AKADEMİLİ ÇİZGİ ROMANCILAR SERGİSİ

Başlatan ümitkr, 20 Mayıs, 2012, 07:26:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ümitkr

21 Mayıs'tan İtibaren Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi'nde
19.05.2012
Studio Rodeo'nun kısa süre önce Fransa'daki Angoulême Çizgi Roman Festivali kapsamında düzenlediği Türkiye sergisinden işlerin "akademi kökenli" yaratıcılara ait bölümü Türk izleyiciyle buluşuyor.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, çizgi roman alanında da faal olan mezunlarını ilk kez olarak bir sergiyle gündemine taşıyor:

Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi Camaltı Sanat Galerisi'nde 21 Mayıs-31 Mayıs tarihlerinde 10:00-17:00 arasında ziyaret edilebilecek olan sergi, Akademi kökenli olup bugün Studio Rodeo bünyesinde çizgi roman çalışmaları yapan sanatçıların eserlerinden örnekler içeriyor.

Üç farklı kuşaktan gelen beş Akademi mezununu buluşturan seçkideki röprodüksiyonların önemli bir bölümü, 39. Uluslararası Angoulême Çizgi Roman Festivali kapsamındaki Türkiye sergisinde de yer almıştı.

Sergi açılışı, 21 Mayıs Pazartesi saat 19:00'da yapılacak. Sergide eserleri yer alan çizgi romancılar hakkında kısa bilgiler ise şöyle:

Cem Özüduru
1987 İstanbul doğumlu Özüduru, Antalya Güzel Sanatlar Lisesi'ni takiben girdiği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü'nü 2010'da bitirdi. Çizgi roman alanına girmesi ise, öğrencilik yıllarına denk geliyor: 2005'teRodeo Strip dergisi için yazıp çizmeye başlayan yazar ve sanatçı, kısa sürede gelişme kaydederek Türkiye'nin en genç çizgi roman profesyoneli olmuştu. Cem Özüduru, 2006'da kurulan Studio Rodeo bünyesinde kesintisiz olarak yer aldı. İlk kitabı Zombistan ise 2009'da yayınlandı. Bazı eserleri İngilizce'ye ve Fransızca'ya da çevrilmiş olan sanatçının yeni kitabı Şafak Ayazı, önümüzdeki aylarda çıkacak.

Murat Mıhçıoğlu
1972 Kayseri doğumlu sanatçı, Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü'nden 1998'de mezun oldu. Akademi yıllarının çok öncesinden beri içinde bulunduğu basın dünyasında yazar ve yayıncı kimliğiyle aktif olan Mıhçıoğlu, 2006'da kurduğu Studio Rodeo çerçevesinde özgün çizgi roman çalışmaları yürütmekte. ABD ve Fransa başta olmak üzere çeşitli ülkelerdeki çizgi roman profesyonelleriyle birlikte geliştirilen konseptler de (Çiztanbul, Efsun , vb.) bunlar arasındadır. Mıhçıoğlu, tamamının editörüğünü üstlendiği Studio Rodeo projelerinin bazılarına yazar ve/veya sanatçı olarak da katkı sağlamıştır.

Ergün Gündüz
1960 doğumlu Gündüz, Balkan kökenli bir aileden geliyor. Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü'nü 1987'de bitirdi. Akademi yıllarından bile önce, daha lisedeyken, dönemin popüler mizah dergisi Gırgır'da çalışmaktaydı. Kısa sürede yıldızı haline geldiği bu dergiden sonra, HBR Maymun veAkrebin Gölgesi gibi, mizah ve/veya çizgi roman odaklı çok sayıda farklı periyodik yayında çeşitli sıfatlarla yer aldı. İlüstrasyon başta olmak üzere yaratıcı görselliğin hakim olduğu alanlarda faaliyet gösteren Gündüz, Studio Rodeo'nun 2011 Çizgi Roman Yıllığı Totem'deki çalışmasının İngilizce yayını ile Amerikan okuru tarafından da tanındı. Kült Prodüksiyon'un Efsun projesinde de yer alan sanatçı, Fransa'nın Amines kentindeki katedralde eseri bulunan çizgi romancılar arasındadır. Ayrıca, Bilgi Üniversitesi'nde Dijital Sanat dersleri vermektedir.

Sayat Uşaklıgil
Sayat Uşaklıgil 1975 yılında İstanbul'da doğdu. 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. 1999 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Bugüne kadar üç kişisel sergi açtı. Yurtiçi ve yurtdışında olmak üzere birçok karma sergiye katıldı. Çalışmalarını halen İstanbul'daki atölyesinde sürdürmekte olan sanatçı, Studio Rodeo'nun miladı sayılan kısa çalışmalardan ilkinde görev almıştır. Dönem dönem, çizgi roman alanındaki projelere katkı sağlamaktadır.

Zaynep Akgün
Zeynep Akgün 1975 yılında Uzunköprü'de doğdu. 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. 2000 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yurtiçi ve yurtdışında olmak üzere birçok sergide yer alan sanatçı, çalışmalarına halen İstanbul'daki atölyesinde devam etmektedir. Studio Rodeo'nun miladı sayılan kısa çizgi öykünün yanısıra, Rodeo Strip dergisinin bir kapağı dahil olmak üzere, çizgi roman bağlantılı alanlarda çeşitli çalışmaları vardır.

nacho_grande

Rodeo ile sınırlandırmaları bence iyi olmamış. Sanıyorum sponsorluk vs gibi bir durum var işin içinde, yoksa neden kısıtlasınlar.

Murat Bozkurt
Suat Gönülay
Kemal Aratan
Soner Günday

Bunlar benimle aynı dönemlerden ilk aklıma gelenler, daha da çıkar. Çok önemli çizerler bu çocuklar, akademi ve ÇR nın beraber anıldığı bir ekinlikte olmamaları ironik.