Dampyr Sohbet Odası

Başlatan darkwood, 25 Kasım, 2009, 21:07:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

darkwood

Ben agirlikli olarak Dampyr süper ciltlerini ve klasik serileri okuyorum.
Dampyr iyi sardi, bayramda bizim çocuk rahat birkairsa bol bol okuruz artik.
Darkwood Sakinleri..

rumar80

Arkadaşlar son yıllarda okuduğum en iyi yeni çizgi romanlardan biri olan (diğeri Julia) Dampyr ne olacak ?

Oğlak tekrar birşeyler yapmayı düşünmüyor mu ?

darkwood

Bizimde özlemle devamini çikmasini bekledigimiz Dampyr Oglak serisi ile ilgili, simdilik yeni bir gelisme maalesef yok.
Bu kadar sevilen bu çizgiromanin devamini çikarmakl için ne bekliyorlar, onuda dogrusu anlayabilmis degilim.
Darkwood Sakinleri..

DAMPYR

Mauro Boselli ve Maurizio Colombo Sorularınızı Yanıtlıyor


Niçin yarattığınız serinin adını Dampyr koydunuz ? İlk bakışta genellikle korku ve fantasya filmlerinde kullanılan bir çeşit kelime oyunu gibi duruyor...

Bu gerçekten alışılmadık bir isim ve türün hayranlarına bazen romanlarda ve korku filmlerinde vampir için kullanılan ve slavca kökenli olan "vampyr" kelimesini anımsatır. Anlamını yeniden şekillendirmemize rağmen Vampir mitiyle doğrudan ilişkisini saklamaya çalışmıyoruz. Serilerimizdeki dampyr bizim yarattığımız bir karakter değildir; Dampyr kelimesi, Slav folklorunda vampir bir baba ve insan bir annenin çocuğu için kullanılır. Eski bir Dylan Dog Korku Almanağı bize bu seri için ilham verdi. Almanağın monograf kısmında ben (Mauro Boselli) bir Vampirolog elkitabı derlemiştim. Bu metinde Ornella Volta ve diğer yazarlar tarafından hazırlanan bazı eserlerden alıntılar yapmıştım ve muhtemelen bir şarlatan olan, Doğudaki kasabalarda şifacı olarak dolaşan ve gecenin yaratıklarını öldürme gücü olduğu söylenen vampir avcısından bahsediyordum. Bazı ülkelerde bu karakterden İkinci Dünya Savaşının sonlarına kadar bahsedilmiştir. Dampyr'e ilham veren şey de tam olarak bu arka plandır. Avcı bir soy olan vampirler tüm dünyada devam eden savaşların koruyucu perdesi altında keşfedilme endişesi olmaksızın uğursuz faaliyetlerini yürütmektedirler. Derken en iyi Bilim-kurgu romanlarından (aklıma Philip Jose Farmer'ın Evrenlerin Yaratıcısı (The Maker of the Universes) romanları veya Stan Lee'nin Thor'u geliyor) çıkma bir kahraman vampirlere karşı harekete geçer. Kahramanımız sıradan bir insan olmadığını fark eder; gizemli bir geçmişi, bir yığın garip güçleri ve başarması gereken bir de görevi mevcuttur. Kahramanımızın adı Harlan Draka'dır ve kendisi gerçek



bir dampyr'dir, bunu ilk bölümde öğrenir ve bir sonrakinde idrak eder. Ve böylece insanlığı vampirlerden ve daha genel olarak Kötülükten korumak için savaşan yarı insan yarı vampir bir kahraman olur. Hepimiz vampirlere, gizemli öykülere daha genel olarak doğaüstü olana ilgi duyarız. Serimizde kullandığımız vampirler kibarlık yapan veya var oluş sorunlarıyla karşı karşıya bulunan türden değildir. Dampyr'deki vampirler büyüleyici, karizmatik ve tamamen kötülük yanlısı üstün varlıklardır. Vampirler ve genellikle Kötülüğü temsil eden paralı askerler, savaş ağaları, gangsterler, çeşitli canavarlar ve psikopatlar serideki kötü karakterlerdir. Sadece Bonelli ve diğer tüm çizgi romanlar değil tüm macera öykülerindeki gelenek gereğince kahramanımızın yoldaşları da var. İkincil konumdaki bu karakterler insanlığın temsilcileridir ve "iyi niyetli ve dürüst kahramanımızın" etrafında bir dizi psikolojik özellik yaratarak kahramanımızın kişiliğini geliştirme ve cazibesini artırma görevi üstlenirler. Harlan ne tamamen insan ne de tamamen vampirdir; safkan insan eski paralı asker Kurjak ve gerçek bir savaşçı olan ve çok güçlü bir kişiliğe sahip dişi vampir Tesla her zaman onun yanındadırlar. Vampir düşmanlar tamamen sıradışıdır ve iki grupta adlandırılabilirler; Efendiler ve Sürü. Efendiler gün ışığından etkilenmezler ve bir zarara uğramadan gün ışığında dolaşabilirler. Okurlarımızın devam eden öykülerde kendilerinin de fark edeceği gibi Efendilerin güçleri bildiğimiz klasik vampirlerden çok daha fazladır.

İlhamı nereden aldınız ?

Açıkçası kendimize ait kaynaklarımız var ama doğrudan açıklamak istemiyoruz çünkü bu anlatım sorunlarını çözmede kestirme bir yol olur. Bu yüzden Dampyr öykülerinde hem edebiyattan hem de sinemadan referanslar bulacaksınız ama bunlar sürekli tekrarlanarak kullanılmamışlardır. Nereden ilham aldık sorusuna dönecek olursak, fikirlerimiz çizgi romanların ve sinemanın daha ötesine uzanan, belirli edebiyat alanından kaynaklanan geniş bir yelpazeden etkilendi. Biz bu seriye orijinal bir fikir ile başladık, daha sonra Avrupanın fantasya edebiyatından çıkarılan fikirleri kullanarak çizgimizi genişlettik. Bu yüzden okurlarımız Franz Kafka veya Leo Perutz tarafından hayranlık duyulan dekorları yeniden keşfedecekler ve aynı zamanda Montague Rhodes James stilindeki eski hayalet öykülerinin yeniden dillendirildiğini de görecekler. Ancak, serinin aksiyon kısmını ele alacak olursak, Klasik ve Batı macera geleneğinde başlamasına rağmen zamanla modern sinema aksiyonuna, Vertigo'nun modern çizgi romanlarına doğru bir eğilim olacaktır. Dampyr'de rastlayacağınız düşsel boyuta gelince, Sandman ve Preacher'da mevcut aksiyona yönelik hafif alaylı yaklaşımı ve karakterler arasındaki ilişki akla geliyor. Tüm bunlar çok önemli ama tesadüfi benzerliklerdir: Dampyr'i yazmaya başladığımızda Preacher hakkında bir bilgimiz yoktu. Bize sahneleri hızlı bir şekilde değiştirme olanağı sağlayan yazma şeklimiz Dylan Dog'dan daha az düşseldir ve Dylan Dog'a nazaran daha az açıklanamaz mekanizma mevcuttur. Öyküler mantıklı bir sonla sonuçlanır ve sonunda okuyucu neden ve nasıl sorularıyla karşı karşıya bırakılmaz.

Serinin dekoru nasıl bir hal alacak ?

