(https://farm2.staticflickr.com/1445/23706222933_dfc8a56171_c.jpg)
Chadwick Boseman, Black Panther olarak açıklandı:
(https://farm2.staticflickr.com/1640/23704857684_2a8a6b7927_z.jpg)
(https://farm2.staticflickr.com/1446/24306884106_2714fc3823_z.jpg)
Açıklanmasına en sevindiğim filmlerden biri Black Panther oldu. Aslında fanlar tarafından en fazla istenilen ve beklenen karakterlerin başında geliyordu. En sonunda herkes muradına ermiş oldu böylece. Marvel bu karakter ile hiç yapmadığı bir şeyi yapacak. Black Panther'ı başka filmin içinde tanıtıp daha sonra solo filmde çıkaracak. Black Panther bildiğiniz gibi ilk olarak Captain America: Civil War filminde çıkacak.
(https://farm2.staticflickr.com/1500/24250577971_58d15613bd_z.jpg)
Bu filmle ilgili benim açımdan güzel olan bir nokta daha var ki o da başrol oyuncusunun film ile eş zamanlı duyurulması. Aslında Chadwick Boseman'ın hiçbir filmini izlemedim. O yüzden Boseman'ın oyunculuğu ile ilgili fikir belirtemem. Ama fiziksel olarak uyumlu görünüyor, kariyeride yükselişte. Benim izlenimin olumlu.
Spider-Man'in MCU'ya geçişinin etkilediği filmlerden biri de Black Panther. Filmin yeni vizyon tarihi 6 Temmmuz 2018.
Pek yeni bir haber değil ama burada yazmadan geçmeyelim. Marvel şu an harıl harıl Black Panther yönetmeni arıyor. En ciddi isim ise Selma filmiyle dikkatleri çeken Ava DuVernay oldu. DuVernay hatta bir ara ciddi ciddi neredeyse resmi açıklanma noktasında geldi. Ama kreatif farklılıklar yüzünden yönetmenliği kabul etmedi. Tabi iş Edgar Wright gibi olacağına şimdiden yollar ayrılsın daha iyi.
Marvel, senaryoya son şeklini vermek için Joe Robert Cole ile anlaştı. Senaryonun tamamlanmasının ardından yönetmen arayışına geçilecek. Şu an için en büyük yönetmen adayı ise F. Gary Gray.
Ant-Man and the Wasp filminin 6 Temmuz 2018 için duyurulması ile Black Panther filmininde vizyon tarihi değişti. Black Panther 16 Şubat 2018'de vizyona girecek. Böylece Black Panther, Spider-Man'in gelişinden önceki planlarda olduğu gibi Avengers Infinity War filmlerinden önce solo çıkışını yapacak.
Gelen bilgilere göre Marvel, solo Black Panther filmi için Fruitvale Station ile çıkış yapan, Creed ile de yıldızını parlatan genç yönetmen Ryan Coogler'ı düşünüyormuş.
(https://farm2.staticflickr.com/1581/24333102615_4bbc89846f_z.jpg)
Ryan Coogler resmi olarak duyuruldu.
(https://farm2.staticflickr.com/1635/24250605771_0685f1a0a9_z.jpg)
Creed'in yönetmeniymiş. Filmi izlemedim ama dövüş sahnelerini bayağı övüyorlar.
Alıntı yapılan: Nightrain - 12 Ocak, 2016, 16:06:27
Creed'in yönetmeniymiş. Filmi izlemedim ama dövüş sahnelerini bayağı övüyorlar.
Creed'i izledim. Film son derece başarılıydı. Coogler'ın Fruitvale Station filmini de izlemiştim. O da iyi bir filmdi. Marvel çok iyi bir yönetmen seçti.
12 Years a Slave ile Oscar kazanan Lupita Nyong'o Marvel ile görüşmekteymiş. Rol Black Panther filminin başrol kadın karakteri. T'Challa'nın "love interest"i olacak.
(https://farm8.staticflickr.com/7790/26985637225_7512ef44aa_b.jpg)
Filmin kadrosuna yönetmen Ryan Coogler'ın yakın arkadaşı Fantastic Four ve Creed gibi filmlerden tanıdığımız Michael B. Jordan katıldı. Coogler, Jordan ile Fruitvale Station ve Creed'de çalıştı. Coogler, Jordan'sız henüz film çekmedi. Ben eminim ki Chadwick Boseman, Coogler'dan önce seçilmiş olmasa Coogler bütün gücüyle Jordan'ı Black Panther yapmak isterdi. İşin özü Ryan Coogler ile Michael B. Jordan'ın uyumu aşikar. Bu filme de yansıyacaktır. Ben filme katılmasından memnunum.
Michael B. Jordan'ın henüz rolü açıklanmadı. Ama filmin villain'ı olması bekleniyor. Bu durumda da bence bütün oklar N'Jadaka'yı yani bildiğimiz adıyla Erik Killmonger'ı gösteriyor.
Şu ana kadar filmde olacak 5 isim ile karşılaştık. Bunlar Chadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Michael B. Jordan, Andy Serkis ve Martin Freeman. Kadro şuan ki haliyle ışıl ışıl parlıyor. Yönetmende çok iyi. Captain America: Civil War'da karşılaştığımız Black Panther tek kelime ile harikulade. Bu filmle ilgili inanılmaz olumlu şeyler düşünüyorum. Umuyorum ki çok iyi bir film çıkacak. Gelişmeleri heyecanla takip ediyorum.
(https://farm8.staticflickr.com/7225/27005034195_898a967b81_b.jpg)
(https://farm8.staticflickr.com/7041/26936654261_78c13bbaa9_z.jpg)
Kevin Feige'ye gore oyuncularin %95'i Afro-Amerikan veya Afrikali olacakmis.
Alıntı yapılan: bugraltu - 14 Mayıs, 2016, 10:26:27
Kevin Feige'ye gore oyuncularin %95'i Afro-Amerikan veya Afrikali olacakmis.
Aynen öyle olması lazım. Bu demektir filmin tamamına yakını Wakanda'da geçecek. Muhtemelen filmde Klaw ve Ross dışında beyaz oyuncu olmaz. En azından ilk film için Afrika'dan çıkılmaması bence çok değerli bi'şey. İlk filmde başrolün bence Wakanda'da olması gerekiyor. Bu casting tercihi de bizi buna yaklaştırıyor.
wakanda önemli ...
black panther'in fantastik dörtlü'de (1966 ,52.sayıda) gözüktüğü sayıda ,"savaşçı kral" ailesinin öcünü("vibranyum"un peşindeki "beyaz ve kötü" karakterlerden) alırken wakanda arka fondadır.
panther,wakanda'da avengerslara katılmasını sağlayan cap ile tanışır (avengers-50'li sayılar)...amerika'ya gelmesi, bu arada dönemin "ırkçılık olayları"(1960'lar...) ve burada thor,iron man,cap ile avengers'ın o zamanki ana gövdesini oluşturmaları,dağılan avengers'ın diğer üyelerinin peşine düşmeleri ... bu olaylar olurken wakanda hep vardır...hatta "adamantium" gibi "acayip" bir element olan "vibranyumun" anavatanıdır wakanda! ve wakanda'nın bu yer altı zenginliği sayesinde "ultron"'u altederler bir maceralarında...
wakanda,black panther ve ilgili kişi ve olayların avengers aracılığıyla marvel evreninde nereye tekabül ettiğini merak edenler;bilgileri Rıza'nın "avengers özel sayı"sında (altın madalyon-"avengers"özel sayısı) veya aşağıdaki linkten itibaren okuyarak bulabilirsiniz(fasikül 50 ve sonrasında...)
http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,2105.180.html (http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,2105.180.html)
Michael B. Jordan için Erik Killmonger dedim ama aslında kendisinden Man-Ape'de olur. Aslında şöyle bir düşürsek ilk film için Killmonger'dan bile daha iyi olabilir. Tabi isim olarak Man-Ape'i asla kullanacaklarını düşünmüyorum. Siyahi bir oyuncuya goril kıyafeti giydirip adına da Man-Ape dersen haklı olarak stüdyo'yu taşa tutarlar. Muhtemelen gerçek adı M'Baku ile devam ederler.
(https://farm8.staticflickr.com/7687/26773125080_e6799537ba_z.jpg)
aslında "man-ape" karakteri -en azından avengers'ta ki kronolojide- black panther'in yerine bir müddet ülkeye göz kulak olan ama sonra selefi ile kavgalı olup karambolde avengers'ı da aradan çıkarmaya çalışan bir tipleme...her ne kadar kendine afrika'nın "kutsal beyaz gorili" ni "diğer kişilik" ve totem olarak seçiyorsa da ,dean'in dediği gibi her durumda (bir gorille özdeşleşme!) "afro-amerikan" kitlenin tepkisini çekebilir...gerçi yazıldığı yıllarda beyaz adamla uzlaşabilen ve teknolojik açıdan gelişkin ve müreffeh bir "wakanda krallığı"hayaline (hayalin sahibi,liberal "black panther"!) karşı kafasındaki "öze" (ki bu öz vahşi ve savaşçı bir afrika ülkesi hayalidir sanki...) dönmeye çalışan gözü dönmüş bir afrika "tiran"ı gibi durur ;) ehh,60'ların sonunda hem afro-amerikan bir karakteri avengers'a katmakla roy thomas ve marvel yeterince "demokrat" davranmışlardır... amerika'da o yılların sert ve radikal muhalefet hareketlerinden biri olarak konumlanmaya başlayan "black panther" adlı siyasi hareket (maoist ideolojiye sahip,enternasyonal bir parti) ile fazla özdeşleşip -Allah korusun! -"sistem karşıtı" olarak damgalanmaya karşı senaristler ustaca dengeyi tutturmanın yolunu belkide "man ape" sayesinde bulabilmişlerdir...yazarlar comics senaryolarında bunları da mı, hesap ediyorlardı diyen dostlarımız olabilir;bunun en iyi örneği 72 yılında gözüktüğü bazı marvel yayınlarında, "black panther" isminin o yıllarda amerikan devletinin hazetmediği siyasi hareket ("black panther party") ile bir tutulacağı tedirginliğiyle, "black leopard" a dönüşmesinde görülebilir...
(https://c7.staticflickr.com/9/8536/29432316134_3ed18d976d_z.jpg)
not:o yıllarda (özellikle 60 ve 70'ler boyunca) "2 kutuplu" denilen dünya'da bir çok afrika ülkesinin "bağımsızlıkçı" ve "anti-emperyalist" içerikli mücadele ve savaşları;"sömürgeci batı"ya karşı, çoğu zaman "sosyalist" fikir ve hareketlerle kesişmiş durumdaydı..rusya ve çin tarafına yakın durabilecek ülkelerin önünü kesmenin yollarından biri, "etnik"ayrılıkların körüklenmesi,"kabile savaşları" türünden kıyımların önünü açılmasıydı..."afrika sosyalizmi" tabiri; afrika zenginlik ve kaynaklarının, "afrika"ya özgü ve yararına paylaşılması fikriydi...nihayetinde "beyaz adam!" açısından bu fikir de, "kutsal beyaz goril"in vahşi krallığı kadar "kötü"dür,değil mi?
Sebastian Stan, Bucky'nin Black Panther filminde görünebileceğini söyledi.
(https://c5.staticflickr.com/8/7417/26917144164_42d82af4ca_o.jpg)
Bu da demek oluyor ki, film Civil War sonrasını konu alacak.
Alıntı yapılan: Nightrain - 07 Haziran, 2016, 18:21:48
Bu da demek oluyor ki, film Civil War sonrasını konu alacak.
Öyle olmalı zaten. Wakanda kanunlarına göre yönetimi elinde bulunduran kişi Black Panther olma hakkını kazanıyor.
Herhalde kötü de Klaw olur. Killmonger'ın yanında.
Michael B. Jordan'in oynayacağı karakterin Erik Killmonger olduğu açıklandı.
Birazda Black Panther'den dedikodular yazalım.
- Film politik gerilim olacak ve Marvel'ın şu ana kadar ki en ciddi filmi olacak.
- Filmin ana kötüsü Erik Killmonger. T'Challa'nın çocukluktan beri arkadaşı. T'Challa ile birlikte Wakanda'nın en büyük savaşçısı. Wakanda'nın Black Panther olmak için seçilen şampiyonu. Lakin babasının intikamı için Captain America: Civil War'da Black Panther'liği alan T'Challa'ya garez beslemeye başlayacak ve Black Panther ünvanının kendisinin hakkı olduğunu söyleyerek T'Challa'ya savaş açacak.
