Tex Willer - Çizgi Düşler

Başlatan hanac, 01 Kasım, 2020, 19:27:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

trooper

Alıntı yapılan: ferzan - 08 Haziran, 2025, 09:05:06Tex Willer serisinin Çizgi Düşler'den çıkan 3. cildinde başlayıp 5. cildin ortasında biten "İki Asker Kaçağı" adlı beş sayılık ikinci macerayı daha yeni okuyabildim ve çok hoşuma gitti.

Güneyde bir misyonu soymaya ve içindekileri öldürmeye kalkan Meksikalı asker kaçaklarını o civardan geçen ve kanun kaçağı olarak aranmakta olan Teks temizliyor ama konuşturmak için sağ bıraktığı ikisini kaderin cilvesi sonucu yanına almak durumunda kalıyor. Pişkin ve yüzsüz adamlar da Teks'in aranıyor olmasından cesaret alarak onu yeni patron belliyorlar, ceplerinin parayla dolacağını umuyorlar. İlk maceradaki Pawnee hazinesi mevzusu ile birlikte bu kez devreye Komançerolar, outcastler, köle tacirleri ve Meksika'da cereyan etmekte olan iç savaşın baş aktörlerinden isyancı bir general de dahil oluyor. Olaylar gelişiyor.

Yine çok karakter, yine layığınca işlenmiş karakter derinlikleri, yine çok fazla olay örgüsü, yine iç içe geçmiş hikayeler zinciri ve senarist Mauro Boselli'ye has şahane bir çatı kurgu. Tadı damağımda kalmadı desem yalan olur.

Tex Willer'ın Çizgi Düşler dönemini bitirdikten sonra tadı benim de damağımda kaldı. Yeni bir serinin ilk sayıları olduğu için mi bilemem ama Bonelli Tex'e gerçekten ayrı bir özen gösteriyor. Hem çizimler çok güzel hem de senaryo akışkanlığı çok başarılı. Bölüm başlarında yer alan editör yazılarını okumak bile inanılmaz keyifliydi. Umarım Lal döneminde de bu yazılar paylaşılmaya devam ediyordur.

Okuduğum romanı, Dylan Dogları, Tentenleri bir kenara bıraktım Tex Willer kargom gelsin de devam edeyim diye bekliyorum heyecanla😀

ferzan

Sanıyorum ilerledikçe çok daha sağlam maceralar geliyor. Seminoller ile ilgili Willer serisi içerisinde sayılar boyunca süren bir macerayı Epicenter yayınevi büyük boy, kuşe, HC ve imza edisyonu olarak ayrıca basıp prestijli Tex seçkisine dahil etmişti. O maceralara gelmeyi iple çekiyorum. Belki ben Çizgi Düşler ciltlerini bitirene kadar sizin Lal'ler de gelir @trooper, şayet denk düşersek eş zamanlı okuma yapmış oluruz.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

trooper

Alıntı yapılan: ferzan - 08 Haziran, 2025, 11:44:12Sanıyorum ilerledikçe çok daha sağlam maceralar geliyor. Seminoller ile ilgili Willer serisi içerisinde sayılar boyunca süren bir macerayı Epicenter yayınevi büyük boy, kuşe, HC ve imza edisyonu olarak ayrıca basıp prestijli Tex seçkisine dahil etmişti. O maceralara gelmeyi iple çekiyorum. Belki ben Çizgi Düşler ciltlerini bitirene kadar sizin Lal'ler de gelir @trooper, şayet denk düşersek eş zamanlı okuma yapmış oluruz.

Epicenter'ın seçmesi güzel bir referans, Zagor konusunda aldıkları hikayeler hep çok güzeldi.

Muhtemelen eş zamanlı bir okuma yapacağız evet. Her ne kadar kıdemli Tex okurlarının yakalayacağı göndermeleri anlamayacak olsam da heyecanlıyım. Kargo gelsin de Mormonlu hikayenin devamını okuyayım diye bekliyorum 😀

ferzan

Serinin üçüncü tam macerası olan "Pinkerton Lady" ile bayramda fumetti ziyafetim devam etti. Çizgi Düşler'in 5. cildinin ikinci yarısında başlayıp 7. cildin ilk yarısında bitti. 64 sayfalık orijinal sayı hesabıyla dört sayı sürmüş oldu. Oldukça doyurucu sayfalar eşliğinde (hem görsel akış hem de metin olarak) roman kurgusunda, film tadında, çetrefilli ve sürükleyici bir macera okumuş oldum. Klasik döneminden bu yana seride aralıklarla boy gösteren ve açıkçası her zaman çok karikatürize bir basitlikte bulduğum Mefisto da yine bu macera ile esas kötü olarak değil, esas kötülerle yolu kesişen bir yan kötü olarak boy gösterdi ve kendisine karşı olan işleniş antipatimi de, karakterin halen 1950'lerden kalma olduğunu düşündüğüm demodeliğini de, başka önyargılarımı da silip süpürdü.

7. cildin sonunda başlayıp Lal ilk sayıda biten "Paradise Valley" ise iki sayılık bir maceraydı (128 sayfa) ama sağlıklı ve besin değeri yüksek kaliteli bir öğün gibi kendini tükettirdi. Serinin başlangıcından beri tek çizgide ve ardışık bir şekilde devam eden Teks'in doğrusal hayat akışına yeni bir süreç olarak eklemlenip yerini bir sonraki ekleme bıraktı.

Gençlik serisini (Tex Willer serisi), olgun halinin olduğu orijinal seriden (Tex aylık seri) daha sürükleyici buldum. Tex edisyonları arasında favorim Maxi albümlerdi ama aylık seriden arka arkaya 7-8 sayı okutacak denli sağlam maceralara denk geldiğim oluyordu. Ne var ki aynı aylık seride bazen arka arkaya fazla orta karar maceralar önümüze düşebiliyordu. Hepsi de belli bir kalite ortalamasının üzerinde olsa da, gençlik serisinde adeta imbikten damıtılmış ve çok özenilmiş, asla boşa sıkmayan nokta atışı öykülerle karşı karşıyayız resmen.

Diğer yandan, elbette biz Teks'i olgun haliyle sevdik ama başlarda sadece boşluk doldurma adına iyi olabileceğini düşündüğüm gençlik serisi, beklediğimden çok daha fazlasını vadeder oldu ve beklenti çıtamı her seferinde daha da yükseltmeme sebep oldu. Olgun Teks ile genç Teks arasında uçurumlar yok, gerçekten de özgün karakterden çıkmayan ve yedisinde neyse yetmişinde de o dedirten bir tutarlılık söz konusu. Ne var ki genç Teks, maceralarında her şeye daha eksiden başlıyor. Kanunun diğer tarafında, aranıyor ilanları komşu eyaletlere değin uzanmış, yerine göre asker kaçaklarıyla ya da desperadolarla işbirliği yapmak zorunda kalıyor, yeri geliyor Mormonlar arasında saklanıyor. Yeri geliyor haklı gerekçelerden ötürü rezil kepaze adamlardan kurulu çetelere katılmak durumunda kalıyor. Yalnız her seferinde de özgün Teks karakterinin dışına çıkmadan, şaşırtmadan ama aynı zamanda gençlik coşkusunu da hissettirerek maceraları ilerliyor. Bakalım ne zaman yolu kesişecek müstakbel dostu Kit Carson ile? Bakalım ne zaman Navajolar ile karşılaşacak? Bakalım ne zaman göreceğiz Altın Seri ilk ciltlerde karşılaştığımız müstakbel karısı Lilith'i? Bakalım ne zaman adı aranıyor ilanlarından silinip kanunun diğer tarafına geçecek (kaldı ki kaçakken bile farkında olmadan adalet bekçiliği yapmaya devam ediyor)? Oğlunun doğum arka planı, Tiger Jack ile tanışması, karısının ölümü ve pek çok macerada aralıklarla karşımıza çıkan bazı yoldaşları ne zaman arz-ı endam eyleyecek?

Bundan sonraki Tex Willer serisi yorumlarıma, Lal kitap'taki başlığından devam edeceğim. Zira artık Lal'in devraldığı sayılarda ilerlemekteyim.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com