Burton & Cyb

Başlatan kharon, 27 Eylül, 2020, 22:55:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kharon

https://paneller.blogspot.com/2020/09/burton-cyb.html

Burton & Cyb

'Burton & Cyb' Segura-Ortiz ikilisinin bir baska harika calismasi.

Burton & Cyb onceleri (80'lerede) Ispanya'da bir bilim-kurgu/fantastik cizgi roman dergisi Zona 84'de yayinlanmaya baslar, sonrasinda ise Heavy Metal dergisinde Ingilizce tercumesiyle basilir. Burton tipik kahraman gorunumune sahip bir karakter iken bir cyborg olan 'Cyb' ise daha sinsi- guvenilmez bir  gorunume sahiptir. Ama esasen her ikisi de para icin her turlu ahlaksizligi yapabilecek dolandircilardir. Kimi zaman para karsiliginda en adi isleri yapmayi kabul ederek kimi zaman da tuzaklarina dusurecek birilerini ararken tum evreni dolasirlar.





Tum maceralar hem orjinal olarak yayinlandigi hem de uluslararasi piyasaya ciktigi dergi formatina uygun olarak 6-8 sayfalik kisa, hizli tempolu yogun hikayeciklerden olusmakta. Tipki ikilinin diger eseri Hombre gibi. Tipik bir 'Burton & Cyb' hikayesi kahramanlarimizin birileri tarafindan berbat bir isi gerceklestimek icin tutulmalariyla yahut kendi insiyatifleriyle bir dolandiricilik pesinde kosmalariyla baslar ve mutlaka Segura'nin kara mizahiyla harmanlanan akisiyla beklenmedik bir twistle sona erer. Bu uzay dolandiricilarinin eglenceli hikayelerini anlatirken gunumuz insanina dair bir elestiri getirmeyi de ihmal etmez. Bu kadar az sayfaya bu kadar cok sey sigdirmak ayrica takdir edilesi. 





Catalan Communications bu hikayeleri topladigi harika bir derleme yapmistir lakin bu sadece bir sayi cikabilmis diger Ingilizce hikayeler Heavy Metal sayfalarinda kalmistir. Fransizca kitaplar ise sanirim toplam dort cilt.







ferzan

    Ortiz, Hombre 'de de renk bilgisini konuşturmuştu ama gene çizginin başrolde olup rengin ağır takviye kuvvet olduğu sayfalardı. Bu kez çizgi, makul düzeyde renge eşlik edip yer yer belirteç özelliği görmüş ama başrolü renge devretmiş, renkten de hiç rol çalma düşüncesi olmamış. Aynı ustadan çok hesaplı bir denge değişimiyle farklı görünen ama lezzeti değişmeyen başka bir görsel çıkmış ortaya. Bu eserinden seneler önce Siberkare vesilesiyle üstünkörü haberdar olmuştum ama zaman içerisinde tamamen aklımdan çıkmış.

    Toprağı bol olsun, çizgisi de rengi de başlı başına bir mesele adamın. Ayrıca tıpkı Hombre 'deki gibi Latin usulü üç bant sayfa formatının kişiden kişiye kısıtlayıcı olabilecek isteğe bağlı şablonunda son derece ferah panellere imza atmış. Tex çizerken İtalyan usulü üç bant sisteminde neden sıkıntı çekmediği Hombre 'den ve bu eserinden belli. Ayrıca Latin ekolünün o zamanki dergilerinde yer alan büyük boy ve kısa soluklu hikayelerin yegane formatı olduğundan, bu ekolün sanatçıları hem frankofon, hem de fumetti aleminde adeta ekmeksiz tüketiliyor, hep yayıncıların radarında oluyorlar. Abuli & Bernet ikilisinde de tıpkı Segura & Ortiz ikilisindekine benzer bir kafa yapısı ve format algısı var, üretimleri farklı olsa bile. Keşke şu İspanyol ve Arjantin üretimlerine fazla fazla maruz kalabilsek, orada çok kafa açıcı mecralar, merhaleler var ama işte belli başlı alışkanlıklar çerçevesinde çok büyük oynayamadan esneyebiliyoruz ancak.

    Ne zaman ve nerede olursa olsun, herhangi bir eserine denk geldikçe duraklayıp illa uzun uzun bakacağım yegane isimlerden olacaktır Jose Ortiz.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

kharon

Albumden cektigim fotolarda cok net degil ama internetten koyduklarimdan anlasiliyordur, evet tam bir renk cumbusu tum maceralar. Herhalde bir de evrenin envai kosesinde gecmesinin (farkli gezegenler farkli atmosferler, degisik uzayli irklar-yaratiklar ) elini ozgurlestirmesi sayesinde oldukca entersan sonuclar ortaya cikmis.

Bu arada Ferzan sayesinde harika bir blog olan -akibeti ne oldu bilemiyorum- siberkareyi hatirlamis oldum tekrar.   

kharon

Bu arada yaziyi yazarken internette buldugum bir videoyu da buraya ekliyeyim :



Barcelona comic-con Avrupa'nin en buyuk cizgi roman eventlerinden biri, Ortiz icin bir sergi yapilmis 2013'de.

Video'da hem burada bahsettigimiz Burton & Cyb ve Hombre'nin renkli orjinalleri hem de ikilinin bahsetmedigimiz diger bir ortak calsimasi Morgan'in orjinalleri gozukmekte.
Cok miktarda siyah-beyaz Tex ve diger calismalari da var arada.

Gercekten olaganustu.

worldman

Çizimler ve renkler çok hoş. Yazı için teşekkürler.

KenParker

Hombre çizimlerinin içinde kayboldum

hanac

Geçen gün forumda Bahadır bu başlığı uzun uzun incelemiş.   ;D

BAHADIR

Açık unutmuşumdur... Uzun uzun niye bakayım canım... :)

kharon

4 cilt dedikleri hepsi toplam 200 sayfa asagi yukari  :D

hic fena olmaz  ;)