2016 Analizler

Başlatan afu, 28 Nisan, 2016, 01:24:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

memospinoz

Daha fazla kişi almıştır da 47 kişi ankete katılmıştır. Faal olarak yazan çok fazla üye yok zaten, genel olarak tüm spesifik forumlarda durum bu gözlemlediğim kadarıyla. İnsanlar sadece okuyup geçiyor, ankete katılmaya zorlayamazsın ki, yazmaya da aynı şekilde. Hatta çoğu üye, foruma üye olup bir süre takılıp bir daha görünmüyor ortamda. Bence bu durum, forumdaki üyelerin 47 tanesinin bu çizgi romanı aldığını göstermez, sadece insanların genellikle forumda bir şeyler paylaşmaya değil alacaklarını alıp gitmeye geldiklerini gösterir. Bu durumda da yine yapacak bir şey yok elbette.

Verdiğiniz örnek özelinde de duruma bakarsak; evet, bu oldukça bilinen bir kitap ve sıradan edebiyat okuru da merak etmiş ve almış olabilir, hatta eminim -az da olsa- roman zannedip alan da olmuştur.

Bunun haricinde Türk çizgi romanı için belirttiğiniz diğer görüşlerinize katılıyorum. Üretim sayısı çok az ve bu tatmin edici bir sayıya hala ulaşamadı. Hem nitelikli hem de sayıca çok üretime ne zaman ulaşılabilir, yayınevleri -özelde de çizgi roman yayınevleri- yıllık portföylerinde Türk çizgi romanına ne kadar yer verir bilemiyorum ama kısa vadede zor gibi görünüyor. Bu arada bari eski eserlere tekrardan can verilse, bunlar yeniden yayımlanıp genç okura tanıtılsa ve sevdirilse, hatta animasyon dizileri ve/veya filmleri çekilse bu da sektöre bir hız katar diye düşünüyorum.

NOT: Hala daha Tarkan gibi önemli bir çizgi romanın tam külliyatı yayımlanmadı. Tolga'nın devamını da hala bekliyoruz.

nicholaihel

Daha iyi bilenler daha doğrusunu yazacaktır, geç vakit bende hata yapmak istemiyorum ama :) Puslu Kıtalar Atlası'nın anket linkine 102 kişi oy vermiş. Yani neredeyse yarısı almış. Keşke forumun daha fazla üyesi aktif olsa da rakamlar gerçeği yansıtsa. Yoksa benim çok hayıflandığım sert kapak baskısı artık piyasada yok. Tükendi. Normal kapak da tekrar baskı yaptı mı bilmiyorum? Gerçi burada tablo olumlu bile olsa, sizin de belirttiğiniz gibi İhsan Oktay Anar isminin de bizzat sağlam kitlesi olduğu için tek başına yerli bir çizgi romana verilmiş reaksiyon, teveccüh olarak algılamak hayli yanıltıcı olacaktır. Eminim aktif çizgi roman okumayan pek çok insan nesir olarak okudukları bu çalışmanın resimli halini tekrar edindiler. Ben her iki kümeye de mensubum :)

Türk çizgi romanı diye bir şey kalmadı demişsiniz. Belki de haklısınız. Bende şu noktaya dikkat çekmek isterim: Mizah dergisinde çizmek ile haftalık işler yapmak ile çizgi roman biraz farklı işler. Bizde yetenekler hep mizah dergiciliği alanında ilerlediği, devşirildiği, ekmek kazandığı için de problem oluyor. Son yıllarda basılan eski işlerin toplamasından müteşekkil ciltlerin "yerli çizgi roman" adına bence hiç bir değeri yok. Küçümsemek gibi algılanmasın. O işler Hilal de dahil olmak üzere bana çizgi roman gibi gelmiyor. Farklı kulvarlar. Çizginin üslubuna dahi yansıyor, daha karikatürize adeta. Çizgi roman projeleri dergilerde tefrikalar halinde yayınlanamaz diye birşey yok tabi.

