çalıştım
Blek'in Öyküsü... Birinci Bölüm için tıklayınız (http://pizagorgunlukleri.blogspot.com/2011/07/blekin-oykusu-birinci-bolum.html)
Blek'in Öyküsü... İkinci Bölüm için tıklayınız (http://pizagorgunlukleri.blogspot.com/2011/07/blekin-oykusu-ikinci-bolum.html)
Blek'in Öyküsü... Üçüncü Bölüm için tıklayınız (http://pizagorgunlukleri.blogspot.com/2011/07/blekin-oykusu-ucuncu-ve-son-bolum.html)
Fransız çr ressamı Mitton tarafından çizilen bu harikulade macerayı okumamış olanlar inanınki çok şey kaybediyorlar. Hani comicsler de vardır ya "köken" hikayeleri. İşte bu da Fransızlar tarafından hazırlanmış, dünyadaki ilk ve tek Çelik Blek "köken" hikayesidir.
Yıllar önce Ceylan Yayınları tarafından yayınlandığında çok etkilenmiştim.
Sayfa düzenlemesi veya resim karelerinde bir hata olduğunu zannetmiyorum. Belki, bizim tercüme eden arkadaşımız böyle yazmıştır. Veya aslında da bu şekildedir.
Bildiğiniz üzere bu çr EsseGesse tarafından yazılıp çizilmiş ve dünyaya tanıtılmıştır. Sonrasında, Blek'e duyulan büyük ilgi sebebiyle sadece Fransızlar değil başka ülkelerde bu seriye sahip çıkmak ve seriyi sürdürmek istemişler ama EsseGesse üçlüsünün ulaştığı başarıyı sağlayamamışlardır.
Ancak, Mitton'un muhteşem çizgileriyle Fransızların Blek'i takdir edilmeyi hak etmiştir. EsseGesse'den bile daha güzel çizgi ve derin konularıyla bu seride yayınlanan maceralar çok güzeldir.
Eğer aramızda "ben sadece EsseGesse sayılarını aldım diğerleri aslı gibi değildir" diye düşünenler varsa bilsinlerki çok yanılıyorlar. Gerek Demirbaş ve gerekse Hozcomics tarafından yayınlanmış olan Mitton çizimli sayıları mutlaka temin etmelisiniz. Gerçekten bunlar eşsiz eserlerdir. Tabi bence... Sizi bilmem..
Özgür kardeşimin uzun zaman önce açtığı bu bölümü görünce yeniden ayrı bir konu açmaya gerek görmedim. Sadece konu başlığına ufak bir ilave yaptım.
5 Haziran 1777.Boston Kalesi. Blek, Profesör ve Rodi idam edileceklerdir. Rodi'yi oyalayabilmek için Profesörün isteği üzerine Blek kendi öyküsünü anlatmaya başlar.
__27 Kasım 1749 da doğdum. Fransa gibi güzel bir memlekette, Kral Louis zamanında...
Küçük Blek yani Yannick çocukluğunda bile ele avuca sığmayan, haksızlığa ve zülme müsaade etmeyen bir yapıya sahipti.İşte bu yüzden arkadaşı PirQuet'in annesinden zorla vergi istemeye gelen askerlerle dalaşır. Ceza olarak 20 kırbaç yer ama gıkı bile çıkmaz.
Babası...
__ Oğlum, bıktım artık! Çalışmıyorsun, okula gitmiyorsun, hep dolaşıp duruyorsun, bir de hapse girdin. Yarın balıkçı Kernann'ın yanında çalışmaya başlayacaksın. Böylece senin için endişelenmekten kurtulacağım...
İşte 13 yaşındaki Yannick'in yıllar sonra Çelik Blek olacağı süreç böylece başlamış olur. Kernann'ın yanında denizciliği öğrenir. Fakat iki yıl sonra kuvvetli bir fırtınada gemileri batar. Yannick kaptanı kurtarır. Hayatta kalışlarını kutlamaya gittikleri Tavernada büyük bir kavga çıkar. Yannick tutuklanarak Ada'ya sürülür. Tam bir cehennemi yerdir Ada. Oradan bir arkadaşıyla kaçar. Arkadaşı bu kaçış esnasında vurulur. Sahile çıktıklarında arkadaşı Giuliano son nefesini verir. Yannick Leroc artık Kralın askerleri tarafından aranan bir suçludur. Hatta yakalatana mükafat vadedilmektedir.
Artık 18 yaşında 1.80 boyundadır. Saklanarak babasının evine döner. Ama onu acı bir olay beklemektedir. Annesini kaybetmiştir. Yeniden gemiciliğe döner ve bir zaman sonra denizlerin Kara Korsanı Yann olur. Artık İngilizlere koca denizler dar gelmektedir.
İşte böyle devam edip gidiyor Blek'in Öyküsü. Aslında kitabın bütün sayfalarını buraya koymak isterdim. O kadar güzel resimler ve o kadar güzel bir öykü ki anlatamam.
Eğer hâlâ okumadıysanız temiz bir sopayı hak ediyorsunuz demektir.
Ben de bu macerayı okudum. Ama çizimler maalesef Esse Gesse tadından çok uzak...
