The Sword and the Sorcerer

Başlatan kalidor, 03 Ekim, 2012, 14:20:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kalidor

Ötekisinema'dan zamanında öğrendiğim ve indirip geçenlerde seyrettiğim 80'lerin büyü&kılıç muhabbetinin bilinen filmlerinden. 1982 yapımı bu film ülkemizde "Barbarlar" olarak biliniyor. 80'leri dolu dizgin ve çılgınca yaşamış forum sakinleri bu filmi bilirler herhalde :) Genel itibariyle kötü oyunculuk, alakasız müzikler, bizdeki Kara Murat  filmlerine rahmet okutacak kılıç fırlatma sahneleri (Adamın kılıcı 3 kılıcın yanyana gelmesinden oluşuyor) vs. vs. olsa da zamanına göre kötünün iyisi. Halbuki film iyi başlamıştı. Bir grup şövalye sandallarla bir adaya çıkarlar. Başlarında ve sonradan Argos(?) kralı olduğunu öğrendiğimiz Cromwell önceden 4 kez kuşatıp başarısız olduğu refah ülkesi Ehdan'ı ele geçirmek için büyücü Xusia'yı 1000 yıllık uykusundan bir cadı vasıtasıyla uyandırır. Zamanında CGI felan olmadan yapılan bu sahnenin efektlerini beğendiğimi itiraf etmeliyim. Büyücünü lahdinin uyanış anındaki hareketlenmesi felan iyiydi. Neyse herhalde filmde bütçe kısıtlı olduğundan savaş sahnelerini göremiyoruz sadece sonuçlara tanık olabiliyoruz. Cromwell amacına ulaşır, bütün hanedanı katleder, genç prens Talon kaçar 11 sene sonra da intikam için geri döner. Bu arada Cromwell büyücüye de kazık atar. Yani ortada üçlü bir intikam öyküsü var.

Ehdan denilen refah ve mutluluk ülkesi ise bildiğiniz Sultanahmet minaresinin arkasından Ayasofya silüetinin göründüğü İstanbul'dur bu arada. Filmde kolaj da var yani:)

Türün müptelaları için izlenilebilir. Asıl konu Talon isminin orijini konusunda.

İşte tam burada Altın Madalyon Conan forumu iftiharla sunar :

1960'ların sonunda Jim Steranko  isimli bir çizer kendi oluşturduğu bir konsepti Marvel'in kapısına gidip Stan Lee'ye sunar. Bu konsept unutulmaz geçmişte veya belirsİz bir gelecekte yaşayan bir barbar savaşçının maceralarıdır. Adını da Talon koymuştur. Steranko yanında birkaç çizim felan da getirmiştir. Stan Amca düşünür taşınır ama sonra Steranko'nun teklifini kabul etmeyerek haydi başka kapıya der. Ama ihtiyar bu fikri tamamen de gözardı etmez ve bundan ekmek çıkar diye aklının bir köşesine de yazar. Neyse bir süre sonra sonra Barry Smith'in çizeceği Thongor böyle çıkar ama Thongor'un yayın hayatı çok kısa olur ve neredeyse birebir aynı formatta Conan'a evrilir. Talon karakteri de halen çizgiromana uyarlanacağı günü bekler durur.









Filmdeki Talon'un barbarlıkla alakası olmadığı gibi bildiğiniz prens yani bir asilzadeyken sonradan da asilzede ve kaçakzade olan bir adam. Ayrıca öyle süper kılıç kullanıp, dövüşen birisi de değil zaten.  Türkiye'de Barbarlar ismiyle çıkması da herhalde o yıllardaki Barbar Conan furyasından ileri  gelmekte.

filmin künyesi :

Yünetmen: Albert Pyun
Yazarlar: Tom Karnowski , John V. Stuckmeyer
Oyuncular:Lee Horsley (Talon rolünde), Kathleen Beller ve Simon MacCorkindale



PS: Uzay 1999'a geldik, Milenyum'a 1 kaldı :)
Crom! Ölüleri Say...

