WESTWORLD: BATI DÜNYASINDA YENI BIR SEY VAR!

Başlatan tommikser, 30 Eylül, 2010, 11:59:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tommikser

Bu film gerçeketen çok ilgimi çekti.Eger izleyenler varsa fikirlerini merak ediyorum.En kisa zamanda izlemeye çalisacagim.Bu yazida sayin Özgür Kurtulus'tan alinmistir.

Yul Brynner çocuklugumda beni en çok etkileyen yabanci oyunculardan biriydi. Bir kere her zaman dazlakti (Daha sonralari saçli hallerini de gördüm tabi). Ancak asil etki gözlerindeydi. Tuhaf hatta korkutucu bakiyordu. Fakat bir taraftan da, özellikle güldügü zamanlar sempatik görünüyordu. Sanki gözlerinden kimi zaman kara kimi zaman beyaz bulutlar geçiyor, zaman zaman da simsekler çakiyordu. Yakisikli desem degil, çirkin desem degil... Velhasil kelam etkileyici ve unutulmaz bir yüz, bir oyuncuydu Yul Brynner. Oyunculuk gücü ve yetenegi ise tartisilmazdi.



Yul Brynner'in en etkilendigim filmi ise Westworld (Bati Dünyasi) olmustur. Henüz 9-10 yaslarinda TRT'de seyrettigimi hatirliyorum. Tabi o zamanlar 1973 yapimi bu filmin Hoolywood'un en yaratici bilim kurgu-western örneklerinden biri oldugunu bilmiyordum. Sadece korktugumu, çevremde de robot-insanlarin olup olmadigini düsündügümü hatirliyorum.



Westworld bir televizyon reklamiyla açilir. Westworld adindaki tatil mekani tanitilir. Burasi Vahsi Bati konseptinde kurulmus yapay bir kasabadir. Bundan baska Roman World ve Medieval World adli Eski Roma ve Ortaçag Avrupa kasabalarindan olusan baska ortamlar da vardir. Westworld'de yer alan insansi robotlar (androidler) sayesinde parayi bastiran her Amerikali turist, kovboylarla düellolara girebilecek, kasabanin barindaki geleneksel kavgalara karisabilecek, güzel android kizlarla iyi vakit geçirebilecektir. Hatta android robotlari öldürmek ve onlarla sevismek bile mümkündür. Ve bütün bu macera tamamen güvenlidir. Anlayacaginiz "gerçek" bir "simülasyon".



Olaylar Peter Martin (Richard Benjamin) ve John Blane (James Brolin) adindaki macerasever tatilcilerin bu yüksek teknoloji ile donatilmis eglence parki'na gitmesiyle basliyor. Ancak güzel baslayan tatil androidlerin kontrolden çikmasiyla bir kabusa dönüsüyor. Tatilciler kendilerini birden bire gerçek bir vahsi bati kasabasinda buluyorlar. Android kovboylarin saldirisina ugrayan tatilciler kasabadan kurtulmak için bir ölüm kalim mücadelesine giriyorlar. Bu sirada robotlari kontrol eden bilim adamlari da bu hatayi bir deneye dönüstürme çabasi içine giriyorlar.



Yul Brynner filmde Westworld'un gözü kara android silahsörlerinden biri rolünde. Grogramlanmasi geregi görevi tatilcileri eglemek olan Yul (filmde geçen bir adi yok) kontrolden çikinca manyak bir katile dönüsüyor. Elbette tip itibariyle bir androidi en iyi canlandiracak aktörlerden biri. Belki bu yüzden sinema tarihinin ilk androidi olma serefine nail oluyor. Westworld için bu anlamda robotlarin androidlige terfi ettigi film denilebilir. Elbette bu bir tesadüf degil. Makyaj gerektirmeden, Yul Brynner'dan daha iyi android olabilecek baska birini düsünemiyorum.



