Marshall Law

Başlatan kharon, 24 Nisan, 2020, 10:31:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kharon

ilk anti-superhero Marshall Law: https://paneller.blogspot.com/2020/04/marshall-law.html

Marshall Law

Superhero genresiyle, bu turun cesitli yayin donemleriyle, en meshur ikonlari ve ekipleriyle dalga gecen hatta tum turu bir yapibozumuna ugratan ve bugunlerde ozellikle dizisi yuzunden iyice populer olan Ennis'in "The Boys" serisinden (2006) cok daha once bir baska Ingiliz yazarin eseri ayni seyleri ayni sertlikle yapmisti aslinda. John Wagner ile birlikte 2000 AD dergisini ve tum Ingiliz Cizgi roman endustrisini revisyona ugratip, sekillendiren usta yazar Pat Mills'in ve Alan Moore'un 'The League of Extraordinary Gentlemen' serisindeki kendine has uslubuyla taninan Kevin O'Neill'in yarattigi : Marshall Law (1987). 





Pat Mills, The Boys'un ve Garth Ennis'in Marshall Law'dan esinlendigi iddiasinda. Yazarlarin gecmislerinin kesismesine, hikayelerin ana plotlarina bakilirsa buna hayir demek mumkun degil.

Marshal Law,  superherolara ceki duzen vermek, goz altinda tutmak cogu zaman da infaz etmekte olan kendisi de aslinda eski bir superhero olan kanun adamidir ve Boys'daki gibi Superman'dan Batman'e Avengers'a buyuk karakterin hepsinin rip-offlariyla karsilasir. "Ben bir kahraman avcisiyim... Kahramanlari avlarim... Henuz biriyle karsilasmadim" mottosuyla aslinda ne kadar bos olduklarini gostermektedir. Orumcek adam cinsel problemleri olan bir gence, Thor hayalperest - sizofren bir karaktere doner bu sayfalarda. Hele Batman'i oyle bir ele alisi, Batman'in yanindaki Robinleri bozuk para gibi harcamasiyla oyle vahsi bir alay edisi vardir ki :





Mills ve genel olarak Ingiliz cizgi romani (ozellikle 200 AD gelenegi) superherolarda uzak bir gelenektir. Normal otesi gucleri olan kahramanlar olsa bile hikayeler genel olarak bu ture sokulacak cinsden degildir ( Strontium Dog gibi : http://paneller.blogspot.com/search/label/Strontium%20Dog). Mills kendi soylesilerinde de itiraf ettigi gibi aslinda tight giyen superherolardan; yuzeysel hikayelerinden nefret etmekte; Marshall Law ile birlikte bir anlamda tum bir sektorle ve turle hesaplasmakta. Super guclere sahip insanlarin gercekte neler yapabileceklerinden nasil saplantili ruh hastalarina donusebileceklerinden (Marshall Law da superkahramanlarla kafayi bozmus eski bir super kahramandir zira) ve bunlarin gercek savaslarda kullanilmasinin aslinda ne kadar sacma olabileceginden bahsetmektedir.

Mills bu baglamda ayni zamanda Amerika ile de hesaplasmaktadir; ikinci dunya savasinda Amerikan sirketlerinin Nazilerle yaptiklari isbirlikleri, petrol silah ve teknoloji transferi, Amerikan'nin atom bombasi kullanmasi gibi zaferden sonra tartisilmasi pek mumkun olmayan konulara girmektedir. Marshall Law'a gore bu super kahramanlar "yeldegirmenlerine saldiran Don Kisot gibidirler, asla gercek kotulere dokunmamislardir"     








Marshall Law bu uzun yayin doneminde cok degisik bicimlerde okuyucuya ulasabildi; mustakil dergiler yahut STRIP gibi cizgi roman dergileri icinde sayfalar gibi. Bu daginik yayinlar sonra Dark Horse tarafindan derli toplu yayinlandi. Hele bir de Dark Horse'un tum Marshall Law sayfalarini topladigi Omnibus var ki su an kolleksyoncular icin oldukca degerli-el yakan bir yayin haline gelmis durumda.






Nomad

@kharon
Üstadım eline sağlık.
Harika bir yazı olmuş.
Karakter ve şu kısa panellerde okuduğum mottosu çok hoş.
Ama çizimleri ayrı bir sevdim.
Sanırım ülkemize hiç uğramadı Marshall değil mi?

KenParker

Omnibusu basılsa da alsak.

kharon

ben tesekkur ederim;

bildigim kadariyla Turkiye'de hic yayinlanmadi ama ulkedeki yayinlara benden cok daha vakif arkadaslar var; onlar yardimci olabilir belki.

pizagor

Kharon dostumuzun yazılarından görüyorum ki 2000AD başlı başına bir hazine. İngiliz çizgiromanı endüstrileşmeden ya da endüstrileşse bile genelgeçer kabul edilirin bir uzantısı olmadan hayatına devam etmiş. Kafalarının üzerinde sallanan çok keskin bir Comics Code Authority kılıcı bulunmadığından çok daha sert, çok daha bağımsız yorumlayabilmişler hikayelerini. Zaman içinde, okyanus ötesindeki meslektaşlarında olduğu gibi, kabul görmek adına sektör gerekliliği olarak aşırılıkları yontulmadığı için İngiliz yazarların Amerikan ana akımındaki izleri hep çok farklı oluyor. Şu dergiyi okuyor olmayı çok isterdim ama bu ülkenin okur profiliyle imkansız.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


kharon

kesinlikle oyle @pizagor,
Ingiliz cizgi romanlari konusunda objektif degilim :) ama yeterince taninmadiklarini dusunuyorum

neyse ki yaraticalar Amarikan pazarina girmis de Preacherdan Watchmen'e harika isler var elimizde bugun