Galeri BD

Başlatan Peyami, 25 Eylül, 2016, 15:29:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yunusmeyra

Alıntı yapılan: Peyami - 19 Ocak, 2017, 21:18:12
..........................................

İnsan ÇRı ciddiye aldığında o kadar çok şey öğrenebiliyor ki. Ne mutlu biz Galyalılar gibi nostalji ve macera tutkusunun tatmini yanında bunu da başarabilenlere.  :)


ilginç çizgi roman notlarınız ve tanıtımlarınız için teşekkürler Peyami  :)

not: "james bond külliyatı,casus serileri ve II. dünya savaşı ile karşı casusluk" kurguları söz konusu olduğunda Rıza için,"10 kaplan gücünde!" derler  ;)  :)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

yunusmeyra

Alıntı yapılan: Peyami - 10 Ocak, 2017, 22:07:12
...................................................................

Anna ve Dan'ın ilk sayfalarının karşılaştırılması hemen şu soruyu akla getiriyor. Metinler büyük oranda basitleştirilerek değiştirilmiş. Acaba bunu çocukları hedefledikleri için mi yaptılar yoksa karışık gördükleri kısımları kendileri mi yorumladı?

Mesela kaledeki dört subayın profilinde Türkçe versiyonda sadece isimleri yazarken, Fransızcasında şu tanımlamalar var:

Kumandan Randall: Kimse ne düşündüğünü bilmezdi.
Yüzbaşı MacGregor: Herkes ne düşündüğünü bilirdi.
Teğmen Tenton: Kimse ne düşündüğünü merak etmezdi.
Rahip Miller:Hiç bir şeye canını sıkmayan tek kişiydi.

Peyami, bir kaç sayfa önce "anna ve dan" çizgi romanından konuşurken konu,çevirilerdeki "soruna" gelmişti; senin yukarıdaki yorumlarına bende şunları eklemiştim,

Alıntı yapılan: yunusmeyra - 11 Ocak, 2017, 01:44:27
............................................................................................
bir ara (uzunca bir ara ...) bendeki "anna ve dan" gibi bazı dergi maceralarının sayfaları ile internet ortamında(.pdf formatındaki) temin ettiğim bazı yabancı derlemelerin-albümlerin sayfalarını karşılaştırmıştım... bizde balon ve balon içi yazılarda bolca "sadeleştirme"  ve hatta bazı panellerde "keyfi" düzenleme (kesme,biçme,daraltma,küçültme gibi  :D ) olduğu görülebilir(ki bu bizim çizgi roman basımında neredeyse "ata sporumuz" gibi olmuştur bir dönem  ;D )... verdiğin örnekteki gibi rahatça görülebilen   uygulamalara sebep; "yaşa uygun hale getirmek" gibi subjektif bir çalışma olabileceği gibi bunu dışlamadan, çeviri yetersizlikleri de sebepler arasında sayılabilir ...
..................................................................................................

sonrasında da konuyla, mümkün olduğu kadar ilgili bazı kaynaklardan vs bahsetmiştik...aslında bu konuyu benzeri sorunları da ortaya koyan örneklerle,tartışmalarla zenginleştirip bir başka başlığa almak veya benzer sorunların konuşulduğu başlıklarla bir araya toplamak gerkecek...ancak arası çok fazla soğumadan konuyla ilgili bir kaç örneği ilk önce burada paylaşayım; böylece senin dediğin ihtimallerin (" Acaba bunu çocukları hedefledikleri için mi yaptılar yoksa karışık gördükleri kısımları kendileri mi yorumladı? " )hepsini veya bir kaçını akla getiren "çeviri ve balonlama uygulamalarına " ek bir örnek de vermiş oluruz...

