Dreams of a final theory

Başlatan Saki, 26 Ocak, 2022, 02:01:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Saki

Yazar Steven Weinberg, 1992

DREAMS OF A FINAL THEORY,  Türkiyede basıldımı bilemiyorum, bilen varsa söyleyebilir.

Bir mühendis olarak ve fiziği çok seven bir kişi olatak bu tip kitaplar, örneğin Zamanın kısa tarihi, Büyük patlamadan üç dakka sonra, Evreni kucaklayan karınca gibileri çok hoşuma giden kitaplardır...

Nihai teori yada Her şeyin teorisi... son kuram.

Bu, doğanın nihai yasalarının arayışı hakkında, büyük bir entelektüel macera hakkında bir kitap. Günümüzün yüksek enerji fiziğindeki çalışmaların çoğu, nihai teori rüyasından esinlenmiştir; Bu nihai yasaların ne olabileceğini veya onları nihayet keşfetmeden önce kaç yıl geçeceğini bilmesek de, bugünün teorilerinde, sonuncunun belirli ana hatlarını zaten görebildiğimiz izlenimini ediniyoruz.

1982'de fizikçiler, boyut ve fiyat açısından önceki tüm boyutları aşacak bilimsel bir proje için planlar geliştirmeye başladılar:süper iletken süper çarpıştırıcı Plan, son haliyle, Dallas'ın güneyindeki bir arazide seksen beş kilometre uzunluğunda oval şekilli bir tünelin kazılmasını gerektiriyordu.

Protonlar olarak bilinen, ancak zıt yönlerde, bir daire içinde milyonlarca kez, daha hızlı ve daha hızlı iki yüklü parçacık ışınını yönlendirme görevi ile, günümüzün parçacık hızlandırıcılarında mümkün olan maksimum enerjinin yirmi katı kadar bir enerjiye ulaşmak için bu yeraltı tüneline binlerce süper iletken mıknatıs yerleştirilecek.

Aynı zamanda, bazıları on binlerce ton ağırlığında olan devasa dedektörler, bu çarpışmalar sırasında neler olduğunu kaydedecekti.

İnşaatın sekiz milyar dolardan fazlaya mal olacağı tahmin ediliyor.

allan quatermain

Alıntı yapılan: Saki - 26 Ocak, 2022, 02:01:57

DREAMS OF A FINAL THEORY,  Türkiyede basıldımı bilemiyorum, bilen varsa söyleyebilir.


Evrim Yayınevi bastı bu kitabı.
http://www.evrimkitap.com/magaza/bilim-dizisi/bir-otesi-olmayan-kuram-dusleri/

Amerikalılar inşa etmek istiyorlardı bu Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nı, biliminsanları epey lobi yaptılar, uğraştılar, kitaplar yazdılar ama gereken bütçeyi alamadılar, sonra malum CERN İsviçre'de inşa edildi. Bu süreci ve konuyu etraflıca anlatan diğer bir kitap da yine Evrim Yayınevi'nin bastığı Tanrı Parçacığı (The God Particle), bu kitabı sevdiyseniz onu da çok seversiniz, tavsiye ederim.

KenParker

Kuantum Teorisi hakkında kitap tavsiyesi alabilirim. Böyle Aynştay'nın anlayabileceği türden değil de Bilal'in anlayabileceği türden olursa iyi olur.
Kuantum Evreninin Gizemi'ni okumuştum, hoşuma gitti.