John Buscema Eskizler

Başlatan kalidor, 25 Şubat, 2015, 17:39:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kalidor

Sırtlan Kitap çok yakında John Buscema & J. David Spurlok çalışması olan John Buscema Eskizler eserini çıkartıyor. İdefixe'de 2 Mart için ön siparişe çıkmış bile. İndirimli fiyatı 22.5 TL

Kapakta alemin kralı var tabi... 8)

Crom! Ölüleri Say...

doktor1881

Alemin kralı Pikt gibi çizilmiş Hiç hoş bir çizim değil Eminim içerde çok daha güzel çizimleri vardır kralın Zaten John Buscema nın çizimleri çok güzel oluyor Ama kapaktaki olmamış

altay1944

conan'ı bize ve belkide tüm aleme sevdiren işte bu çizgiler değil midir...
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

darkwood

John Buscema, Conan denince ilk akla gelen çizerlerin başında gelir şüphesiz. Eskizlerinin de çok başarılı olduğunu düşünüyorum ve kitabını merakla bekliyorum.
Darkwood Sakinleri..

yunusmeyra


john buscema- eskizler !!!

evet,dostlarımızdan bu kitabın çıkacağını duyduğumuzda ayrı sevindik,çıkınca ayrı..deli olduk..en az birkaç hediyelikte alacağımız düşünülürse sevincimizin cebimizide hafifleteceği  şu an belli oldu..yerli basımı daha almadım gerçi ama uzun zaman önce orijinal nüshayı birkaç defa elden geçirdiğimi söylemeliyim..yazacağım birkaç cümle için geç olduğunu düşünmüyorum hala..çünkü özel bir yayından bahsediyoruz ve üzerine daha da konuşulacağını düşünüyorum..ve bir çok baskı yapacağınada inanıyorum..

buscema, çocukluk  ve gençlik yaşlarımızda bizimleydi ve yıllar boyunca hep yanımızda olan "kahramanlardan" oldu..evet kendiside bir kahramandı bizim için.. 80'li yıllardı..efsanesi dilden dile anlatılıp büyüyordu çizgi roman ve özellikle conan hayranları arasında.. okuyucu mektuplarında bir çok "conan sever"  "daha çok buscema çizimi macera" talep ediyor, editörler okuyucu mektuplarına verdikleri cevaplarda, buscema hakkında iki çift kelam ettikçe bizler daha da coşuyorduk .. peşinden, çizimine katkıda bulunduğu başka serilerin (silver surfer,thor,wolverine..) sayfalarında da zevkle ve büyük bir tutkuyla  çizgilerini  takip ettik..onu bizle buluşturan alfa yayınları ve yayın yönetmeni Ali Recan (rahmetli..) bazı conan fasiküllerinde, "usta"yı tanıtan kısa yazılara ve 70'li yıllardan kalan birkaç fotoğrafına  yer vermişti..uzun yıllar hakkındaki yegane malumatımız alfa dergilerinde yayınlanan bu birkaç sayfa yazı  ve resimden ibaretti..sonra yabancı dergiler ve albümleri karıştırdıkça imzası ile daha çok karşılaşır olmuştuk..peşinden internet sayesinde ulaştığımız, hakkında yazılan onlarca yazı ve yorum sayesinde daha çok tanımıştık buscema'yı..

  ve evet bu kitap öncelikle bizim gibi buscema hayranlarına bir "ödül"..sonra tüm çizgi roman ve çizim düşkünlerine ve özellikle conan  hayranlarına..

  belkide ,comics ve super-hero aleminin amerika'da ki seyri hakkında (marvel comics ağırlıklı olarak..) ,yaklaşık 50 yıl "sahnede" yer almış bir "efsane"nin ağzından ve özel anılar eşliğinde kısa bir popüler tarih gezintisi..

müthiş bir illüstratör ve "çizgi roman anlatıcısının" ,hayalleri ateşleyen,duyguları coşturan çizimleri hakkında ;"nasıl çizmeye başlıyor","nasıl hayal ediyor" ,"beyaz kağıdın başına oturduğunda ilk kalem hareketiyle ne çiziyor", "çizimi nasıl ilerletiyor", "çizerken neye önem veriyor", "çizimden anladığı ne", "ona göre bir çizimi iyi ve yeterli yapan unsurlar neler"  vs vs gibi binlerce meraklı ve haklı soruya kitaptaki,bir solukta okuyacağınız röportajda cevaplar veriyor..anlattıklarına ,farklı temalı bölümler ("kadınlar", "western", "korsanlar", "kılıç ve büyü", "şampiyonlar"..) altında devam ederken,sayfaları "eskizleri" süslüyor..evet bunlar bir çizerin en mahrem anları ve kağıt üzerindeki karşılıkları..

