Savage Dragon

Başlatan pizagor, 19 Aralık, 2011, 09:16:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pizagor

Savage Dragon'dan Super-Tough ve yancısı Young-Tough arasındaki ilişki...

http://pizagorgunlukleri.blogspot.com/2012/11/savage-dragon-izlenimleri-4.html
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


Nightrain

Beyler, bunun eskiden çizgi filmi mi vardı? Hatta HBB'de oynardı yanılmıyorsam.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

rumar80


kharon

ilk kez okudum, pek sevemedim.
devamini getirmem buyuk ihtimalle.

https://paneller.blogspot.com/2019/03/savage-dragon.html

Savage Dragon

1992 yilinda Amerikan cizgi roman piyasasi buyuk bir kirilma yasadi. Marvel'in (ve tabi DC'nin de) cizgi roman ureticilerine emeklerinin karsiligini yeterince vermemesi ve yaratici serbesiyet tanimamasi suclamasiyla 6 populer sanatci kendi karakterlerini yaratmak, yazip cizmek amaciyla Image Comics semsiyesi altinda birlesti. Bu sadece bir semsiye sirketin adiydi zira her sanatcinin bir studyo-sirketi vardi ve tum urettiklerine boylece direkt olarak sahip oldular.

Bunlar arasinda en bilinen sanatcilar olarak sanirim Jim Lee'yi ve sonrasinda da Todd McFarlane'i saymak gerek.

Bir de McFarlane'den sonra gelen Orumcek Adam cizeri olarak adini duyuruan Eric Larsen var elbette.  Orumcek Adam cizeri olarak buyuk populerlik kazanan Larsen de bu yildan itibaren kendi yarattigi, yazip cizdigi Savage Dragon ile okuyucunun karsina  cikti.

Image'in ilk kurulus yillarinda bu studyolarda yaratilanlardan Spawn belki de en meshuru, istikrarlisi oldu. Savage Dragon ise o yilllardan beri istikrarli bir sekilde yayinlanmasina ragmen buyuk bir cikis yapamadi bir turlu. Yillardir bu basligi cizgi roman dukkanlarinda, internet sitelerinde gormeme ragmen pek de merak etmemistim acikcasi. Kismet buguneymis.

Larsen benim okudugum ilk sayilarda o cok bilinen Orumcek Adam cizgilerinin istikrarli bir devamini sunmakta:  Savage Dragon'un yuzune dikkatli bakinca Peter Parker'i, kitapdaki kimi kadin karakterlere bakinca da Larsen'in MJ'ini gormemek olanaksiz.



Peter Parker mi o ?



MJ ??



Savage Dragon'a supheyle bakan atesli gazete sahibi... bir yerden tanidik ama :)

Larsen'in cizgileri superhero genresi icin bicilmis kaftan; abartili kaslar, devasa silahlar, harika aksyon sahneleri, mukemmel gokdelen manzaralari-perspektifleri ve bol bol splash sayfalar ciziyor. Sayfalarca superhero kapismasi okumak icin birebir Savage Dragon.







Ama yine de eksik birseyler var; Dragon super guclere sahip bir polis memuru. Gecmisi bilinmiyor, hafizasini yitirmis durumda. Kostumlu super kahramanlarin ve kotulerin dolu oldugu bir evrende kotulerle mucadele ettigi kadar cevreye verdikleri zarari dusunmeyen super kahramanlarla da karsi karsiya gelmekte. Tek orjinal yonu bunu polis uniformasiyla yapmasi. Ama hepsi bu iste. Cok orjinal bir hikaye, plotlar cikmiyor Dragon'in sayfalarindan.

Zaten pek coklari halihazirda olan superkahraman evrenlerinin yetersiz bir kopyasi olmaktan oteye gecemiyor Dragon'un evreni. Busiek'in Astro City, Ennis'in The Boys, Mignola'nin Hellboy ya da  Ellis'in The Authority evrenleri superkahraman turune farkli yonlerden birseyler kattilar, bu turu donusturduler ama Savage Dragon evreni bunlara yaklasmaktan oldukca uzak, oldukca yuzeysel bir evren.

Hal boyle olunca da asli varken niye kopyasini okuyalim sorusuna cevap vermekte zorlaniyor Larsen. Sonuc olarak kendine has kucuk bir fan kitlesi sayesinde bugune dek yayin hayatina devam etmis olsa da , gecen 30 yilda crossoverlarla birlikte belki 250 sayi kadar uretilmis olsa da (su aralar satislari 3-5 bin dolaylarina galiba) cok da uzayip kisalmayacak, albenisi olmayan bir eser Larsen'inki. Superkahramanlara hayran bir fanboy'un amator bir hevesle  kendi evrenini yaratmasinin bir adim ilerisine gecemiyor.