- T'Challa, Erik ve Nakia. Üçüde çocukluk arkadaşı. Üçünün arasında bir aşk üçgeni var.
- Killmonger'ın planı Sokovia anlaşmasını kullanmak ve Birleşmiş milletler ile Wakanda arasında Vibranium rezervleri üzerine savaş çıkarmak.
- Bu süreçte Bucky, Everett Ross ve Klaw filme dahil olacak.
- General Ross'da filmde çıkabilirmiş. Hatta Tony Stark cameosu bile olabilirmiş.
Dedikodular doğru ise bence neredeyse mükemmel.
Dedikodular doğruysa, bayağı bir Tony Stark cameosu var. RDJ gitmeden önce her filmde bulunayım demiş sanırım. :)
Filmde Man-Ape (M,Baku)da olacak. Karakteri Winston Duke canlandıracak.
(https://c1.staticflickr.com/6/5501/29765933120_90c567d88b_b.jpg)
Mefisto hariç tüm baba düşmanlar var desene
Forest Whitaker filmin kadrosuna katıldı. Aktör Zuri karakterine hayat verecek.
(https://c7.staticflickr.com/6/5611/30320795406_5dd203af0c_c.jpg)
(https://c5.staticflickr.com/6/5761/30320809876_71b65f46cd.jpg)
Çekimler Ocak 2017'de başlıyor.
Angela Bassett, filmin kadrosuna Black Panther'in annesi Ramonda olarak katıldı. Yalnız Black Panther içinde canavar gibi kadro kurdu Marvel.
(https://c7.staticflickr.com/6/5581/30347821894_7f79e3fe4a_n.jpg) (https://c8.staticflickr.com/6/5674/30361892543_ed65997ecb_n.jpg)
Filmde T'Challa'nın America'daki lise hayatına odaklanan flashback sahneler görecekmişiz. Bu sahneler 90'lı yıllarda geçecekmiş.
(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/9b/b0/20/9bb020c4b9f0f3e0cd8d30b8c0b0d81f.jpg)
Çekimlerden fotoğraflar düşmeye başladı.
(https://c1.staticflickr.com/1/588/31647465503_512099de50_z.jpg)
(https://c1.staticflickr.com/1/519/31616090334_34524b8279_z.jpg)
(https://c1.staticflickr.com/1/771/32459292925_c8acf00737_z.jpg)
Andy Serkis'in filmde olduğu resmen açıklandı.
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/Andy_Serkis_2014_WonderCon_(cropped).jpg/220px-Andy_Serkis_2014_WonderCon_(cropped).jpg)
Filme ilgili çeşitli concept artlara aşağıdan bakabilirsiniz.
https://www.comicbookmovie.com/black_panther/new-batch-of-black-panther-concept-art-provides-us-with-an-amazing-a148921
Filmin çekimleri tamamlanmış.
Comic Con da teaser gelir sanırım. ::)
İlk poster geldi. Teaser'da yarın geliyormuş.
(https://farm5.staticflickr.com/4325/35957050391_7b9901be3a_c.jpg)
Teaser çıkmış. Gerçi bir buçuk dakikalık bir videoya bakıp yorum yapmak doğru değil ama bende herhangi bir heyecan uyandırmadı.
https://www.youtube.com/watch?v=dxWvtMOGAhw (https://www.youtube.com/watch?v=dxWvtMOGAhw)
Muazzam bir fragman olmuş. Filmin en kilit noktası Wakanda ve Wakandalıların nasıl yansıtılacağıydı. Fragmandan gördüğümüz kadarıyla mükemmel duruyorlar. Captain America: Civil War'un ardından T'Challa belli ki hem ülke içinden hem de ülke dışından çok büyük tehditlerle yüzleşecek. Zira Civil War'da kostümü ve krallığı Wakanda geleneklerine uymadan almıştı.
Fragmanda Black Panther'in en büyük 3 düşmanını da aktif şekilde görebiliyoruz. Bunlar Klaw (Andy Serkis), Erik Killmonger (Michael B. Jordan) ve M'Baku (Winston Duke). Klaw ile Avengers: Age of Utron'da tanışmıştık. Onun Wakanda ve Vibranium ile ilişkisini birazda olsa görmüştük.
Erik Killmonger'ı da fragmanda gördüğüm kadarıyla çok beğendim. Gelen bilgilere göre T'Challa ve Erik Killmonger, Wakanda kralı olabilmek adına birlikte eğitim görmüşler. Ama Civil War'daki olay sonrası kral T'Challa olunca Erik Killmonger içinde ayaklanma dışında başka bir seçenek kalmıyor. M'Baku'nun filmdeki rolünü çok merak ediyorum. Filmin sürecinde kostümü giyecek mi hep beraber göreceğiz.
Fragman görsel açıdan da son derece zengindi. Wakanda kültürünü çok başarılı yansıtmışlar. Kullanılan renk paleti göze çok güzel geliyor. Marvel'a yapılan belki de en fazla eleştiri renk kullanımı hakkındaydı. Siyahların yok olduğu daha mat görsellerin tercih edildiği söyleniyordu. Özellikle Guardians of the Galaxy Vol. 2 ile birlikte renk kullanımının ciddi şekilde değiştiğini söylemek mümkün. Thor: Ragnarok fragmanında da renkler çok göz alıcıydı. Black Panther fragmanında da çok iyi duruyor.
Genel olarak çok başarılı bir fragman olmuş. Heyecanlanmamak elde değil.
dean dostumuz Marvel sinematik evrenine olan düşkünlüğüyle ve büyük heyecanla anlatıyor. Kendisini de anlayabiliyorum aslında. Ama Marvel'in çizgiroman evreninde geri planda kalmış, kendi seri denemeleri çok ömürlü olmamış, konuk süper kahraman olarak ara ara kullanılan bir karakterin ve memleketi Wakanda'nın benim gibi ortalama bir Marvel çizgiroman okuruna ne kadar hitabettiği kuşkuluyken, bu kuşkuları yerle yeksan edecek, beni benden alacak bir teaser beklerdim. Şu sıradan video itibariyle ancak meraklısına birşeyler vaad eder durumda.
Sinema evrenindeki Kara Panter zaten soru işareti, biraz Civil War'da, o da bir anda tanıştık ama ısındık mı, bu da ayrı bir soru işareti. 'Teaser'da görünen Wakanda – Wakanda sakinleri, bunların nasıl ele alındığı, ne bileyim çığırtkanlıkları, gövde boyamaları - dövmeleri pek de mühim değil. Aksiyon desek, onda da bir şey yok: Hani o son takla atan araba sahnesinin çok benzerini galiba en son Captain America: Civil War'da yine Kara Panter'in dahil olduğu bir sahnede görmüştüm. Gerçi karıştırıyor da olabilirim, kontrol etmem lazım.
Herşeyi bir kenara bırakalım, benim asıl merak ettiğim bu filmin büyük resme katacakları ama bununla ilgili de herhangi bir işaret göremedim. Dediğim gibi sadece bir buçuk dakika, bunun üzerinden iyi film ya da kötü film - iyi senaryo ya da kötü senaryo yorumu yapmak saçma. Heyecanlanmak için ben sonraki sızıntıları bekleyeceğim.
Alıntı yapılan: pizagor - 11 Haziran, 2017, 17:22:20
dean dostumuz Marvel sinematik evrenine olan düşkünlüğüyle ve büyük heyecanla anlatıyor. Kendisini de anlayabiliyorum aslında. Ama Marvel'in çizgiroman evreninde geri planda kalmış, kendi seri denemeleri çok ömürlü olmamış, konuk süper kahraman olarak ara ara kullanılan bir karakterin ve memleketi Wakanda'nın benim gibi ortalama bir Marvel çizgiroman okuruna ne kadar hitabettiği kuşkuluyken, bu kuşkuları yerle yeksan edecek, beni benden alacak bir teaser beklerdim. Şu sıradan video itibariyle ancak meraklısına birşeyler vaad eder durumda.
Black Panther'in sektör içerisindeki önemi bence bundan çok daha büyük. Ana akım çizgi roman düyasının ilk siyahi süper kahramanı olmasının dışında, kendisi serisine sahip olan ilk siyahi süper kahraman Black Panther. Aralıklı bir yayın hayatı oldu. Ama 2000'li yıllarda 61 sayılık ve 41 sayılık run'larının olduğunu da unutmamak lazım. Bunun dışında kendi serisinin olmadığı dönemde bile New Avengers çizgi romanı neredeyse bir Black Panther çizgi romanıydı. Marvel'ın film olarak çıkartıp çok başarılı olduğu Doctor Strange ve Ant-Man gibi karakterlerden daha uzun ve etkili yayın hayatına sahip oldu Black Panther çizgi romanları.
Wonder Woman'ın kadın karakter olmasının ve kadın bir yönetmen tarafından çekilmesinin etkisini siyahilerin penceresinden tekrarlayacak bir yapım Black panther. Vizyona girdiği zaman Wonder Woman için yapılan yorumların benzeri Black Panther içinde gelecek. Meraklısının yanında kültürel bir öğe olarakta filmin söyleyecek çok sözü var.
Alıntı yapılan: pizagor - 11 Haziran, 2017, 17:22:20
Sinema evrenindeki Kara Panter zaten soru işareti, biraz Civil War'da, o da bir anda tanıştık ama ısındık mı, bu da ayrı bir soru işareti. 'Teaser'da görünen Wakanda – Wakanda sakinleri, bunların nasıl ele alındığı, ne bileyim çığırtkanlıkları, gövde boyamaları - dövmeleri pek de mühim değil. Aksiyon desek, onda da bir şey yok: Hani o son takla atan araba sahnesinin çok benzerini galiba en son Captain America: Civil War'da yine Kara Panter'in dahil olduğu bir sahnede görmüştüm. Gerçi karıştırıyor da olabilirim, kontrol etmem lazım.
MCU için Black Panther'in çok büyük bir soru işareti olduğunu düşünmüyorum. Aksine bu derece dolu bir filmde Black Panther ve Wakanda kültürü ancak Civil War'da ki kadar ekonomik ve başarılı anlatılabilirdi. Karakterin en önemli özelliklerine değinildi ve en grekli olan kısımlar filmin genel çizgisini bozmadan çok başarılı anlatıldı.
Yine Wonder Woman örneğinden gidersek. BvS'de Wonder Woman göründüğünde Black Panther'den çok daha az karakter elementleri gösterildi. Solo filmi geldiğinde ise karakter üç boyut kazandı ve seyirci karakteri çok daha rahat kabul etti. Black Panther'in Wonder Woman'a oranla şansı daha bile yüksek. Hem Civil War'da daha fazla işlendi. Hem de Everett Ross karakteri tanıtıldı. Age of Ultron'da ise Klaw'un origini izlendi. Solo filme giden yolca aslında çokça Black Panther elementi gördük.
Aksiyon kısmına gelirsek bunu bir teaser olduğu hesaba katılırsa çok fazla aksiyon göstermemesi normal. Ama görünen kısım karakteri doğasına çok uygun bir aksiyonu vaat ediyor. Ormandaki sahne, M'Baku'nun tasarımı, Killmonger ile yapılan kostümsüz dövüş tam bir Black Panther aksiyonu. Sondaki araba kovalaması göze kötü gelebilir. Zira görsel efektleri tamamlanmamış bir sahne. Filmdeki sahnenin tamamının şu ana kadar ki en pahalı araba kovalama sahnesi olarak çekildiğini de belirtmek lazım.
Alıntı yapılan: pizagor - 11 Haziran, 2017, 17:22:20
Herşeyi bir kenara bırakalım, benim asıl merak ettiğim bu filmin büyük resme katacakları ama bununla ilgili de herhangi bir işaret göremedim. Dediğim gibi sadece bir buçuk dakika, bunun üzerinden iyi film ya da kötü film - iyi senaryo ya da kötü senaryo yorumu yapmak saçma. Heyecanlanmak için ben sonraki sızıntıları bekleyeceğim.
Büyük resme çok şey katacak bir film Black Panther. Avengers: Infinity War filminde Black Panther kadrosunun neredeyse tamamı var. Infinity War'da Wakanda'da çok önemli olaylar olacak gibi. Eldeki veriler Soul Gem'in Wakanda'da olduğu yönünde. Hatta Infinity War'da Wakanda'da Soul Gem adında Thanos ile büyük bir savaş verilebilir. Filmde bu derece Black Panther oyuncusunun olması bana bunu işaret ediyormuş gibi geliyor.
(https://farm5.staticflickr.com/4326/36050315256_869224e3eb_c.jpg)
(https://farm5.staticflickr.com/4339/36998588742_32f20fa00c_c.jpg)
(https://farm5.staticflickr.com/4346/36980587756_87d0074b92_c.jpg)
Şu ana kadar gelen bilgilere göre filmin villain'ı olan Erik Killmonger'ın en büyük motivasyonu Wakanda tahtının asıl varisinin kendisi olduğunu düşünmesi. Bildiğimiz kadarıyla taht için iki isim var; T'Challa ve Erik. Captain America: Civil War'daki olaylar sonrası T'Challa kendisini kral ve Black Panther ilan ettiği için Erik ayaklanma çıkaracak.
Erik Killmonger'da taht adayı olduğu için onunda bir Black Panther kostümü var. Kostüm aşağıdaki figür kutusunda açığa çıktı. Altın işlemeleriyle ön plana çıkan bir kostüm. T'Challa'nın kostümüne çok benziyor. Erik Killmonger'ın kendi Black Panther kostümü olması hikaye açısından çok mantıklı. Lakin kostümü çok beğensem de kahraman ve villain'ın bu derece benzer kostümler giymesinden hoşlanmıyorum. Umuyorum ki film içerisinde bunu göze hoş gelecek şekilde ayarlamışlardır. Zaten T'Challa'nın fragmanda gösterilenin dışında özel bir vibranium zırhı giyeceği söylentisi var.
(https://farm5.staticflickr.com/4342/36355909603_ee08d26999_c.jpg)
Yeni fragman geldi.
https://www.youtube.com/watch?v=xjDjIWPwcPU
(https://farm5.staticflickr.com/4511/23933497178_0459d91cc2_c.jpg)
Ben beğendim.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=94&v=xRVOf31Tl5E
Black Panther Fragman #2 (Türkçe Altyazılı)
Alıntı yapılan: hennessy - 19 Ekim, 2017, 02:24:47
https://www.youtube.com/watch?time_continue=94&v=xRVOf31Tl5E
Black Panther Fragman #2 (Türkçe Altyazılı)
Çok başarılı olmuş fragman :)
Filmin ilk test gösterimi yapılmış. Sonuç tabi ki olumlu. Marvel bizi yine şaşırtmadı. İlk gösterimden bu kadar olumlu sonuç elde etmek önemli. Vizyon tarihine kadar iyileştire iyileştire en iyi haline ulaştıracaklardır. Yeni hit kapıda.
T'Challa
(https://farm5.staticflickr.com/4534/24489538288_8573f512a5_z.jpg)
Okoye
(https://farm5.staticflickr.com/4568/24489536578_4e6edc24f9_z.jpg)
Nakia
(https://farm5.staticflickr.com/4585/38330173932_8f0307e009_z.jpg)
Zuri
(https://farm5.staticflickr.com/4537/26585470559_bfab1b74c7_z.jpg)
Shuri
(https://farm5.staticflickr.com/4553/38360677481_3ca6ba6b0c_z.jpg)
Ramonda
(https://farm5.staticflickr.com/4550/37646510924_fef736c3db_z.jpg)
Erik Killmonger
(https://farm5.staticflickr.com/4550/37646593174_a8e75785e8_z.jpg)
Ulysses Klaue
(https://farm5.staticflickr.com/4574/24489714868_1b76a3dcc8_z.jpg)
W'Kabi
(https://farm5.staticflickr.com/4575/37646592384_4135467417_z.jpg)
Everett K. Ross
(https://farm5.staticflickr.com/4535/24489714348_9da84df3d0_z.jpg)
M'Baku
(https://farm5.staticflickr.com/4537/37646591424_676b948e76_z.jpg)
80`lerde şöyle düşündüğümü hatırlıyorum, "superman`i yaptılar( Christopher Reeve`li, 77`de başlayan seri) ama diğerlerini, mesela marvel`inkileri spider man`ı, avengers`i, silver surfer ve thor`u hayal ettiğimiz şekilde yapabilecekler mi?" yıllar içinde sinema endüstrisi o noktaya geldi ve çoktan aştı tabii :) sanırım, çocukluğunun belli bir döneminde çizgi romanlar ("super hero"lar dahil) ile tanışmış insanların birbirine yakın ve benzer hayalleri olmuştur; yaygınlığı konusunda iddialı konuşmak istemem ama, benim de sık sık aklımdan geçenlerden biri şöyleydi: "super herolar, çizgi sayfalardaki serüven ve aksiyonun, hayal gücünün hakkını vererek sinemaya taşınmalı... çizgi roman okuru bizlerin(bizler dediğim, o yıllarda on`lu yaşlarda olan ve "super hero"lar ile de tanışmış okurlar) hayal dünyalarını ateşleyen kahramanları herkes tanımalı, serüvenleri daha çok insan okuyabilmeli... bu sayede, dudak büken yetişkinler de dahil bir çok insan bizlerle aynı rüyaları görebilir, aynı heyecanları hissedebilir..." bu neye mi yarayacaktı? açıkçası olayın bu kısmına çok kafa yorduğumu hatırlamıyorum ::) çizgi romanlar ve araladıkları hayal dünyalarının önemi bilinmeli, hakkı verilmeliydi! bizim değer verdiğimiz çizgi romanlara, özellikle de super herolara karşı küçümsemeyi hissettiğimiz yaşlardı ve kahramanlara dudak bükenlerin, doğruyu anlamaları için bir fırsata ihtiyaçları vardı; sinema bunun için kullanılabilirdi 8)
her "super hero" prodüksiyonu, çocukluğunda itibaren, az veya çok bu çizgi romanları okumuş bizim kuşakta heyecan yaratır."nasıl anlattılar?", "film, bu karakter ve serüvenleri hiç tanımayan sinema izleyicisine ne vaadediyor?" gibi bildik meraklarla beklediğim filmler olur... silver surfer ve thor hep ilgiyle beklediğim marvel evreni filmleriydi... kendi açımdan ant-man ve doctor strange gibi güzel sürprizlerle de karşılaştım...
"kara panter"i de bekliyorum :)
Alıntı yapılan: yunusmeyra - 11 Kasım, 2017, 13:33:02
silver surfer ve thor hep ilgiyle beklediğim marvel evreni filmleriydi...
Silver Surfer'ı bende sinemada görmeyi çok istiyorum. 2007 yılında vizyona giren Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer filminde görünmüştü. Ama ben onu göründü bile sayamıyorum. Galactus ve Silver Surfer olabilecek en zayıf haliyle karşımıza çıkmıştı maalesef. Hatta o dönem J. Michael Straczynski'nin yazdığı bir spin-off filmde projesi de mevcuttu. Yönetmen olarak ise Alex Proyas'ın ismi geçiyordu. Film hem Fantatic Four'un devamı olacaktı hem de karakterin originini anlatacaktı. Ama ikinci film eleştirel ve gişe olarak kötü sonuç çıkarında hepsi iptal oldu.
Disney, Fox'u alırsa Silver Surfer'da otomatikman Marvel Studios'da olacak. İşte o zaman hakkıyla bir Silver Surfer görebiliriz. Eminim Marvel, Silver Surfer'a güzel solo filmlerde verecektir.
Karakter posterlerini atarken trailer ile ilgili bir inceleme yazmadığımı fark ettim. Daha önce teaser yayınlandığında bi'şeyler yazmıştım. Trailer elbette filmle ilgili bize daha fazla fikir sunuyor.
Trailer, Everett K. Ross'un T'Challa ile konuşmasıyla başlıyor. MCU'daki bir çok şeyi sayıp, ama böylesini görmedim diyor. Açıkçası bu tip bir diyaloğu ben her zaman çok klişe bulmuşumdur. O yüzden bu diyaloğu pek beğenmedim. Bu sırada M'Baku'yu görüyoruz. Tasarım olarak son derece ilginç bir mekanda duruyor. M'Baku, bence film için en kritik karakterlerden biri. Ya yapbozu çok iyi tamamlayacak ya da fazlalık kalacakmış gibi düşünüyorum. Zira bu filmde şuan için iki tane çok önemli Black Panther villain'ı var. Bir üçüncüsünü eklemek ilk film için cesur bir yaklaşım. Ama onu ilk filmde villain olarak işlemeyip sonra ki filmler için karakter gelişimini oturtabilirler. Baron Mordo'da olduğu gibi.
Daha sonra T'Challa'nın Wakanda'ya girişini görüyoruz. Wakanda bir tür teknoloji ile dışarıdan korunuyor. Üç katmanlı bir görünmezlik kalkanından geçiliyor. T'Challa, Nakia ve Okoye'nin, jetten çıktığı sahne CGI olarak göze batsa da filmin çıkışına kadar pekala toparlanacaktır. Geleneksel dövüşe yine bir bakış atıyoruz. Geleneksel dövüş kısımlarını baya merak ediyorum. Wakanda'nın bu derece teknolojisinin yanında geleneklerini de yansıtması açısından filmde önemli bir yeri olacak gibi duruyor.
Shuri ile tanıştığımız sahne bizi karşılıyor. Shuri, T'Challa'nın kız kardeşi. Çizgi romanlarda Black Panther'lik yapmışlığı olan birisi. Filmde teknolojik bir deha olarak karşımıza çıkacak. Black Panther'in Nano teknoloji kostümünü o tasarlamış olacak. T'Challa ve kardeşinin ilişkisi filmde bence yüzde yüz şekilde doğru işlenmesi lazım. Göründüğü kadarıyla ikili arasında sempatik bir ilişki var. Umarım bu bütün filmde yayılır.
Fragman ilerlerken çeşitli aksiyon sahnelerini ve villainları görüyoruz. Erik Killmonger filmin baş kötüsü. Göründüğü kadarıyla çizgi romanlardaki haline olabildiğince sadık kalmışlar. Filmde bir nano kostüm giyiyor. Çizgi romanlarda Black Panther kostümü giymişliği var. Burada hem o sayılara gönderme yapmışlar hem de kostümlü T'Challa'ya karşı daha denk hale getirmişler.
Filmin bir diğer villain'ı ise Ulysses Klaue. Onunda ilk kez Avengers: Age of Ultron'da tanışmıştık. Andy Serkis'in karakter için muazzam bir casting olduğunu düşünüyorum. Klaue, Age of Ultron'da sol kolunu kaybetmişti. Burada çizgi romanlardan alıştığımız sonik silahını takmış vaziyette. Silah el şeklinde yapılmış ve el kısmı açılarak sonik silah ortaya çıkıyor. Klasik silah ancak bu kadar güzel modernize edilebilirdi bayıldım. Klaue ile Killmonger arasında ittifak olacağı çok açık. Muhtemelen Killmonger tahtı, Klaue'da Vibranium madenlerini işletme ve dağıtma hakkını alma planları yapacak.
T'Challa'nın fragmanda ruhani bir mekanda görüyoruz. Bu kısma çok kısa süre içerisinde gelecek bir başka yazıda değineceğim.
Bunların dışında aksiyonun çok iyi göründüğünü söylemem lazım. Özellikle Hong Kong'da geçen sahneler görsel açıdan çok leziz duruyor. Yeni nano teknoloji kostüm çok kullanışlı görünüyor. Yönetmen Ryan Coogler, çok genç ve çok yetenekli bir yönetmen. Benim bu filmden beklentim çok üst düzey. Captain America: The Winter Soldier seviyesi bekliyorum.
Ruhani kısımdan da bahsetme zamanı geldi. Black Panther çizgi romanlarında Heart-Shaped Herb denilen bir bitki var. Wakanda efsanelerine göre bu bitki Panter Tanrı tarafından Wakandalılara veriliyor. Gerçekte de Vibranium'u getiren meteor sayesinde sadece Wakanda'da yetişen bir bitki.
(https://farm5.staticflickr.com/4730/39285439702_c8cfc5463f_o.jpg)
Bu bitki ile yapılan işlem sonrası kişi üstün hız, çeviklik, dayanıklılık, hızlı iyileşme ve güçlü duyular gibi özelliklere sahip olur. Bir nevi süper asker haline geliyor. Tabi bu çok tehlikeli bir işlem. Black Panther olacak kişi bu işlemlerden geçiyor.
(https://farm5.staticflickr.com/4728/38606700064_6b6a697dd1_z.jpg)
Filme gelecek olursak. Ryan Coogler, filmde Heart-Shaped Herb'ün olduğunu onayladı. Hatta aşağıdaki sahnede bitkiyi kaynatıyorlar. Şimdi teori kısmı.