Çizgi roman sektörünün gidişatı uzun bir süredir Amerika'ya endekslenmiş durumdadır. İlk kez Dylan Dog ile Avrupa dekorları taze hayat bulmuştur. Karakterlerimiz Amerika ve İngiltere'de de dolanırlar ama serideki bir çok öykü Prag ve Berlin gibi sisli merkez Avrupa şehirlerinde geçmektedir. Daha öncede belirttiğimiz gibi vampirler dünyanın her köşesinde mevcuttur. Bu yüzden Harlan ve arkadaşlarını istediğimizde Afrika ve hatta Amazonlara kadar yolculuk yapabilen korku filmi kahramanlarına çevirebiliyoruz. Az önce Dylan Dog'dan bahsetmiştik; yazarı Tiziano Sclavi karakterleri etrafında hem meteorolojik hem de mecazi anlamda sisle örtülü bir dekor yaratmıştı. Öte yandan, örneğin Tex gibi, Bonelli geleneğinden gelen diğer karakterler daha gerçekçi ve antropolojik dekorlara yerleştirilmişti. (kızılderili kabileleri) Serimizin dekorunu tanımlarken Edgar P. Jacobs ve diğer modern yazarların geleneğine yaklaştığımızı söyleyebiliriz: eğer öykünün mekanı Berlin veya New York ise okur buraların tipik cadde ve anıtlarını tanıyacaktır. Gerçekliğe sıkı sıkıya bağlı kalmamızın okuyucunun Harlan ve arkadaşlarının maceralarına daha çabuk adapte olmalarına yardımcı olacağını değerlendiriyoruz. Coğrafi detaya bu kadar sadık kalma isteğim (Mauro Boselli) aynı zamanda benim seyahat tutkumdan kaynaklanıyor. Seyahat ederken gözlemlemeyi, gezdiğim ülkenin mitolojisini öğrenmeyi ve hakkında notlar almayı çok severim.

Öykülerin "tonu" ne olacak ?

Dampyr'de hem geçmişe hem de günümüze ait gerçek hayat konuları işlenecek. Bu memnuniyet verici hareket serbestliği seçeneğimizi vampirlerin önemli bir özelliğine borçluyuz: vampirler tarihin önemli olaylarına şahitlik etmiş çok uzun ömürlü yaratıklardır.Bu da bize anlatımımızı John Dickson Carr'dan Ross MacDonald'a kadar



uzanan geniş bir yelpazedeki yazarların gizem veya detektiflik öykülerine benzetme olanağı sağlamaktadır. Bu yazarların öykülerinde geçmiş zaman tekrar karşımıza çıkar ve güncel gizem genellikle geçmişteki gizemin çözülmesi ile açıklığa kavuşur. Aksiyonun daha az gündemde olduğu ve daha gerçekçi bir yaklaşımın görüldüğü Dampyr öykülerinin temelinde her zaman kötücül bir yanı da olan halk hurafeleri olacaktır.

Karakterlerin özellikleri neler olacaktır ?

Öncelikle, her zaman olayların özüne inmek için geçmişi araştırmak zorunda kalsa bile Harlan bir detektif değildir. Hatırlamalıyız ki onun iki amacı vardır: düşmanlarıyla bazen tesadüfen bazen isteği ile karşılaşır ama sonuçta o babasını aramaktadır. Okuyucuya da arz edildiği gibi Harlan'ın kişiliği serideki ilk öyküden itibaren gelişmeye başlar. İkinci öyküde karakteri açıkça ifade edilir: Tex'e benzer şekilde kararlı ve güçlü iradelidir. Macera arkadaşlarının da ondan geri kalır yanı yoktur. Okuyucu üçlü arasındaki açık kalpli ve iyi niyetli ilişkiye tanık olacaktır ve bu da karakterlerin gelişmesine ön ayak olacaktır; bu arada yeni karakterler de birer birer öyküye dahil olacaktır. Yarı insan yarı vampir olan Harlan hırslı yapısına rağmen yolunu iyilik doğrultusunda çizecektir ve kendi yarısının şeytani yapısını bildiği halde vampirleri yok edecektir. Dahası öykünün bu tema üzerine kurulmuş olması fantasya öykülerinde de yer alan olguya önem verir: İyinin ve Kötünün Dünya üzerindeki mücadelesi. Eğer kahramanımızın ahlaki konumunu özetlememiz gerekirse, Harlan İyilikle Kötülüğün tam ortasında durmaktadır. Harlan'ın kötülükle savaşmayı seçtiği doğrudur ama bu mücadele değişik konumlarda gerçekleşir ancak öykülerde belirli bir Manichaeistic (iyiliğin kötülüğe karşı verdiği mutlak savaşım) stil yoktur, bu durum karakterin değerini azaltacak ve onu daha az ilgi çekici hale getirecekti.

