Karıncayiyen - Caner Özdurak - Art of CÖ

Başlatan alan ford, 29 Kasım, 2015, 14:01:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

alan ford

  Bu ayki 13. Gezegen duyurusu sayesinde haberdar olduğum bir çizgi roman. Hikaye ve çizim Caner Özdurak'a ait ve anlaşılan Gon gibi sessiz bir çizgi roman. Her açıdan merakımı cezbetti. İdefix'de yok , Kadıköy esnafı da hiç bahsetmedi ama Gon ve 13. Gezegen'de mevcut. 13. Gezegen'in tanıtım yazısı da aşağıda.

"Karıncayiyen, Aadvark, Orycteropus Afer: Toprak altında ini olan, gececi, kendi halinde, sessiz, sakin, tarih öncesine ait bir yaratık. "Karıncayiyen" sözcüklere yer vermeyen, Wittgenstein'ın oyunlarını reddeden, bir grafik roman; bu şekliyle küresel grafik roman hareketine özgün ve iddialı bir katkıda bulunuyor çünkü her ne kadar sözcüklerle çizginin elele vermesinin bir çizgi-roman için gerekli olduğuna çoğumuz inansak da, bu aslında doğru değil: sözcükler çizgi-romanın önemli bir parçası olsa da, bu görsel anlatım biçiminde sunulan bir hikayeyi algılamak için gerekilik teşkil etmiyor. Çizgi yapısı farklı ve renklendirilmiş olsa da, öncüleri 20. sanatçıların derin ve sert sosyo-politik duruşlu eski bir baskı biçimi "woodcut" sanatına dayanan, ve, ardışık resimsel ve diğer yüzyılın ilk yarısından Frans Masereel, Lynn Ward ve Max Ernst, çağdaşları ise Eric Drooker, Clifford Harper ve Thomas Ott gibi imgelerin belirli bir anlatıma hizmet etmesi, izleyene bilgi aktarması, ve estetik bir reaksiyon oluşturması için yapılandırılmış sözcüksüz görsel anlatımın liminal ama görkemli duruşuna saygı duruşu anlamına da geliyor; "Karıncayiyen"... Bu kitap sizi zorlayacak ve üzerinde zaman harcamak zorunda kalacaksınız: bu hap gibi yutulan pop-kültür ürünü bir hikaye değil; 140 karakterle gürültü yaratmanın matah olduğu ama 141. karakteri okuyacak ve daha önemlisi anlamaya çalışacak zamanımız olmadığından gittikçe daha fazla uyuştuğumuz ve aptallaştığımız, bize tatminsiz ve mutsuz hayatlar yaşamayı dayatan pazarlama endüstrisi tarafından imal edilmiş küresel bir kültürde, dünyada neyin nereden çıktığını bilmeden borazan üfleyen güruhların tüketimine sunulmuş bir adak hiç değil..

Çocuklar için uygun değildir."

Okuyunca konuşuruz tekrar.

kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

yunusmeyra

Caner Özdurak'ın 2015 eylül'ünde kendi "yayınevi" logosu olan "art of cö" adına çıkardığı bir yayın "karıncayiyen"...
17*24 cm.ebatlarında,karton kapak ve kuşe kağıda baskı ve 32 sayfa..


Caner Özdurak ile ilgili ilk önce şöyle bilgilere ulaşıyorsunuz:
"1983 yılında Kırklareli'de doğdu. 2002 senesinde Kadıköy Anadolu Lisesi'ni, 2007 senesinde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans Yüksek Lisans programına devam etti ve 2010 yılında mezun oldu. Hala 2011 yılında başladığı Yeditepe Üniversitesi Finansal Ekonomi Doktora programına devam etmektedir." v.s v.s


halbuki bizim Caner'in biyografisinde görmek istediğimiz ayrıntılar doğal olarak bunlar değil  ;) biz çizgi roman üretme ısrarından hiç bir zaman vazgeçmemiş bir Caner Özdurak biyografisi arıyoruz..çok şükür var  :) Caner "fabisad" (fantazya ve bilimkurgu sanatları derneği) üyesi olarak biyografisinde tamda bizim istediklerimizden bahsediyor:


"Çocukluk ve ilk gençlik yıllarının geçtiği Kırklareli gibi küçük bir şehirde, derdini anlatmak için kalem ve kağıtla dost olur. Bu iki dostuyla kimi zaman yazı yazan, kimi zaman resim çizen Caner, yazı ve resim arasında tercih yapamayınca çareyi çizgi roman çizmekte bulur.

Dokuzuncu sanat olarak nitelendirilen çizgi roman sanatı için "Resim ve yazının kesiştiği en üst nokta" tanımını yapan Caner'in, 15 yıldır çizmeye devam ettiği Dehliz adlı çizgi roman fanzini bu kalemlerin aşırı çalışmalarının bir ürünü. 2010 yılında Amerikan Futbolu İllüstratorü adlı köşesinde NFL ve TAFL'deki gelişmeleri kendine özgü çizgileriyle yorumlayan Caner, 1998 yılından itibaren Dehliz, Saklı Kent, Karakalem (Heavy Metal illüstrasyonları), Pentagram adlı fanzinleri çıkardı. 10 Cent Tales, Klan gibi fanzin çizgi romanlarında da konuk çizer olarak yer alan Caner, profesyonel olarak da Galatasaray Resmi Dergisi, Gelin Dergisi, Davetsiz Misafir, Patatez, Gargi, Gölge e-dergi, Hayatım Futbol e-dergi, Hardal, Futbol Extra ve Kafasına Göre gibi dergilerde yer aldı ve almaya devam ediyor. Eylül 2015'te ise bağımsız yayını olan Karıncayiyen'i çıkartmıştır."


Caner'in diğer ilgi alanlarıyla çizgi roman anlayışını buluşturduğuna  güzel bir örnek için bir video paylaşayım sizlerle:


https://www.youtube.com/watch?v=h2HQDEM_png
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

ercoktay

Fotoğrafa bakınca tanıdık gelmişti. Bizim lise mezunuymuş :)

İlyas'a gittiğimde alayım bunu da.

hanac


alan ford

Alıntı yapılan: hanac - 11 Nisan, 2018, 12:17:16
Okudunuz mu Sn. Alan Ford ?

  maalesef o dönem almaya niyetlenip sonra ne olduysa unutmuşum.
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir