Cine-5'te İnternetteki Sözlükler Programı

Başlatan Lami Tiryaki, 25 Şubat, 2011, 09:10:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lami Tiryaki

Dün akşam 23.00-24.00 arasında internetteki sözlük moderatörleri (ya da adminlerinin) katıldığı bir program yayınlandı. Altın Madalyon'umuzda da konuşulan pek çok konuyu tartıştılar, zevkle izledim. Ekşi Sözlük adına konşan dark horse nickli arkadaş aylık 7.000.000 (yazıyla yedi milyon) mesajdan ve yüzbinlerce üyeden bahsetti. Bu yazıların hepsini okuyan ve değerlendiren bir moderatörler grubu varmış. Diğer sözlük yetkilileride yüksek rakamlardan bahsettiler. En çok sözlüklerden haksız yere kayıtların silinmesinden konuşuldu. Bu kadar popüler olan sözlüklere karşı daha özel bir platform olan Altın Madalyon'uda düşündüm haliyle.

Sadece çizgi roman ve popüler kültür konulu Altın Madalyon, aylık 1500-2000 mesajla yoluna devam ediyor. Mesajlara şöyle bir baktığımızda çizgi romanlar konusunda mesajların iki ana kulvarda sürdüğünü söyleyebiliriz. Birinci grupta çizgi roman kültürüyle ilgili yazılar var. Diğer kulvarda ise çıkması beklenen yeni yayınlar ve yayıncılık olaylarıyla ilgili yazılar ağırlıkta. Kesin bir isatistik yapmadım ama bazı kategorilerde ikinci türdeki yazıların ezici bir çoğunluğu var gibi görünüyor. Amerikan çizgi romanları gibi bazı kategorilerde-bizdeki yayın sayısı az olduğundan olsa gerek-kültür yazıları ağırlıkta. Bence bizim ağırlık vermemiz gerek birinci kulvardaki konular olmalı diye düşünüyorum. Yayın dünyası yayıncılık sorunları, çıkması ya da çıkmaması muhtemel yayınlar konuları tabii ki ilgilenmemiz gereken elzem konulardır. Ancak aslolan işin tüketici tarafında yer alan kişiler olarak bu işin çıktıları üzerine eni konu tartışmak, birikimleri ortaya koymaktır. Bu şekilde girişlerimizin ve katılımımızın daha çok artacağını düşünüyorum. Yayıncılık sorunları filan bizim işin içinde olmadığımız mevzulardır ve yazdığımız çoğu mesaj duyumlarla oluşuyor.
Oysa birikimlerimizi ortaya koyduğumuz mesajlar, tamamı bize ait kendi fikirlerimizden oluştuğu için daha çok incelenmeye değer olabilir.

Bunlar benim kişisel görüşlerim tabii. Sizler neler düşünüyorsunuz bu konuda?

Selamlar
Lami

rumar80

   Sevgili Lami'nin yazısına katılmamak elde değil. Forumumuzda çizgi roman üzerine sohbetleri böyle iki ana grup gibi kategorize ettiğimiz zaman ikinci grubun daha ağır bastığı söylenebilir. Ancak bu bence çok doğal bir sonuç. Ülkemizde çizgi roman hep ikinci plana itilmiş, evin yaramaz çocuğu gibi gözlenmiş bir olgudur. Bu nedenle de çizgi roman ile ilgilenen kişiler yaşları ne olursa olsun hayatlarının bir dönemlerinde yakınlarınca tepki almıştır, ancak buna rağmen yollarına azimle devam etmektedirler.
    Hal böyle olunca kendilerinin yalnız olmadıklarını fark ettikleri bu ortamda bu tutkuları hakkında paylaşım yaparken (ki üyelerimizin çoğu sadece okuyucu olarak bulunuyorlar) kendi istek, zevk ve görüşlerini paylaşmak; kendilerini dinleyecek daha da önemlisi anlayabilecek birilerini bulmanın rahatıyla yazmakadırlar. Bu nedenle de yeni bir çizgi romanın çıkması, çıkacağı söylenen bir yayının durumu, nasıl bir yayın okumak istedikleri gibi genel konularda konuşmak çok doğal olmaktadır. Açıkçası bunu hepimiz de bir şekilde yapmaktayız.
   Yayınevleri ile birebir yapılan konuşmalar, buradan edinilen bilgiler, bilgilerin doğruluğu, vs gibi konuları birbirimizle paylaşmayacağız da ne yapacağız?
   İlk grubun ise resmi olmayan ama çok önemli bir yanı var: "İtki" oluşturmak. Bu kategorideki yazılar sonrasında birçok arkadaşımızın (bende dahil) akıllarında olmayan, okumayı planlamadıkları çizgi romanlara ulaştıkları olmuştur. Bu da birbirimizi daha fazla bilgilendirmemiz gerektiğini bize göstermekte. Gerçekten ülkemizde az basıldığı için comics'lerde yazıların çoğu bilgilendirme ağırlıklı olmakta bu da bazı arkadaşları bu yöne de kanalize ettirmektedir. Ayrıca sadece comics'te değil diğer çizgi romanlarda da yorumlar tüm üyelerimize bir şekilde ulaşımı sağlamaktadır.
    Bana gelince: Ben iki gruba da yazmaya çalışıyorum. Biraz yöneticiliğin getirdiği sorumluluk, biraz dostlarla muhabbetin tatlılığı buna yol açıyor. Nişantaşı Anadolu Lisesi'ne başlamamla paralel olarak tanıştığım comics'ler (ağırlıklı olarak Marvel) hakkında tüm birikimlerimi uygun her ortamda paylaşmaya çalışıyorum. ayrıca okuduğum her çizgi roman hakkında (özellikle yeniler) bir yorum yazmak istiyorum ki diğer arkadaşlara fikir versin.
   Özet olarak bence forumun genel gidişi oldukça iyi. Belki biraz daha araştırma yazılarına teşvik iyi olabilir ama herkes benim gibi önünde klavye olunca ne bulursa yazmıyor. Bu nedenle dileyenin ve imkânı olanın daha sık yazılar yazmasını dilemekten başka bir yol da görünmüyor kanaatimce.
    Sevgiler