Harlan'ın özel güçleri veya yetenekleri var mı ?

Kahramanımızın öykü ile birlikte açıklığa kavuşan güçleri mevcuttur. Bunlar genelde doğa-üstü güçlerdir; örneğin Harlan sıradan insanlardan daha dayanıklı ve daha uzun yaşar ama bununla birlikte yaralanabilir ve öldürülebilir. Ayrıca kendisinin çok özel bir yeteneği de mevcut ama bu yeteneğini bu kadar erken açıklamak istemiyoruz.

Bize kahramanların kimlere benzediğini söyleyin...

Harlan'ın fiziksel görünümü için aktör Ralph Fiennes'ten (Strange Days, The English Patient, Onegin filmlerinin yıldızı) esinlendik. Ama bu aktörden esinlenmemizin tek nedeni onun fiziksel görünümü değil aynı zamanda manevi özellikleridir. Her ikimizin de çok hoşuna giden "Strange Days" filminde Fiennes sonunda zirveye ulaşan bir kaybedeni oynar. Harlan da öykünün başında kasvetli ve alaycı yapısıyla bir kaybeden rolündedir ama bir kaç sayfada gerçek savaşçı ve kahraman ruhunu ortaya koymaya başlar. Harlan'ın arkadaşlarına gelince, Kurjak maço tipli, dramatik deneyimleri sonucu hem fiziksel hem de duygusal olarak güçlenmiş kaya kadar sert bir paralı askerdir.Harlan'ın kız arkadaşı Tesla da bir punkçu ile Annie Lennox (Eurythmics grubunun şarkıcısı) arasında bir yerdedir.


Müziğin Dampyr ve sizin anlatımınız üzerindeki etkisi nedir ?

Her ikimiz de rock müziğini seviyoruz, ama sadece rock dinlemeyiz. Son yirmi senedir Anne Rice gibi yazarların çabaları ile popülerliği artan vampir figürünü tekrar canlandırmak istedik. Bu çalışma sadece estetik düzeyde değil aynı zamanda gecenin yaratıklarının psikolojik yapısını da içeriyor. Karakterimiz Harlan Draka Rice'ın Lestat'ı gibi bir rock yıldızı olmasa da bir takım etkilenmeler mevcuttur.Bu yüzden müzik devam eden öykülerde önemli bir role sahiptir. Örneğin Louisiana'da geçen bir öyküde meşhur grup Lynyrd Skynyrd'dan ilham aldık. Öyküde rolü olan gizemli Güney Rock grubu onlara çok benzemektedir. Ama Dampyr'ın soundtrack'i sadece rock ezgilerinden oluşmayacaktır; bir çok gergin durum için, örneğin, Bernard Hermann'ın (Alfred Hitchcock'un favori bestecisi) kasvetli partisyonunu tercih ederdik, veya Balkanlarda geçen maceralar için Goran Bregovic'in folk rock'unu kullanırdık. Dahası bize ilham veren başka bir çok isim olduğuna inanıyoruz: Mozart, kabile ve kentsel temalı müziği ile Les Tambours du Bronx, Creedence Clearwater Revival. Ama bize işlham veren şeyler sadece film müzikleri ve görüntüleri ile sınırlı değildir. Başka ilham kaynaklarımız da vardır. Tiyatrodan örneğin, La Fura dels Baus'un izleyenler üzerindeki duygusal etkisini hatırlamak keyif verir. Şiirden: Boris Vian tarafından yazılmış bir şiirden alınan tek mısra bütün bir bölüm öykünün ilham kaynağı olmuştur. Ve son olarak, bir seyahatten kalan hatıralar ve sahneler (kadim Freiburg Üniversitesi bir üniversite kampüsünde geçen hikayeye ilham kaynağı olmuştur)

DAMPYR

Macera Başlıyor.... Korku.... Gerilim.... Hareket.... Kan.....

