Sapiens - Grafik Tarih I: İnsan Türünün Doğuşu - Kolektif Kitap

Başlatan memospinoz, 13 Aralık, 2020, 02:29:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

memospinoz



Tüm dünyada milyonlarla buluşan Sapiens'in yazarı Yuval Noah Harari, insanlık tarihini geniş bir okur kitlesinin zevkle okuyacağı yepyeni bir formatta sunuyor.

Dört ciltlik serinin birinci cildi olan İnsan Türünün Doğuşu, diğer hayvanlardan pek de farkı olmayan bir tür olarak ortaya çıkan Sapiens'in tüm dünyayı dönüştürebilecek gücü nasıl elde ettiğini renkli kahramanlar ve mizah dolu hikâyeler eşliğinde anlatıyor.

İnsan evriminin bir survivor yarışması, Sapiens'in yarattığı ekolojik felaketin bir dedektiflik hikâyesi olarak aktarıldığı bu nefes kesici yolculuk, müthiş çizimler ve yaratıcı anlatılarla biyoloji ve tarihin insanlığı nasıl şekillendirdiğini, bilişsel devrimle gelişen kurmaca becerisinin insanlara kazandırdığı ölçüsüz gücü ve bu gücün yıkıcı etkilerini ortaya koyuyor.

Farklı bilim dallarının yaklaşımlarını anlaşılır ve eğlenceli bir anlatıyla aktaran bu çalışma, bugün karşı karşıya olduğumuz çetin sorunların kaynağına ışık tutarken insanlık tarihini keyifle okunan sürükleyici bir maceraya dönüştürüyor.

"Serinin bu ilgi çekici ilk kitabı insan evriminin çoğunlukla yanlış anlaşılan yönlerine (örneğin 50 bin yıl öncesine kadar en az ayrı altı insan türünün yaşadığına) ışık tutarken, insanlığın gezegendeki rolüne ilişkin çetrefilli varoluşsal sorulara da açıklık getiriyor. Bilim tutkunu gençler kadar yetişkin felsefeciler de bu zekice tasarlanmış kıpır kıpır anlatıyı sevecekler."

—Publishers Weekly

"Hem oyuncu hem de provokatif... Harari grafik formatta uzman yapımcılarla işbirliği içinde akademik çalışmalarına renk ve hayat katmış...Evrim ve insan gelişiminin sonuçlarına dair heyecan dolu, aydınlatıcı bir yolculuk."

—Kirkus Reviews

Türkçesi: Deniz Ekin
Yayıma Hazırlayan: A. Müge Çavdar
Son Okuma: Cihan Kara
Uyarlayan ve Eşyazar: David Vandermeulen
Uyarlayan ve Resimleyen: Daniel Casanave
Kapak tasarımı: Harold Peiffer
Kapak görseli: Daniel Casanave
Grafik Uygulama: Semih Büyükkurt
1. Baskı, Aralık 2020
ISBN: 978-605-2205-69-3
248 s. / 1. Hamur / Amerikan cilt - iplik dikiş / 19,5 x 26,5 cm

Ön izleme için tıklayınız.

gizmoo



TKnKT



Özgün Adı: Sapiens: A Graphic History. The Pillars of Civilizations
Yazar: Yuval Noah Harari
Kapak: Amerikan Cilt - iplik dikiş
Kağıt Cinsi: 1.Hamur
Sayfa Sayısı: 256
1. Baskı: Mart 2022
Ebat: 19,5x26,5 cm
Çevirmen: Deniz Ekin
Etiket Fiyatı: 195₺


Tanıtım Metni
    Tüm dünyada milyonlarla buluşan Sapiens'in yazarı Yuval Noah Harari, insanlık tarihini geniş bir okur kitlesinin zevkle okuyacağı yepyeni bir formatta sunuyor.

    Dört ciltlik serinin ikinci cildi Uygarlığın Sütunları, avcı-toplayıcı Sapiens'in daha fazla güvence ve üretkenlik peşinde koşarken yerleşik düzene nasıl geçtiğini ve tohumunu ektiği ilk buğdayla birlikte kendisini sonu gelmez çatışmalar, salgınlar ve eşitsizlikler döngüsüne nasıl mahkûm ettiğini anlatıyor. Serinin ilk kitabında tanıştığımız kahramanlar bu kez tarihteki en köklü adımlardan Tarım Devrimi'nin etkilerini eğlenceli hikâyelerle gözler önüne seriyor.

    Elindekinden daha fazlasına sahip olmak isteyen ilk yerleşimciler, evcilleştirdikleri ilk bitki ve hayvanlarla, kendilerine ayırdıkları ilk toprak parçasıyla, inandıkları ilk din ve koydukları ilk toplumsal kurallarla fark etmeden dünya tarihini şekillendiren en büyük kısırdöngüleri yaratıyor.

