Özensiz baskili ve Defalarca Yayinlanan Gazete eki Çizgiromanlar v.s.

Başlatan darkwood, 18 Eylül, 2009, 11:46:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

darkwood

Gazeteler vasitasi ile ek olarak verilen ve  ayni anda bir çok okurun eline ulasan çizgiromanlar geçmis yillarda çok sayida yayinlanmistir. Çogunluk olarak özensiz baskili ve ayni maceralarin ardi ardina defalarca basilmasi sonucu bu çizgi roman karakterlerine olan ilgi maalesef önemli bir miktarda azalmistir.
Bunlardan en çok nasibini alan özellikle Redkit ve Swing olmustur. Redkit Milliyet gazetesinde ek olarak ve büyükboy ücretli olarak çesitli formatlarda defalarca çikarildi. Renkli fakat kalitesiz baskisi ile boy boy elden ele dolasti ve okurlarin bu kitaplara doyumu saglandi.
Daha sonra Yapi Kredi ve Inkilap Yayinlari büyükboy ve kaliteli olarak bu çizgi romani çikardi. Fakat Asteriks ve Tenten kadar maalesef ilgi görmedi.
Ayni sekilde Swing çizgiromanida Milliyet gazetesinde kalitesiz ekler halinde çikti. Swingler I.Alpagut döneminden sonra baski kalitesi açisindan bu konuda yayinevi olarakta sansiz diyebiliriz. Bu çizgiromani bol miktarda çikaran E.ürer baskilari çok kötüydü zaten. E.Ürer döneminde Sari karton kapakli Süper Ciltler hariç, gerçekten bu kitaplarin baskisi ve kagit kaliteleri kötü oldugundan o dönemlere ait saglam bir kitap bulmak biz koleksiyoncular açisindan bir hayli zor oluyor. Daha sonra çikan gazete ekleride buna eklenince, bu kitap okuyuculari için gerçekten cazibesini yitirdi.  Günümüzde Swing'in maceralarinin tamamini çikarmayi amaçlayan HozComics güzel baskisi ile bu kitaplari okuyucu kitlesine tekrar sevdirme gayreti içinde görünüyor.
Diger çizgi romanlar bu konuda biraz daha sansli. Baskisi idare eder olarak ve sadece 5 - 10 fasikül cildi halinde Meydan gazetesi eki olarak yayinlanan Zagor, Mister No, Tom Braks gibi kitaplar ise genç nesillere Çizgiromani tanitip, sevdirmesi açisindan gerçekten güzeller.
Birde bu iki gruba girmeyen Teksas ve Tommiks çizgi romanlari var. Çizgiroman denince kitap okuyan okumayan herkesin ilk akla gelen kahramanlari olanTeksas ve Tommiks, isimleri ile isi götürenlerden.
Bu kitaplarda Sabah, Milliyet Barbo, Aksam gazetesinde renkli fasikül maceralari ile ek olarak yayinlandi. Baski kaliteleri fena degildi.
Teksas ve Tommiks günümüzde ise Hozcomics yayinevi, güzel baskisi ve bütün maceralarini basmayi amaçlayan güzel bir gayret içinde görülüyor.
Sonuç olarak  gazeteler tarafindan ek olarak dagitilan ve defalarca çesitli formatlarda kötü baskisi ile okuyucuya ulusan  çizgiromanlar maalesef popülerligini yitirmektedir.  Bununla birlikte  yine gazete eki olarak ve az sayida kaliteli olarak yayinlanan çizgi romanlar ise okuyucunun ilgisini çekip hayran kitlesini arttirmakta ve çizgiroman sever kitlesi olusturmakta çok daha basarili olmaktadir. Gerçekten çok sevilen çizgiromanlar ise defalarca gazete eki olarak yayinlansalarda, güzel baskilari ile koleksiyoncular için vazgeçilmez olduklarini göstermektedirler.
Darkwood Sakinleri..

hozcomics

herseyden önce kendim için çr basiyorum...
kütüphanemde güzel görünmesi ve içerik olarak iyiye yakin olmasi benim için önemli...
çok mu iyi...
tartisiriz...
imkan meselesi...
utanç verici degil...
bazi kitaplarda oldugu gibi biri kisa, biri dar, biri uzun, kagit elli kere renk degistirmis degil...
elden geldigince kalita saglanmis...
hatta kaliteli...
baskisi çok güzel...
iyi iyi...
bitçek...
bitçek...

pizagor

Alıntı yapılan: hozcomics - 17 Ekim, 2009, 00:08:31
herseyden önce kendim için çr basiyorum...


Atalarimiz ne demis...

Komsuda piser bize de düser...

Aç kediler gibi beklesiyoruz  :)
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


caretta

Gazeteler zamanında (Teks hariç)birçok çizgi romanı ek olarak vermişlerdi.Bu eklerin dökümü,listesi forumumuzda yok.Hatta Milliyet Gazetesi'nin
verdiği "Yüzbaşı Tommiks"ekleri Aslan Şükür kapaklıdırlar.Yok mu bu eklerden ellerinde olan arkadaşlar?Aman aklınıza ben gelmeyeyim.Ben eski bir
başlıkta bu konuyu buldum...

ginobili

Teks'i de 1992 yılında Milliyet Çocuk dergisi ilave olarak verdi, 8 adet forma şeklinde.