Gerçek vampirlerin, sinemadakilere hiç benzemediğim öğrenmek, dağlardaki sapa Yorvolak koyunu beklemekle görevli Kurjak ve askerlerine pahalıya mal olur. Köye girdiklerinde karşılarında hiçbir canlı bulamazlar. Onları dehşete düşüren asıl şey, yalnızca sivillerin değil, bir araya gelmeyi planladıkları arkadaşlarının da vahşice katledilmiş olmasıdır. Esrarengiz katiller yalnızca gün batımından sonra ortaya çıkıp saldırmaktadır... Balkanlar'da yaygın bir inanış vardır. Bir kadınla bir vampirin birlikteliğinden doğan çocuğun, vampirleri öldürebilme gücüne sahip bir Dampyr olduğuna inanılır. Kurjak, saçmalık olduğunu düşündüğü böyle şeylere inanacak yaratılışta biri olmasa da, geriye kalan arkadaşlarım kurtarmak için yolu denemek zorunda kalır. Yuri adlı genç asistanıyla birlikte, cesetlerin göğsüne kazık saplayarak köylerin üzerine çöken laneti ortadan kaldırmasıyla ünlü Harlan Draka'yı, Yorvolak'a getirir. Harlan da vampirlere inanmamaktadır ama kendisinin bir biçimde diğer insanlardan farklı olduğunu hissetmektedir. Bedeni çok yavaş yaşlanmakta, aldığı yaralar büyük bir hızla iyileşip kapanmaktadır. Sürekli, kendisin! dünyaya getirirken ölen annesiyle ilgili kabuslar görmekte, acı çekmektedir. Bir düşman askeri olduğunu sandığı babasını hiç görmemiştir. Kurjak'ın vampirlerle çarpışmak zorunda bıraktığı Harlan, onların da kendisinden korktuğunu görünce çok şaşırır. Yorvolak koyunu kuşatan yaratıklar, Gecenin Efendileri'nden biri olan süpervampir Gorka'nın sürüsündeki "ölmeyen" lerdir. Harlan, rehin aldıkları kadın vampir Tesla'dan, Efendiler'den birinin oğlu ve dolayısıyla gerçek bir Dampyr olduğunu öğrenir, Tesla, Gorka'dan kurtulmak istemekte, Harlan'ın kendisine yardım edebileceğine inanmaktadır. Harlan, Tesla ve Kurjak, koşulların zorladığı garip bir güç birliğiyle Gorka'yı geçici olarak da olsa bozguna uğratmayı başarır. Ama köyde ve çevresinde bulunan diğer herkesi çok kötü bir son beklemektedir.
                                                                                                                                       
Bir kadın ve Vampir'in çocuğu; 2. dünya savaşında doğmasına rağmen hala 25 yaşında görünmekte, vampirleri ve onların kölelerini öldürebilen tek ölümlü olan Harlan Draka'nın dünyanın her yerinde geçen hikayeleri  Türkiye'de Maceraperest Çizgiler tarafından 4 sayısının bir arada olduğu ciltler şeklinde yayınlanmaktadır. 

Harlan Draka'nın korku ve macera kokan evreninin de dolaşmak için ne duruyorsunuz?

ümitkr

Dampyr okumadınız mı hala? İyi, okumayın!

Her tür faşizan eyleme, sisyeme ve baskıcı, sömürücü düzene Vampirler üzerinden göndermeler yaparak yanlışlara dikkat çeken çizgi roman ülkemizde yayınlanan 2004 sayılı "Doymak Bilmeyenler" adlı öyküsüyle tarafsız güzel ve medeni ülke İsviçre üzerinden beyaz Avrupa'nın yabancılara bakış açısını bir güzel özetlemişti zamanında. Almanya'da 8 Türk 1 Yunan'ın öldürülmeleriyle ortaya çıkan bir gerçek, faşist bir grubun bu insanları İsviçre'de aldıkları eğitim sonucu öldürdüklerini ortaya çıkardı. Hatta silahlar bile İsviçre'denmiş...