Hayalim, hedef olarak, "çizgi roman yapmak için" hayata geçmiş tek başına veya yazar ile ortak çalışılan işler. Çizgi tarzı olarak da daha çok frankofon çizerlere benzetiyorum bizim yerel sanatçıları. Özetle frankofon gibi işler bekliyor, umut ediyorum :)

kalidor

Aylık satış anketlerine katılım genel olarak 100'ü geçmiyor ki ilgili ayda ulaşılan 102 bu anketlerdeki rekor aylardan biri. 47 kişi Puslu Kıtalar Atlası'nı satın almış ve bu neredeyse %50'ye takabül ediyor. Anketlerimizi bir örneklem olarak görmek gerekiyor. Katılan kütle düşük olabilir ama sonuçlar genele ışık tutuyor 8)
Crom! Ölüleri Say...

ercoktay

Bu güzel çalışma için çok teşekkürler. Excel formatında da geçen senelerde olduğu gibi paylaşım yapabilir misiniz?

tommikser

@kalidor kitle belki az olabilir ama kütlemizin hayli ağır olacağını düşünüyorum ;D

altay1944

Fumetti son 5 yılda 175 den 106 ya düştüyse benim için kaygılanma zamanı gelmiş demektir.manga 9 dan 75 e comics 38 den 171 e çıktıysa hemde çok kaygılanmalıyım.şansıma bd lerde de düşüş var .EEE... biz   kemik okuyucular ne yapacağız?Teşekkürler Afu bey iyi bir çalışma olmuş.
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

xmenac

Bu istatistiklerle hangi çizgi romanların yayınlandığını görebiliyoruz fakat esas olan kısmı yani tirajları maalesef göremiyoruz.

Bu veri olmayınca da çizgi romanın son durumunu tam olarak analiz edebilmek çok zor. Bu sene kaç adet çizgi roman çıkmış bunu biliyoruz fakat bu çizgi romanlar kaç adet basılmış? Seneler önce kimi fumetti serileri 500, kimi comics serileri de 2000 adet baskıya girerken şu anki durum nedir? Bu anlamda da bir ilerleme var mı yoksa sadece yayın çeşidi mi arttı?

Baskı sayılarının iç kapaklara yazılmasının çok güzel bir bilgilendirme olduğunu düşünüyorum, çizgi romanlarda nedense böyle bir bilgiye yer verilmiyor. Benzer şekilde, yurt dışında çizgi romanların satış miktarlarının paylaşıldığı çok güzel istatistikler var. Bu tarz veriler olunca çizgi romanın güncel durumunu analiz edebilmek daha kolay olur.

Mevcut verilerle, "En popüler ilk 5 çizgi roman hangisi?" sorusunu bile cevaplayabilmek çok zor.

Peyami

Merhaba Çetin bey,
Yazdıklarınızı okudum. AlMada üye kaydı sayısıyla satışlar arasında bağlantı kurup buradan konuyu foruma çevirmek bana pek sağlıklı gelmedi. Öncelikle konu AlMada değil ki? Konu TR'de 2016 ÇR yayınları. Foruma eleştirilerinizi ya da Türk ÇR piyasasının sorunlarını da ayrıca tartışabiliriz elbette. Burada uzatmak istemiyorum fazla çünkü konu dağılıyor. Mantık merkezinde ve taraftar psikolojisine kapılmadan her konunun konuşulabilmesinden yanayım. Dikkat ederseniz ben görüşlerimde yayınevlerinin bastığı kitap sayısı ve türünü temel aldım, bu son derece basit ve temel bir istatistiki veri, nereden baksanız aynı gözükür. Başka bir denkleme dayandırmıyorum görüşlerimi. Forumla da pek ilgisi yok aslında, Ali Fuat beyin bizlere şahsi hediyesi bu rakamlar. Oysa sizin çıkarımlarınız çok dolaylı ve kendi bakış açınıza dayalı bir denkleme göre şekillenmiş gözüküyor. Hangi foruma gözüken toplam üye sayısı üzerinden bir alım sorumluluğu yüklenebilir ve sonra bu varsayım satışların düşüklüğünden bahsedilirken majör faktör gibi gösterilebilir? Bakınız net bir örnek vereyim size. 2016 yılının en iyi tek-sayılık Frankofon'u olarak Bedetheque, Shangri-La'yı seçti. Kaç sattı biliyor musunuz bu ÇR 2016'da? Sadece 26.000. Fransa için çok düşük bir rakam. İlk 100'e bile giremedi. Koskoca Bedetheque'in seçimi, satış yapmayan bir ÇRdı. Kaç kişi oy vermiş buna forumda? Topu topu 511 kullanıcı. Peki Bedetheque  forumunun kayıtlı üyesi kaç kişi? 115.000. Evet doğru okudunuz tam 115.000 üye. Ama katılım %1 bile değil. Şimdi Bedetheque bir işe yaramıyor, kullanıcıları ÇRla ilgilenmiyor, nabzı tutamıyor diyebilir miyiz? Böyle hesap olur mu sevgili Çetin bey? Mantığa aykırı bu. Tam tersine Bedetheque'in çok büyük katkısı var tanıtımlara. Bu ekol için tüm dünyanın referansı. Başka bir soru soralım, bugün Fransa'da dört büyük yayınevinin kendi ÇRlarını yayınlama oranı %1 olur mu? Olsa o yayıncıları bırakın eleştirmeyi, piyasada tutarlar mı? Ya da aklıma gelen bir başka soru daha: TR'de çıkan müzik albümlerinin %99'u yabancı olsa müzik yapımcılarının bu felaketi Altın Notalar  isimli bir müzik forumu üzerinden tartışması ne kadar mantıklı olur?

