Şu anda hangi çizgi romanları okuyorsunuz?

Başlatan hanac, 01 Kasım, 2009, 18:36:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ferzan

    Hazır 9.cildi de çıkıp tamamlanmışken vakit kaybetmeden temin edip geçen hafta sonuna doğru başladığım Monster mangasının son iki cildini okumaya başlayacağım bir aksilik olmazsa. Bu seri üzerine söyleyecek epey şeyim var ama önce kalan iki cildi de bitirip sindirme sürecine girmem lazım. Ama şu kadarını diyebilirim ki, okuduğum en sürükleyici ve ekolü dışına çıkan eserlerden biri ve kaliteli bir gerilim/polisiye dizisindan, romanından farksız. Baştan sona gram çıta düşürmeden hem de.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

DAMPYR

Yukarıdaki komşuda eskiden çıkmış 80li yıllarda, tay yayınlarının 82 sayfalık lorel ve hardi eksiksiz 362 adet çizgi romanları var arkadaşa babasından kalmış, ondan ödünç alıp okuyorum ne güzel şeyler yayınlanıyormuş eskiden. İnsanda şimdi olmuyan bi gülümseme bırakıyo okuması çok zevkli...

pizagor

Alıntı yapılan: DAMPYR - 18 Ocak, 2025, 12:19:19Yukarıdaki komşuda eskiden çıkmış 80li yıllarda, tay yayınlarının 82 sayfalık lorel ve hardi eksiksiz 362 adet çizgi romanları var arkadaşa babasından kalmış, ondan ödünç alıp okuyorum ne güzel şeyler yayınlanıyormuş eskiden. İnsanda şimdi olmuyan bi gülümseme bırakıyo okuması çok zevkli...

Artık toplayacak başlık bulamayan koleksiyoncular Laurel Hardi'lere de girdiler. İyi bedeller karşılığında el degistirebilirler, bilginiz olsun.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


Ustura Kemal

Şöyle bir bakıyorum da, Tex efsanesinin doğuşunda ve Dünya çapında tanınmasında nice çizerler ve senaristler görev almış , eserler yaratmış , bizlere Tex  tutkunlarına sunmuşlar. Wahşi batı' nın kanunsuz topraklarını bizlere tanıtmışlar. İç savaş, öncüler, kızılderili katliamları, doymak bilmeyen aç gözlü toprak ve maden spekülatörler (  bu aç gözlü maden  spekülatörleri birilerini hatırlatıyor bana, kimlerdi bunlar çıkaramadım gitti !.. )  Lincoln, Adams, Hayes , Grant gibi ABD başkanları, general Custer, general Grant, güneyli general Lee  gibi iç savaşta da görev almış efsanevi askerler . Oturan boğa, Geronimo, Çılgın at gibi efsanevi kızılderili reisleri . Billy the kid, Doc Holiday , Daltonlar, Jesse James , Sundance kid gibi efsanevi haydutlar. Buffalo Bill Cody gibi yarı haydut, yarı kızılderili ve Bizon katliamcısı, rehber ve panayır göstericisi. İlk aklıma gelen  wahşi batı tarihiyle özdeşleşmiş bu karakterler ; eksik veya fazla yönleriyle Tex'in  değerli senaristleri ve çizerleri tarafından biz Tex tutkunlarına tanıtılmışlardır. Şimdi , efsanevi Tex çizerlerinden toprağı bol olsun Alberto Goalitti'nin çizdiği Kanunsuz topraklar ( oğlak yayınları büyük boy Tex No: 2 )  macerasını okudum. Ve bir kez daha düşündüm ki , Tex  ve yakınlarıyla ılgili yakışıksız yakıştırmalar yapmak Elmas 'ın kıratını düşürmez ...

trooper

Güncel takip ettiklerimden One Piece'i nadasa bıraktım, Elbaf bittiğinde bütün arcı baştan sona okurum. Berserk zaten üstat öldüğünden beri senede bir iki sayı ya çıkıyor ya çıkmıyor. Zagor okumalarımı da biraz bekletiyorum.