Dampyr
Orjinal Sayı 32
Süper Cilt 8
"Gli İnsaziabili" - Doymak Bilmeyenler
Yazan - Maurizio Colombo
Çizer - Giuliano Piccininno
Oğlak / Maceraperest Yayınlar

Metaforlar dünyasında semboller konuşur, asıl söylenmek istenenin yerine başka şeyler konularak dolaylı yoldan eğlenceli göndermeler yapılır. Dampyr de karşı çıktığı düzeni sorgularken bu yöntemi kullanmaya hiç ara vermiyor.

"Doymak Bilmeyenler" adlı öykü çocukluğumdan hatırladığım bir olayla başlar: Karlı zirvelere çakılan bir uçak ve hayatta kalmaya çalışan yolcular içlerinden seçtikleri bazı kişileri yiyerek hayatta kalırlar. Son derece sert doğa koşulları, sıkıntı, açlık, çaresizlik, hayatta kalma dürtüsü ve onları kışkırtan bir varlık... Çocukluğumdan hatırladığım ama sonradan ayrıntılarını öğrendiğim olaysa Uruguaylı bir takımı taşıyan uçağın And dağlarına çakılması ve 72 gün boyunca kurtarılmayı bekleyen oyuncuların birbirlerini yedikleridir. Daha sonra kitaplaşan olay 1993 yılında Ethan Hawke ve Josh Hamilton'un oynadığı "Alive" adlı sinema filmine uyarlanmıştır. Şimdi de yazar Colombo sayesinde Dampyr'e.

Evet, olay son derece çizrkin bir hayatta kalma mücadelesiyle başlar, olayları yine rüyalarında gören yaşlıca bir bey ağzına silah namlusunu dayayarak intihar eder ve sahne bir "umuda yolculuk"a bağlanır. Bir kamyon kasasında Avrupa'ya kaçan ve kılıklarına bakarak müslüman diyebileceğim kadın ve erkek ilticacılar kapıların açılmasının ardından kurtuluşa ulaştıklarını sanırken aslında bir mezbahaya sokulduklarını görürler. İçeride onları yaratıklar beklemektedir ve... Onları boğazlarlar...!

İnsanların et çengellerine asıldığı dehşetli sahnelerin ardından harika bir İsviçre manzarasıyla karşılaşıyoruz öyküde. Sanki bunlar hiç olmamış veya çok uzaklarda oluyormuş gibi. Alplerin ferah ve güzel manzarası, küçük İsviçre evleri, yolda ilerleyen bir araba ve arabadan çıkan düşünce balonu: "İsviçre tam tahmin ettiğim gibi bir yer! sakin, temiz, düzenli...". Kare 2, Dampyr'in gülümseyen yüzü "...Bu tür yerler bana göre değil!". Zaten burası göründüğü gibi bir yer değildir. Bir kaç kare sonra "Blumenstock" (Çiçek Saksısı) yazılı bir kamyonun arka kapısının açılması ve kasap çengellerinde asılı insanları görmesiyle İsviçre'nin gizli saklı yüzü de ortaya çıkacak, ona istediğini verecektir.

Bundan sonra işler sarpa saracaktır. Blumenstock adlı et üretim tesisinde yabancı, kaçak göçmen işçilerin çalıştırılması, bunların bazılarının ara ara kaybolmaları ve daha önce uçak kazasından kurtulmuş, zenginleşmiş insanların ritüellerinde Thorke adlı yamyamlık tanrısına kurban edildikleri görülecektir. Sonra... Sonrasını okumak gerekir bence. Bir yerlerdeki bir medeni ülkenin kimler üzerinden refah içinde yaşadığı, kimlerin emeği, alın teri, eti, kanı üzerinden mutlu olduğu gözler önüne seriliyor bu öyküde. Dahası, daha sonra bu öyküyle bağlantısı olan bir başka hikayede nasıl gözlerinizin buğulanacağının da ipuçları veriliyor.

Okuyacaklara işin sürprizini tümden kaçırmamak için ayrıntılara daha fazla girmeden yazımın sonuna yaklaşıyorum. Son bir not daha ekleyeyim, yamyamlık için kullanılan olay her ne kadar 1972'deki gerçek uçak kazasından esinlenmiş gibi görünse de Thorke isminin Amazon'daki yamyamları konu alan kült film "Cannibal Holocaust" oyuncusu Carl Gabriel'in soyadından türetildiğini düşünüyorum. 1980 yapımı film çekildiğinde öyle gerçekçi bir etki bırakmış ki İtalyan polisi Yorke'nin filmde gerçekten öldürüldüğünü düşünerek yönetmen Ruggero Deodato'yu gözlatına almış.


Dampyr okumadınız mı hala? İyi, Okumayın!

Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

kalidor

Cannibal Holocost'u yanılmıyorsam www.otekisinema.com sitesi üzerinden bölük pörçük izlemiştim. İnsan fıtratına aykırı, hayvanların gerçekten katledildiği, istismar sinemasının B movie tarzı bu kült  filminin zamanında Avrupa'da birçok ülkede yasaklanmış olmasına rağmen Japonya'da hasılat rekorları kırmasını da not düşelim.

Bu arada tüm Batı Medeniyeti'nin Afrikalıların, Latin Amerika yerlilerinin, kızılderililerin vs kan, ter ve kemikleri üstüne kurulmuş olduğunu da unutmayalım.
Crom! Ölüleri Say...

ümitkr


18 Aralık 2012 Salı günü ODTÜ'de gerçekleşen uzaya uydu atma töreni çerçevesinde akademiyi ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden öğrencilerle polis arasında çıkan olaylarda bir genç, Barış Barışık, başına aldığı "plastik mermi" ile ağır yaralandı. Bu da aklıma Dampyr'in "Belfastlı Adam" adlı öyküsündeki kareleri hatırlattı bana.

Maceraperest Çizgiler'in hayli dağınık periyoduyla okura ulaşan Dampyr bilindiği üzere sıradan bir vampir avı hikayesi olmaktan çok insanı, insan doğasını ve günümüzde insanın içinde yaşamaya çabaladığı sistemi eleştiren ve sorgulayan bir alt yapıya sahiptir. "Belfastlı Adam" öyküsü vatanseverlik, vatan için mücadele ve direnişle bu direniş sırasında elde edilen tecrübelerin terör ve çıkar amaçlı faaliyetler için kullanımı arasındaki farkı sorguluyor. 

Bu arada da "plastik mermi"nin aslında ne kadar ölümcül bir silah olduğu da karelere yansıyor.
İşte bir okul, sokakta başlayan direniş, polisin müdahalesi, sokağa dökülen öğrenciler ve...

http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2012/12/dampyr-odtu-plastik-mermi-ve.html

HayalGücü

İtalya'da yeni çıkacak olan 171.bölümün fragmanı  ;D



Bu da o sayı
http://www.sergiobonelli.it/scheda/37154/Ragazzi-perduti.html

Çizgi Düşlerden yeni sayıları bir an önce bekliyoruz :)

DAMPYR

vay gerçekten ilginçmiş.... :o 8) :)


hanac

Ağustos da İtalya'da yayınlanacak olan Dampyr'in 173. sayısının kapağında olan bayan Blonde Sonja mı ?


Ahmet Oktay

Dampyr'in özellikle son kapakları çok güzel.

Bu arada Ümit Bey'in 32. sayıyla ilgili yazsını yeni gördüm, çok güzel bir yazı olmuş.

Dampyr'in yeri hep ayrıdır bende bu tür göndermeler nedeniyle :)

köstebek

İlk defa elimizde Dampyr birikti... Sanırım önce bir special basılacak, ardından da Dampyr 4... Ya 2014 böyle biter, ya da sonlara doğru bir Dampyr 5 de sıkıştırılır... Haberiniz ola...

tommikser

Bu haber oldukça güzeldi :D

köstebek