  evet, eskizler! yani bitmemiş ve okuyucuya-seyredene ulaşması için yapılmamış ,son halini alan sayfa,illüstrasyon vs. gibi çizimlerin ilk halleri,alıştırmaları ve tabii araştırmaları..bozulan ve yeniden yapılan halleri,sinirlenilen,bazen bir kenara atılıp unutulan bazen bizim mükemmel dediğimiz desenlerinin sondan birkaç önceki adımları..bunun için özeller..

okuyucunun hayran olduğu buscema çizimlerini bir düşünelim: duygusal dışavurumlar,dramatik duruş ve ifadeler,aksiyon çizimlerindeki akıcılık ve enerji,anatomideki  mükemmelliği arayış..işte bunların olgunlaştırıldığı ilk aşamalar,taslaklar bunlar..yani bu kitapta hayranı olduğunuz buscema çizimlerinin,sayfalarının portfolyosuyla karşılaşmayacaksınız..onların kaynağı olan "araştırma" ve "alıştırmalarla" karşılaşacaksınız..
 
"efsaneyi"  kendi cümlelerinden okuyacaksınız 100 küsur sayfa boyunca..brooklyn'de başladığı hayatını ve ilk gözağrısı çizgi romanlarını anlatırkende,hayranı olduğu büyük ustaları ve sanat eğitimini anlatırkende sıkılmayacaksınız...sektöre ilk girişini, aldığı ücretleri,çalışma koşullarını,"altın çağ" denilen yıllardan itibaren çizgi romanların nasıl yazılıp çizildiğini,diğer efsane yazar ve çizerlerle ilgili anılarını merak ve zevkle okuyacaksınız..ve tüm sayfalarda anlatan "usta" nın "eskizleri" eşlik edecek size..50,60,70,80 ve 90'lı yılları ve olgunlaşmasını dinleyeceksiniz..kitap kapakları,afiş çalışmaları,reklam spotları gibi aklınıza gelmeyen alanlardaki çalışmalarından örnekler ve anılarda sizi bekliyor..
 
yazılı bölümlere keyif veren önemli unsurlardan biri ise söyleşiyi gerçekleştiren david spurlock.. disney,mtv,dark horse ve bir çok önemli firmada illüstratör,editör,yayıncı ve yönetmen olarak yer almış,sanat okulları ve çizgi roman bölümlerinde öğretmenlik yapan bir kişi..hem anlatılanlara hem de resim ve çizgi roman sanatına hakim ve bilgili..bir yerde roy thomas ,buscema'yı anlatıyor ki,okunmalı..önsözü ise jim steranko'ya yazdırmışlar ki,aman diyim..yani bu bölüm olağanüstü..steranko kim mi: çizgi roman çizeri ve her anlamda yaratıcısı,film yapımcısı,popüler tarih araştırmacısı-yazarı, illüstratör,"kaçış ustası" ve daha neler neler olan bir "büyülü zat"..buscema ve "rönesans"ın çizgi romandaki karşılığı diyor ve daha neler neler..

aşağıdaki görselde ,bizde yayınlanan kitabın ve amerikan baskısının kapağını yanyana  aldık..bizdeki yayında içerden bir çizim görseli  kullanılmış..bu özgün bir seçim mi yoksa amerika'da ki ilk yayın yılından bu yana geçen 14 senede, bizdeki kapaktaki siyah-beyaz eskizle çıkan baskıları olmuş mu bilemiyorum..amerika baskısı: "popüler sanatçıların eskizleri" üst başlığı ile çıkmış..elimizdeki kitap serinin beşinci kitabı bildiğim kadarıyla..kitabın özel ciltli ve 1000 adet basılmış,imzalı baskısıda mevcut (bu baskıda ek olarak buscema portfolyosu bölümüde mevcut).. buscema üzerine ve çalışmalarını konu edinen tek kitap bu değil tabiki..görselimizde 1970'lerden günümüze yayınlanan önemli birkaç başvuru kaynağının kapaklarınıda görebilirsiniz..


"how to draw comics –the marvel way"
"the art of john buscema"
"john buscema-a life in sketches"
"john buscema-michelangelo of comics"
"big-john buscema (comics&drawings)"

meraklısına bir link verelim ki burada buscema'nın katkıda bulunduğu bir çok dergi,kitap ve magazinin isim ve tarih olarak kaydının tutulup güncellendiği uzunca bir liste mevcut:

ayrıca meraklısına: roy thomas'ın "süper kahraman çizgi romanları fanzini" "alter ego dergisinin 15.sayısı ve bir çok başka sayısında buscema hakkında ilk elden bilgi,söyleşi ve tanıklıklar ile orijinal eskiz ve çizim basımları..
"heavy metal"  dergisi,kasım 2011 sayısında 4 sayfa civarı,buscema ve kayıp çizimleri başlıklı bir yazı..
"marvel visionaries:john buscema" başlıklı karma dergi ve sayıların olduğu özel baskı cilt..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

yunusmeyra

bazı fotoğraflarını ekleyerek bir kez daha analım usta'yı..

1-   üstad  John Buscema, 1927 yılında new york,brooklyn'de doğmuştu..  genç buscema ve arkadaşı..brooklyn günleri
2-   buscema'nın sanat eğitimi boyunca uzun saatlerini geçirmekten zevk aldığı sanat müzeleri ve galerileri oldu..onlardan biri ,brooklyn müzesi
3-   1948 yılında çalışmak için kapısından içeri adım attığı "timely comics" (marvel comics'in önceki adı..) ofisi ,"empire state building" binasının 14.katındaydı
4-   john,anne ve babasıyla..orduya katıldığı yıl, 1951
5-   hemşirelik okulu öğrencisi bayan dolores ile 1952'de çektirmiş bu fotoğrafı..ve 1953 yılında da evlenecekler
6-   sanırım 60'lı yıllar..john bir sayfanın kurşunkalemlerini yapıyor.."güzel kadın" çizimlerinde ona ilham veren bir "aktrist"in fotosu duvarda!
7-   buscema,oğlu jr.buscema,eşi dolores ve kızları dianne,1978
8-   "big" lakaplı buscema ve "the man" lakaplı stan lee,1988
9-   buscema ,önemli çizgi roman yayıncısı ülkelerden biri olan italya'da.."fumetti"ci  her yaştan hayranı ile
10-   "comics fuarı" ve "usta" sahnede! 1999 yılında hayranları için "barbar"ın bir çizimini gerçekleştiriyor
11-   yıl 2000.. kucağında torunu ile ödül ve imzalı çizimlerin olduğu odasında..
buscema,2001 yılındaki kanser teşhisinin ardından ,çizgi roman sanatına adanan bir ömrün ürünlerini bize bırakarak, 10 ocak 2002 yılında aramızdan ayrıldı ..
çizgi roman dünyasının "michelangelosu" ve "big" ünvanıyla anılmaktadır..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

ercoktay

Alıntı yapılan: yunusmeyra - 01 Mart, 2015, 03:35:30
john buscema- eskizler !!!

aşağıdaki görselde ,bizde yayınlanan kitabın ve amerikan baskısının kapağını yanyana  aldık..bizdeki yayında içerden bir çizim görseli  kullanılmış..bu özgün bir seçim mi yoksa amerika'da ki ilk yayın yılından bu yana geçen 14 senede, bizdeki kapaktaki siyah-beyaz eskizle çıkan baskıları olmuş mu bilemiyorum..amerika baskısı: "popüler sanatçıların eskizleri" üst başlığı ile çıkmış..elimizdeki kitap serinin beşinci kitabı bildiğim kadarıyla..kitabın özel ciltli ve 1000 adet basılmış,imzalı baskısıda mevcut (bu baskıda ek olarak buscema portfolyosu bölümüde mevcut).. buscema üzerine ve çalışmalarını konu edinen tek kitap bu değil tabiki..görselimizde 1970'lerden günümüze yayınlanan önemli birkaç başvuru kaynağının kapaklarınıda görebilirsiniz..

Abi Emre'ye sordum kapak onların seçimiymiş. Başka ülkede bu kapakla basılmamış :)

yunusmeyra

tamamdır hocam,kayıtlara geçti  :)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

pearl jam

Tarkan abi bu güzel Buscema tanıtımı için teşekkürler.

Türkiye'de kapağa Conan'ı çıkartmaları hem ticari hem de görsel açıdan çok isabetli olmuş bence. Orijinal kapak bana Buscema'yı hatırlatmıyor.

kalidor

Kitabı haftasonu aldım, henüz baştan sona olmasa da ara ara okuyup inceledim. Öncelikle Buscema sevenlerin edinmesi gereken bir eser. Hem 25 sene Conan çizerliği yapan üstadın hiç ortaya çıkmamış Conan eskizlerini ve kapaklarını görmek, hem de yapılan keyifli röportajı okuyup 1960lardan 2000lere kadarki çizgiroman tarihine göz ucuyla da olsa girmek için raflardaki yerini almalı. Ülkemizde çizgiroman kültürüne dair yabancı eserlerin kıtlığından dolayı bu boşluğu bir nebzede olsa dolduran bu çalışmayı yayınladıkları için Sırtlan Kitap'a da ayriyeten teşekkür ederim.