Burada konu bir yayıncı ya da forum değil sevgili Çetin bey, ben sadece %1'lik Türk ÇR oranını en çok albüm çıkaran 4 yayınevimiz için çok az buldum, yakıştıramadım. Hala bu fikirdeyim. Bunu 2016 satışlarının analizinin yapıldığı başlıkta dile getirdim. Mevcut konuda hatalı bir bilgi verdiysek, pek çok Türk ÇRı yayınlandıysa, memnuniyetle düzeltmeye hazırım.  Dilerseniz niye yayınlanmadığına/yayınlanamadığına yönelik konuşup ayrıca tartışabiliriz.  Benim için mahsuru yok. Veriler dışında söylediğim her şey şahsi fikrimdir, forumu bağlamaz. Bu da böyle bir anımız oldu. Daha keyifli sohbetlerde buluşmak üzere.  :)
Selamlarımla

hanac

Alıntı yapılan: köstebek - 16 Ocak, 2017, 01:42:52
Geçen sene İlban Ertem'in Puslu Kıtalar Atlası, ALTIN madalyon'un 47 üyesi tarafından (toplam üye sayısı 1000 diyelim, yani sadece %5'i satın alınmış... kaynak: http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,10615.0.html

Gerçekten komik bir örnek olmuş Çetin Abi   ;D  Suçlu bulundu, dağılabiliriz.

Cevap verecektim ama bir çok arkadaş cevap vermiş.

Forumla ne derdin var anlayabilmiş değilim. (İstersen bu konuyu özelden yazışabiliriz)

köstebek

Alıntı yapılan: hanac - 16 Ocak, 2017, 20:19:50
Gerçekten komik bir örnek olmuş Çetin Abi   ;D  Suçlu bulundu, dağılabiliriz.

Cevap verecektim ama bir çok arkadaş cevap vermiş.

Forumla ne derdin var anlayabilmiş değilim. (İstersen bu konuyu özelden yazışabiliriz)

Biraz provokatif davranıp forum üyelerini daha aktif olmaya çağırıyorum sadece. Başka bir şey değil... :) Düşünüyorum, düşünüyorum, o ay içinde hangi kitapları aldığını ekranda bir yere tıklamaktan neden üşeniyorlar bulamıyorum???

Forumla bir derdim yok tabii, ama üyeler de iyice tembelleşmesinler diye uğraşıyorum... :)

kalidor

Alıntı yapılan: Peyami - 16 Ocak, 2017, 17:09:11
TR'de çıkan müzik albümlerinin %99'u yabancı olsa müzik yapımcılarının bu felaketi Altın Notalar  isimli bir müzik forumu üzerinden tartışması ne kadar mantıklı olur?


Altın Notalar  ;D
Crom! Ölüleri Say...