(https://farm5.staticflickr.com/4590/39285439512_d29d6f9e23_z.jpg)
Thor: Ragnarok'tan spoiler var. Soul Stone için iki ihtimal kalmıştı. Bunlar Thor: Ragnarok ve Black Panther filmleriydi. Hela'nın Mjolnir'i kırmasının ardından kullanılan renk paleti bende Soul Stone'un orda çıkma ihtimalini doğurmuştu ama filmden sonra gördük ki ne Mjolnir'deymiş ne de Heimdall'da. Yalnız bir çok kişiye göre Heimdall'da olma ihtimali devam ediyor. Ben ise tamamen gözümü Black Panther'e diktim. Zira Heart-Shaped Herb'ün Soul Stone olarak uyarlanma ihtimalini çok yüksek görüyorum. Aynı Harry Potter'daki gibi bir taş olup ondan iksir vari bir sıvı üretilebilir. Bu kalp şeklinde bir obje olur. Soul Stone'u içerisinde barındırır. MCU'nun yıllanmış teorilerinden taşların kabuklarının baş harfleri Thanos'u oluşturuyor olayına da uyuyor. Tek boşta kalan harf H harfi. Bu bitkinin adı da Heart-Shaped Herb.
(https://farm5.staticflickr.com/4737/39285439252_befc3646bd.jpg)
Soul Gem'in çizgi romanlardaki özelliklerine baktığımız zaman ise taşın kendi içerisinde bir ruhlar evreni barındırdığı ve orada ölen ruhların yaşadığını görüyoruz. Bu da Black Panther'in ve Wakanda'nın ruhani konseptini tamamlıyor. Black Panther'in atalarının ruhlarıyla konuştuğunu ve ölülerin kralı olduğunu unutmamak lazım.
Yeni kostüme yakın bakış.
(https://farm5.staticflickr.com/4637/38436841875_45d6398e33_z.jpg)
Filmden ilk clip yayınlandı. 1 dakikalık clip çok güzel gözüküyor.
https://www.youtube.com/watch?v=XMDWaaKacqk
Ben de merakla bekliyorum bakalım. Civil War'daki kostüm çok daha iyiydi belirtmeden geçemeyeceğim.
http://i.imgur.com/ZNgGXkr.jpg
Bir de benim anlamadığım filmin konusu. Wakanda'da monarşi yok mu? Kral ölünce oğlu yerini almıyor mu? Başkası nasıl hak iddia edebiliyor tahtta anlamadım.
Wakanda kralına meydan okunabiliyor. Başta M'Baku olmak üzere bir çok kişi Wakanda krallarına meydan okudu çizgi romanlarda. M'Baku'nun Man-Ape olarak anılıyor ve nasıl ki T'Challa, kara panter cult'ın dan geliyorsa onlarda onlarda beyaz gorilden geliyorlar. Güçlendikleri zaman ya da fırsatını bulduklarında Wakanda'yı panterlerden almaya çalışıyorlar. Filmde M'Baku var ama krala meydan okuma işi belli ki Killmonger'a kalacak.
(https://farm5.staticflickr.com/4675/39246321025_fbf4b41760_c.jpg)
Killmonger filmde de çizgi romanda olduğu gibi sürgün edilmiş. America'da büyümüş, hatta Afganistan ve Irak'ta savaşta yer almış. Wakanda için T'Challa'dan çok farklı düşünüyor. Sanırım bir miktar yandaş edinip Krala meydan okuyacak. Yalnız şöyle bir şey var. Fragmanlara baktığımızda direktman kralı devirmenin ötesinde ciddi ciddi taht'da hak iddaa eden bir yaklaşımı var. Filmi izleyenler Killmonger'ı şimdiden en iyi MCU villain'ı felan ilan etti. Hatta işi bir kaç adım öteye götürüp Joker'den sonraki en iyi villain diyen var. Genel görüş saf bir villain'dan çok seyircinin hak verebileceği devrimci bir karakter olduğu yönünde. Sanıyorum ki fragmanlarda gösterilenlerden çok daha derin bir motivasyonu var. Hak iddaa etmekte gösterildiğinden daha fazla sebebi olabilir gibi duruyor.
Her ne kadar krala meydan okunsa da şöyle bi'şeyde var. Kraliyet soyundan gelenler Heart-Shaped Herb sayesinde extra güç kazanıyorlar. Bir çok kişi taht'a göz dikse dahi T'Challa ve ailesinin Wakanda için diğer ailelerden çok daha büyük önemi var. Killmonger'ın T'Challa'yı bir kere yenip Black Panther kostümü giymişliği de var. Ama iş Heart-Shaped Herb'e gelince vücudu isyan etmişti. Daha sonra Heart-Shaped Herb'ün sentetik versiyonunu yapmıştı. Filmde Black Panther'e benzeyen bir kostüm giymesi mirror villainlık açısından tartışıldı ama bu çizgi romanlarda olmuş bi'şey.
Bilgi için teşekkürler. Sonda kesin bir plot twist gelir. Kötü adamlığı bırakır vs. ;D Artık Marvel filmlerinin işleyişi kestirilebiliyor. Ancak Infinity War için bunu da izlemek gerekecek tabi.
Oyunculuklar, müzikler ve yönetmenlik açısından çok başarılı buldum. Tarz olarak ise diğer Marvel filmlerinden oldukça farklı bir yerde duruyor ve özellikle Wakanda tasviri mükemmel olmuş. (8,5/10)
Black Panther Spoiler'lı Eleştiri
(https://farm5.staticflickr.com/4652/40285244962_b5830ff648_z.jpg)
Black Panther'in Marvel Cinematic Universe'de ki geçmişine bakarsak ilk Easter Egg'in Iron Man filmine kadar gittiğini görüyoruz. Hatırlanacak olursa o filmde Captain America'nın kalkanı kısa süreli kendisine yer bulmuştu. İşte o kalkan sadece Black Panther'in Kralı olduğu Wakanda'da çıkan Vibranium'dan yapılmış bir kalkan. İkinci Iron Man filminde ise harita üzerinde Afrika'da belirtilen bir nokta vardı. Orası da Wakanda'ydı. Avengers: Age of Ultron'a geldiğimizde ise hem Wakanda adını duyduk hem de Vibranium'un kullanıldığını gördük. Aynı zamanda Black Panther filminde daha fazla gördüğümüz Ulysses Klaue karakteri ile karşılaşmıştık. Captain America: Civil War'da ise kralımızla tanışma şerefine eriştik ve az da olsa Wakanda'ya bir bakış attık. Tabi ki Everett Ross'da evrene dahil oldu.
Black Panther filmi için muazzam bir Wakanda filmi diyebilirim. Wakanda üzerine kurgusal bir belgesel olsa eminim filmi izleyen herkes çok büyük bir heyecanla izleyecektir. Genel olarak filmin eleştirilerinde Wakanda'nın çok beğenildiğini görebiliyoruz. Gerçekten Wakanda harika olmuş. Görsel olarak güzelliğinin yanı sıra kültürel anlamda da Wakanda çok ön planda. Yaşayışları, kültürleri, kabileleri ve taht'ın herkes için ne anlama geldiği seyirciye çok başarılı şekilde verilmiş. Wakanda'nın tarihinin anlatıldığı başlangıç çok hoştu. Beş farklı kabilenin tanıtılışı ve onların her birinin kendisine ait özelliklerinin olması Wakanda'yı çok daha üç boyutlu hale getirmiş.
(https://farm5.staticflickr.com/4650/25458957997_a3b2689a41_z.jpg)
Benzer şekilde film Wakanda'nın niye Dünya'ya kapalı olduğunu, teknolojik açıdan nasıl bu hale geldiklerini ve Vibranium'un ne derece önemli olduğunu asla aceleye getirmeden, filmin tamamına yayarak, neden sonuç ilişkisi içerisinde anlatıyor. Örnek vermek gerekirse ilk Thor filmi Asgard'ı, Krallık sorumluluğunu ve Asgard'ın Nine Realms açısından neden bu kadar önemli olduğunu Black Panther kadar başarılı anlatamamıştı.
Wakanda'nın diğer ülkelerle olan ilişkisi ve diğer ülkelerdeki siyahilerin başına gelen olaylara ilgisiz kalması ise filmin ciddi anlamda politik alt metnini oluşturuyor. Filmde bir çok karakter bundan etkilenmiş ve etkilenmeye devam ediyor. Zaten ana villain Killmonger'ın motivasyonunu bu oluşturuyor. Irkçılık ile alakalı söylemlerin göze sokulmadan bu kadar başarılı anlatılması çok önemli. Film bu konuda harika bir iş çıkarmış. Özellikle bir süper kahraman filminde böyle bir alt metin işlemek gerçekten takdir edilesi bir durum.
(https://farm5.staticflickr.com/4666/40330538801_feb5be7b31_z.jpg)
Karakterlere gelmeden önce filmin alt metni ile ilgili şunu söylemek istiyorum. Killmonger'ın filmin sonunda T'Challa'nın kendisini iyileştirmesini teklif ettiğinde "Neden ? Beni esir edin diye mi ? Beni denize gömün. Atalarımın gemilerden atladığı gibi" şeklinde bir karşılığı oluyor. İşte o noktada filmin gerçekten neden diğerlerinden ayrıldığını, bütün karakterlerin ne derece güzel yazıldığını ve politik alt metninin ne derece sağlam olduğunu anlıyorsunuz. Hakeza, T'Challa'nın değişimi Afrika'da değil babasının amcasını öldürdüğü noktada başlatması da tesadüf değil. Tam olarak Killmonger'ın doğduğu yere gitmesi kesinlikle filmin baştan sona başarısını işaret ediyor. Bu süreçte T'Challa'nın önce Wakanda'yı kapalı tutmak istemesi ama filmin sonlarına doğru fikir değiştirmesi neredeyse hiç aksamadan işleniyor.
Film ana hatlarıyla babasının ölümü ardından T'Challa'nın Krallık sorumluluğunu üstlenmesi ve bunu hakketme yolculuğunu anlatıyor. T'Challa çok tecrübesiz bir kral. Bunun için hayatı boyunca eğitilmiş olmasına rağmen halen babasından ayrı hareket etmeye tam hazır değil. Kendisini bulmaya başlamışken babasına olan inancının sarsılması ise T'Challa'yı resmen ortadan ikiye bölüyor. Sırların ortaya çıkması ile kırılgan hale geliyor. Babasının hareketinin vicdan azabı zaten Killmonger'ın meydan okumasını kabul etmesine sebep oluyor. Bu vicdan azabı ve huzursuzluk özgüvenini etkiliyor. Kendisini yenilmiş olarak buluyor. Fiziksel ve mental olarak hazır olduğunda ise tekrar Kral olarak kendisini ispat etmesi gerekiyor. Açıkçası bu yolculuğu ben çok beğendim. Filmde harika işliyor. T'Challa'yı bir çok yönden tanıma şansını bize veriyor. Wakanda'nın gücünün niye T'Challa gibi bir adamın elinde olması gerektiğini bize çok net gösteriyor.
Filmde karakterlerin çok başarılı yazıldığını tekrar tekrar belirtmek lazım. Zayıf karakter ve oyunculuk neredeyse hiç yok. Shuri, Okoye ve Nakia filmin en ön plana çıkan yan karakterleri. Bunlar film boyu Wakanda ve Krala olan sadakatleri ile test ediliyorlar. En değerli olan şey ise karakterlerin bu süreçte hala motivasyonlarından çıkmamaları, değişen karakterlerin ise bir mantığa oturması.
(https://farm5.staticflickr.com/4715/25458957767_5c7282ce0a_z.jpg)
T'Challa ve kız kardeşi Shuri'nin ilişkisi filmde en merak ettiğim unsurlardan biriydi. Bu ilişkinin kesinlikle işlemesi lazımdı. Gönül rahatlığıyla bunun sınıfı geçtiğini söylemeliyim. Shuri, Wakanda'nın teknoloji dâhisi. On beş yaşında olmasına rağmen bütün teknoloji biriminin başı. Kendisini James Bond filmlerindeki Q'ya benzetmek çok olası. Zaten T'Challa'ya yeni teknolojileri tanıtması, görev için gerekli malzemeleri vermesi, karakterlerin soluğu gazinoda alması, üstelik baş karakterimize yardım eden bir Amerikalı ajan olması tesadüf olamayacak kadar James Bond filmlerini andırıyor.