Şu sıralar çizgi roman namına sadece Tenten, Red Kit ve Asteriks okuyorum, onlar da azar azar yani o gün okuduğum romana dönmek içimden gelmiyorsa açıp bir albüm bitiriyorum. Bir de geçenlerde Fubar diye 2. Dünyası Savaşı'nda geçen bir zombi derlemesi okudum. Kısa kısa hikayelerden oluşan bir çizgi romandı. Kalan bütün okuma hevesimi edebiyatın diğer türlerine ayırdım diyebilirim.

ferzan

    X-Men Klasik seriye ne zamandır geri dönmek istiyordum. Hazır Arka Bahçe'nin milestone'ları yavaş yavaş da olsa ilerlerken çok sevdiğim X-Men Klasik serinin daha önce okuduğum kısımlarını hatırlamak, okumadığım kısımlarını ise bu hatırlama sonrası sıcağı sıcağına devam etmek üzere dün öğleden sonra başına oturdum ve Arka Bahçe'nin 20 küsur yıl önce bastığı ince 6 kitabı başından kalkmaksızın bitirip hafıza tazeledim. Bu esnada da ilk okuduğum zamanlar Marvel evrenine yabancı olduğum için kaçırdığım nice detayı da iyice belledim. Klasik serinin bizdeki başlangıcı plan Giant-Size X-Men #1 ile orijinal #94 - #119 arasını bir pazar öğleden sonrasına ve akşamına sığdırabildim. Bu akşam da bir aksilik olmazsa Gerekli Şeyler'in birinci cildinden devam edeceğim, yani #120'den. Bu cildin sonu ile sonraki cildin başlarına denk gelen kısımları ise Marmara Çizgi'nin renkli basmış olduğu Dark Phoenix Saga cildinden okuyup Gerekli Şeyler'in siyah beyazlarına ikinci ciltten devam edeceğim. Gerekli'nin 6.cildinin sonlarına doğru ise geçen sene Presstij'in bastığı Frank Miller Wolverine cildini dahil edeceğim. Zira o cildin devamı da Uncanny X-Men #178 olması lazım. Zaten Gerekli'nin Klasik serisinin 6. cildinde Presstij'in bastığı Wolverine in son sayfaları siyah beyaz olarak vardı. Biliyordum daha önce bir parçasının bizde yayınlandığını ama tam yerini bulamıyordum. Her neyse, Gerekli 7.cilt ile Klasik okuma süreci bittikten sonra Arka Bahçe'nin milestone'larına geçeceğim. Stoklarım tükenince de hız kesmeden Wolverine klasik serinin Arka Bahçe ayağını tekrar okuyup hiç okumadığım Gerekli Şeyler ayağının da hatırını soracağım. Plan şimdilik bu. Umarım uyabilirim de on-onbeş günlük bir sürede o defteri de kaparım.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

rumar80

 Wolverine cildinde biten maceranın devamı 175 ile tamamlanıyor.