Çizimler esse gesse'ye ait değil ama Mitton bu öyküyü çok güzel resimlemiştir.
Tabi öykümüz Blek'in korsan olmasıyla bitmez. Babası ile yaptığı gemi yolculuğunda kutuplarda kaza geçirirler. Tıpkı Ken Parker'de olduğu gibi Blek'inde bir eskimo eşi olur. Uzun yolculuklardan sonra Amerika'ya gelir ve Kızılderililer ile birlikte yaşamaya başlar vs. vs.
Okumayanlar bu sayıyı mutlaka bulup okusunlar. Çelik Blek'in öyküsü okunmaz mı ya.
Hiç unutmam karlı bir pazar gecesi okumuştum ilk olarak Teksas'ı çocukken. Muhteşem bir haz almıştım. Çizimleri çok etkilemişti. Şu an Teksas okumuyorum uzun süredir saçma geliyor tabii ama bu çizimler beni tekrar Teksas almaya itecek neredeyse. Bu kadar duru bu kadar net çizimlere rastlamak da mümkün değil. Konuyla bağımsız oldu ama durum bu.
Teksas ve Tommiks'e bakışımızda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum.Bunlar nasıl edebiyat klasikleri var ve okunması gerekiyorsa bu çr larda bu şekilde değerlendirmeli.Ya çizimi kötü evet kötü konu basit evet basit ama o bir klasik.Klasik olarak değerlendirilmeli ve okunmalı.Koleksiyoner iseniz zaten olmalı.Nasıl evinizde klasikler yoksa kütüphaneniz tam değilse bu iki çr olmayınca kütüphaneniz ve çizgi roman kültürünüzün eksik kalacağını düşünüyorum.
Alıntı yapılan: tommikser - 02 Haziran, 2014, 17:01:52
Teksas ve Tommiks'e bakışımızda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum.Bunlar nasıl edebiyat klasikleri var ve okunması gerekiyorsa bu çr larda bu şekilde değerlendirmeli.Ya çizimi kötü evet kötü konu basit evet basit ama o bir klasik.Klasik olarak değerlendirilmeli ve okunmalı.Koleksiyoner iseniz zaten olmalı.Nasıl evinizde klasikler yoksa kütüphaneniz tam değilse bu iki çr olmayınca kütüphaneniz ve çizgi roman kültürünüzün eksik kalacağını düşünüyorum.
Ben bakışımızda bir yanlışlık olduğunu düşünmüyorum. Edebiyat klasiği dediğin şey Dostoyovski , Tolstoy , Gogol , Proust, Cervantes , Hugo , Poe vb. isimler. Şimdi bunların edebiyat tarihindeki yeriyle Teksas Tommiks'in çizgi romandaki yerini bir tutarsanız , en azından ,ayıp edersiniz. İlla klasik çizgi roman bulma hevesindeysek ( ki gerek yok bence ) Tenten ( ki hiç sevmem) , Red Kit gibi hem kendinden sonra gelen bir çok sanatçıyı etkileyen , hem de hala oturup büyük bir keyifle okunabilen çizgi romanları sayabiliriz.
Klasik olması ilk anda da olabilir yıllar sonra da.Dünya çr tarihi içinde değerlendirmeye kalkılırsa bu çizgi romanlarınların kıymeti ortadan kalkabilir.Bir araba sevdası, eylül, vatan yahut silistre ne kadar dünya edebiyatını etkilememiş bile olsa benim için klasiktir.Başkaları veya başka toplumların verdiği değer beni etkilemez.Onlar benim klasiklerimdir.Teksas ve Tommiks de benim gözümden aynı.İngilizi, Fransızı veya Amerikalıyı etkilememiş olabilir.Onu değersiz de addedebilirler ama bu coğrafyanın belli kuşağını ve onun ekolünü en derinden etkileyen eserdir.O yüzden benim gözümde klasiktir.
Blek'in gerçek ismi konusunda bir bilgi paylaşmak istiyorum.
1970'lerin sonu ya da 1980'lerin başında Çelik Blek zorlu bir düşmanı ile karşı karşıya gelir. Moğol görünümlü iri yarı düşmanı Blek'in adını "Blek Macigno" olarak telaffuz eder. Ceylan Yayınları bu macerada
çeviriyi tam isimle yapar.
İtalyan çizimlerde Blek İl Grande Blek üst başlığı ile çizilir ancak ismi Blek Macigno'dur. Rodi'nin ise Roddy Lassiter'dir. Macigno "kaya parçası" vb anlama gelir ki bu da Türkiye'de neden "Çelik" Blek
dendiğini izah ediyor aslında. İtalyan çizimlerde bu lakap değil soyadı olarak düşünülmeli. Çünkü lakabı "İl Grande" yani Büyük Blek.
Fransız çizimlerde ise Blek, Yannick Leroc olarak karşımıza çıkar. Ben İtalyan çizimlerle tanıdığımız bu kahramana bu ismi çok da uygun görmediğimi söylemeliyim.
!!!ÖNEMLİ!!!