Eser, 16 x 24 ebatlarında 112 sayfa soft cover yani sıradan bir kitap ebatlarında. İçinde eskizlerin yanında Buscema ile yapılan geniş çaplı bir röportaj var. Bu röportaj Kadınlar, Kılıç & Büyü, Western gibi bölümlere ayrılmış. Hiç yayınlanmamış Conan eskizleri ve kapaklarının yanında, çizgiroman dünyasına dair birinci ağızdan faydalı bilgiler içermekle birlikte piyasada gördüğümüz bir nevi collectioner edition tadındaki evladiyelik Buscema Sketch Booklarıyla karşılaştırınca hevesimizin kursağımızda kalması ve buna rağmen etiket fiyatının 30 TL olması gibi  sebeplerden dolayı ben de bir hayal kırıklığı yaratmadı da değil. TODD'u makul fiyatlara edindiğimiz Sırtlan, herhalde telifi yüksek olduğu için etiketi biraz yüksek tuttu diye düşünüyorum.

İletişim, 300 sayfa büyük boy renkli, 1. sınıf kağıda Puslu Kıtalar Atlası'nı belki 10 bin adet basıp etiket fiyatını 32.5 TL koymuş olabilir. Ama bu ebatta, renkli materyal içermeyen (arka kapak hariç) bir kitap 1.000 adet basılmış olsa bile fiyatı yüksek gelmedi değil. bir Conanperver olarak düşünmeden aldım ama çevremde gördüğüm ne kadar çizgiromansever varsa, bu fiyata satın almayacaklarını, 1-2 sene sonra fiyatı yarı yarıya düşünce alacaklarını söylediler. Artık piyasada çizgiroman okurlarının kitap fuarlarını ve yüksek indirim zamanlarını beklemeleri de yayının devamlılığı açısından olumlu olmasa da bu kadar yayın bolluğunda bütçeyi idame ettirmek de önemli.

Siz yine de imkanınız varsa "Grinin 50 Tonu"nu alacağınıza bunu edinin.
Crom! Ölüleri Say...

doktor1881

İdefixden ön şipariş vermiştim.Kitap temin sorunlu olduğu için parayı iade ettiler ??? ??? Her tarafda var sitesinde de hala satışda

ercoktay

Alıntı yapılan: doktor1881 - 18 Mart, 2015, 20:20:19
İdefixden ön şipariş vermiştim.Kitap temin sorunlu olduğu için parayı iade ettiler ??? ??? Her tarafda var sitesinde de hala satışda

Benim de siparişim İdefix'te iptal edildi. Emre ile konuştum. İdefix böyle bir şey yapma yoluna gitmiş. Bundan sonra sorun olmaz herhalde. Ben de Batmanleri bekliyorum. Hepsini bir sipariş vereceğim :)

pizagor

Dün akşam okudum, bir John Buscema kitabı için bunu söyleyebileceğimi düşünmezdim ama maalesef beğenmedim. İçerdiği 'bence' az sayıda çizim kötü bir röportajı süslemek için kullanılmış. Sorgulayan kişi zorlamıyor bile Buscema'yı. Adam zaten bir miktar kasıntı, en azından bu röportajda çizdiği profil bu: hiçbir çinicisini beğenmiyor (hatta Stan Lee üstadın bu konuda kulağını çekiyor), bir seriyi bıraktıktan sonra devamını kim hazırlamış bakmıyor adeta yok sayıyor falan. Ben olsam öyle bir sanatçının üzerine giderdim. Conan'ın yedi hafta gazete bantlarını çizmiş, sonra bu boyutu beğenmediği için bırakmış. Devamını kimin çizdiğini bilmiyorum diyor. Ernie Chan çizmiş. Bana kalırsa biliyor da o ismi telaffuz edemiyor. Çok al gülüm, ver gülüm tarzı olmuş...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


pizagor

Kitapla birlikte Buscema'yla ilgili değişen izlenimim üstadın (ki üstadlığı değişemez gözümde) çizgiroman işine girmesinin ve yeniden dönmesinin, sonra da onyıllardır devam ettirmesinin özünde maddiyat var. Sanki gönlü başka yerlerde gibi, hasbelkader ama çok çok iyi bir şekilde bu işi sürdürmüş, parası ödendiği sürece önüne gelen işlere tamam demiş ama Marvel'a yaptığı işlerden sadece Conan ona zevk vermiş.

Ki böyle çizimler ürettiğine göre bu işi büyük aşk ve şevkle yaptığını hayal ederdim.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


KenParker

Bol bol Buscema çizimi bekliyordum. Özellikle Conan çizimlerini. Hayal kırıklığı. Kitap röportajdan ibaretmiş.