Keske 'author'luga soyunmasaydi dedirtiyor, her guzel cizgisi olan sanatcinin guzel hikayeleri, orjinal fikirleri olmasi imkansiz ne de olsa.

Kapaklar:










peder clemente

Yine ilk teşekkürü etmek bana kısmet oldu sevgili Kharon. Savage Dragon ve spider-man serilerindeki çizim benzerlikleri, Peter Parker ve örümcek adam ile ilgili olarak çizgi roman detektifi gibi yaptığınız tespitler, serinin analizi, Image Comics ile ilgili bilgilendirmeniz güzel olmuş.
İmage Comics kurulmasaydı belki de Saga, Spawn, The Walking Dead, Chew, Southern Bastards serileri de olmayacaktı. Berk Uralcan'ın image comics ile ilgili yazısından yararlanarak: İmage Comics'in, Marvel ve DC'den sonra ABD'nin 3. büyüğü olmayı başardığını; yazar ve çizerlere daha fazla yaratıcılık olanağı tanıyarak, süper kahraman türü dışında da başarılı eserler üretilmesini sağladığını; cilt olarak satışlarda çok iyi olduğunu ekleyeyim.
Noir türünü seven biri olarak, İmage Comics yayınlarından, Ed Brubaker'in yazdığı "Fatale" ve "Velvet" serilerinin Türkiye'de yayımlanmasını çok isterim.

hanac

Kharon güzel yazın için teşekkürler.

Bu başlığı yıllarca Pizagor tek başına götürdü, yalnızdı ama mücadeleden vazgeçmedi.  :)

Bu vesile ile kaybolup giden görselleri de yeniden yükledim.

Başlığı en baştan tekrar okumanızı tavsiye ediyorum.

Nightrain

Ben çocukken HBB'de çizgi filmi vardı bunun. Kızıl Baron ile peşpeşe verirlerdi.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

kharon

ben tesekkur ederim @hanac. @peder ve bu basligi actigi icin @pizagor.

Ben cok gec okuyabildim Dragon'u;

Pizagor'un sonraki sayilar icin anlattiklari da ilginc esasinda belki 10-15 sene once olsaydi buyuk ihtimalle bayila bayila okuyabilecegim bir seri ama su an hitap etmedi bana artik . yaslaniyor muyuz nedir  :D

Image'in ve nispeten daha kucuk yayinevlerinin kurulmasi ve yasayabilmesi cok faydali elbette, yoksa MArvel-DC insafina kalacakti hersey.

ZGeralt

Alıntı yapılan: kharon - 04 Mart, 2019, 13:39:33

Image'in ve nispeten daha kucuk yayinevlerinin kurulmasi ve yasayabilmesi cok faydali elbette, yoksa MArvel-DC insafina kalacakti hersey.

Kesinlikle iyi ki Image var, Vertigo'nun suskun kaldığı uzun bir arayı da hesaba katarsanız sadece süper kahraman öykülerine kalmak pek hayırlı olmazdı :)

Çizgi roman merakım yeni yeni başladığında internetten "best Image comics ever" şeklinde aramalar yapıyordum, Savage Dragon hemen bütün listelerde yer alıyordu ama herhalde çizimleri pek hoşuma gitmediğinden alınacaklar listeme almamıştım.  Bütün başlığı okudum, hala ilgimi çekmiyor.

Ben listemdeki diğer serileri almaya odaklanacağım sanırım :)

ZGeralt

Alıntı yapılan: peder clemente - 04 Mart, 2019, 04:47:06

İmage Comics kurulmasaydı belki de Saga, Spawn, The Walking Dead, Chew, Southern Bastards serileri de olmayacaktı. Berk Uralcan'ın image comics ile ilgili yazısından yararlanarak: İmage Comics'in, Marvel ve DC'den sonra ABD'nin 3. büyüğü olmayı başardığını; yazar ve çizerlere daha fazla yaratıcılık olanağı tanıyarak, süper kahraman türü dışında da başarılı eserler üretilmesini sağladığını; cilt olarak satışlarda çok iyi olduğunu ekleyeyim.


https://www.diamondcomics.com/Home/1/1/3/237?articleID=224128

Bu bağlantıdan 2018 yılı itibariyle en çok satanları görebiliyoruz. İlk 10'nun 6'sı Image. Hatta ilk 100'de önemli ölçüde Image cildi var.

Fasikül satışında günceli yakalama, varyant kapak ve kar beklentisi durumları da var,  bunlar olmasa DC/Marvel'in fasikül satışlarının daha düşük olacağını beklemek yanlış olmaz.