Muadip

Ben ilk Teks ile okumaya başladıydım doğrusu okuma yazma çağına gelmediğinizden oku diye eline tutuşturduğumuz annem bana ve abime okurdu. Ceylan ve Alfa serilerinin tamamını sonraki yeni basmalarıyla birlikte defalarca okumuştum.
Son günlerde Galactus hakkındaki çizgi romanları internetten okuyorum. Süper Kahraman fantezisine eskisi gibi sıcak bakmasam da bizde az bir kısmı basılmış olan 70li yılların, halen bir çok Abd üretimi çizgi romanın bir çoğunun senaryolarının, karakter çizimlerinin, canlandırmalarının kare kullanımlarının çok iyi kalitede olduğunu farkettim.
Bizde 6. Sayı olarak basılan Rom en son okuduğum çizgi roman. Seneler aonra ilk başta Çok saf ve çocuksu konuşmalar olduğunu düşündüm, ama senaryoyu yazanın kasıtlı yaptığını, eski şövalye romanslarını, klişelerini kusursuz canlandırdığını farkettiğimde keyif aldım.
İçlerinde en çok Fantastik Dörtlü ilk üç dört karşılaşmalarını ve Galactus the Devourer'i beğendim.  edebiyat olarak anlatım seviyesi gerçekten üst düzeyde.
Konu dışı ama  Üzücü gelen, okuyuculara, yazarlara nitelik kazandıran okuduklarının belagati fesahati ve okuduğunu anlayıp incelemesi, bizde yazarlarımız kendi dünyalarının yazarlarını ve kötü tercümeleri okuduklarından Türkiye'de edebiyatımız ilerleyemedi. Oysa çizgiroman okusalar çok daha değerli, okunası, okumaya doyulmayacak gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğimiz kitaplar yazabilirlerdi.
Son olarak çocukken okuduğum ve sevdiğim o Lorel Hardi'lerimin nasıl oldu da evimden kaybolduğunu halen çözemedim 😢
Vallahi çok şanslısınız

kharon

Sonunda almis oldugum Turkce serilere baslayabildim ; bir yandan Dylan Dog ote yanda Julia okumaya basladim.

Dylan Dog'un kalitesi hem cizim hem hikaye olarak cok degisiyor albumlar arasinda. Belki ilk maceralar oldugundandir. Sonrasi nasil bilmiyorum.
 
Cok hosuma giden bazi Italyan cizerler tanidim. Fantastik hikayeler de cok yakiyor ama ne kadar devam ederim bilmiyorum.

Julia ise muhtesem , neyse ki yetismem icin bayagi birikmis macera var. Yayinlandigi surece alirim  8)

DAMPYR

Alıntı yapılan: kharon - 22 Ocak, 2025, 19:45:00Julia ise muhtesem , neyse ki yetismem icin bayagi birikmis macera var. Yayinlandigi surece alirim  8)
Julia gerçekten maceralarıyla insanı sürüklüyor, çizimleri ve konuları sanki tam bir film seyrediyormuşçasına izlenim bırakıyor ben elden çıkarmıştım ama hata etmişim yeniden toparladım Umarım Mylos bizi üzmeden uzun yıllar Juliayı arayı fazla açmadan yayınlar...

Mrtekin

1-PolypAsterios,
2- Batman Cult,
3- Punisher Epic Collection: Circle of Blood.
They drew first blood...

Kauss

Hack/Slash'ın deluxelerini toplamıştım. Okumaya başladım. Yolumuz uzun ama gençliğimiz var  ;D

hanac

LAL Martin Mystere 227 den başlayarak günümüze gelmeye başladım.

Güncel sayı 239 bu arada.

ferzan

    Birkaç hafta önce Klasik X-Men'e devam ederken, Dark Phoenix Saga sonrası canım feci şekilde All-New dönemi X-Men'leri (Marmara Çizgi) okumak istedi. Ona gelene kadar sarı ve mavi listeleri (meşhur sarı liste ile Infinity listesi) de hatırlamak gerekir diye düşündüm. Sonra sadece House of M ile Mesih üçlemesini (bizde aralıklı 6 cilde bölündü) hatırlayasım geldi. Ama onun için de sarı listenin en başından başlayıp büyük ölçüde unuttuğum olayları tekrar hatırlamam gerekir diye düşündüm ve bir çılgınlık yapıp 43 adet kolektif ciltten oluşan sarı listeye baştan başladım. Dün itibariyle bitirdim.



    Yukarıdaki listede 31 cilt var ama ben hikaye akışına göre aralara girmesi elzem olan ve bizde de karışık zamanlarda basılan başka ciltleri ilave ettim. Yukarıdaki 29. sıra Mighty Avengers Kuşatma ile 30 ve 31. sıra Avengers VS X-Men ciltlerinin arasına sırasıyla aşağıdaki Türkçe ciltleri ilave ettim.

