LAL Kitap tebrik ve şikayet

Başlatan mutarad, 14 Haziran, 2012, 09:34:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mutarad

Lal Kitap'ı, 10 yılı aşkın bir süredir devam ettirdiği istikrarlı yayın politikası için tebrik etmek ve teşekkürlerimi sunmaktan daha doğal birşey olamaz.
Fakat, benim bir de şikayetim var...
Lal Kitap, neden baskısı biten kitapların tekrar baskılarını yapmıyor? (Oğlak pekala biten sayıların tekrar basımlarını yapabilmekte) Neden kendi ürünlerinin karaborsaya düşmesine "göz yumuyor?" Bu şekilde, yeni potansiyel okuyucuları kaybettiğinin farkında değil mi? Örneğin ben Zagor okumaya başlayacağım, bana adeta "KM7'den başlayabilirsin ey yeni okuyucum" diyor. Bu durum hem okura saygısızlık, hem de "kendi topuğuna sıkmak"tır.
Bu konuyu LAL Kitap'a mail ile de iletmiştim. Ama tahmin edebileceğiniz gibi, herhangi bir geri dönüş de olmadı.
İnsanlar Zagor okuyabilmek için bir adet Zagor KM1'e 100TL vermek ya da 1-70 arasını komple satınalmak zorundamı yahu?
Forumda bu konuyla ilgili sebepleri bilen, ya da açıklama yapabilecek birileri var mıdır?
Sizlerin görüşleri nedir?
İnsan için, diğer insanlar yollarına serilmiş irili ufaklı taşlardır. Çoğunun farkına ancak çarptığımızda varırız. Taşları biriktiren koca bir bina diker ölene kadar... Taşları atan ise ölür kalır, taşları bitirene kadar...

Gambit

Ben tekrar basimlarin uzun vadede cizgi roman piyasa ve koleksiyonculugu oldurdugunu dusunuyorum

O yuzden basmamalarini anlayabiliyorum

alan ford

 Bu konuda lal kitap kitabın koleksiyon değerinin düşmesini istemiyor. Stokçulara gün doğuyor. Bu konuyla ilgili Lami Tiryaki yazmıştı zamanında diye hatırlıyorum. Bulabilirsem paylaşırım.

  Bu arada piyasayı koleksiyonerlere göre değil de okurlara göre yönlendirmek daha mantıklı geliyor bana da ;)

kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

mutarad

Sayın Gambit;
Sizin zaten profilinizde "koleksiyoncu" etiketi var. Yani sizin bu bakış açınızı anlayabiliyorum. "Piyasa" derken "piyasa değeri"ni kastettiğinizi sanıyorum. Doğru, bir ürünün arzının az olması piyasa değerini yükseltir. Ama ben, sağlıklı bir ortamda, ÇR okuyucusunun sayıca ÇR kolleksiyoncusundan katbekat fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Okuyucu sayısının çok olması içinde, özellikle talep olan kitapların piyasada bulunabilir, ulaşılabilir olması lazım. Uzun vadede, bu okuyuculardan bazıları da "kolleksiyoncuya" dönüşecek :) ve böylece piyasa hem okuyucu hem de kolleksiyoncu açısından zenginleşecektir. Ülkemizde en çok okunan Furnetti olan Zagor'un okunmasını satıcı ilk yazımda anlattığım şekilde "topuğuna sıkarak" engelleyip, sonrada "Furnettileri genç okuyucu okumuyor artık" derse (yada forumdakiler derse), tuhaf bir çelişkiye düşmez miyiz? Genç ve hevesli okurun, 2006 yılında ÇR'ye ilgi duymamış(belkide harçlığı yoktur, kimbilir?) olmasının cezası, Zagor, Mister No, MM'ye "satışta kalanlardan" başlamak mı olmalı?
İnsan için, diğer insanlar yollarına serilmiş irili ufaklı taşlardır. Çoğunun farkına ancak çarptığımızda varırız. Taşları biriktiren koca bir bina diker ölene kadar... Taşları atan ise ölür kalır, taşları bitirene kadar...

Gambit

Bugun Superman a baslayacak olsa birisi, 1938 yilindaki ilk maceradan baslayacagim diye tutturup da DC ye bunlari sirali cikarin mi diyor ? 

her seyi bir kenara birakalim, zagor ve tex in ilk maceralarini okuyabilme sabrina kac kisi sahip ki zaten ?

Guncel yeni cikan zagor ve tex ler gayet doyurucu maceralar, iyi senaryolar ve eskiye gore super cizimlerle dolu.

Yeni baslayacak okuyucular zaten, eski macera yerine, 2000 li yillarin maceralarini daha cok sevecektir ve eskileri ilk oncelik olarak aramayacaktir.

Eskileri arayan sizin gibi kisiler ise, madem zamaninda almadiniz, bu durumda illa koleksiyon yapicam tamamlayacagim seriyi diyorsaniz mecburen piyasa rayici neyse onu vereceksiniz.


Bir de 1-70 hepsini mi almak zorundayim demissiniz, e koleksiyoncuysaniz, ben 8. cilttden sonrasini alayim da sonra 1-7 yi nasil olsa ucuza bulurum fikri de dogru degil. 1-70 takim zaten etiket fiyatinin altina alinabiliyor, bu durumda hardcore koleksiyoncuysaniz - illa zagor un ilk 7 cildini okumak istiyorsaniz elinizdekileri zamaninda almayip takim alacaktiniz :)

Ben mesela tex altin seri ye hic bulasmadim. Eger koleksiyon yapmak istersem, dogrudan takim alirim, niye bir kismi 5 TL diye ucuza alayim ve sonra daha pahaliya ilk sayilari kastirayim

mutarad

Konunun ekseni, sanki ben kişsel olarak Zagor biriktirmek istiyormuşumda, bulup alamıyormuşum gibi bir noktaya gidiyor. Böyle birşey yok...Oysaki ben bu örneği, somut bir örnek olsun diye vermiştim. Benim şikayetim, genel olarak, baskısı kalmamış bir kitabın tekrar basılmamasının mantıksızlığı üzerinedir. Sorarım size, başka hangi ürün (mesela klasik romanlar, beyaz eşya v.s.) piyasada kalmadığı halde, üreticisi tarafından yeniden üretilip piyasaya sürülmemektedir? Cevabı belli: Hiçbiri... (Yıllar önce bir süre Dune serisini arayıp bulamamıştım. Baskısı kalmamıştı. Bir süre sonra ise yeni baskılarının geldiğini gördüm ve aldım mesela...) ÇR Piyasasında da bazı kitaplar tükendikçe tekrar basılırken, LAL neden basmıyor? Bu durum bir "anomali", bir tezat değil midir?
İnsan için, diğer insanlar yollarına serilmiş irili ufaklı taşlardır. Çoğunun farkına ancak çarptığımızda varırız. Taşları biriktiren koca bir bina diker ölene kadar... Taşları atan ise ölür kalır, taşları bitirene kadar...

rumar80

   Yazılan mesajların hiçbirinde kişiye özel bir gönderme yok. Sonuçta iki taraf ta kendince haklı argümanlarla olaya yaklaşıyor.
   Bence eğer bir çizgi romanın eski sayılarından başlayayım da okuyayım diyorsanız o zaman kanınızda kolleksiyonculuk var demektir. Bu da paraya kıyma zamanı gelmiş anlamına gelir. Fumettilerde eski maceraları okumak kitabın bütünlüğü ve gelişmesinde ekstra bir değişiklik göstermediği için bence çok anlamlı değil. Comics'lerde bir nebze daha anlaşılır.
   Çizgi roman piyasasındaki okuyucu azlığı da basım miktarlarını belli sayılarda tutmakta. Bitan bir sayının yeniden basımının maliyetinden kaçıyor olabilirler. Marmara ya da Oğlak bunu yapmıyor bu nedenle takdiri hak ediyorlar belki ama Oğlak elindeki Dampyr'e sahip çıkmıyor.
   Sonuçta herkes kendi zevkine göre bir arayışa girmekte ve beklentilerde bulunmakta, ama önce ne istediğimizden emin olmalıyız.
   

hacibabs

Merhaba,
Bir profesyonel olarak bu konuda yazmak istedim.Tekrar baskı ticari olursa mümkündür.Km 1'i 500 adetten aşağı basamazsınız bu miktarında en fazla %10 unu satarsınız çünkü neredeyse herkes aldı.Bugün hangi profesyonele giderseniz bu kitap var ama fiyat bu diyecektir.Ticaretin kanunu bu.Elimizdeki 5-10 km 1 den para kazanmak ikinci planda maksat takım istendiğinde yok dememektir.Oğlak ise zaten her baskıyı 500 adet yapıyor devamlı sattıkçada 2.baskıyı yapacaktır.Satmazsada ya bırakacak yada tekrar basmayacaktır.Dev Natan,Dev Dylon ve Dampir örneklerinde olduğu gibi.
Elimde temiz okunmuş 2.el km 1 den 2 adet var isteyen arkadaşlar 50.-tlden alabilir.
Sevgiler.
Tayfun Alemdağ