Nakia, kahramanımızın eski kız arkadaşı. Wakanda'nın dışarıdaki ajanlarından biri. Dışarıya çıkan tüm Wakandalılar gibi Wakanda dışındaki siyahilerin yaşayışından memnun değil. Bu konuda Wakanda'nın bir hareket yapması gerektiğine inanıyor. Killmonger dışında film boyu full iyi olan bir karakterden de böyle bir motivasyon görmek bence çok önemliydi. Wakanda'nın dışarıya açılmasını mantıklı hale getirdi. Sadece kötü karakterin değil bir çok kişi için bunun bir gereklilik olduğunu gösterdi.
Okoye'de filmin güçlü karakterlerinden. Wakanda'ya ve Kral'a olan sadakati hayranlık uyandırıyor. Filmde kişilik olarak en oturmuş karakterlerden biriydi. Bu sarsılmaya başladığı zamanda yine motivasyonunu kaybetmeden en mantıklı kararları almayı bildi. Üstelik sevdiği kişiye karşı olsa bile.
(https://farm5.staticflickr.com/4716/40330538541_e7de205f2c_z.jpg)
Black Panther filmi çizgi romanlardan çok sayıda element kullanıyor. Bunları film evrenine uygun hale getirmek için bazı değişiklikler yapılmış. Bunların bazılar kafamda soru işareti bıraksa da genel olarak beğendim. Örnek verirsek M'Baku nam-ı diğer Man-Ape çizgi romanlarda full performans villan olan bir karakter. Filmde onu villain olarak görmekten çok uzağız. Avengers: Infinity War fragmanından gördüğümüz kadarıyla Thanos'un ordusu ile yapılan savaşta da kahramanlarımızın yanında yer alacak. Bu saatten sonra M'Baku çizgi romanlardaki gibi bir villan olmayacaktır. Devam filmlerinde böyle bir fikir varsa karaktere muazzam bir motivasyon vermeleri lazım. Zira bu filmdeki M'Baku son derece villanlıktan uzak bir karakterdi.
Bir diğer önemli villain ise Ulysses Klaue. Çizgi romanlarda Klaw ismini taşır ve T'Challa'nın babası T'Chaka'nın asıl katilidir. Black Panther'in ise belki de en önemli kötü adamıdır. Filmde bu kadar çabuk ölmesine şaşırdım. Belli ki Marvel, Klaue'yu sonrası için düşünmüyor. O yüzden eldekini incelemek lazım. Filmin ilk yarısına villan olarak Klaue hakim. Karakteri beğendim. En azından uzun süredir Wakanda'nın düşmanı olması ve T'Chaka'nın da onun peşinden belli bir süre koşmuş olması beni tatmin etti. Ölümü, Killmonger'ın Wakanda'ya girmesi açısından gerekli olduğu için (ki sınır kabilesi şefi W'Kabi için Klaue çok önemli bir karakter.) filmde son derece işlevsel hale geldi.
Killmonger gerçekten çok iyi yazılmış bir karakter. Üstelik filme ağırlığını ikinci yarısında koyuyor. Kısa sürede empati yapılabilecek ve neredeyse hak verilebilecek hale geliyor. Zaten filmin sonuna bakarsak Killmonger'ın amacına tam olmasada ulaşabildiğini görüyoruz. Wakanda'yı Dünya'a açmayı başarıyor. En değerli villain karakterler genelde bu filmlerde kendi pencerelerinden haklı olan ve baş karakteri değiştirmeyi başaran villanlar oluyor. Killmonger'ın da bunlardan biri olduğunu ben rahatlıkla söyleyebilirim. Filmin alt metninin vücut bulmuş hali Killmonger. Irkçılığı çokça hissetmiş bir karakter. Wakanda'nın bunu değiştirebileceği ama değiştirmediğini bildiği içinde hayatı boyunca hırslanmış. Resmen patlamaya hazır bir bomba.
(https://farm5.staticflickr.com/4676/25458957517_f6078c3b25_z.jpg)
Killmonger'ın çizgi romanlarla kesiştiği ve ayrıldığı bazı noktalar var. Wakanda dışında yetişmesi, yüksek derece eğitim alması gibi özellikleri kesişen noktalar. Yalnız aile içerisinden olması MCU'ya ait bir özellik. Aile içerisinden olması bana biraz White Wolf'u da hatırlattı. Hatta Killmonger'ın sınır kabilesini kendisine çekmesi. Bu kabilenin savaşçılarının erkek olması da Hatut Zeraze andırdı. Filmin dramatik yapısının güçlenmesi açısından Killmonger'ın T'Challa'nın kuzeni olması önemliydi. Bu filmde kesinlikle işlemiş. Zaten T'Chaka ve kardeşi N'Jobu yani Killmonger'ın babası arasında geçen olay filmin en önemli anlarından biri diyebiliriz.
Filmin yönetmeni Ryan Coogler'ı daha önce Fruitvale Station ve Creed gibi iki güzel filmden tanıyoruz. Coogler bir çok açıdan harika bir iş çıkarmış. Özellikle filmin alt metni konusunda başka bir yönetmen bu kadar başarılı olabilir miydi ? Fruitvale Station filmini düşünerek konuşursam orası meçhul demek istiyorum. Coogler beni sadece Black Panther ile Killmonger'ın son karşılaşmalarına biraz üzdü o kadar. Onun dışında her anlamda etkileyici bir film ortaya koymuş.
(https://farm5.staticflickr.com/4758/40330538021_ebc07ae636_z.jpg)
Fragmanlar rap ağırlık bir müzikle karşımıza çıkmıştı. Daha sonra Kendrick Lamar'ın filmin albümünü yapacağı açıklanınca Afrika'da geçen bir filmin müziklerinin rap ağırlıklı olması tartışılmıştı. Yalnız korkulan başa gelmedi. Film müzik anlamında ciddi şekilde Afrika'dan besleniyor. Lamar'ın sahneye çıktığı anlarsa ise film ile o kadar uyumlu ki kesinlikle olumsuz bir imaj oluşturmuyor. Aksine heyecanı daha da arttırıyor. Müzik anlamında Black Panther'in en başarılı MCU filmlerinden biri olduğunu söylemek mümkün.
Black Panther, Marvel Cinematic Universe'ü de ciddi şekilde etkileyecektir. Zira filmin sonunda alınan Dünya'a açılıyoruz kararı son derece önem arz ediyor. Iron Man, Ant-man, Avengers filmlerinde teknolojinin ileri düzeyde kullanıldığı gördük. Lakin bu teknolojiler Wakanda ile asla yarışamayacak seviyedeydi. Wakanda teknolojik açıdan MCU'ya çok şey katacak. Tabi özellikle Dünya gezegeni için konuşuyorum. Aksi halde Guardians of the Galaxy ve Thor filmlerinde de çok yüksek teknolojiler gördük.
(https://farm5.staticflickr.com/4713/38521343020_b4a777ebc7_z.jpg)
Marvel'ın Black Panther'i bu kadar kendi ayakları üzerinde duran bir film olarak tasarlamasından çok hoşlandım. Hemen sırada Avengers: Infinity War olduğu için ona hazırlık olsun diye yapılmamış. Belli ki Black Panther'i evren içerisinde çok önemli hale getirecekler. Bunun için harika ve ayrıntılı bir origin hazırlanmış. Zaten filmi izlerken Infinity War'u düşünmüyorsunuz bile. Onunla ilgili yapılan bir eklenti filmin havasını bile bozabilirdi. Devam filmlerinde daha fazla MCU ile ilgili element kullanılacağını düşünüyorum. Ama bu filmde stand-alone hareket etmek en mantıklı hareket olmuş. Zaten Infinity War'da bolca Wakanda ve Avengers etkileşimi göreceğiz.
Devam filmlerinde ne yöne gidecekleri büyük bir merak konusu benim için. Şu an bakıldığında Klaue ve Killmonger denklemden çıktı. Kötü olamayacak şekilde bir M'Baku var. After Credits sahnede Bucky'e White Wolf denmesi ve White Wolf'u andıran elementlerin Killmonger'a eklenmesi o ihtimali de ortadan biraz kaldırıyor. Çizgi romanlarda Reginald Hudlin döneminden itibaren Niganda baya Wakanda'nın başını ağrıtan bir ülke olmuştu. belki o işlenebilir. Böylece filmin politik tavrı korunabilir. Civil War'da Zemo hayatta kalmıştı. Belki onun dönüşü olabilir. Ama onun motivasyonu Wakanda üzerine değil. Disney-Fox anlaşması sorunsuz tamamlanırsa Doom War hikayesi bir seçenek olabilir. Christopher Priest dönemi Mephisto'nun çıkması, Achebe karakteri, belki Necropolis'in tanıtılması ile daha mistik alanlara girilebilir. Yalnız bana en mantıklı gelen şey elbette Namor. Kral'a karşı bir Kral çıkarmak. Hem de Marvel'ın en çılgın Krallarından birini çıkarmak mükemmel bir seçecek olabilir. Coogler'ın elinde Atlantis kültürünün de harika tanıtılacağına eminim. Üstelik Namor'u ilk önce villain olarak tanımak seyirci açısından da bence güzel olacaktır. Wakanda ve Atlantis'in kültürel anlamda da karşılaşması seyir zevkini çok yükseğe çıkarabilir. Ellerinde çok seçenek var. En doğru hikayeleri seçeceklerine eminim.
(https://farm5.staticflickr.com/4700/40330537851_1e6113ed1f_z.jpg)
Sözün özü Black Panther son derece başarılı bir çizgi roman uyarlaması. Sadece aksiyonuyla ve görsel efektiyle değil. Söyleyeceği çok sözü olduğu içinde başarılı. Politik duruşuyla da başarılı. Çok doğru zamanda, doğru konulara değinen, sadece türü sevenleri değil bir çok sinema severi kendisine çekebilecek bir film.
9.5/10
(Ekşi sözlükteki yazımdan alıntıdır.)
Mükemmel bir yazı olmuş Dean. Bu arada bende filmi izledim ve oldukça beğendim.
Konusu çok iyi idi ve gereksiz espriler yoktu. Tek bir karaktere odaklanan filmleri daha çok seviyorum.
Wakanda tasviri harikaydı filmin; ancak zayıf kötüleriyle ünlü MCU'nun en kötü yazılan en dandik villain ı olmuş Killmonger. 2 gün geçti filmi izlememin üzerinden hâlâ daha bu hıyarın amacı neydi sorusuna cevap veremiyorum. Babasının ölümünden T'Challa'nın babasını ve dolaylı yoldan T'Challa'yı sorumlu tutmasında sorun yok. Babası siyahiler tarafından öldürülmesine rağmen bu beyaz nefreti ve soykırım merakının sebebi ne? Babasız büyüyen her siyahi beyaz ırka soykırım yapma arzusuyla yanıp tutuşuyor mu? Filmin ana fikri bu mu? Tarlayı yaktırması apayrı fiyasko tamam güç yozlaştırır ancak elde ettiğin ilk saniyede de değil yahu. Sınır kabilesinin Wakanda'ya ihanetinin sebebi de hiç yeterli işlenmemiş.
Killmonger'ın motivasyonunu biraz açmak lazım. Onun beyninde dolaşmak lazım. Killmonger'ın ana motivasyonu beyaz nefreti değil. Wakanda nefreti. Çünkü Wakanda'nın yüzyıllar boyunca bu kadar kuvvetine rağmen, kendi ülkelerinin dışındaki siyahileri koruyup kollamamasına, siyahiler köle olarak alınıp satılırken Wakanda'nın yüzünü çevirmiş olmasına kızgın. Killmonger Wakanda'nın güzellikleri kendisine anlatıla anlatıla büyüyor. Lakin sokağa Oakland'a iniyor. Oakland yaşaması çok zor bir şehirdir. Black Panther Party (gerçek hayatta) merkezidir. Orada çatışma, şu bu eksik olmaz. Killmonger sebepler ve sonuçlar olarak bakıyor işe. Evet beyazlar siyahilere yüzyıllarca eziyet etti. Ama buna sebep olan Wakanda'nın dışa açılmaması ve bu gidişe dur dememesi. Killmonger beyazlardan 3 nefret ediyorsa Wakanda'dan 10 nefret ediyor.
Wakanda çok gelenekçi bir yapıya sahip, dışa asla açılmıyor. Lakin dikkat edilecek çok önemli bir unsur var. Wakanda'nın dışına çıkan ya da orada büyüyen iyi ya da kötü olsun herkes Wakanda'nın bu içe kapanık yaşantısından memnun değil. Dünyadaki siyahi ırkın Wakanda tarafından kollanması gerektiğini düşünüyor. İyilerinden böyle düşünmesi Killmonger'ın dümdüz bir kötü olma ihtimalini ortadan kaldırıyor.