Arkadaşlar forumda hiç bir şekilde Demirbaş Yayıncılık'a ait kitapların görselleri paylaşılmayacaktır. Admin olarak farketmezsek lütfen uyarın ve ilgili görselleri kaldıralım. Yayıncı rahatsız olduğunu belirtiyor. 100 yıllık Teksas&Tommiks muhabbetini de bence tadında bırakalım artık.
Teksas Tommiks muhabetine Hozun çıkarttığı yayınlar üzerinden de devam edilebilir.Haşim Beyin Bundan rahatsız olacağını sanmıyorum.... 8) :D ;)
Alıntı yapılan: kalidor - 03 Haziran, 2014, 22:21:12
!!!ÖNEMLİ!!!
100 yıllık Teksas&Tommiks muhabbetini de bence tadında bırakalım artık.
(http://www.endogruhaber.com/images/news/8239.jpg)
(http://img1.blogcu.com/images/g/a/r/garine/ozur.jpg)
Bizim dönem çocuklarından Teksas-Tommiks'i okumayan yoktur veya çok azdır herhalde.
Şimdilerde alanlardan okuyan var mıdır? Onlar da çok azdır kanımca....
Teks okuyun kafanız rahat etsin. Yalnız orda da Carson amca pek rahat vermez kafaya.
Hatta en güzeli bırakın hepsini Conan okuyun. Aslında Brendon diyeceğim ama...
Konuyu bir noktaya bağlamaya çalışıyorum ama olmuyor bir türlü....
Güzel yurdumun güzide yayıncıları her çeşitten nostaljiyi başlatıp....
Bütün suç tommikser'in zaten. Neyse, bu kadar özgürlük bize fazla zaten...
Sonunda saçmaladığımın farkına vardım. Bu da güzel birşey tabi....
Oh be!
Alıntı yapılan: designer73 - 03 Haziran, 2014, 23:50:49
Bizim dönem çocuklarından Teksas-Tommiks'i okumayan yoktur veya çok azdır herhalde.
Şimdilerde alanlardan okuyan var mıdır? Onlar da çok azdır kanımca....
Teks okuyun kafanız rahat etsin. Yalnız orda da Carson amca pek rahat vermez kafaya.
Hatta en güzeli bırakın hepsini Conan okuyun. Aslında Brendon diyeceğim ama...
Konuyu bir noktaya bağlamaya çalışıyorum ama olmuyor bir türlü....
Güzel yurdumun güzide yayıncıları her çeşitten nostaljiyi başlatıp....
Bütün suç tommikser'in zaten. Neyse, bu kadar özgürlük bize fazla zaten...
Sonunda saçmaladığımın farkına vardım. Bu da güzel birşey tabi....
Oh be!
??? ??? ???
(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRDV_-a2tMuTbVyRt08N2yf2fLpGJiRvE8KpXZWt4vHwr_O_mkjDw)
Alıntı yapılan: s.b - 02 Haziran, 2014, 13:04:21
Çizimler esse gesse'ye ait değil ama Mitton bu öyküyü çok güzel resimlemiştir.
.......
Okumayanlar bu sayıyı mutlaka bulup okusunlar. Çelik Blek'in öyküsü okunmaz mı ya.
(http://lucaboschi.nova100.ilsole24ore.com/wp-content/uploads/sites/14/imported/6a00d8341c684553ef017ee5ab53ba970d-500wi.jpg)
(http://lucaboschi.nova100.ilsole24ore.com/wp-content/uploads/sites/14/imported/6a00d8341c684553ef017c3407a4fa970b-500wi.jpg)
(http://lucaboschi.nova100.ilsole24ore.com/wp-content/uploads/sites/14/imported/6a00d8341c684553ef017d3e3687b1970c-500wi.jpg)
(http://i.hizliresim.com/1P3q25.jpg)
İnanın sizi çok seviyorum Sayın yunusmeyra. Abimsin.
Estağfurullah abi.. nihayetinde bizim "origin öykümüzde" çelik blek ve tommiks sayfalarına dayanıyor ;) :)
(https://live.staticflickr.com/65535/54235954794_0b66018d7a_o.jpg)
Branislav Kerac, seksenli yıllarda Yugoslav çizgi romanlarının "ikinci altın dönemine" ait kuşağın en önemli temsilcilerinden biri, Cat Claw, Kobra ve daha birçok efsanevi çizgi roman kahramanının yazarı zamanında "Teksas"ı hem yazıp hem çizmiş. Teksas konusunda çok bilgi sahibi değilim. Kiwi adı altında da pek çok kitabı yayınlanmış. Jean Yves Mitton ve Kerac'ın hikayeleri de bu döneme denk geliyor. Çelik Blek için cesur sayılabilecek çizimlere sahip bu eserler bizde basıldı mı basıldıysa kim bastı?
(https://live.staticflickr.com/65535/54235950798_f2a0281cbf_o.jpg)
Alıntı yapılan: Zeljko - 24 Aralık, 2024, 17:32:16Çelik Blek için cesur sayılabilecek çizimlere sahip bu eserler bizde basıldı mı basıldıysa kim bastı?
Bizde basıldığını düşünmüyorum.