Filmin yönetmeni Michael Crichton aslinda bir bilim kurgu yazari. Westworld onun ilk filmi. Daha sonra da çok önemli filmler yönetmemis ancak kendi yazdigi özgün senaryolar ve romanlarindan uyarlanan senaryolarla birçok önemli filme imza atti. 975'de yazdigi "The First Great Train Robbery" romanini ise 1979'da sinemaya uyarladi. Böylece 19. Yüzyilla da iliskisi oldugunu ispatladi, Viktoryen Ingiltere'de geçen bir suç hikayesine imza atarak. 1976'da yazdigi "Easters of The Dead", "13. Savasçi" adiyla 1999'da; 1980'de yazdigi "Congo", 1995'de; 1987'de yazdigi "Küre" ("Sphere"), 1997'de; 1990'da yazdigi "Jurassic Park", 1993'de; 1992'de yazdigi "Rising Sun", 1993'de; 1994'de yazdigi "Taciz" ("Disclosure"), ayni yil içinde; 1995'de yazdigi "Kayip Dünya" ("The Lost World"), 1997'de; 1999'da yazdigi "Timeline" ise, 2003'de sinema filmlerine uyarlandilar. Velhasil kendisi Holywood'un önemli yazar-senaristlerinden. Ancak bütün bu filmler içinde bence en önemlisi Westworld.



Westworld'ü önemli yapan elbette öncü bir film olmasi. Düsünürseniz 1973 yilinda ne internet, ne bilgisayar oyunlari ne de sanal gerçeklik durumlari gündemde degilken yapilmis bir film. Dark City, Matrix, ne Truman Show gibi filmlerle zirve yapan 'yaratilmis dünya" içinde farkinda olmadan yasayan insanciklar temasini öncülüyor. Ayni zamanda ürkütücü bir distopya ve android filmlerinin de ilk örneklerinden sayiliyor. Gerçi Filmin ana temasi yani kontrolden çikan androidler insanlara saldirirlar düsüncesi bir yenilik içermiyor. 60'lar boyunca kontrolden çikarak insanlara saldiran robotlarla ilgili bir çok kitap yazildi ve filmler yapildi. Teknoloji her zaman bir korku unsuru olarak kullanildi. Ancak tehditin, insan bedenine bürünen teknolojiden gelmesi yeni bir düsünceydi. Bu anlamda Westworld'ün kültlestigini ve kendinden sonraki birçok distopya bilim kurgu filmini etkiledigini söyleyebiliriz.


emre ozdamarlar

Sahane tanitim olmus abi, eline saglik. Tekrar izleyesim geldi valla simdi filmi.
Cocukken TRT'de izledigimi hatirliyorum ben de, baya bi korkmustum :)

rumar80

   Sevgili Kagan,
   Bahsettigin film ünlü yönetmen Akira Kuusawa'nin 7 samuray filminin western formatinda bir yeniden çevirimidir. Film çok begenilince Muhtesem yedilinin dönüsü ve muhtesem yedilinin silahlari diye iki devam filmi çekilmistir. Ayrica ayni adla 2 sezon süren bir tv dizisi de vardir.
  Sevgiler

tommikser

Akira Kurusowaya bayilirim.Özellikle dreams filmi mükemmeldir.Izlemeyenler kesin izlesin bence..

hanac

Westworld muhtesem bir filmdir, seyrettigim en iyi 50 film listesine girer.

Filmin sonunda Yul Brynner'in görünüsü Terminatör de aynen kullanilmistir.


kedidiro

  çocuklugumuz çizgi roman,yazlik sinema,mahalle çetesi zamanlariydi...yul breyner'in kiyafetinin de etkisiyle 'muhtesem yedili'nin devami zannederek sinemaya kosarak gitmistik,çok sasirdigimi ama ayni oranda etkilendigimi hatirliyorum.o güne dek böyle bir kovboy filmi hiç görmemistim...hatirlattiginiz için tesekkürler...kesinlikle çok iyi bir tanitim yapmissiniz...bu arada laf kurosawa'ya gelmisken muhtesem 'kral lear' uyarlamasi RAN isimli filmini tavsiye ederim...

V

 
      Devam filmi sayabilecegimiz Futureworld'i hatirlayaniniz var mi?





"İstemem,eksik olsun.."

hanac

Alıntı yapılan: judas2099 - 30 Eylül, 2010, 20:52:45
Devam filmi sayabilecegimiz Futureworld'i hatirlayaniniz var mi ?

Evet hatirliyorum.

Ama cok vasat bir filmdi.