Tarkan Yeni Maceralar

Başlatan Tarkan Kurt, 05 Şubat, 2010, 15:31:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tarkan Kurt

Bu ay içerisinde çikmasi beklenen Tarkan dergisi hakkindaki görüslerimi uzun bir mesaj seklinde TASEYAD'a ilettim. Mesajimi buraya kopyaliyorum ve cevap gelirse yine burada yayinlayacagim.
"Tarkan dergisinin büyük usta Sezgin Burak tarafindan yazilip çizilen eski maceralarinin, derneginizin girisimleri ile tekrar renkli aylik tam macera kitap seklinde yayinlanacagini duymamla birlikte heyecanli ve sabirsiz bir bekleyis basladi. Ardindan kitaplarin bir aylik rötar ile subat ayindan itibaren kitapçilardaki yerini alacagi açiklaninca geç olsun kaliteden taviz vermesin düsüncesiyle beklemeye devam ettik.
Ocak ayinin son günlerinde sitenizde ilk iki maceranin (Maryo'nun Kuslari ve Altin Madalyon-1) taslak halindeki kapak çalismalarini gördük. Kapak konusundaki elestirilerimi sonraya birakip bekleyisimize degecek kalitede basilmis bir dergi ile karsilasmak umudumu belirtmek istiyorum.
Bu arada Kitaplarin yayimina Maryo'nun kuslari macerasi ile baslanmasi oldukça iyi bir seçim olmus, sonrasinda Altin Madalyon gibi en sevilen maceralardan biri ile devam edilmesi de dogru bir karar. Bununla birlikte üç bölümden olusan Altin Madalyon macerasindan sonra yine üç bölümden olusan Gümüs Eyer  macerasi yayinlanir ve  Gümüs Eyer 1 den sonra araya Kurt Kani macerasi sikistirilirsa bütünlügü saglamak açisindan dogru olur kanaatindeyim.Tarkan.com.tr adli sitenizde verilen maceralar listesinde Sezgin Burak'in vefati nedeniyle yarim kalip sonralari Bulvar Gazetesinin Çizgi Roman ekinde Özcan Eralp tarafindan tamamlanan Milano'ya Giden Yol macerasinin da üç bölüm halinde gösteriliyor olmasi bu maceranin da yayinlanacagi ve yirmi bir ay boyunca kesintisiz takip edecegimiz tam bir Tarkan külliyatina sahip olacagimiz konusunda beni umutlandirdi.Tarkan'in yeni maceralarinin çizilmesi ve yayinlanmasi konusundaki fikirlerimi de sonraya birakip fiyat konusundaki görüslerime geçecegim.
Öncelikle fiyatlandirma konusu Tarkan'la yeni tanisacak nesil açisindan çok önemli. Bizim gibi yasi kirki geçmis Tarkan severler fiyatina çok bakmadan bu kitaplari alacaktir. (Dünya yayinlarindan basilan versiyonu gibi hayal kirikligi yaratmamasi sartiyla) Ancak yeni Tarkan hayranlari yaratmak ve yetmisli yillardaki gibi ailelerin erkek çocuklarina Tarkan adini vermesini saglamak istiyorsak fiyat çok iyi belirlenmeli.
Ben kirkiki yasindayim, ilk kez ablamin bana okudugu Tarkan dergileri ile 1973 yilinda tanistim, sonrasinda 1983 yilina kadar araliksiz on yil boyunca dergiyi aldim. Daha sonra yeni maceralarin da çikmamasi ile giderek seyrekleserek 1990 yilina kadar almaya devam ettim. Bu süreçte Inci adli bir cikletin yaninda promosyon olarak dagitilan mini Tarkan dergilerini dahi almistim. Dünya Yayincilik tarafindan yayinlanan bence oldukça özensiz olan kitaplarin ise sadece bir tanesini aldim. Bu dergilerin hiçbirisi ne yazik ki elimde yok. Simdi eksiksiz bir Tarkan Külliyatina sahip olma sansina sahip oldum. Tarkan'i yeniden yayinlama fikriniz çok dogru ama bir o kadar da riskli. Ülkemizde Çizgi Roman'in altin yillarini yasadigi 70 ve 80 lerden sonra çizgi roman yayinciligi durma noktasina gelmisti. Ancak son bir yildir tekrar bir kipirdanma basladi. Insallah yeniden çizgi romanli yillara döneriz ve bunda da Burak ailesinin önemli bir katkisi olur. Bu katkiyi saglayabilmek için tabi ki kitaplarin kapaklarindan iç sayfalarina, baski ve kagit kalitesine kadar çok titiz bir çalisma yapmak gerekir. TASEYAD sitesinde yayinlanan ve taslak oldugu belirtilen kapaklari çok begendigimi söyleyemeyecegim. Kapaklar üzerindeki resimler kareleme metodu ile büyütülmüs, tabi ki Sezgin Burak ustanin çizgilerine bir diyecegimiz yok ama ülkemizde kapak çizen Fatih Okta, Aslan Sükür gibi bir çok usta var bunlara Tarkan kapaklarini çizdirmek daha dogru bir seçim olurdu. Bu konudaki elestirilerimi kisa kesip Tarkan'in eski maceralarinin yayimini müteakip yeni maceralarinin çizilmesi konusundaki düsüncelerimi ifade etmek istiyorum.
Biz de ne yazik ki çizgi romanlar batida ki örneklerinden farkli olarak çizerlerinin ömrü ile sinirli kaliyor. Süpermen, Conan ve daha bir çok çizgi roman farkli çizerler tarafindan çizilmeye devam ediyor. Yeni nesillerde bunlari okuma sansina kavusuyor. Biz de ise 1978 yilinda Sezgin Burak'in vefati ile Tarkan öksüz kaldi. Abdullah Turhan sikilinca Tolga bitti. Durakoglu zaten Kara Murat'in dolgu malzemesi olmaktan hiç kurtulamadi. Suat Yalaz'in eseri Karaoglan'a yeterince sahip çikmamasi sonucu birçok maceranin Suat Yalaz'in elinde bile olmadigini, bazi maceralarda sayfa eksikligi oldugunu da biliyoruz. Aslinda bu söylediklerim ne kadar aci. Bugün Tarkan'la birlikte Karaoglan'in renkli ve kaliteli bir basimini, oldukça saglam hikayelere sahip olan Tolga'yi  ve Ayhan Basoglu'nun  Malkoçoglu maceralarini yeniden görebilsek güzel olmaz miydi?
Gerçi sonralari Bulvar gazetesinin ekinde  verdigi dergide Tarkan'in Milano'ya giden yol macerasi Özcan Eralp tarafindan tamamlandi, hatta sonrasinda sanirim 6-7 macera daha çizildi ancak bildigim kadariyla siz degerli Burak ailesi sicak bakmadigindan devami gelmedi. Ben Özcan Eralp'in tamamlamis oldugu Milano'ya giden yol macerasini okumus ve begenmistim. Eralp tarafindan çizilen diger maceralari ise okumadim. Bugün Tarkan'in yeni maceralarini Sezgin Burak usta tadinda yazip çizebilecek ustalar muhakkak ki bulunabilir. Önümüzde eski maceralarin yayinlanacagi iki yila yakin bir süre oldugu düsünülürse Milano'ya giden Yol macerasindan sonra yeni maceralarla devam edilip 50-100 kitaplik bir Tarkan külliyati yaratilabilir. Bu Tarkan'in nesilden nesile aktarilmasina büyük katki saglar. Ülkemizde bu çizimleri yapabilecek ustalar oldugu gibi Italya'da sanat yasamini sürdüren basta Ersin Burak olmak üzere hala çizmeye devam ediyorsa Özcan Eralp'te düsünülebilir.  Tabi bu fikirleri Burak ailesi olarak mutlaka degerlendirip bir karara varacaksiniz. Ancak Tarkan'i en az sizler kadar seven biz eski ve sadik okuyucularinizin bu görüslerini yabana atmamanizi ve yeniden çiktiginiz bu yolda sizlere gönülden basarilar dilerim. Bu mesajimi cevaplama nezaketi gösterirseniz, cevabinizi çizgi roman sevdalilarinin bulustugu altinmadalyon forumunda (http://www.altinmadalyon.com/smf/index.php) yayinlayacagim. Simdiden tesekkür ederim."