yunusmeyra


aslında roy thomas ,conan ve yayını ile ilgili anılarını anlatırken "thongor karakterinden bahseder..
bu lin carter'ın thongor ve büyücüler şehri" isimli , "conan" ve "john carter"dan çizgiler taşıyan
bir macera kitabıdır..roy bu ve benzeri kitapları bir süre sonra "yutarak" okuduğundan ve ilk sayılarının senaryolarında bir kaç kez teklediği "conan" maceralarında onlardan nasıl esinlendiğinden bahseder..hatta stan lee ,"thongor" ismini ,"conan" ve diğerlerinden daha çizgi romana yakışır bulduğunu roy'a söyleyecektir..lin carter (thongor..) ise çizgi roman işine heyecanla yaklaşsada ,ajansı telif konusuna sıcak yaklaşmaz anlaşıldığı kadarıyla..bunun öncesinde de roy thomas r.e.howard'ın "conan the adventurer" kitabını okuduğunu,frazetta kapaklardan oldukça etkilendiğini,"kılıç ve büyü" kitaplarından haberdar olsada "bilgi" sahibi olmadığının altını çizer..o sıralarda stan lee'nin ise bu konuya tamamen "yabancı"  :-[  olduğunu özellikle belirtir..ancak 60'lı yıllarda amerikan gençliği "süper kahramanlar dışında da farkli "düşsel" kurgu yapıtları keşfetmektedir..fantastik edebiyat ve bilim-kurgu bunların başında gelmektedir.."kılıç ve büyü" romanları okuyan gençler marvel editörlerine yazdıkları bir sürü "dürtücü" mektup ile  keşfettikleri bu yeni türünde çizgi romanını görmek istemektedirler..zaten stan lee'nin süper kahramanlardan başını kaldırıp,"ya roy,bir bakıver bakalım şu "kılıç ve büyü" olayı nedir?" demesi bu yıllarda olur..roy, o sıralarda akıllarında belli bir "kahraman" olmadığını bize anlatır..o yıllarda niyetleri bir ucundan bu yeni türe "balıklama"dalmaktır..bu arada en tepedeki patronun yani martin goodman'ın yeni kahramanın her sayısı için ancak "150 dolar!"  :-X gibi "muhteşem! bir telif ayırdığınıda roy anlatmaktadır..roy ayrıca marvel'in "neden kendi "kılıç ve büyü" kahramanını yaratamadığınıda"  sormaktadır..
"thongor" işi yatınca uzunca bir araştırma ve arayış evresinde roy,spraque de camp'ın sunuş yazısının olduğu yeni bir cep "conan "öyküsü okuyacak,yayın hakları temsilcisi olarak "glen lord"'u keşfedecek,ve iş dönüp dolaşıp conan'a bağlanacaktır..
kalidor'un dediği gibi strenko bu teklifi stan'a götürdüğünde stan ;ya konunun önemini anlayamadı (bu zaten kesin  ;) ),ya da bu yeni alana kendi ekibi ile girmek istedi diye düşünüyorum.. roy anılarında conan ile daha fazla ilgilenmelerinde bir süre conan çizimlerinde beraber çalıştıkları ressam gil kane'in de katkısından bahseder..çünkü gil kane "kılıç ve büyü" türünün özelde de "conan" serilerinin 1950'li yıllardan beri takipçisidir..yani aslında hem yazar hem çizer olarak "marvel" çalışanları bu türe yabancı değillerdir..
not 1:(bu filmi hayalle karışık hatırlıyorum..ancak o sıralarda bu filmden daha "pulp" italyan v.s. yapımı "kılıç ve büyü"
filmlerini "videocu"lardan alıp izlerdik ve bu filmden sahnelerde onlardan biri diye hafızamda kalmış..ama boşuna dememişler "hafızayı beşer nisyan ile malüldür!")
not 2: (metinde geçen bilgiler "lal" yayıncılık tarafından yayınlanan "conan-klasik maceralar" dizisinin,roy thomas söyleşilerinden alınmıştır..)
not 3: ( bir de yanlış not almadıysam,aslında "thongor" karakteri conan yayını sonrası yılda oluşturulmuş ve bir başka dergiye bir süre "üst başlık" olarak verilip kendi dergisi gibi devam etmiş bir karakter..gil kane falan buradada "kılıçlı" tipler çiziyorlar..)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

kalidor

Tarkan abi katkın için teşekkürler. Böyle uzun yazılar, hele kaynaklara bakılıp yazılanlar emek ve vakit istiyor, skor amaçlı iletiler gibi olmuyor :D  2000. iletimi Conan üzerine bir başlık açıp yazacaktım ama aydınlatıcı ve çizgiroman tarihine not düşen iletini tebrik etmek için şimdi yazıyorum.

Altın Madalyon, Türkiye, Ortadoğu ve Balkanların en büyük Conan ve Barbarlar platformu...
Crom! Ölüleri Say...

hanac

Yahşi tanıtım için çok teşekkürler.

Peki 1983 tarihli "Deathstalker" nasıl bir film ?




yunusmeyra

forumu "conan ve barbarlar forumu" yapan güzel insanın 2000. mesajını buradan tebrik ediyor ve yazılarının takipçisi olduğumuzun bir kez daha altını çiziyoruz..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

yunusmeyra

Alıntı yapılan: hanac - 03 Ekim, 2012, 18:01:52
Yahşi tanıtım için çok teşekkürler.

Peki 1983 tarihli "Deathstalker" nasıl bir film ?



öncelikle roger corman filmi deniyor,yani daha ötesi yok..  ;)
"Filmlerinin bütçesini ve kısıtlı kaynaklarını en doğru şekilde kullanmak konusunda uzmanlaşan yönetmen, bu özelliğini şakayla karışık olarak, Roma İmparatorluğu'nun çöküşünü anlatan bir filmi iki figüran ve bir çalı ile çekebileceğini söyleyerek vurgulamıştır" bir de yönetmenin hayatını ve filmciliğini anlattığı kitap (yani ismi bile yukarıdaki anekdotu haklı çıkarır..  ;) ) "Hollywood'da Yüz Film Yapıp Bir Kuruş Bile Kaybetmemeyi Nasıl Başardım"
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

kalidor

Bu filmin torrentini bulamamıştım, yorumlara bakınca iyi de olmuş :D sırada 2010 yapımı Kevin Sorbo (Herkül) abimizin oynadığı  imdb puanı 2.7 olan Tales of an Ancient Empire filmi var. 55'ine merdiven dayayan ve her sene 8-10 film çeken Kevin Sorbo'ya da helal olsun diyorum.
Crom! Ölüleri Say...