Heart-Shape Herb'ü yakmasının sebebi ise gücün yozlaştırması değil. Killmonger'ın Wakanda geleneklerinden nefret etmesi. Kendisi Wakanda geleneklerine çok hakim ve bu gelenekleri kendi çıkarı için kullanıyor. Ama saygı duymuyor. Babasının ölümünün de sorumlusu olarak yine Wakanda'yı ve bu gelenekleri suçluyor. Başa geçen Black Panther'e düello teklif edilebiliyor. Kral olan Black Panther'de yine geleneklerine bağlı olduğu için bu düello'yu kabul etmek zorunda. Lakin Killmonger'ın bu geleneklere de saygısı yok. O yüzden de Wakanda'nın en kutsal geleneğini anında yok ediyor. Yani Heart-Shape Herb'ün yakılması tepkisel bir şey değil. Karakteri daha da tamamlayan bir unsur.
American Gods dizisinde bir sahne vardı. Flashback yapılıyor. Siyahiler gemilerle Afrika'dan Amerika'ya getiriliyor. Orada ilk kez N-word'ü duyuyorlar. Onun ne demek olduğunu bilmiyorlar. Birbirlerine bakıyorlar ne demek bu diye düşünüyorlar. Hayatlarında beyaz adam bile görmemişler. Irk farkının bile ne demek olduğunu bilmiyorlar. Yani African olmak ile african-american olmak arasında dağlar kadar fark var. Bu pencereden bakıldığında Killmonger, Marvel'ın şu ana kadar bize sunduğu en muazzam villain. Joker'den bu yana ise bir çizgi roman uyarlamasındaki en komple villain.
Killmonger'ı filmden çıkarınca geriye pek bir şey kalmıyor. Filmi sürükleyen Killmonger rolündeki Michael B. Jordan'ın performansı ve bu karakterin motivasyonu. T'Challa'yı oynayan Chadwick Boseman'ın ise karaktere karizma katamadığını, kendi adını taşıyan bir filmde gölgede kaldığını düşünüyorum.
Artık Blu-ray'i çıktığına göre Black Panther'in muazzam gişe başarısı hakkında bi'şeyler yazabiliriz. Film Kuzey America'da 696 milyon dolar, yabancı ülkelerde 645 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar 342 milyon dolar kazandı. Bu eşine benzerine pek rastlayamayacağımız bir durum. Yabancı ülkelerdeki gişe bir yana Kuzey America'daki gişe ayrı incelenmesi gereken bir rakam. Zira bu rakam filmin The Avengers'dan bile fazla izlendiğini gösteriyor. Black Panther resmi olarak America'da en fazla izlenmiş çizgi roman uyarlaması film. Önünde ise sadece Titanic ve Star Wars: The Force Awakens var.
Black Panther bence muazzam bir filmdi. Genel MCU'yu sevmemin dışında Black Panther türü içerisinde bence kusursuza yakın bir film. Lakin gişe rakamlarından bahsettiğimiz zaman filmin kültürel anlamda neler ifade ettiğine de bakmak durumundayız. Black Panther'in kesinlikle Siyahi toplumun en fazla ihtiyaç duyduğu marka olduğunu söylemek mümkün.
Belli bir süredir entertainment camiada bir diversity uğraşı var. Senelerdir bu uğraşın doğru ama uygulanışının yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Beyaz karakteri alıp onu siyah yapmak diversity değildir. Esas diversity Black Panther gibi bir film çekebilmektir. Yani siyahi yazarların yazdığı, siyahi yönetmenin çektiği, siyahi kadronun toplandığı bir film yapmaktır. Yani fırsat eşitliği yaratmaktır. İşte bunu yaparsanız ve filminizde kaliteliyse kısa sürede ikona dönüşebilirsiniz.
Benzer şekilde kadın karakterlerle ilgili film yaparken de bu geçerli. Bakınız Wonder Woman başarısı. Sırada gelecek olan Captain Marvel. Hakeza Ms. Marvel filmi yapıldığında Müslüman bir yazarla, Müslüman bir yönetmenle, Müslüman bir kadro ile çalışılırsa benzeri bir başarı tekrar edecektir.
Alıntı YapArtık Blu-ray'i çıktığına göre Black Panther'in muazzam gişe başarısı hakkında bi'şeyler yazabiliriz. Film Kuzey America'da 696 milyon dolar, yabancı ülkelerde 645 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar 342 milyon dolar kazandı. Bu eşine benzerine pek rastlayamayacağımız bir durum. Yabancı ülkelerdeki gişe bir yana Kuzey America'daki gişe ayrı incelenmesi gereken bir rakam. Zira bu rakam filmin The Avengers'dan bile fazla izlendiğini gösteriyor. Black Panther resmi olarak America'da en fazla izlenmiş çizgi roman uyarlaması film. Önünde ise sadece Titanic ve Star Wars: The Force Awakens var.
Black Panther'in başarısını gölgelemek istemiyorum ve toplam gişenin ne kadarına tekabül ediyordur bilmiyorum ama Amerika'daki siyahi dernekler, aktivistler, ünlü kişiler vs. baya baya bu filme öğrencileri, gençleri bedavaya götürdüler. Yoksa zaten genelde bu tür filmlerin diğer ülkelerdeki gişesi Amerika'yı geçiyor her zaman.
Alıntı yapılan: Animvader - 16 Mayıs, 2018, 18:35:57
Black Panther'in başarısını gölgelemek istemiyorum ve toplam gişenin ne kadarına tekabül ediyordur bilmiyorum ama Amerika'daki siyahi dernekler, aktivistler, ünlü kişiler vs. baya baya bu filme öğrencileri, gençleri bedavaya götürdüler. Yoksa zaten genelde bu tür filmlerin diğer ülkelerdeki gişesi Amerika'yı geçiyor her zaman.
Evet ne güzel oldu işte. Böylece ekonomik durumu iyi olmayan bir çok siyahi çocuk filmi izleme şansını buldu. Black Panter'in kültürel anlamdaki önemi bu zaten.
Gelmiş geçmiş en overrated süper kahraman filmi. Bu kadar çok yankı uyandırmasının sebebi: filmin kadrosunun %90'nını siyahi oyuncuların oluşturmasıdır. Efektleri gördükten sonra bir miktar kusmuş bile olabilirim.
Bu filmin yarısını halen izleyemedim.Bir kaç defa denedim ama itkilenme başarısız oldu.Çizgi düşlerin çıkardığı cildi de yarıda bıraktım.Hiçbirşekilde hikayesi ile beni etkilemedi diyebilirim netice olarak :-X
Alıntı yapılan: Nightrain - 09 Ekim, 2018, 17:08:05
Gelmiş geçmiş en overrated süper kahraman filmi. Bu kadar çok yankı uyandırmasının sebebi: filmin kadrosunun %90'nını siyahi oyuncuların oluşturmasıdır.
(https://farm2.staticflickr.com/1917/44486105434_594b9272d1_o.gif)
Black Panther başarısına devam ediyor. Bir süper kahraman filmi ilk kez en iyi drama film dalında Altın Küreye aday oldu. 2017 yılının Altın Küresinde Deadpool, en iyi müzikal ya da komedi dalında aday olup bu kapıyı aralamıştı. Black Panther ise drama dalında aday olarak kapıyı sonuna kadar açtı.
(https://farm5.staticflickr.com/4807/46225267171_093381ef34_o.gif)
Süper kahraman filmlerini artık bu şekilde görmek çok güzel. Geçen senede Logan en iyi uyarlama senaryo dalında Oscar adayı olarak muazzam bir iş çıkarmıştı. Black Panther'in bu adaylığı Oscar içinde bir göz kırpma. Bir süper kahraman filminin en iyi film dalında Oscar'a aday olmasına hiç olmadığımız kadar bu sene yakınız.
Bir arkadaşımın ısrarı sonucu henüz dün izledim filmi. Bir daha asla o arkadaşımın tavsiye ettiği bir filmi dikkate almayacağım, çünkü film zevklerimiz çok farklı :)
Önce filmde beğendiğim noktaları anlatayım. İlk olarak Killmonger; motivasyonu anlamlı ve iyi işlenmiş bir villain. Wakanda'ya olan öfkesi hem babasını kaybetmesine hem de bir siyahi olarak asırlardır siyahilerin yaşadıklarına seyirci kalınmasına dayanıyor. Hem kendi içinde hem de film evreni içinde tutarlı. Oyuncu Micheal B. Jordan'da iyi bir performans göstermiş, canlandırdığı karaktere "inanabiliyoruz", benim ilk baktığım şey bu oluyor oyunculukta. Oyunculuktan bahsetmişken pek fazla sahnesi olmasa da Klaue rolünde Andy Serkis'i de beğendim.
Sinema sektörünün geldiği noktada bol cgi kullanımı bazı imkansız sahnelerin çekilmesine imkan tanıyor elbette ancak bu kadar büyük stüdyoların "iyi gözüken" cgi kullanmalarını övmeli miyiz emin olamadım. Zira bu iş verdiğin parayla doğru orantılı gibi ve belki de video oyunları ile çok haşır neşir olduğumdan neler yapabildiklerini görünce filmlerdeki kullanımı beni fazla etkilemiyor ama hadi şöyle ifade edeyim, cgi sahneleri güzel, göze batan bir şeye rastlamadım. Bu bağlamda yaratılan Wakanda iyi duruyor. Sanırım başka "iyi" diyebileceğim hiç bir şey yok filmde. Aksiyon sahneleri de bence vasat.
Başrol oyuncusu, Chadwick Boseman son yıllarda izlediğim en kötü başrol performanslarından birini ortaya koymuş. Kız kardeşini oynayan Leitia Wright keza çok kötü, kötü gençlik filmleri performansı, kalan oyunculara en fazla vasat diyebilirim.
Filmdeki diyaloglar zaman zaman bana "cringe" yaşattı ( Türkçesi nasıl doğru ifade edilir bilemedim). O kadar yavan, o kadar kör göze parmak hissi verdi. Filmin senaryosu da sorunlu, çok fazla Black Panther çizgi romanı okumamış olduğumdan bu konuda fazla yorum yapmayacağım ama Wakanda fikrinin kendisi bile sorunlu bana kalırsa. Ama bunu "veri" kabul edip devam ediyorum.
CIA ajanı sahneleri "biraz da iyi beyaz adam koyalım" demek için mi var ? Killmonger'în "Güneşi Gördüm" filmi tadındaki ölümü, göğsünde koca bir hançer saplanmış adamı asansörle dağın tepesine taşıyıp orada "güzel" bir ölüm sahnesi yaşatması , en hafif tabirle "çiğ" diyebilirim. Sonunda "seni iyileştirebiliriz aslında" diye sorması Black Panther'ın, tamam düşmanına hak verdiği noktalar var ve kuzeni ama en azından Black Panter onu göğsünde saplı halde duran bir hançer varken güneşin doğuşunu izlemeye çıkarmasaydı da doğrudan tedavi etmeye götürmeye yeltenseydi,o zaman Killmonger hayır esir olmak istemiyorum diyip canına kıysaydı, çok uzattım birazcık mantık barındırsaydı keşke bu sahneler.
Tepelerinde uçan savaş gemileri varken kılıçlar,mızraklar ve gergedanlarla bir meydan savaşı sahnesi var ki (İnfinity War'da da vardı bu) herhalde LOTR'dan sonra bütün fantastik filmlere koyma kararı alındı, üstelik bahsettiğim sahneler güzel bile değil geçtim manasızlığını.
Filmde bir çok yerde ırkçılığa, siyahların çektiklerine gönderme var. Filmin temel çatışma konusu Wakanda'nın kabileci (sınırlarına dayanmış mültecileri almıyorlar misal) ve gelenekçi tutumu üzerine ve sonunda bu değişiyor. Wakanda dünya sahnesine çıkıyor, bunu da öncelikle Amerika'da bir mahallede yardım merkezi benzeri bir şey kurarak yapıyorlar, üstelik bunu dünyanın en fakir, temiz içme suyuna ve temel gıdalara ulaşımı en kısıtlı, bitmek bilmeyen iç savaşlarla ve darbelerle dolu coğrafyası yanı başlarında dururken yapıyorlar.