Tarkan Kurt

TASEYAD'in mesajima verdigi cevabi aynen yayinliyorum:


Merhaba Sevgili EYYÜP Bey,



Mesajiniz için tesekkür ederiz. Diger mesajinizda belirttiginiz gibi uzun ve ayrintili bir mesaj olmus ve pek çok konuya deginmissiniz.



Müsadenizle yanit beklediginiz konulara maddeler halinde cevap vermek isteriz;



1)       Yeni TARKAN Kitaplari Yayin Sirasi; Sizin de iyi bir sekilde tahmin ettiginiz gibi yeni basim kitaplar için seçilen üçüncü siradaki maceranin GÜMÜS EYER oldugu bilgisine sahibiz. Elbette ki 1.bölümden hemen sonra KURT KANI macerasinin devreye girmesi uygun olacaktir. MILANO'YA GIDEN YOL üçlemesi ise maalesef 3.bölümün yarim kalmasi nedeniyle sadece 2 bölüm olarak okurlara ulasabilecektir. 3.bölümün projede yer alip almamasiyla ilgili olarak Sezgin Burak Ailesi'nin karar ve tercihi beklenmektedir.



2)       Kitap Kapaklari: Yeni kitaplarin kapaklari için sadece Sezgin Burak'in çizimlerinden faydalanilacagi bilgisine sahibiz. Eski TARKAN Dergilerinin kapaklarinin da maceralarin iç sayfalarindaki sahnelerden gelistirildigini gözönüne alirsak bugün de ayni yönteme basvurulmasi uygun bir tercih olarak görülmektedir. Iç sayf çizimlerine ek olarak Sezgin Burak'in tek plan olarak çalistigi büyük boy TARKAN çizimleri de çok detayli çalismalar oldugundan kapakta kullanilmaya müsaittir. Yeni yayinlarin uzun soluklu bir çalisma olacagina inandigimizdan kapaklarin istikrarli bir tasarima sahip olmasi bakimindan sadece Sezgin Burak'in çizimlerinden faydalanilmasi da dogru bir karar olacaktir.