ülkemizde önceleri "alaska" başlığıyla,tay yayınları logosuyla yayınlanan,peşinden kısa bir parantez yayınları macerası yaşayıp rodeo yayıncılık logosuyla "ana serisini" tamamlamayı (daha yeni tamamlandı  :) ) başaran "ken parker" dan örnek paneller veriyorum...yanlarına orjinal "fumetti" baskısı panelleri de ekliyorum...böylece aynı "balon" metinlerine farklı yayınevlerinde "nasıl farklı anlamlar verilip,nasıl tasarrufta bulunulmuş" görülebilir





HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

yalcinerol345

Bu ekolde neden bildik kahramanlar yayınlanmaz bilmem.

hanac

Alıntı yapılan: Levent Suberk - 22 Ocak, 2017, 15:47:26
Örneğin YKY yayın haklarını satın alsa da Vaillant serisini yayınlasa iyi olur.


Bu kapağı siz mi hazırladınız Levent Bey ?

Levent Suberk

Kapağın Türkçe yazılarını yazdım. Asıl kapak Graton'a ait.

doktor1881

İnsanın Fransızca ögrenesi geliyor

nicholaihel

Alıntı yapılan: Levent Suberk - 25 Ocak, 2017, 20:46:41
Peyami bey, çizgi roman tanıtımlarının içinde Fransızca kelimelerin okunuşunu yazarsanız biz okuyucular için yararlı olur düşüncesindeyim.  :) Tabii bir öneri sadece. Örneğin Angouleme BD (angulem bidi), Le Combat Ordinaire (lö komba ordiner), Goscinny (gosini) gibi.

Bende memnun olurum. Kim bilir nasıl okuyorum bilmeden :)

peder clemente

Bir Galyalı olarak merak ettim.Soruyorum.Cosey, 2107 Angouleme büyük ödülünü, hangi eseriyle kazandı?Belirli bir eseri ödül aldı mı?Yoksa geçmişte yarattığı eserler için onur ödülü gibi bir şey mi sözkonusu?

Peyami

Alıntı yapılan: peder clemente - 26 Ocak, 2017, 18:16:13
Bir Galyalı olarak merak ettim.Soruyorum.Cosey, 2107 Angouleme büyük ödülünü, hangi eseriyle kazandı?Belirli bir eseri ödül aldı mı?Yoksa geçmişte yarattığı eserler için onur ödülü gibi bir şey mi sözkonusu?

Sevgili Galyalı Peder Clemente,
Angouleme Büyük Ödülünü, dediğiniz gibi Yaşam Boyu Onur Ödülü gibi düşünün. Tek bir eserden ziyade bir sanatçının ÇR alanında verilmiş tüm emek ve katkılarına saygı olarak veriliyor.

peder clemente

Sevgili Peyami, cevap için teşekkürler.Aydınlandım.Jonathan serisinden Nepal ve Tibet'te geçen maceranın Türkçe yayımlanmasını çok isterdim.

hanac

Alıntı yapılan: Levent Suberk - 28 Ocak, 2017, 23:28:16
Bugüne kadar yayınlanan 53 albümden sonra Buck Danny'nin iki ciltlik son macerasının birinci bölümü Dupuis tarafından yayınlandı. Les Oiseaux Noirs (Karakuşlar) adını taşıyan macerada Buck, arkadaşları Sonny ve Tumbler ile birlikte Rusya'nın kuzeydoğu bölgesinde casus uçaklarla keşif uçuşu yapmak üzere Japonya'nın Kadena hava üssüne gönderilir. U2 ve Mach 3 hızında uçuş yapabilen SR 71 Blackbird uçaklarıyla görev yapacaklardır. Fakat Ruslar tarihin akışını değiştirecek bir gizli silah icat etmişlerdir.

Wikipedia'ya göre Les Oiseaux Noirs (Karakuşlar) macerası 44 ile 45 arası ve asla yayınlanmayan bir macera imiş.
Demek yıllar sonra da olsa yayınlanıyor.