Çok uzatmayacağım filmin politik alt metnini bir süper kahraman filmi için bile zayıf buldum. Bana daha çok siyahlara "özgüven pompalanmasını" amaçlayan bir gaz alma filmi gibi geldi. Wakanda fikrinde o kadar çok eleştirilecek nokta var, film bunların hiç birine dokunmuyor. Soylu aile fikri (aristokrasi) olumlanıyor bir yandan da ayrımcılık kötüdür falan denmeye çalışılıyor... Bana komik geldi. Yine de "diversity" olacaksa böyle olsun, bir siyah hikayesi anlatsın. Bu açıdan olumlu.
Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyeyim, her filmin politik alt metni olmak zorunda değil, ama sen bana bunu veriyorsan iki şeye bakarım, ne diyorsun ve nasıl diyorsun. İkisi için de seçimler çok kötü bence.
Toparlamak gerekirse, izlerken sıkıldığım ve dikkatimi toparlamakta zorlandığım bir film oldu, İMBD puanları bütün süper kahraman filmlerinde yüksek zaten ama bunda fazlaca yüksek geldi bana.
Dean arkadaşın puanını gördüm, beğenisi ile ilgili herhangi bir şey söylemeyeceğim zira birine bu filmi beğenemezsin demek bence saçmalık . Ancak 9.5 puan vermesi ilgili sadece şunu merak ediyorum, sinema tarihine geçmiş filmlere kaç puan veriyorsunuz acaba ? Yani misal The Godfather, Rear Window, Bisiklet Hırsızları, Citizen Kane , Guguk Kuşu vb. filmlere kaç puan veriyorsunuz? Yoksa bu filmleri beğenmiyor musunuz? İnanın sadece merak ettiğimden soruyorum, hiç bir eleştiri amacım yok. Bu film sizin için The Godfather'dan iyi bir filmse de problem değil, sadece puanlama mantığınızı anlamaya çalışıyorum.
Neyse güncel İMBD Puanı 7.4/10 benim puanım ise 4.7/ 10.
Sevgiler, saygılar.
Alıntı yapılan: ZGeralt - 08 Ocak, 2019, 03:32:19
Dean arkadaşın puanını gördüm, beğenisi ile ilgili herhangi bir şey söylemeyeceğim zira birine bu filmi beğenemezsin demek bence saçmalık . Ancak 9.5 puan vermesi ilgili sadece şunu merak ediyorum, sinema tarihine geçmiş filmlere kaç puan veriyorsunuz acaba ? Yani misal The Godfather, Rear Window, Bisiklet Hırsızları, Citizen Kane , Guguk Kuşu vb. filmlere kaç puan veriyorsunuz? Yoksa bu filmleri beğenmiyor musunuz? İnanın sadece merak ettiğimden soruyorum, hiç bir eleştiri amacım yok. Bu film sizin için The Godfather'dan iyi bir filmse de problem değil, sadece puanlama mantığınızı anlamaya çalışıyorum.
Bu puanlama mantığı konusu gerek filmlerde, gerek çizgi romanlarda gerekse de kitaplarda çok karşılaştığım bir soru oluyor. Öncelikle ben filmlere puan verirken filmi hangi stüdyonun çektiğine, hangi yapımcının, hangi yönetmenin, hangi yazarın, hangi görüntü yönetmeninin filmin arkasında olduğuna, filmin amacının ne olduğuna bakarım. Potansiyel kuvvetine ve bunu ne kadar gerçekleştirdiğine bakarım. Şimdi yukarıda sayılan filmlerle Black Panther amaç olarak ve sinemada sanatı ifade etmek açısından aynı misyona mı sahipler ? 200 milyon dolar bütçeli bir blockbuster olan Black Panther ile amacı sanat yapmak olan Bicycle Thieves aynı kefeye koyulacak filmler değiller. İkisini kıyaslamak bile haksızlık olur.
Şöyle bir örnek vereyim geçtiğimiz sene vizyona giren Skyscraper filmi bence harika bir filmdi. Zira film bütün beklentilerimi karşılamıştı; Sınırsız aksiyon ve popcorn eğlencesi. Zaten filmin yapımcılarının sana vadettiği bu. Adam bu amaçla çekiyor filmi. Amaç yerine getirildiyse benim için görev başarıyla tamamlanmıştır. Tam puanı veririm. Ama bu filmin Citizen Kane'den daha iyi olduğu anlamına gelmiyor ki. İkisinin var olma amacı farklı.
Bu mantıkla Black Panther'de amacını fersah fersah yerine getiren bir film. Öncelikle bu film blockbuster süper kahraman filmi olarak yola çıkıyor. Bunu layıkıyla yerine getiriyor. Alt metin olarak bir süper kahraman filmi adına çok güçlü buluyorum. (Bu arada yardım merkezinin Oakland'da açılma sebebi babasının kardeşini orada öldürmesi ve Killmonger'ın tam o noktada Wakanda'lılar tarafından terk edilmesi. Yani onları onurlandırıyor.) Film özellikle Amerika'da kültürel bir fenomene dönüştü. Siyahilerin çoğuklukta olduğu fakir mahallelerde ünlüler sinema kapattı çoçuklar filmi görsün diye. Bunlara sadece bir süper kahraman filmi olarak bakamam ben. Çünkü bundan fazlası haline geldi. Hikayesini ve karakterlerini çok iyi buluyorum. (Ajan sadece beyaz diye konulmadı. Everett Rose çizgi romalarda da çok önemli bir Black Panther karakteridir. Wakanda'nın Dünya ile bağını oluşturan bir elçidir.) Müzikleri beğendim. Sinematografik olarak çok iyi buldum. Villian'a bayıldım. Bu bağlamda tam puan vermekten çekinmiyorum. Zira dediğim gibi bu filmi ben sadece kendi türevleri içerisinde kıyaslıyorum. The Godfather ile kıyaslama ihtiyacı duymuyorum.
Alıntı YapZira dediğim gibi bu filmi ben sadece kendi türevleri içerisinde kıyaslıyorum. The Godfather ile kıyaslama ihtiyacı duymuyorum.
Ben de böyle düşündüğünüzü tahmin ediyordum, yine de sormak ihtiyacı hissettim. Çünkü bu foruma girip tavsiyeleri/eleştirileri okuyup ciddiye alıyorum ve bana farklı bakış açısı katabileceğini düşündüğüm yazılara denk geliyorum.
Elbette her filmin belli bir amacı ve belli bir hedef kitlesi oluyor. "Sanat filmi" ifadesini beğenmesem de neyin kastedildiğini anlayabiliyorum. Ancak daha önce başka bir sinema konusunda da tartışmıştım, ben toplam üretimin çok küçük bir kısmını oluşturan ve gösterime girmeyen ve/veya belirli festivaller kapsamında gösterime giren filmler dışında kalan her filmi "ticari bir ürün" olarak görüyorum, aslında benim görmem önemli değil gerçekte bu.
Gösterime giren her film bilet parası talep ediyor, DVD-Blu ray için bir fiyat var, streaming servisler keza paralı.(Türkiye ve benzeri ülkelerde ki korsan izlemeyi kapsam dışında tutuyorum). Dolayısı ile bir ürün satışı/kiralanması gerçekleşiyor. Ve bunda küçük bütçeli filmlerin de büyük bütçeli filmlerin de nihai amacının en azından maliyeti karşılayabilmesi olduğu aşikar.
( http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,9472.msg201307.html#msg201307 bu başlıkta "sanatın finansmanı" vb konulardaki görüşlerimi yazmıştım, tekrar etmek istemiyorum)
O yüzden anlattığı hikayenin derinliği, sanatsal bakış açısı, gişeye oynaması vb. farketmeksizin aynı mecralardan temin edilebilen ve izleyiciden parasını / zamanını talep eden ürünler. Sonuçta her seçim gibi bunun da bir "fırsat maliyeti" mevcut. Nereye bağlayacağım :) O yüzden elbette vadettiği ve gerçekleşen değerlendirilmesi kesinlikle doğru bir bakış açısı ama "benim için" yeterli değil. Ben bunu filmi -kendimce- değerlendirirken kriterlerden biri olarak ele alıyorum ve evet önemli bir kriter kesinlikle. Filmin ne anlatmaya çalıştığı, nasıl anlattığı, teknik detaylar, oyunculuk, müzik, vs. hepsi tek tek etki ediyor.
Ve ben eğer ki bir filme puan veriyorsam, yani işin içine matematiksel bir değer koyuyorsam burada kendime bir referans noktası belirliyorum. 9 ve üzeri puan verdiğim kabaca 15 film var. Bunları referans noktası kabul ederek değerlendirme yapıyorum. Mesela Batman: Kara Şövalye filmine 8.5 puan vermişim, veya Logan filmine 7.5 . Yani Batman filmi bir kaç ufak detayı daha iyi kotarabilseydi, benim gözümde Baba filminin yer aldığı klasmanda yer alabilecek bir filmdi, bir süper kahraman filmi olmasına rağmen. Yani demem o ki, Black Panther benim açımdan vadettiğini de başaramayan bir film olduğu için düşük puan aldı, yoksa mesele "ciddi ciddi filmler dururken böyle filmlere yüksek puanlar verilmez" meselesi değil.
Sizin yaklaşımınız her puanın "kendi türü içinde" bir değerlendirmeye tabi olduğu yönünde yanlış anlamıyorsam. Aramızdaki bakış açışı farklılığı bu sanırım.
Alıntı YapBu arada yardım merkezinin Oakland'da açılma sebebi babasının kardeşini orada öldürmesi ve Killmonger'ın tam o noktada Wakanda'lılar tarafından terk edilmesi. Yani onları onurlandırıyor
Evet bu filmde çok açık ifade ediliyor, benim de eleştirdiğim nokta bu. Soylu ailenin onurlandırılması, film boyunca Wakanda'ya yapılan "eleştirilerin" sonucunda film bize yine "soyluların onurlandırılmasını" gösteriyor. Burada Afrika'da büyük yatırımlar veya yardım kampanyaları düzenlenmesini vb. göstermeyi tercih etmiyor.
Alıntı YapFilm özellikle Amerika'da kültürel bir fenomene dönüştü. Siyahilerin çoğuklukta olduğu fakir mahallelerde ünlüler sinema kapattı çoçuklar filmi görsün diye. Bunlara sadece bir süper kahraman filmi olarak bakamam ben. Çünkü bundan fazlası haline geldi.
Aynen öyle, çünkü hiç bir risk almadan, gerçek ve üzerine düşündürücü hiç bir sonuç çıkarmadan bir "alt metin" varmış gibi yapıyor. Fakir mahallelerde ünlüler neden "Mudbound", "Beasts of no nation","Blood Diamond" vb. filmler için salonlar kapatmadılar (en azından benim haberim olmadı). Ben yine "siyahi kahraman üzerinden siyahilerin gazının alınması" havasından başka bir şey alamadım filmden maalesef. Hatta kendi açımdan keşke fazla politik alt-metin işlerine girmeseydi diye düşündüm, varmış gibi yapmasından ziyade hiç olmamasını tercih ederim. Bu "yarım yamalaklık" hissi beni çok soğutan bir detay.
Neyse, benim açımdan keyifli bir tartışma oluyor :) Sizin, özellikle süper kahraman filmlerine dair, yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Çok farklı bakış açılarına sahip olsak da, kendi bakış açınızın altını doldurabiliyorsunuz. Bu açıdan teşekkür etmek isterim.
Saygılar, sevgiler...
Alıntı yapılan: ZGeralt - 08 Ocak, 2019, 12:33:15
Evet bu filmde çok açık ifade ediliyor, benim de eleştirdiğim nokta bu. Soylu ailenin onurlandırılması, film boyunca Wakanda'ya yapılan "eleştirilerin" sonucunda film bize yine "soyluların onurlandırılmasını" gösteriyor. Burada Afrika'da büyük yatırımlar veya yardım kampanyaları düzenlenmesini vb. göstermeyi tercih etmiyor.
Ben bu noktayı soyluların onurlandırılması olarak görmüyorum. Zira Killmonger ne kadar kan olarak soylu olsa da afrikalı-amerikan olarak yetişen ve sokaktan gelen bir karakter. Diğer taraftan T'Challa babasının yaptığı eylem yüzünden babası adına müthiş bir vicdan azabı duyuyor. Hatta en başından Killmonger ile düello'yu içten içe yenileceğini bilerek kabul ediyor. Babası ile yaptığı son konuşma ile de ondan daha farklı bir kral olacağını, onun yolunu takip etmeyeceğini söylüyor. Bütün bunları düşündüğümüzde filmi başladığı noktada bitirmek, filmi başlatan karakterlerin ateşinin yandığı yere gitmek ve onu söndürmek bence muazzam bir çemberi kapama tercihi. Afrika'daki yatırımı göstermek için ikinci ve üçüncü filmler var. Hakeza birleşmiş milletlerde yaptığı konuşma zaten Wakanda teknolojisinin Dünya'ya sunulduğunu gösteriyor. Bu film için kişisel meseleleri kapatmak bence daha doğru bir tercih. Zaten ikinci filmin mülteciler alt metni ile hareket edeceği tahmin ediliyor.