    İnsanlık tarihinin dönüm noktalarını farklı disiplinlerin penceresinden son derece keyifli bir üslupla anlatan Harari bu kitapta, medeniyetlerin kuruluşunda kilit rol oynayan ama bir yandan da ırklar ve cinsiyetler arasındaki eşitsizlikleri körükleyen kurmaca hikâyelerin, mantıkdışı toplumsal hiyerarşilerin ve hayali düzenlerin foyasını meydana çıkarıyor.
"The man who opens topics faster than his shadow"

battlehammer

Asla anlamıyorum bu hikayesi olmayan, grafikleştirilerek anlatılmasının herhangi bir fayda taşımadığı kitapların, çizgi romana uyarlanmasının mantığını. Kim bunların hedef kitlesi? Neden basıyorlar bu kitapları? Gerçekten satabiliyorlar mı, evet is neden? Çocuklara da mı satmak istiyor, bunlar pek zeki değildir resimlere baksınlar mı demek istiyor yoksa paraya doyamadı "bunlar hep mit, valla bak, şimdi bir 50 lira at hadi" diye diye iyice manyaklaştı mı Noah?

Neyse, gelecek yıl bir de mangaya uyarlarsınız, üç beş keriz de oradan silkelenir en kötü.

TKnKT

    Bana biraz fazla pesimist bir yaklaşım olarak geldi bu. Tarihi içerik grafikleştirilmesin, zaten hali hazırda yazılı-görsel kaynakları mevcut; Biyografik eserler grafikleştirilmesin, zaten hali hazırda ilişkili hikayeler-fotoğraflar mevcut; Edebiyat eserleri uyarlanarak grafikleştirilmesin, insanlara hazır görsel sunarak hayal gücünü kısıtlıyor; gezi günlükleri grafikleştirilmesin, zaten açıp belgesellerden öğrenilebilir şeklinde uzayıp giden bir liste bu. Hatta tersten gidersek animesini izleyerek zaman kazanmak varken neden manga okuyalım gibi faydacı yaklaşımlar da bulabiliriz. "Grafikleştirmek" bir anlatı çeşidi olarak neden olmasın ki? Bu da en nihayetinde bir ifade türü. Nitekim "grafikleştirme" bence fayda güden bir kavram olmamalı zaten. Çizgi roman/grafik roman bir sanatsa (ki öyle olduğunu kabulleniyoruz artık sanırım) ben sanatın fayda için üretilmediğini düşünen taraftayım.

    Ha kitap kötüdür, içerik hiç cezbedici değildir orası ayrı. Orası tüketicisi ile üretici arasındaki alışverişin konusudur. Belki alıcısı çok (ki bu fiyattan çoksa şaşırabilirim, ilk kitabı da ucuz değildi iki sene öncesine göre), belki de hiç satılmıyor sırf telif kaynaklı basılıyor, bilmiyorum. Noah'ın artık bir popüler kültür ürünü olup şımardığına bir noktada katılabilirim ancak fayda yaratma prensibine pek katılamayacağım.
"The man who opens topics faster than his shadow"

karlıova

Gözlemlediğim kadarıyla günümüzde gençler hem Türkiye'de hem yurtdışında basılı kitaptan çok dijital okuma yapıyor. Kitap biriktirerek kütüphane oluşturma, koleksiyon yapma gibi alışkanlıklar artık geride kalıyor.

Youtube neredeyse okulların yerini alacak. Konuları Wikipedia veya başka bir referans kaynaktan okumak yerine izlemek tercih ediliyor. Popüler kitapların da okumayı değil izlemeyi seven bu nesil için grafik roman tarzında yayını normal geliyor bana. Başka türlü okunmayacaksa bari böyle okunsun. 

TKnKT

    Sansasyonel perspektiften popülist çıkarımlar sunma gayesindeki Harari'nin çizgili versiyonu işte. Zaten tarih ancak böyle satabiliyor (ya da bu fiyat bandında satamıyor, hâlâ bilmiyorum). Kitabın ağırlığı biraz daha özneler arası kavramlardan yola çıkarak oluşturulan yaşadığımız kurmaca dünya düzeni üzerine olmuş. Bir noktada zaten artık gündelik hayatta debelendiğimiz gerçeklikler tarihine ulaştığımız için sansasyonel kısmı biraz daha tarım toplumu ile yerleşik düzene geçişin büyük yanlışı üzerine. Benim hafızamdaki eksik bilgi, hikaye anlatmayı bu kadar seven bir biyolojik varlık olarak yazıyı ilk icat ettiğimizde yaptığımız şeyin "ticari" kayıtlar tutulması oldu.

    Hani başucu kitabı demem elbette. Ancak bir yandan da, toplumsal düzenin ve ilerlemenin istikbali için gerekli, bazı temel şeyleri idrak edebilmeleri için çokça insana okutmak lazım ki bu açıdan kesinlikle faydalı bir misyon taşıyabilir. Lakin okumasını beklediğim güruhun okuma becerisi ve idrak kabiliyeti konusundaki tereddütlerim de ayrı bir uyuşmazlık yaratacaktır muhtemelen.

    Güzel ve basit bir alıntıyı da buraya bırakacağım: "Hristiyan, İspanyol, hatta kadın veya erkek olmanın anlamı insanların inandığı hikayelere göre şekillenir. Geçmişte defalarca değiştiler ve gelecekte değişmeye devam edecekler. Seninle hemfikir olmayan insanları öldürerek hakikati bulamayacaksın, böyle yaparak ancak cehalete gömülürsün."
"The man who opens topics faster than his shadow"