41)    Mission apocalypse    Mission Apocalypse    First album of a three-part adventure    05/1983
42)    Les pilotes de l'enfer    The Pilots of Hell    second part of adventure begun in 41    09/1984
43)    Le feu du ciel    Fire from the Sky    Last part of adventure begun in 41    01/1986
44)    Les "Agresseurs"    The Aggressors    Stand-alone adventure    02/1988
         Les Oiseaux noirs    The Blackbirds    
         projected first album of a 2-part adventure unfinished, never appeared in album form
45)    Les secrets de la Mer Noire    The Secrets of the Black Sea    Stand-alone adventure    03/1994

Ayrıca konu bana Clint Eastwood'un Firefox filmini hatırlattı




Peyami





2017 ANGOULEME ÖDÜLLERİ
Büyük Ödül: Cosey
René Goscinny Ödülü: Emmanuel Guibert
En İyi Albüm: Paysage après la bataille - Lambé, De Pierpont - Actes Sud
Cultura Halk Ödülü: L'homme qui tua Lucky Luke - Mathieu Bonhomme - Dargaud
Jüri Özel Ödülü: Ce qu'il faut de terre à l'homme
En İyi Seri: Chiisakobé - Minetaro Mochizuki - Lézard noir
En İyi Yeni ÇR Sanatçısı Ödülü : Mauvaises filles - Ancco - Cornélius
En İyi Çocuk ÇRı: La jeunesse de Mickey - Tebo - Glénat
Dünya ÇR Mirasına Katkı Ödülü: Le club des divorcés - Kazuo Kamimura - Kana
SNCF Polisiye Ödülü: L'été Diabolique - Smolderen, Clérisse - Dargaud
Alternatif ÇR Ödülü: Biscoto

8 ana ödülün üçü Uzak Doğu'ya gitti. 2016 yılında basılan ÇR sayısında mangaların burun farkıyla ilk kez öne geçtiğini de hesaba kattığımızda, bu sonucun sürpriz olmadığını söyleyebiliriz. Kazananlar hakkında bir yazı düşünüyordum ama muhtemelen vaktim olmayacak gibi duruyor. Merak edenler Bdgest'te bir göz atabilirler. :)

http://www.bdgest.com/news-1143-BD-Angouleme-2017-Le-Palmares.html


Nightrain

Bazen Amazon.fr'den görüyorum; 70-80 sayfalık one-shot frankofonlar oluyor. Basan olsa da okusak.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

rumar80


  Bir paylaşım da benden. Ama paylaşayım mı paylaşmayayım mı bir türlü karar veremedim.
  Pharaon; Duchateau ve Hulet tarafından yaratılan bir çizgi roman. İlk defa 1981 yılında yayınlanan seri aralıklarla toplam 8 macera sürmüş ve 1999 yılında yayınlanan macerası ile tamamlanmış.
  Seriye adını veren kahramanımız Pharaon, Cobra adlı bir teşkilatta çalışan bir ajandır. Ortağı Crystal ile birlikte Anti adlı örgütün eylemlerini engellemek üzere değişik maceralara atılır. Maceralar onu Manaus'tan Tibet'e kadar dünyanın değişik yerlerine götürmektedir. Teknolojik yenilikler, korkunç ölüm silahları hep yok etmesi gereken engellerdir.
   Serinin ilk üç kitabını okuyabildim. Maceralar tamamen Bond tarzı bir tempoda ilerliyor. Aniden ortaya çıkan tehdit, kahramanın şehre gelir gelmez başının derde girmesi, bir dertten kurtulup ötekine atlaması ve düşmanı ile hep yüz yüze olması. Klasik bir şablon ama maalesef Bond veya benzeri maceraların bence epey gerisinde bir kurgu ve anlatım var. Hızlıca akan tempo, birden biten macera ve damakta acı bir tat. Ortalıkta bu kadar çeşüt varken uzak durulması gereken bir seri.
    Yazımın başındaki soruyu tekrar düşününce...
    Paylaşmakla iyi yaptım. Çizgi roman sever dostlar seçim yaparken dikkat edebilirler, belki onlar benden farklı olarak sevebilirler.
   Sevgiler