    - Korkunun Kendisi
    - Mesih Komplexi Cilt 1
    - Mesih Komplexi Cilt 2
    - X-Force Cilt 1 "Melekler & Şeytanlar" (#1-#6)
    - X-Force Cilt 2 "Tanıdık Hayaletler" (#7-#11)
    - X-Force Cilt 3 "Unutmayanlar" (sadece ilk baştaki iki sayı olan #12 ve #13)
    - X-Force/Cable "Mesih Savaşı" Cilt 1 (ilgili Cable sayıları ile Mesih Savaşı sayıları + X-Force sayı #14)
    - X-Force/Cable "Mesih Savaşı" Cilt 2 (ilgili Cable sayıları, Mesih Savaşı sayıları, Bishop sayıları ve X-Force sayı #15 ile #16)
    - X-Force Cilt 3 "Unutulmayanlar" (yeniden) (bu kez kalan #17-#20 arası 4 sayı)
    - X-Force "Necrosha" (devam sayıları)
    - Mesihin Dönüşü Cilt 1 (farklı seri sayıları beraberinde X-Force devam sayıları)
    - Mesihin Dönüşü Cilt 2 (farklı seri sayıları beraberinde X-Force devam ve bitiş sayıları)

    X-Force cilt 3, yukarıda anlaşılacağı gibi tam ortasına Mesih Savaşı'nı aldığı için hem ondan önce, hem de ondan sonra olmak üzere ikiye bölünerek okunuyor ki kronoloji tam olsun. Bu eklemelerle birlikte sarı listenin finali Avengers VS X-Men iki cilt ile sarı liste, Marvel evreninde dönüm noktası sayılacak önemli olaylar ve ölümler beraberinde muazzam bir şekilde kapanmış oluyor (elbette bizde atlanan ve bir bu kadar daha materyal içeren başka sayılar ve yan seriler haricinde). Bu noktada X-Force serisinin, Mesih üçlemesi ve sarı listenin finaline yönelik katkısı önemli olmakla birlikte sarı listeden ayrı dahi tutulamazmış, onu tekrar anlamış oldum.

    Bir de X-Men "Schisim" (Bölünme) mini serisi var, onu orijinalinden okumuştum. Şayet bizde ince tek cilt olarak basılma şansı olsaydı, o da bu sarı listenin sonuna, Mesihin Dönüşü ile Avengers VS X-Men arası bir yere denk gelecekti ama maalesef atlandı. O da sarı liste finali için önemliydi.

    Başka bu sarı listeye paralel hangi Türkçe seriler var? Hoz Comics'in yayınladığı Örümcek Adam ciltleri ve devamında Marmara'nın kırmızı sırtlı 30 küsur kitaplık Örümcek Adam ciltleri var. Tam da Hoz'un bittiği ve Marmara'nın başladığı yer arasındaki bir olaydan ötürü sarı listedeki New Avengers serisindeki bir tanınma faslını anlayabiliyorsunuz. Onun dışında Marmara'nıns anki ayrı ve bağımsız maceralarmış gibi bastığı ama esasen ardışık ve birbirinin devamı olan tüm Marmara Çizgi Captain America'lar var. Kaldı ki eksik bile sayılabilirler sarı listedeki bazı olayların havada kalmasından ötürü. Mesela, Hoz Iron-Man Extremis ve arkasından Arka Bahçe Iron-Man serisi, Arka Bahçe'nin 20 yıldır sanki 3 ayrı seri gibi yazar bazlı üç kez baştan numaralandırdığı ama esasen tek seri olan Daredevil serisi var. Her biri bu listenin paralelinde devam eden solo seriler ve bu listede boy gösterdikleri bazı ortak ciltlerde kesişiyorlar. Arka Bahçe Doctor Strange serisi de bu döneme paralel sanıyorum ama okumadığımdan bilemiyorum. Iron Man'i de 7-8 cilt kadar okumuştum. Bu saydıklarımın hepsine sıcağı sıcağına bir daha göz atmak gerekecek benim açımdan. Ha, bir de Presstij'den bu günlerde çıkan Wolverine İç Savaş'ı da rahatlıkla bu sarı listenin başlarındaki İç Savaş paraleline eklemleyebiliriz.