3)       TARKAN için Yeni Macera Hazirlanmasi: Bu konu tamamen Sezgin Burak Ailesi'nin tasarrufunda oldugu için bir yorum yapamiyoruz. Ancak bizim dernek olarak çalismalarimiz sadece Sezgin Burak'in üretimi olan eserleri kapsamaktadir. Yayinlarimizi, Sergilerimiz ve Etkinliklerimizi onlarin muvaffakati ile gerçeklestirmekteyiz.



4)       Türkiye'de ÇIZGIROMAN'in Durumu: Sizin de çok iyi tesbit ettiginiz gibi ülkemizde çizgiroman sanati ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Son dönemlerde çesitli yayinevlerinin baslattigi yayinlarin büyük çogunlugunun yabanci telif eserler oldugu görülmektedir. Yurtdisinda çizgiroman sanati uzun yillardir bir sektör olarak çok büyük yol katettigi için geçtigimiz dönemde ülkemiz okurunun çizgiromana olan ilgisini farkeden yayinevleri büyük bir hizla yabanci telif eserleri devreye alip kitapçilarin raflarini doldurabilmislerdir. Ne yazik ki yerli kahramanlarimiz yabancilarin kurdugu bu sistemin disinda oldugundan canlanan bu yeni ilgiden hakettigi payi alamamaktadir.

Bu baglamda; 
TASEYAD'in kurulus amaci öncelikle Sezgin Burak'in eserlerini yasatmak olsa da yapacagi çalismalar ile toplumumuzda çizgiroman ve karikatür sanatina olan ilgiyi arttiracagina ve  bu sanat dallarinin hakettikleri seviye ulasmalarina dolayli olarak katkida bulunacagina inaniyoruz. Bu amaçla dernek olarak bazi projelerimizi de halen gelistirmekteyiz. Daha önceki dönemlerde çesitli sehirlerde açilan SEZGIN BURAK ve ESERLERI SERGILERI'ni önümüzdeki dönemde de sürdürecegiz.

Bunun yaninda TARKAN kitaplarinin yayini basladiktan bir süre sonra SEZGIN BURAK ÇIZGIROMAN YARISMASI organizasyonunu baslatarak her yil çesitli ödüller ile hem genç yetenekleri bu sanata yönelmeleri için tesvik edecegiz hem de bu sanata toplumumuzdaki genel ilginin azaldigi geçmisteki zor dönemde dahi gönül veren, profesyonelce veya amatörce üretim yapan ressamlara/çizerlere, büyük bir vefa ile çocukluklarindan beri TARKAN arsivlerini muhafaza eden okurlarina, kisacasi geçilen zor dönemlere ragmen Türkiye'de çizgiroman sanatinin ayakta durmasina katkisi olan herkese bu organizasyon çerçevesinde ulasmak ve bir sekilde tesekkürlerimiz sunmak istiyoruz.



Sevgi ve Saygilarimizla,



TASEYAD

hanac

TASEYAD'i tebrik ediyorum.

Tavsiyeleri ve elestirileri gerçekten dikkate aliyorlar.

6 Subat oldu bile, ilk kitap ne zaman satisa çikacak acaba ?

Tarkan Kurt

Bu Tarkan olayi yilan hikayesine döndü. Önce Ocak 2010 dediler sonra subat 2010 da ilk kitap Maryo'nun Kuslari dediler. Bugün TASEYAD'in sitesine baktim. Simdi de ilk kitap Altin Madalyon pek yakinda diye degisiklik yapmislar. Maryo'nun Kuslari kitabinin neden yayindan kaldirildigi konusunda da hiç bir bilgi vermemisler.

hanac

Alıntı yapılan: Tarkan Kurt - 15 Şubat, 2010, 17:42:22
Bu Tarkan olayi yilan hikayesine döndü. Önce Ocak 2010 dediler sonra subat 2010 da ilk kitap Maryo'nun Kuslari dediler. Bugün TASEYAD'in sitesine baktim. Simdi de ilk kitap Altin Madalyon pek yakinda diye degisiklik yapmislar. Maryo'nun Kuslari kitabinin neden yayindan kaldirildigi konusunda da hiç bir bilgi vermemisler.

Gerçektende yilan hikayesine döndü.

Simdi de bütün bilgileri kaldirmislar, zaten subat bitmek üzere.

Umarim yakinda yeni bilgiler verirler.

BAHADIR

Bu sitedeki yeni Tarkan ile ilgili bütün bilgilerin kaldirilmasi projeden vazgeçtikleri manasina mi geliyor yoksa biz mi çok karamar düsünüyoruz...yada ben mi Kit Carson'luk yapiyorum acaba... ???