Alıntı yapılan: ZGeralt - 08 Ocak, 2019, 12:33:15
Aynen öyle, çünkü hiç bir risk almadan, gerçek ve üzerine düşündürücü hiç bir sonuç çıkarmadan bir "alt metin" varmış gibi yapıyor. Fakir mahallelerde ünlüler neden "Mudbound", "Beasts of no nation","Blood Diamond" vb. filmler için salonlar kapatmadılar (en azından benim haberim olmadı). Ben yine "siyahi kahraman üzerinden siyahilerin gazının alınması" havasından başka bir şey alamadım filmden maalesef. Hatta kendi açımdan keşke fazla politik alt-metin işlerine girmeseydi diye düşündüm, varmış gibi yapmasından ziyade hiç olmamasını tercih ederim. Bu "yarım yamalaklık" hissi beni çok soğutan bir detay.
O filmler için tabi ki sinema kapatıp çocukları götüremezlerdi çünkü Mudbound +15, Beasts of No Nation ve Blood Diamond'da R Rated filmlerdi. Çocukların izlemesi için müsait değillerdi. Bununla birlikte Blood Diamond'ı izleyen bir insan Solomon Vandy cosplay'i dolaşmaz. Black Panther gibi bir film yapıldığında ise artık senelerce senelerce sarışın, mavi gözlü, Amerikalı başrol kahraman görmüş siyahi kız ve erkek çocukları kendisine benzeyen kahramanları idolleştirmeye başlayabilir. Bunu göz ardı edilmemesi gereken bir kültürel etki olarak görüyorum. Böyle bir başlangıç ise Beasts of No Nation ile yapılmaz. Ulaşılabilirliği en fazla olan filmlerle yapılır. Alt Metin yoğunluğu olarak tatmin etmemiş olabilir. Ona bi'şey diyemem ama sosyal anlamda bir süper kahraman filminde gördüğümüz en derin alt metnin bu filmde olduğunu düşünüyorum.
Alıntı yapılan: ZGeralt - 08 Ocak, 2019, 12:33:15
Neyse, benim açımdan keyifli bir tartışma oluyor Sizin, özellikle süper kahraman filmlerine dair, yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Çok farklı bakış açılarına sahip olsak da, kendi bakış açınızın altını doldurabiliyorsunuz. Bu açıdan teşekkür etmek isterim.
Ben teşekkür ederim. Benim açımdan keyifli bir tartışma oluyor.
Alıntı YapO filmler için tabi ki sinema kapatıp çocukları götüremezlerdi çünkü Mudbound +15, Beasts of No Nation ve Blood Diamond'da R Rated filmlerdi. Çocukların izlemesi için müsait değillerdi. Bununla birlikte Blood Diamond'ı izleyen bir insan Solomon Vandy cosplay'i dolaşmaz. Black Panther gibi bir film yapıldığında ise artık senelerce senelerce sarışın, mavi gözlü, Amerikalı başrol kahraman görmüş siyahi kız ve erkek çocukları kendisine benzeyen kahramanları idolleştirmeye başlayabilir. Bunu göz ardı edilmemesi gereken bir kültürel etki olarak görüyorum. Böyle bir başlangıç ise Beasts of No Nation ile yapılmaz. Ulaşılabilirliği en fazla olan filmlerle yapılır. Alt Metin yoğunluğu olarak tatmin etmemiş olabilir. Ona bi'şey diyemem ama sosyal anlamda bir süper kahraman filminde gördüğümüz en derin alt metnin bu filmde olduğunu düşünüyorum.
Heh aynen öyle , inanın küçümser gibi algılanmasın diye yazdıklarımın bir kısmını silmiştim, çünkü filmdeki alt metnin çocukların kavrayabileceği bir seviyede olduğunu düşünüyorum. Böyle olunca da beni tatmin etmiyor maalesef. Mudbound'u çocuklar izleyemez belki ama gençler izleyebilir. Ama evet bir marketing ögesi barındırmadığı için kitleselleşmesini beklemek hayalperestlik oluyor, sizin bakış açınızı anlıyorum ve daha önce de bahsettim, diversity olacaksa böyle olsun. O konuda bir itirazım yok.
Alt-metin derinliği konusunda Batman : Kara Şövalye ve her ne kadar çizgi romandaki halinden çok uzakta olsa da Civil War bu anlamda daha çok beğendiğim süper kahraman filmleri. Hatta yanlarına İnfinity War'ı da koyabilirim.
Son olarak tekrar üzerinde durmak istediğim bir konu var, hatta bir dilek diyelim.Buradan Hollywood stüdyolarına sesleniyorum :)
Artık şu "meydan savaşı" konseptinden lütfen vazgeçilsin. Gerçek Dünya'da en son Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan bu olay - onda da çoğu siper savaşıydı aslında - böyle uzayda gezen uçan kaçan filmlerde çok sakil duruyor. Gülesim geliyor gerçekten, yine mi meydan savaşı çıktı diye :) Filmin inandırıcılığı gidiyor, film gözümde küçülüyor.
Black Panther en iyi film dahil 7 dalda Oscar adayı. All Hail the King !
(https://farm8.staticflickr.com/7842/39892695223_f0f2b25740_z.jpg)
Öncelikle gözün aydın sevgili dean :)
Black Panther'in " en iyi film" dalında aday gösterilmesi sosyal medyada takip edebildiğim kadarıyla baya bir tartışma konusu oldu. Ben Oscar'ın bu kadar ciddiye alınmaması gerektiğini düşünüyorum açıkçası, elbette tartışılsın , konuşalım üzerine ama Twitter'da kazan kaldıran sinefillere rastgeldim, abartmaya gerek yok :)
Oscar'lar çoğunlukla endüstrinin çıkarları ile örtüşen, dönemin hassasiyetlerini gözeten bir ödül töreni olmuştur. Doğruyu söylemek gerekirse Hurt Locker filminin en iyi film ödülünü alması sonrasında bu konuda zerre şüphem de kalmadı zira ömrü hayatımda izlediğim en vasat savaş filmlerinden biriydi kesinlikle ve hastalıklı bir bakış açısını yüceltiyordu. Tonlarca klişe barındırması da cabası.
Black Panther'in adaylığı ile ilgili olarak, bir filmi iyi yapan en temel alanların hiçbirinde adaylığı yok bu filmin .
Ne başrol ne yardımcı rollerde oyunculuk adaylığı yok, senaryoda yok, yönetmenlikte yok, kurguda yok, sinematografide yok. Yani bütün bu alanlarda işini daha iyi yapmış filmler var Akademi'ye göre. Ama Black Panther en iyi filme aday ?
Black Panter'in diğer adaylıkları film müziği, ses efekti, ses kurgusu, kostüm tasarımı gibi alanlarda. Bu alanlarda diyecek pek bir şeyim yok zira mesela ses kurgusu hakkında hiçbir fikre sahip değilim ve bu yüzden herhangi bir ayrıma varmam imkansız.
Yani bir filmi iyi yapan en temel unsurların hiçbirinde adaylık olmadan nasıl "en iyi adayı" olunabilir , bunun tek mantıklı açıklaması "politik" bir karar olduğudur bana kalırsa ve özellikle Trump'ın seçilmesinden sonra tekrardan harlanan ırkçılık meselesi ve Amerika'nın gün geçtikçe daha çok ısınan bir kazana dönüşmesi bunda önemli nedenler gibi duruyor. Bunlar bizim coğrafyamıza uzak konular ve bizim buralarda çok başka dertlerimiz olduğu için bu meselenin öneminin tam manasıyla anlayamıyor olabiliriz ve bu çok normal.
Neyse, bari ne biliyim en iyi kurgu veya en iyi yardımcı erkek oyuncu adaylığı falan verilseymiş bu filme, sırf " en iyi film adaylığının" inandırıcı olması adına , ya da ben en azından öyle yapardım :) Ve bence Infinity War bu filmden hemen her anlamda çok daha iyi bir süper kahraman filmi. Politik gündem Infinity War'ın hakkını yiyor sanki. Neyse orasını da Amerikalılar düşünsün artık.
En iyi film adayları arasında The Favourite, BlacKkKlansman ve Vice'ı izlemedim. Üçünü de izleyip kendimce adaylar arasında bir yorum yapabilirim ama izlediklerim kadarıyla Roma bu ödülü hakkediyor gibi geliyor bana. Çünkü her ne kadar eleştirilerim olsa da Roma anılan diğer yapımların fersah fersah önünde duruyor birçok açıdan.
Alıntı yapılan: ZGeralt - 23 Ocak, 2019, 11:08:15
Öncelikle gözün aydın sevgili dean :)
Teşekkürler :)
Alıntı yapılan: ZGeralt - 23 Ocak, 2019, 11:08:15
Yani bir filmi iyi yapan en temel unsurların hiçbirinde adaylık olmadan nasıl "en iyi adayı" olunabilir , bunun tek mantıklı açıklaması "politik" bir karar olduğudur bana kalırsa ve özellikle Trump'ın seçilmesinden sonra tekrardan harlanan ırkçılık meselesi ve Amerika'nın gün geçtikçe daha çok ısınan bir kazana dönüşmesi bunda önemli nedenler gibi duruyor. Bunlar bizim coğrafyamıza uzak konular ve bizim buralarda çok başka dertlerimiz olduğu için bu meselenin öneminin tam manasıyla anlayamıyor olabiliriz ve bu çok normal.
Black Panther'in politik ve sosyal anlamda neden önemli olduğunu film vizyona girdiğinden beri anlatmaya çalışıyorum. Herkes zaten işin politik yönünün farkında. Politik olması bir sorun yaratmıyor açıkçası. Ama bu filmleri "siyahi oldukları için aday oldular ya da politik sebeplerle aday oldular" şekilde ayırmak istemiyorum. Oscar adaylığı farkındalık yaratmaya sebep oluyorsa bunda herhangi bir sorun görmüyorum. Süper kahraman filmleri adına bunlardan bir tanesinin en sonunda en iyi filme aday olması. Tamamen kapalı zannedilen bu kapının açılması süper kahraman filmlerine gönül bağı olanlar için en önemli nokta.
Alıntı yapılan: ZGeralt - 23 Ocak, 2019, 11:08:15
Black Panther'in adaylığı ile ilgili olarak, bir filmi iyi yapan en temel alanların hiçbirinde adaylığı yok bu filmin .
Ne başrol ne yardımcı rollerde oyunculuk adaylığı yok, senaryoda yok, yönetmenlikte yok, kurguda yok, sinematografide yok. Yani bütün bu alanlarda işini daha iyi yapmış filmler var Akademi'ye göre. Ama Black Panther en iyi filme aday ?
Makyaj ve Saç dalı 3 aday, en iyi film dışındaki her şey 5 aday, en iyi film 10'a kadar çıkma opsiyonu var. Sebep bu.
Bir kere Roma varken bu filme "En İyi Film" ödülünü verirlerse, tabuta son çiviyi çakmış olurlar. Ödül alacağı tek kategori "En İyi Makyaj/Kostüm" olabilir. Onun dışında geçiniz.
Black Panther, Oscar'dan üç ödülle döndü. En İyi Müzik, En İyi Prodüksiyon Dizaynı ve En İyi Kostüm Ödüllerini kazandı.
(https://farm8.staticflickr.com/7850/47154603592_6fd604db02_z.jpg)
Black Panther'i de yeniden izledim. İlk izlediğimde beğenmiştim.
Ama MCU bütünlüğü içinde biraz altlarda yer alacak benim için.
Notum 6.25/10
Black Panther, Lion King'in değişik versiyonu zaten o da Hamlet'ten almıştı. Filmin en büyük eksisi Michael B. Jordan'ın Killmonger olarak harcanması. T'Challa rolü baştan ona gitse, MCU kış askeri ile rekabet edebilecek bir film kazanmış olurdu. Killmonger her sahnede eziyor Panther'imizi. ben filmi izlerken bir ara Killmonger kazansa da şu sümüklü T'Challa'dan kurtulsak bile dedim ;D