    House of M'nin bende çok özel bir yeri vardı. Tekrar okuyarak gönlümdeki sarsılmaz yeri daha da sağlamlaştı. Onun dışında sarı listeyi çok daha hafif hatırlıyordum ama baştan sona ilgiyi dağıtmadan fevkalade sürükledi, fevkalade karakter öyküleri sundu ve fevkalade kolektif ve paralel anlatılarla hayal gücü sınırlarını zorladı. Sarı listenin yaptığım eklerle beraber ne kadar önemli ve değerli olduğunu bu tekrar okumamda bir daha anladım (Mighty Avengers Kuşatma çok sıktı sadece). Hele ki Mesih Komplexi'ne giden süreç, Mesih Komplexi esnası, devamındaki Mesih Savaşı ve kapanıştan önceki büyük final Mesihin Dönüşü ile çok sevdiğim X evreni için ne denli büyük bir hikaye silsilesi anlatıldığını tekrar tecrübe ederek bana bu şahane okuma deneyimini yaşatan senaristlerine başta Brian Michel Bendis olmak üzere şapka uçurdum. House of M'den ve Örümcek Adam "Son Bir Gün"'den bu yana beni aşırı derecede duygulandırıp gözlerimi dolduracak denli etki eden son şeyin Mesih üçlemesinin finali olduğunu hatırlamam güzel oldu.

    Bu listelere göre seri toplamak işkence, biliyorum ama ben fırsat bulup da Türkçe'de yayınlanan Marvel serilerinin tümünü mümkün mertebe uygun listeleme fırsatı bulabildiğim ve de okumadan sonuna kadar biriktirebildiğim için toplu okuma yapma fırsatı buldum geçmişte. Şimdi de tekrar okuma yapıyorum. O yüzden becerilebildiği takdirde kendi dönemi ve sırası kapsamında kategorize edilecek kolektif ciltlerin ister sarı liste olsun (yukarıda), ister mavi (Infinity) liste, isterse kahverengi liste (All New - All Different ile başlayan en uzun ve en dağınık liste), garanti zevk ve tatmin vadediyor. Öyle güzel hikayeler ve olaylar okutuyor, öyle derin ve zekice karakter yazımları ortaya koyuyor ki, bir zamanlar burun kıvırıp sırt çevirdiğim ve taytlılar diye küçümseyenlerden biri olduğumu düşündükçe yargısız infazcılığıma hayıflanıyorum.

    Kendi naçizane sürecimi ve keyfimi paylaşmak istedim. Şimdi Klasik X-Men'den devam mı ederim, yoksa bir delilik daha yapıp Hickman dönemine mi başlarım, aşağıdaki gibi paralel okumalar mı yaparım bilmiyorum. All-New X-Men ve paralelindeki o dönemin yenisi Uncanny X-Men + aralara serpiştirilecek Guardians of the Galaxy ciltlerinin toplu ve sıralı okumasını yapasım var aslında ama ona giden yol Infinity listesinden geçecek sanırım. O yolun paraleli ve sonu da kahverengi listede bitecek. Hani All-New All-Different ile başlayıp İç Savaş 2 ve daha nicesini barındıran kallavi son liste. Anavatanında 10 sene kadar önce başlayan dönem. Herhalde biraz kafa dinlendirip Klasik X-Men ile devam edeceğim.

Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

Kauss

Batman & Dylan Dog'e başladım. Bakalım nasıl bir ikili olmuşlar