yunusmeyra

Alıntı yapılan: rumar80 - 01 Şubat, 2017, 15:19:12
  Bir paylaşım da benden. Ama paylaşayım mı paylaşmayayım mı bir türlü karar veremedim.
  Pharaon; Duchateau ve Hulet tarafından yaratılan bir çizgi roman. İlk defa 1981 yılında yayınlanan seri aralıklarla toplam 8 macera sürmüş ve 1999 yılında yayınlanan macerası ile tamamlanmış.
  Seriye adını veren kahramanımız Pharaon, Cobra adlı bir teşkilatta çalışan bir ajandır. Ortağı Crystal ile birlikte Anti adlı örgütün eylemlerini engellemek üzere değişik maceralara atılır. Maceralar onu Manaus'tan Tibet'e kadar dünyanın değişik yerlerine götürmektedir. Teknolojik yenilikler, korkunç ölüm silahları hep yok etmesi gereken engellerdir.
   Serinin ilk üç kitabını okuyabildim. Maceralar tamamen Bond tarzı bir tempoda ilerliyor. Aniden ortaya çıkan tehdit, kahramanın şehre gelir gelmez başının derde girmesi, bir dertten kurtulup ötekine atlaması ve düşmanı ile hep yüz yüze olması. Klasik bir şablon ama maalesef Bond veya benzeri maceraların bence epey gerisinde bir kurgu ve anlatım var. Hızlıca akan tempo, birden biten macera ve damakta acı bir tat. Ortalıkta bu kadar çeşüt varken uzak durulması gereken bir seri.
    Yazımın başındaki soruyu tekrar düşününce...
    Paylaşmakla iyi yaptım. Çizgi roman sever dostlar seçim yaparken dikkat edebilirler, belki onlar benden farklı olarak sevebilirler.
   Sevgiler

"pharaon"
yazan: Duchateau çizen:Hulet



tercüman çocuk`ta,1984 yılı sonunda 52`inci sayıda başlayan serinin ismi "firavun"du. ilk macera "cehennem geçidi" adıyla yayınlanan,orjinal  seride de de 1`inci albüm olan, "philtre pour l`enfer" adlı maceraydı. macera ,tercüman çocukta 1985 yılında, 12`inci sayıda bitiyor... 21`inci sayıya kadar ara veren "firavun"un, yeni macerası "yedd`in oyunu" adıyla yayınlanıyor. orjinal albüm ve macera sıralamasında bu 2`inci değil, 3`üncü sırada olan,"incarnation de seth" adlı maceradır aslında...bu durumda ,"le cerveau de glace" adlı macera atlanıyor dergi yönetimi tarafından...


tercüman çocuk`ta, "firavun"un kız arkadaşı "kristal" ve "cobra" teşkilatında, yaşça olgun bir yönetici olan"amiral" ana tiplemeler... "firavun"un maceralarının ana eksenini, "esrarengiz" ve "profesyonel" suç organizasyonları (başta "anti"...) ile mücadele oluşturuyor...
maceralar, "merak ve serüven" duygusunun ,sade ve akıcı "metinlerle" iyi dengelenmesiyle kendini "hızla" okutuyor... çizgi romanlarla 80`lerde ve öncesinde tanışan biri iseniz geçmişe dair "hoş tatlar" bırakmaması mümkün değil.ancak kabul edelim ki,çizgi roman anlatısının, farklı onlarca (bazılarımız için yüzlerce) örneğini okuma bahtiyarlığına erişmiş bir kitle için "yeni ve heyecan verici" bir deneyim sunma şansı yok...

bugünün yeni çizgi roman okurunu,hele hele pek çok dizi,film ve daha önemlisi farklı çizgi roman anlatılarıyla,kurgularıyla
çoktan tanışmış bir gençliği heyecanlandırır mı? o da zor...Rıza`nın güzelce özetlediği gibi, "Aniden ortaya çıkan tehdit, kahramanın şehre gelir gelmez başının derde girmesi, bir dertten kurtulup ötekine atlaması ve düşmanı ile hep yüz yüze olması. Klasik bir şablon ama maalesef Bond veya benzeri maceraların bence epey gerisinde bir kurgu ve anlatım var. Hızlıca akan tempo, birden biten macera ve damakta acı bir tat. Ortalıkta bu kadar çeşit varken uzak durulması gereken bir seri."

küçük bir not:çizer Hulet`in , Duchateau`nun  "metin" olarak yarattığı dünyayı, bizde bambaşka bir gerçeklik algısı yaratmak üzere tasarımladığı paneller etkileyici... "perspektif" ve "ayrıntıcı" çizimler ile üst düzey desen ve kompozisyonlar için bile "meraklısı" göz atmalı derim...

HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR